logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Astă seară dansăm în familie'' (1972)

Image

Comedia "Astă seară dansăm în familie", regizată de Geo Saizescu după un scenariu scris de prozatorul Ion Băieşu în colaborare cu regizorul, a avut premiera în 1972.

Filmul prezintă călătoriile prin ţară pe care le fac doi escroci - Temistocle T. Temistocle (interpretat de actorul Dem Rădulescu) şi Alecu A. Alecu (interpretat de actorul Sebastian Papaiani) - dându-se drept persoane respectabile şi prinzând în "capcană" domnişoare sau doamne de diferite vârste, de la care reuşesc să obţină bani în schimbul promisiunilor de căsătorie.

 


"Comedia e un joc al spiritului. Râsul are diverse stadii. Există zâmbetul, exista râsul mai pe-nfundate, există şi hohotul, dar, mai presus de orice, în comedie contează satisfacţia estetică în faţa momentului de artă. Râsul este clipa de paroxism a stării spirituale. De asta cred că trebuie să tratăm comedia ca pe un lucru foarte serios.", declara actorul Dem Rădulescu în 1987, în volumul "Interviuri uitate II" scris de criticul de film Eva Sârbu, potrivit site-ului cinemagia.ro.

Temistocle, unul dintre escroci, mărturiseşte că a încercat mai multe meserii în tinereţe şi n-a fost mulţumit de niciuna, considerându-se "boem din naştere". El a căutat o femeie sinceră pentru a avea un viitor alături de ea, constatând că "nimeni nu se ocupă de fericirea femeilor părăsite, înşelate, singure, bătrâne şi urâte". Astfel, devine escroc sentimental, ghidat de ideea că "logodna este forma ideală a legăturii dintre bărbat şi femeie pentru că este reciproc avantajoasă". După ce îl ia ca ajutor în escrocherii pe Alecu, cei doi încep să caute victimele în anunţurile de mică publicitate din ziare sau în rândul femeilor întâlnite în gări sau în trenuri.

 



Astfel, după ce Stela (interpretată de actriţa Stela Popescu) îşi surprinde soţul cu amanta şi-l părăseşte luând şi copilul cu ea, Temistocle o acostează în tren. Ea îi spune că vrea să divorţeze, iar Temistocle se prezintă drept avocat şi îi promite că o va apăra la proces, dar îi cere 3.000 de lei "pentru plata taxei de timbru". Bineînţeles, cei doi escroci fug cu banii.

Întors în Bucureşti, Temistocle pune ochii pe o blondă frumoasă. Întâmplător, el o întâlneşte şi într-un tren către Iaşi, dar blonda nu se lasă păcălită. La Iaşi, Temistocle şi Alecu o păcălesc pe tânăra şi frumoasa Alice (interpretată de actriţa Mariella Petrescu), căsătorită cu un bătrân (interpretat de actorul Fory Etterle), să le dea 5.000 de lei pentru a-i scoate din vamă un autoturism străin.

 



O altă victimă a celor doi escroci este frumoasa Gina (interpretată de actriţa Violeta Andrei), cu care Temistocle era deja "logodit", pe care o vizitează la Turnu Severin şi de la tatăl căreia obţine 20.000 de lei pretinzând va achita ultima rată pentru o vilă de la malul mării.

Următorul drum al escrocilor este la munte, unde o abordează pe Mimi (interpretată de actriţa Vasilica Tastaman), pe peronul gării din Poiana Ţapului. Ajunşi în casa fetei, cunosc familia acesteia şi se stabileşte "logodna", nu înainte de a-i cere viitorului socru 5.000 de lei pentru a-l aduce să cânte la nuntă pe... Gianni Morandi. Părinţii fetei (interpretaţi de actorii Ştefan Mihăilescu-Brăila şi Nineta Gusti) pleacă împreună cu escrocii spre Bucureşti pentru a face cumpărături de nuntă, dar Alecu şi Temistocle sar din trenul aflat în mers. Uşor loviţi în urma săriturii, se adăpostesc la o fermă de vaci din apropiere.

 



Temistocle încearcă să se "logodească" şi cu Mary, care este medic veterinar la fermă, dar aceasta găseşte jurnalul lui Temistocle şi îşi să seama de înşelătorie. Ea îi goneşte de la fermă, însă pe drum cei doi sunt depistaţi de rudele lui Mimi care îi bat şi le iau toţi banii. Alecu şi Temistocle pleacă la mare, în căutare de alte victime. La un chioşc Loto, ei află că marele premiu - 100.000 de lei - fusese câştigat de o femeie, Lăcrămioara, văduva unui marinar. Cei doi reuşesc să o găsească, o păcălesc şi fug cu banii.

Într-un final, Alecu şi Temistocle sunt prinşi de autorităţi, arestaţi şi băgaţi într-o maşină, la volanul căreia era chiar misterioasa blondă de care se îndrăgostise Temistocle.

 



Criticul de film Alice Mănoiu nota, într-o cronică publicată în revista "Cinema" nr. 5 din mai 1972, că "ar trebui să mulţumim autorilor de comedii - şi încă celor de comedii bune cum e cea de faţă".

"Şi pentru că sunt doi autori ai scenariului 'Astă seară dansăm în familie', Ion Băieşu şi Geo Saizescu, să le mulţumim ambilor. Şi pentru că de fapt sunt mult mai mulţi coautori ai veseliei noastre, să le mulţumim şi lor, actori-interpreţi, compozitori de imagini şi de glume sonore, constructori de haz-decor, haz-recuzită, haz-umbreluţă sau haz-papion, care trudesc cu seriozitate să ne facă să râdem. (...) Dacă amploarea adresei, ferocitatea zâmbetului, hohotul amendând prostia şi viclenia, buna dispoziţie a fiecărei secvenţe şi aspra concluzie generală dau valoare comediei, atunci aceasta este, da, o comedie valoroasă. Pentru că hazul ei nu e de loc gratuit. Truda comică e fertilă", scria Alice Mănoiu, conform site-ului http://aarc.ro/.

Din distribuţia filmului mai fac parte actorii: Ioana Bulcă, Draga Olteanu Matei, Emilia Dobrin, Margareta Krauss Silvestrini, Tamara Creţulescu, Maria Voluntaru, Nucu Păunescu, Petre Gheorghiu, Constantin Băltăreţu, Traian Dănceanu, Neli Constantinescu, Avy Ştefănescu, Rodica Mandache, Lucia Toma, Camelia Mihăilescu, Nicolae Nicolae, Vasile Lupu, Dimitrie Cucereanu.

Pe lângă actorii profesionişti, în comedia "Astă seară dansăm în familie" apar şi trei regizori: Geo Saizescu, Mircea Mureşan şi Gheorghe Naghi, precum şi compozitorul Temistocle Popa, acesta semnând muzica de pe coloana sonoră a comediei, interpretată de Orchestra de Jazz a Radioteleviziunii Române dirijată de Sile Dinicu.

În primăvara anului 2010, Cătălin Saizescu, fiul regizorului Geo Saizescu, a lansat o versiune masterizată în format HD a filmului "Astă seară dansăm în familie".

"N-avem aici, ca în alte filme, trufaşe performanţe actoriceşti, cât succese contribuind la succes, eforturi convergente asigurând calitatea comediei, nu doar box-office-ul unei vedete. Deşi capetele de afiş nu lipsesc (Dem Rădulescu, Sebastian Papaiani, Stela Popescu, Vasilica Tastaman) ele nu se anulează ostentativ, ci îşi dau replica gentil, intră în relaţii comice, nu dau recitaluri ca să se pună în fason. De aici atmosfera comică ce se creează în jurul lor, cât şi o urbanitate artistică a filmului, foarte importantă într-un anume context. (...) Dem Rădulescu e mai sobru ca oricând, fără să-şi piardă seva comică; masca lui bonom-vicleană e fără îngroşări, machiajul satiric nu-l desfigurează, interpretul păstrează faţă de personaj o detaşare ironică, exactă, dar nu naiv-moralizatoare. Sebastian Papaiani îşi face o reintrare spectaculoasă în comedie. Farmecul, spontaneitatea, graţia, eleganţa sa îl aduc ades, fără osteneală, în prim-planul atenţiei şi simpatiei noastre. Momentele sale de candoare copilărească, dar şi de şmecherie adultă în relaţia cu Ťmaîtreť (...) îl fac memorabil ca personaj comic.", mai notează Alice Mănoiu în cronica de film, conform site-ului http://aarc.ro/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

 

* Sursa foto din deschidere: cinemagia.ro

Afisari: 129

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 23-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 mai

Este a 143-a zi a anului 2025. Au mai rămas 222 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 41 m și apune la 20 h 45 m. Luna răsare la 03 h 17 m și apune la 16 h 18 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Suzana Cristache Drăgan)

Documentare 22-05-2025 11:05

Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe Richter produse în lume (cronologie 2024-2025)

Un cutremur cu magnitudinea 6 s-a produs la 22 mai 2025, în largul coastei insulei Creta, în Grecia, la o adâncime de 77 km (47,85 mile), a anunțat Centrul German de Cercetare pentru Geoștiințe (GFZ). Anterior, GFZ informase că seismul a avut o magnitudine de 6,5. Serviciul Geologic al SUA (USGS) a raportat că

Documentare 22-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Poetul Dante Alighieri

Dante Alighieri, poet și filosof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu, s-a născut între 21 mai și 20 iunie 1265, la Florența. (sursa: https://biblacad.ro) Autor al 'Divinei Comedii', capodoperă a literaturii universale, Dante este primul mare poet de limbă i

Documentare 22-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Manechinul, activista și omul de afaceri Naomi Campbell împlinește 55 de ani (22 mai)

Una dintre primele cinci supermodele ale industriei de fashion, activistă, actriță și om de afaceri, Naomi Elaine Campbell s-a născut la 22 mai 1970, în cartierul londonez Lambeth, potrivit naomicampbell.com. Este prima femeie de culoare care a pozat pentru coperțile revistelor 'Time' și 'Vogue France&#

Documentare 22-05-2025 09:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Muntele Huangshan din China

Muntele Huangshan, capodoperă a naturii și obiectiv turistic de faimă internațională, se află în sudul provinciei Anhui din estul Republicii Populare Chineze. Fascinantele peisaje oferite de piscurile de granit ale 'celui mai îndrăgit munte din China' au inspirat generații întregi de artiști și scriitori, au născut legende și mitologii, dând n

Documentare 22-05-2025 08:30

22 mai - Ziua internațională a diversității biologice (ONU)

Ziua internațională a diversității biologice este marcată, în fiecare an, la 22 mai, fiind stabilită prin Rezoluția 55/201 din 20 decembrie 2000 a Adunării Generale a Națiunilor Unite. Biodiversitatea este fundamentul întregii vieți de pe Pământ. Este fundamentală pentru bunăstarea umană, o planetă sănătoasă și prosperitatea economică a tutur

Documentare 22-05-2025 08:00

A patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook (22 mai)

În perioada 22-25 mai 2025, are loc cea de-a patra ediție a Târgului de Carte și Festivalului de Literatură Contemporană SepsiBook, găzduită de Arena Sepsi din Sfântu Gheorghe, potrivit sepsibook.ro. Festivalul debutează cu activități dedicate adolescenților și copiilor, iar ceremonia de desch

Documentare 22-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Este mai dificil să nu ne lăsăm conduși decât să îi conducem noi pe alții.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 22-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Vasilisc și Marcel; Sf. Părinți de la Sinodul al II-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Vasilisc; Sf. Rita de Cascia Romano-catolice Ss. Rita din Cascia, călug.; Emil, m. Sfântul Mucenic Vasilisc este pomenit în calendarul c

Documentare 22-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 mai

Este a 142-a zi a anului 2025. Au mai rămas 223 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 44 m. Luna răsare la 02 h 57 m și apune la 15 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 21-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)

Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î

Documentare 21-05-2025 10:00

21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)

În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni

Documentare 21-05-2025 09:30

Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai

În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și

Documentare 21-05-2025 09:15

Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)

Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion

Documentare 21-05-2025 09:00

21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)

Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit