DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Roger Moore (23 mai)

Actorul Roger Moore, interpretul elegant şi agreabil al unor celebri super-eroi din filme - precum Simon Templar, zis "Sfântul", şi James Bond, zis "Agentul 007'' - a adus cu el nu numai eleganţă, ci şi umor, faimoasa lui ridicare din sprâncene devenind marcă înregistrată.
Roger Moore s-a născut la 14 octombrie 1927, în Stockwell, Londra. A fost mutat din şcoală în şcoală din cauza evacuărilor provocate de Al Doilea Război Mondial. Şi-a dorit din totdeauna să devină artist, însă a ajuns să lucreze în lumea filmului la sfârşitul anilor '40, după ce făcuse figuraţie în câteva producţii, una dintre ele fiind "Caesar and Cleopatra", cu Vivien Leigh (1945).
Moore a făcut parte din trupele britanice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, iar în 1953 s-a stabilit în SUA. Fiind talentat, a semnat un contract cu MGM. S-a bucurat repede de succes cu filme precum ''The Last Time I Saw Paris'' (1954), ''Interrupted Melody'' (1955) şi ''Diane'' (1956).
Moore a început să lucreze în televiziune în anii '50, în show-urile ''Ivanhoe'' (1958-1959) şi ''The Alaskans'' (1959-1960). În 1962, a dat lovitura datorită rolului din ''Sfântul'', potrivit site-ului imdb.com. Serialul l-a transformat într-un superstar mondial, dar nu a reuşit să câştige simpatia americanilor. Dorind să schimbe acest lucru, a decis să apară, alături de Tony Curtis, în ''The Persuaders!'' (1971). Cu toate că în Europa a fost extrem de popular, filmul s-a dovedit a fi un eşec în SUA şi a fost anulat. Cu puţin înainte de a face acest serial, Moore a jucat în lung metrajul ''The Man Who Haunted Himself'' (1970), potrivit volumului ''Dicţionar de cinema'', Editura Univers Enciclopedic (1997).
I s-a oferit apoi rolul lui James Bond şi, odată ce publicul s-a obişnuit cu diferenţele de stil dintre el şi Sean Connery, a fost filmată o întreagă serie. ''Live and Let Die'' (1973), primul său film în care a jucat rolul James Bond, a avut mai mult succes decât ''Diamonds Are Forever'' (1971), ultimul film în care eroul era interpretat de Connery.
Între timp, a avut roluri de succes în pelicule precum ''That Lucky Touch'' (1975), ''Shout at the Devil'' (1976), ''The Wild Geese'' (1978), ''Escape to Athena'' (1979). În ciuda faimei câştigate cu rolul James Bond, americanii nu i-au acordat pe deplin credit până la filmul ''The Cannonball Run'' (1981), în care a jucat alături de Burt Reynolds. După terminarea aventurilor Agentului 007, oferta de roluri pentru Moore nu a mai fost aşa de generoasă. Totuşi, a jucat în ''Fire, Ice & Dynamite'' şi în comediile ''Bullseye! '' (1990), cu Michael Caine şi ''Bed & Breakfast'' (1991).
Au urmat filmele de televiziune ''The Man Who Wouldn't Die'' (1995), ''The Quest'' (1996), cu Jean-Claude Van Damme, serialele ''The Dream Team'' (1999) şi ''Boat Trip'' (2002). A asigurat vocea în peliculele ''Here Comes Peter Cottontail: The Movie'' (2005) şi ''Agent Crush'' (2008). A mai avut apariţii în ''Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore'' (2010) şi ''A Princess for Christmas Edward'' (2011), ''Incompatibles'' (2013).
În anul 2003, actorul a fost aproape de moarte după ce s-a prăbuşit pe o scenă din New York, din cauza unui stop cardiac. În urma incidentului i-a fost instalat un stimulator cardiac. Tot în 2003, Palatul Buckingam a anunţat acordarea de către regina Elisabeta a II-a a titlului de Cavaler al Imperiului britanic actorului Roger Moore.
Roger Moore a mai fost recompensat pentru serviciile sale în calitate de ambasador al Bunăvoinţei pentru UNICEF, titlu pe care l-a deţinut din 1991. La 11 octombrie 2007, Moore a primit o stea pe ''Hollywood Walk of Fame'' pentru munca sa în televiziune şi film, conform site-ului walkoffame.com. Roger Moore a participat la ceremonie însoţit de membrii familiei şi de prietenii săi apropiaţi, printre care şi uriaşul Richard Kiel, care a jucat unul dintre personajele negative ale filmelor din seria Agentului 007. În octombrie 2008, a fost distins cu Ordinului francez al Artelor şi Literelor în grad de Comandor. În 2014 a publicat şi o carte intitulată: ''Last Man Standing: Tales From Tinseltown''.
A fost căsătorit de patru ori. Artistul a murit la 23 mai 2017, în Elveţia.
În ianuarie 2018, Roger Moore a fost desemnat cu titlu postum personalitatea anului 2017 de filiala britanică a PETA, o cunoscută asociaţie care militează pentru drepturile animalelor, informa site-ul lefigaro.fr. Potrivit fiicei sale Deborah, care a acordat un interviu cotidianului francez Le Figaro, Roger Moore lua foarte în serios misiunile sale pentru UNICEF şi PETA (People for the Ethical Treatment of Animals). Cunoscuta asociaţie, condusă de Ingrid Newkirk, nu a uitat militantismul şi implicarea starului britanic în aceste programe.
De la mesajele sale prin care denunţa suferinţele prin care trec animalele aflate în captivitate şi până la participarea la mai multe campanii împotriva unui preparat de lux - foie gras -, Roger Moore a însufleţit mişcarea internaţională pentru apărarea drepturilor animalelor.
După ce i-a îndemnat pe turiştii aflaţi în vacanţă să nu mai meargă în parcurile marine în care animalele sufereau din cauza regimului de captivitate, Roger Moore i-a transmis în 2017 o scrisoare deschisă şefului principatului Monaco (în care avea rezidenţa) pentru a-i cere să interzică circurile cu animale înscrise în cadrul Festivalului Internaţional de Circ de la Monte Carlo.
În acea scrisoare, starul britanic afirma: "Pentru animalele sălbatice, să trăieşti într-un circ e ca şi cum ai fi închis de Dr. No. Atunci când nu sunt obligate să execute diverse acrobaţii sub ameninţarea loviturilor de bici, ele trăiesc în lanţuri. Li se refuză toate lucrurile care pentru ele sunt naturale". AGERPRES/ (Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: Sir Roger Moore/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a
La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională
17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale
Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy
17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)
În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători
17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului
Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează
CITATUL ZILEI
'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai
Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai
Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
Săptămâna europeană 12-16 mai 2025
Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.
Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025
Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda
Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război
DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)
Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)
În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940
16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)
Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)
Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform