TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Kyra Kyralina'' (2014)

Filmul "Kyra Kyralina", regizat de Dan Piţa după un scenariu semnat de Ioan Grigorescu, a avut premiera în 2014 şi reprezintă o adaptare a nuvelei omonime scrise de Panait Istrati în limba franceză şi tradusă în limba română în 1972, de scriitorul Eugen Barbu. Povestirea a fost publicată pentru prima dată în 1923, având o prefaţă semnată de Romain Rolland, în "Le Livre Moderne Illustré" nr. 148.
Titlul nuvelei a fost scris, de-a lungul anilor, în diferite feluri - Kyra Kyralina, Kira Kiralina sau Chira Chiralina. Povestea redă viaţa unei femei frumoase şi misterioase care, alături de mama ei, ajunge să îşi vândă farmecele bărbaţilor. Ecranizarea, care are o aură orientală, aduce pe marile ecrane atmosfera magică întâlnită în 1001 de nopţi, notează site-ul cinemagia.ro în prezentarea filmului.
Criticul de film Magda Mihăilescu scria, într-o cronică publicată pe site-ul http://aarc.ro/, că "Dacă a fost să fie ca cineva să se încumete a se rătăci printre paginile scriitorului brăilean Panait Istrati, cu lumea lui colcăitoare, a instinctelor slobode, a patimilor şi a deşănţărilor levantine, a păcatelor de tot felul (...) acesta nu putea fi decât Dan Piţa".
"Din corpul celei mai istratiene povestiri este decupată rezumativ istoria celor două femei, mama şi fiica, Kyra şi Kyralina (Chira, Chiralina), terorizate de un bărbat şi tată sălbatic, grosolan, cu pofte neînfrânate, aşa cum vor fie ele văzute peste ani, la masa de scris, de către fiul Dragomir, ajuns prozator, la capătul unor aventuri în care s-a lăsat absorbit. (...) Dragomir aşterne pe hârtie, în fumul ţigării, o amintire fondatoare: 'Mama se ducea la o vrăjitoare, să facă farmece, să se despartă de tata, pentru că, între tata şi mama nu mai exista cale de împăcare' (...). Urmează o lectură plată a amănuntelor despre infernul familial, despre bătăile nemiloase, 'compensate însă, cu vârf şi îndesat de iubiţii celor două', găzduiţi la ceas 'de petreceri şi amor nebuneşti'. Aflăm cum casa gemea de musafiri, tineri şi frumoşi, care fugeau apoi ca şobolanii, pe podişcă, la apariţia stăpânului pus pe prăpăd. (...). 'Cât era ziua de lungă, Kyralina nu făcea decât să se gătească. Şi mama făcea la fel. Şi era tot atât de frumoasă ca şi fiica ei.", nota Magda Mihăilescu.
În opinia criticului, din film lipsesc "patima, senzualitatea, nebunia, misterul, fascinaţia" pe care ar trebui să le "iradieze" Kyralina, care ar trebui "să apară ca o făptură aproape la graniţa dintre realitate şi plăsmuire", iar "paradoxul este că prin bărbaţi, nu prin femei, simţim adierea unui parfum al brăileanului revendicat de francezi", potrivit site-ului http://aarc.ro/.
Kyra nu mai suportă certurile şi bătăile soţului său, Rotarul, şi hotărăşte să plece împreună cu cei doi copii mai mici - Kyralina şi Dragomir. Ea îşi încredinţează fiica şi fiul fraţilor săi, Ilie şi Cosma, dar aceştia nu reuşesc să aibă grijă de copii, în final fiind crescuţi separat, prin străini, confruntându-se cu greutăţi, neplăceri, dar şi plăceri de toate felurile.
"Nuvela 'Chira Chiralina' s-a bucurat de-a lungul timpului de un succes incontestabil, fiind tradusă în Grecia, Turcia, SUA şi chiar în Japonia. În 1943, Editura Vremea, din Bucureşti, reedita, în traducerea românească a autorului, 'Povestirile lui Adrian Zografi. Chira Chiralina', ediţie reluată, în colecţia 'Vintage', de Editura Humanitas în 2014. Volumul conţine trei povestiri: 'Stavru', 'Chira Chiralina' şi 'Dragomir'. În toate trei, Brăila devine un topos magic, ţinutul prin excelenţă al poveştilor. Aici se desfăşoară drama lui Stavru, tot aici şi drama Chirei Chiralina. Păcate ascunse, destine încâlcite, nemiloase, iată ingredientele de bază ale prozelor lui Istrati.", notează site-ul https://www.bookaholic.ro/.
Din distribuţia filmului fac parte actorii: Iulia Cîrstea (în rolul Kyralina), Dana Borţeanu, József Bíró Csaba, Matei Colţeanu, Mircea Rusu (în rolul Rotarul), Silviu Debu, András Demeter, Iulia Dumitru (în rolul Kyra), Bogdan Farcaş, Elias Ferkin, Sergiu Flesner, Constantin Florescu, Ovidiu Ghiniţă, Iulian Gliţă, Adrian Hostiuc, Ştefan Iancu, Corneliu Ulici (în rolul Dragomir), Alina Mihuţ, Iuliana Nedelea, Florin Zamfirescu, Ovidiu Niculescu, Andrei Runcanu, Maria Teslaru, Mihai Răducu, precizează site-ul https://www.imdb.com/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea)
Sursa fotografiilor: cinemagia.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Poetul: .... uriaș ce trece fără efort prin urechea unui ac, și, totodată, un pitic ce umple universul.' - P. Reverdy (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 mai
Ortodoxe Sf. Ap. și Evanghelist Ioan; Sf. Cuv. Arsenie cel Mare Greco-catolice Sf. ap. și ev. Ioan; Sf. cuv. Arsenie cel Mare; Fer. Ieremia Valahul Romano-catolice Fer. Ieremia Valahul, călug.; Sf. Victor, m. Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan e
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 mai
Este a 128-a zi a anului 2025. Au mai rămas 237 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 28 m. Luna răsare la 16 h 27 m și apune la 04 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)
Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile
CITATUL ZILEI
'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai
Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic
Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)
Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va) Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai
Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)
Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p
FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)
În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir
Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)
La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even
Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)
Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.
DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)
La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos
CITATUL ZILEI
'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai
Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto