Reuniunea informală a şefilor de stat sau de guvern de la Versailles, din 10-11 martie 2022
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/stand-with-ukraine_ho.png)
Şefii de stat şi de guverne ai statelor membre ale Uniunii Europene se reunesc, în cadrul Consiliului European, la Versailles, într-o reuniune informală, în zilele de 10-11 martie 2022, având ca subiect principal de dezbatere răspunsul UE la invadarea Ucrainei de către Rusia, informează https://www.consilium.europa.eu/.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, spune, în scrisoarea de invitaţie privind reuniunea că, în prima zi a Consiliului, va avea loc un schimb de opinii cu preşedinta Parlamentului European şi se vor discuta situaţia din Ucraina, apărarea şi energia. În a doua zi a reuniunii, la 11 martie, va fi luat în discuţie noul model de creştere şi investiţii al Uniunii în prezenţa preşedintelui Băncii Centrale Europene şi a preşedintelui Eurogrupului, mai adaugă Charles Michel.
Cu privire la Ucraina, Charles Michel a punctat că discuţia se va axa pe consolidarea capacităţilor europene de apărare, pe reducerea dependenţei energetice, în special de gazul, petrolul şi cărbunele ruseşti şi pe construirea unei baze economice mai robuste.
Încă din primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, Uniunea Europeană a luat măsuri care au vizat sancţionarea Rusiei, protecţia refugiaţilor sau ajutoare financiare pentru Ucraina.
Astfel, la 25 februarie 2022, UE a decis să îngheţe activele preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, şi ale ministrului afacerilor externe, Serghei Lavrov. În plus, a impus măsuri restrictive membrilor Consiliului Naţional de Securitate al Federaţiei Ruse şi celorlalţi membri ai Dumei de Stat ruse care au sprijinit recunoaşterea de către Rusia a celor două "republici" autoproclamate, Doneţk şi Luhansk, conform https://www.consilium.europa.eu/.
La 28 februarie, Uniunea Europeană şi-a închis spaţiul aerian pentru orice aeronavă operată de transportatori aerieni ruşi şi a interzis toate tranzacţiile cu Banca Centrală a Rusiei. La aceeaşi dată, UE a adoptat măsuri de asistenţă în cadrul Instrumentului european pentru pace în valoare totală de 500 de milioane euro.
La 2 martie, Uniunea a decis să suspende activităţile de difuzare în UE ale canalelor mass-media deţinute de statul rus, Sputnik şi Russia Today, să excludă şapte bănci ruse din sistemul SWIFT şi să impună sancţiuni împotriva Belarusului ca răspuns la implicarea sa în invazia militară a Rusiei.
Introducerea sistemului de protecţie temporară a fost decisă de Uniune la 4 martie 2022, acesta fiind un mecanism de urgenţă care poate fi aplicat în cazul unui aflux masiv de persoane strămutate şi care urmăreşte să ofere acestora drept de şedere, acces la piaţa forţei de muncă şi la locuinţe, asistenţă medicală, acces la educaţie pentru copii.
***
Anterioara reuniune a Consiliului European a fost una extraordinară şi a avut loc la 24 februarie 2022, zi în care Federaţia Rusă a invadat Ucraina. Consiliul European a adoptat concluzii prin care a condamnat agresiunea militară "neprovocată şi nejustificată" a Rusiei împotriva Ucrainei. "Prin acţiunile sale militare ilegale, Rusia încalcă grav dreptul internaţional şi subminează securitatea şi stabilitatea europeană şi mondială", s-a arătat în concluzii.
De asemenea, Consiliul European a solicitat Rusiei: să înceteze imediat acţiunile militare; să îşi retragă necondiţionat toate forţele şi echipamentele militare de pe întreg teritoriul Ucrainei; să respecte pe deplin integritatea teritorială, suveranitatea şi independenţa Ucrainei; să respecte dreptul internaţional; să pună capăt campaniei de dezinformare şi atacurilor cibernetice.
Tot la reuniunea extraordinară din 24 februarie, Consiliul European a susţinut că recurgerea la forţă şi la constrângere pentru modificarea frontierelor nu îşi are locul în secolul XXI. "Tensiunile şi conflictele ar trebui soluţionate exclusiv prin dialog şi diplomaţie. UE va continua să coopereze îndeaproape cu vecinii şi îşi reiterează sprijinul ferm şi angajamentul faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei şi a Republicii Moldova. UE va continua coordonarea strânsă cu partenerii şi aliaţii în cadrul ONU, al OSCE, al NATO şi al G7", se mai arată în concluziile adoptate în context.
"Acest Consiliu European nu a fost unul anodin. Nu a fost o reuniune banală, ci una în care eram pe deplin conştienţi de gravitate, de conştiinţa de a trăi un moment care ar putea fi un moment de răscruce şi pentru care generaţia noastră din Europa împreună cu partenerii noştri din întreaga lume vor trebui să facă alegerile corecte, potrivite şi să dea dovadă de curaj pe termen scurt, dar şi pe termen mediu şi lung", a declarat preşedintele Charles Michel, după reuniunea din 24 februarie.
***
Consiliul European a fost creat în decembrie 1973, ca un organism informal la nivelul UE. Prin Tratatul de la Maastricht (1992), Consiliul European devine un organism oficial (fără să fie una dintre instituţiile Uniunii), iar prin Tratatul de la Lisabona (2009), acesta devine una dintre cele şapte instituţii ale UE. Astfel, Consiliul defineşte orientarea politică generală a UE, dar nu are un rol legislativ la nivelul Uniunii. Consiliul European stabileşte agenda politică, în mod tradiţional prin intermediul "concluziilor" adoptate în cadrul reuniunilor, care identifică subiectele de interes şi măsurile care urmează să fie luate. Din Consiliul European fac parte şefii de stat sau de guvern ai celor 27 de state membre ale UE, preşedintele Consiliului European şi preşedintele Comisiei Europene. Deciziile în cadrul instituţiei sunt adoptate, în general, prin consens. În anumite situaţii menţionate în tratatele UE, deciziile sunt adoptate în unanimitate sau cu majoritate calificată. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.consilium.europa.eu
Citiţi şi:
Liderii UE, în summit de criză la Versailles, pentru o Europă mai suverană în faţa războiului
Preşedintele Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European de la Versailles
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Interimatul funcției prezidențiale (procedură)
Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, la 10 februarie 2025, demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Klaus Ioha
Suspendarea și demiterea președintelui României (procedură)
Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc la 10 februarie 2025, începând cu ora 13:30. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, la 5 februarie, că a redepus, pentru a treia oară,
Sesiune plenară a Parlamentului European în perioada 10-13 februarie 2025
Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 10-13 februarie 2025. Pe agenda vor fi supuse dezbaterilor și votului subiecte precum raportul anual al Băncii Centrale Europene (BCE), sprijinul UE pentru Ucraina, Programul de lucru al Comisiei pe 2025, viitoarea strategie a UE pentru Orientul Mijlociu, situația actuală a relați
FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la debutul seriei animate 'Tom și Jerry' (10 februarie)
La 10 februarie 1940, a avut loc debutul în cinematografie al îndrăgitelor personaje animate Tom și Jerry, în scurtmetrajul de 9 minute 'Puss Gets the Boot', arată www.imdb.com. Creatorii celor două personaje și realizatorii peliculei au fost William Hanna și Joseph Barbera. Producătorul peliculei a
10 februarie - Ziua internațională a leopardului arab (ONU)
Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 10 februarie drept Ziua internațională a leopardului arab, în Rezoluția 77/295, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la leopardul arab, se menționează pe site-ul https://www.un.org/. Leopardul arab este clasificat pe Lista Roșie a IUC
CITATUL ZILEI
'Cea mai bună filozofie e cea care muncește tăcută un colț de ogor' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 februarie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina Greco-catolice Sf. m. Haralambie; Sf. Scolastica Romano-catolice Sf. Scolastica, fc. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 februarie
Este a 41-a zi a anului 2025. Au mai rămas 324 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 23 m și apune la 17 h 38 m. Luna apune la 06 h 31 m și răsare la 15 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Mia Farrow
Actrița americană Mia Farrow s-a născut la 9 februarie 1945, la Los Angeles. Este fiica regizorului John Farrow și a actriței Maureen O'Sullivan, mama sa fiind cea care i-a îndreptat pașii către lumea filmului. După studii, s-a hotărât să devină actriță. A debutat în filmul ''John Paul Jones'' (1959), regizat de tatăl său
FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)
Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans
9 februarie - Ziua Limbii Elene
La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin
CITATUL ZILEI
'Nu din prisosul, nu din puținul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îți lipsește. Dăruind altuia ce nu ai - credință, lumină, încredere, nădejde - le vei dobândi și tu.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005.
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 februarie
Ortodoxe Sf. Mucenic Nichifor Duminica a 33-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 33 dR. Sf. m. Nichifor Romano-catolice Duminica a 5-a de peste an Sf. Apolonia, fc. m. Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 9 februarie.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 februarie
Este a 40-a zi a anului 2025. Mai sunt 325 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 24 m și apune la 17 h 36 m. Luna apune la 05 h 46 m și răsare la 13 h 57 m. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie. Al treilea decan: 9 februarie - 18 februarie. AGERPRES/(Documentare - Daniela
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon
Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic