logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: ''Astă seară dansăm în familie'' (1972)

Image

Comedia "Astă seară dansăm în familie", regizată de Geo Saizescu după un scenariu scris de prozatorul Ion Băieşu în colaborare cu regizorul, a avut premiera în 1972.

Filmul prezintă călătoriile prin ţară pe care le fac doi escroci - Temistocle T. Temistocle (interpretat de actorul Dem Rădulescu) şi Alecu A. Alecu (interpretat de actorul Sebastian Papaiani) - dându-se drept persoane respectabile şi prinzând în "capcană" domnişoare sau doamne de diferite vârste, de la care reuşesc să obţină bani în schimbul promisiunilor de căsătorie.

 


"Comedia e un joc al spiritului. Râsul are diverse stadii. Există zâmbetul, exista râsul mai pe-nfundate, există şi hohotul, dar, mai presus de orice, în comedie contează satisfacţia estetică în faţa momentului de artă. Râsul este clipa de paroxism a stării spirituale. De asta cred că trebuie să tratăm comedia ca pe un lucru foarte serios.", declara actorul Dem Rădulescu în 1987, în volumul "Interviuri uitate II" scris de criticul de film Eva Sârbu, potrivit site-ului cinemagia.ro.

Temistocle, unul dintre escroci, mărturiseşte că a încercat mai multe meserii în tinereţe şi n-a fost mulţumit de niciuna, considerându-se "boem din naştere". El a căutat o femeie sinceră pentru a avea un viitor alături de ea, constatând că "nimeni nu se ocupă de fericirea femeilor părăsite, înşelate, singure, bătrâne şi urâte". Astfel, devine escroc sentimental, ghidat de ideea că "logodna este forma ideală a legăturii dintre bărbat şi femeie pentru că este reciproc avantajoasă". După ce îl ia ca ajutor în escrocherii pe Alecu, cei doi încep să caute victimele în anunţurile de mică publicitate din ziare sau în rândul femeilor întâlnite în gări sau în trenuri.

 



Astfel, după ce Stela (interpretată de actriţa Stela Popescu) îşi surprinde soţul cu amanta şi-l părăseşte luând şi copilul cu ea, Temistocle o acostează în tren. Ea îi spune că vrea să divorţeze, iar Temistocle se prezintă drept avocat şi îi promite că o va apăra la proces, dar îi cere 3.000 de lei "pentru plata taxei de timbru". Bineînţeles, cei doi escroci fug cu banii.

Întors în Bucureşti, Temistocle pune ochii pe o blondă frumoasă. Întâmplător, el o întâlneşte şi într-un tren către Iaşi, dar blonda nu se lasă păcălită. La Iaşi, Temistocle şi Alecu o păcălesc pe tânăra şi frumoasa Alice (interpretată de actriţa Mariella Petrescu), căsătorită cu un bătrân (interpretat de actorul Fory Etterle), să le dea 5.000 de lei pentru a-i scoate din vamă un autoturism străin.

 



O altă victimă a celor doi escroci este frumoasa Gina (interpretată de actriţa Violeta Andrei), cu care Temistocle era deja "logodit", pe care o vizitează la Turnu Severin şi de la tatăl căreia obţine 20.000 de lei pretinzând va achita ultima rată pentru o vilă de la malul mării.

Următorul drum al escrocilor este la munte, unde o abordează pe Mimi (interpretată de actriţa Vasilica Tastaman), pe peronul gării din Poiana Ţapului. Ajunşi în casa fetei, cunosc familia acesteia şi se stabileşte "logodna", nu înainte de a-i cere viitorului socru 5.000 de lei pentru a-l aduce să cânte la nuntă pe... Gianni Morandi. Părinţii fetei (interpretaţi de actorii Ştefan Mihăilescu-Brăila şi Nineta Gusti) pleacă împreună cu escrocii spre Bucureşti pentru a face cumpărături de nuntă, dar Alecu şi Temistocle sar din trenul aflat în mers. Uşor loviţi în urma săriturii, se adăpostesc la o fermă de vaci din apropiere.

 



Temistocle încearcă să se "logodească" şi cu Mary, care este medic veterinar la fermă, dar aceasta găseşte jurnalul lui Temistocle şi îşi să seama de înşelătorie. Ea îi goneşte de la fermă, însă pe drum cei doi sunt depistaţi de rudele lui Mimi care îi bat şi le iau toţi banii. Alecu şi Temistocle pleacă la mare, în căutare de alte victime. La un chioşc Loto, ei află că marele premiu - 100.000 de lei - fusese câştigat de o femeie, Lăcrămioara, văduva unui marinar. Cei doi reuşesc să o găsească, o păcălesc şi fug cu banii.

Într-un final, Alecu şi Temistocle sunt prinşi de autorităţi, arestaţi şi băgaţi într-o maşină, la volanul căreia era chiar misterioasa blondă de care se îndrăgostise Temistocle.

 



Criticul de film Alice Mănoiu nota, într-o cronică publicată în revista "Cinema" nr. 5 din mai 1972, că "ar trebui să mulţumim autorilor de comedii - şi încă celor de comedii bune cum e cea de faţă".

"Şi pentru că sunt doi autori ai scenariului 'Astă seară dansăm în familie', Ion Băieşu şi Geo Saizescu, să le mulţumim ambilor. Şi pentru că de fapt sunt mult mai mulţi coautori ai veseliei noastre, să le mulţumim şi lor, actori-interpreţi, compozitori de imagini şi de glume sonore, constructori de haz-decor, haz-recuzită, haz-umbreluţă sau haz-papion, care trudesc cu seriozitate să ne facă să râdem. (...) Dacă amploarea adresei, ferocitatea zâmbetului, hohotul amendând prostia şi viclenia, buna dispoziţie a fiecărei secvenţe şi aspra concluzie generală dau valoare comediei, atunci aceasta este, da, o comedie valoroasă. Pentru că hazul ei nu e de loc gratuit. Truda comică e fertilă", scria Alice Mănoiu, conform site-ului http://aarc.ro/.

Din distribuţia filmului mai fac parte actorii: Ioana Bulcă, Draga Olteanu Matei, Emilia Dobrin, Margareta Krauss Silvestrini, Tamara Creţulescu, Maria Voluntaru, Nucu Păunescu, Petre Gheorghiu, Constantin Băltăreţu, Traian Dănceanu, Neli Constantinescu, Avy Ştefănescu, Rodica Mandache, Lucia Toma, Camelia Mihăilescu, Nicolae Nicolae, Vasile Lupu, Dimitrie Cucereanu.

Pe lângă actorii profesionişti, în comedia "Astă seară dansăm în familie" apar şi trei regizori: Geo Saizescu, Mircea Mureşan şi Gheorghe Naghi, precum şi compozitorul Temistocle Popa, acesta semnând muzica de pe coloana sonoră a comediei, interpretată de Orchestra de Jazz a Radioteleviziunii Române dirijată de Sile Dinicu.

În primăvara anului 2010, Cătălin Saizescu, fiul regizorului Geo Saizescu, a lansat o versiune masterizată în format HD a filmului "Astă seară dansăm în familie".

"N-avem aici, ca în alte filme, trufaşe performanţe actoriceşti, cât succese contribuind la succes, eforturi convergente asigurând calitatea comediei, nu doar box-office-ul unei vedete. Deşi capetele de afiş nu lipsesc (Dem Rădulescu, Sebastian Papaiani, Stela Popescu, Vasilica Tastaman) ele nu se anulează ostentativ, ci îşi dau replica gentil, intră în relaţii comice, nu dau recitaluri ca să se pună în fason. De aici atmosfera comică ce se creează în jurul lor, cât şi o urbanitate artistică a filmului, foarte importantă într-un anume context. (...) Dem Rădulescu e mai sobru ca oricând, fără să-şi piardă seva comică; masca lui bonom-vicleană e fără îngroşări, machiajul satiric nu-l desfigurează, interpretul păstrează faţă de personaj o detaşare ironică, exactă, dar nu naiv-moralizatoare. Sebastian Papaiani îşi face o reintrare spectaculoasă în comedie. Farmecul, spontaneitatea, graţia, eleganţa sa îl aduc ades, fără osteneală, în prim-planul atenţiei şi simpatiei noastre. Momentele sale de candoare copilărească, dar şi de şmecherie adultă în relaţia cu Ťmaîtreť (...) îl fac memorabil ca personaj comic.", mai notează Alice Mănoiu în cronica de film, conform site-ului http://aarc.ro/. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

 

* Sursa foto din deschidere: cinemagia.ro

Afisari: 103

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 01-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 mai

Este a 121-a zi a anului 2025. Au mai rămas 244 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 06 m și apune la 20 h 20 m. Luna răsare la 08 h 25 m și apune la 00 h 19 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 30-04-2025 17:05

Săptămâna europeană 28-30 aprilie 2025

Evenimente desfășurate la nivelul instituțiilor europene în perioada 28-30 aprilie 2025: Consiliul a decis să prelungească măsurile restrictive ale UE împotriva celor responsabili de acțiuni menite să destabilizeze, să submineze sau să amenințe suveranitatea și independența Republicii Moldova; În Balcanii de Vest, Muntenegru și Albania sunt cel mai

Documentare 30-04-2025 16:30

30 aprilie - Ziua cooperării civili-militari

iua cooperării civili-militari este este marcată anual, la 30 aprilie, aceasta fiind data la care, în anul 1997, a fost înființată, în baza HG nr. 110/14 aprilie 1997, prima structură CIMIC din Armata României, în cadrul Direcției Planificare Strategică și Control Armamente. CIMIC (cooperarea civili - militari) este un concept NAT

Documentare 30-04-2025 15:55

30 aprilie - Ziua Infanteriei Române

Ziua Infanteriei Române este sărbătorită la 30 aprilie, aceasta fiind data la care în anul 1830, a luat naștere Infanteria ca armă modernă a Principatelor Române, potrivit portalului www.rumaniamilitary.ro. Înființarea Infanteriei a fost posibilă după semnarea Tratatului de la

Documentare 30-04-2025 15:42

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Beatrix, fosta regină a Țărilor de Jos (1980-2013)

La 30 aprilie 2013, regina Beatrix a abdicat, iar fiul său, Willem-Alexander, a fost încoronat rege, după 123 de ani în care tronul Țărilor de Jos a fost ocupat consecutiv de personalități feminine. Anunțul abdicării a fost făcut la 28 ianuarie 2013, cu câteva zile înainte de împlinirea vârstei de 75 de ani. Regina Beatrix și-a exprimat, c

Documentare 30-04-2025 14:51

Retrospectiva evenimentelor interne 28-30 aprilie 2025

Cele trei dezbateri prezidențiale, achiziționarea de către România a unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) - Patriot prin fonduri externe nerambursabile, ședința CSAT despre participarea României la Planul de Răspuns European - Readiness 2030, adoptarea moțiunii simple împotriva ministrului muncii reprezintă o parte dintre evenimentel

Documentare 30-04-2025 08:55

CITATUL ZILEI

''Bine-i când la a durerii școală te deprinzi să fii înțelept'' - Eschil (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) 

Documentare 30-04-2025 08:46

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 30 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu Greco-catolice Sf. ap. Iacob cel Mare, fratele Sf. ap. Ioan Romano-catolice Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m. Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 30-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)

În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost anulat d

Documentare 30-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014, 2019 și 2024 (turul I, pe ore)

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2014 s-a desfășurat în ziua de 2 noiembrie, iar primul tur al alegerilor prezidențiale din 2019 a avut loc la 10 noiembrie. În 2024, primul tur al alegerilor prezidențiale s-a desfășurat la 24 noiembrie, dar a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin Hotărârea nr.

Documentare 30-04-2025 07:00

CSAT, convocat pentru 30 aprilie: pe agendă, Planul de Răspuns European - Readiness 2030 (procedura reuniunilor)

Președintele interimar, Ilie Bolojan, a convocat ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru 30 aprilie, ora 14:00, la Palatul Cotroceni, informează Administrația Prezidențială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a ședinței CSAT sunt incluse subiecte referitoare la: * Participarea României la Planul de Răspuns European - Read

Documentare 30-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au venit să voteze 1

Documentare 30-04-2025 05:31

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 30 aprilie

Este a 120-a zi a anului 2025. Au mai rămas 245 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 08 m și apune la 20 h 19 m. Luna răsare la 07 h 27 m. Luna nu apune în această zi. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 29-04-2025 17:01

Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)

O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.

Documentare 29-04-2025 14:14

A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)

Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de