logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TIMP LIBER: Parcul Carol I (cunoscut şi sub numele de Parcul Libertăţii)

Imagine din galeria Agerpres

Parcul Carol I, unul dintre cele mai frumoase din Capitală, a fost proiectat în urmă cu peste un secol de arhitectul peisagist elveţian Eduard Redont. Suprafaţa parcului situat pe Dealul Filaretului, acoperit altădată de vii, este de 45 de hectare. Parcul a fost inaugurat în 1906, cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de domnie a regelui Carol I şi 25 de ani de la proclamarea Regatului României. Atunci a fost organizată o expoziţie jubiliară în care a fost prezentat şi parcul, menţionează site-ul https://www.cmpgb.ro. În perioada 1948-1991, s-a numit Parcul Libertăţii.

Pentru amenajarea sa au fost plantaţi peste 4 mii de arbori mari, aproape 6 mii de arbori coniferi, peste 48 de mii de arbuşti, numeroase plante şi flori. De amenajare s-au ocupat grădinarii horticultori Samuel şi Louis Leyraz. Parcul are şi un lac pentru agrement care se întinde pe două hectare.

Aleea centrală este amplă, construită în stil geometric, fiind mărginită de arbuşti, straturi de flori şi două alei cu tei. Aleile de centură care încep de la intrarea în parc se leagă şi cu celelalte alei prin numeroase ramificaţii radiale. Toată vegetaţia este grupată pentru a crea imagini apropiate peisajelor naturale. Bordurile de buxus, rabatele cu trandafiri şi aliniamentele de tei imprimă parcului o ţinută specială. În parc există şi un exemplar de Sequoia gigantea, arbore declarat monument al naturii.

 

 

Geamia musulmană din Parcul Libertăţii (în prezent Parcul Carol I), 1951. 

Foto: (c)  AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA


În faţa intrării principale în parc se află Fântâna Zodiac, singura care nu a fost mutată din locul ei în timpul comunismului. După intrarea în parc, pe partea stângă se găseşte Muzeul Naţional Tehnic "Dimitrie Leonida", realizat după modelul Muzeului Transporturilor din Berlin. Aici pot fi admirate obiecte din diferite ramuri ale tehnologiei: optică, mecanică, magnetism şi electricitate.

 

 

Imagine din Parcul Carol din Capitală, 2020

Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Potrivit proiectului Municipalităţii, Muzeul Naţional Tehnic Leonida va fi unit cu fostele Uzine Electrice Filaret, iar ulterior transformat într-o platformă a ştiinţei şi tehnicii, după modelul parizian Platforma La Villette, precizează site-ul https://www.cmpgb.ro.

 

 

Alee din Parcul Libertăţii, 1952. 

Foto: (c)  LAZAR SCHINDERMAN/ AGERPRES FOTO/ARHIVA ISTORICA


Pe aleea principală există două statui mari, albe care reprezintă doi bărbaţi, denumite Giganţii. Acestea au fost amplasate iniţial în zona Mausoleului şi a peşterii artificiale. Cele două statui erau însoţite de o statuie denumită Frumoasa Adormită. Conform unei legende, doi fraţi iubeau aceeaşi femeie, dar din cauza iubirii lor neîmplinite, fraţii au fost transformaţi în piatră, iar femeia, în cascadă. Statuia Frumoasei Adormite a fost mutată, în urmă cu mulţi ani, în Parcul Herăstrău.

 

 

Aleea principală din Parcul Carol I la a X-a ediţie a Festivalului Luminii, 2018.

Foto: (c)  MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


O altă atracţie a parcului o reprezintă Turnul lui Vlad Tepeş, care adăposteşte un rezervor de apă şi care este o reproducere a Cetăţii Poenari, ridicată de acelaşi voievod. Turnul poate fi vizitat doar de două ori pe an - de Ziua Eroilor (9 mai) şi de Ziua Armatei (25 octombrie). În prezent, aici este sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

 

 

Eveniment organizat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor la Castelul Ţepeş din Parcul Carol, 2016. 

Foto: (c)  GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


 

 

 

Memorialul Eroilor Neamului, din Parcul Carol, cu prilejul evenimentului Noaptea Muzeelor, editia 2018. 

Foto: (c)  LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO


Arenele Romane, cu o capacitate de 5.000 de locuri în aer liber, sunt amplasate la marginea parcului, acolo organizându-se diferite concerte ori spectacole.

Alte puncte de interes ale parcului sunt Fântâna Cantacuzino - un monument de artă în stil neoclasic construit în 1870, fiind decorată pe faţadă şi părţile laterale cu basoreliefuri şi plăci din ceramică ce reprezintă cavaleri medievali şi steme - şi Observatorul Astronomic. Totodată, copiii beneficiază de locuri de joacă în interiorul cărora există şi aparatură pentru fitness, mai notează site-ul https://www.cmpgb.ro.

 

 

Observatorul Astronomic din Parcul Carol, 2015. 

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


 

Fântâna din Parcul Carol I. 

Foto: (c)  GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


Cel mai cunoscut şi mai impunător monument din Parcul Carol este Mausoleul, acesta fiind ridicat după planurile arhitecţilor Horia Maicu şi Vasile Cucu. Mausoleul din Parcul Carol a fost inaugurat în 1963.

 

 

Mausoleul din Parcul Libertăţii (Parcul Carol), 1989. 

Foto: (c)  MIRCEA HUDEK/  AGERPRES FOTO/ARHIVA


După Primul Război Mondial, România a decis, urmând exemplul Franţei, să înalţe un monument dedicat memoriei celor care s-au jertfit pe câmpul de luptă. În 1923, conducerea statului român a decis ca, în semn de veşnică cinstire, simbolul sacrificiului celor căzuţi pentru reîntregirea patriei să fie reprezentat de osemintele unuia dintre ostaşii anonimi căzuţi pe fronturile de la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz, Bucureşti, din Dobrogea, Transilvania sau Basarabia. Pentru alegerea sicriului cu osemintele Eroului Necunoscut a fost desemnat elevul Amilcar C. Săndulescu de la Liceul Militar "Dimitrie A. Sturdza" din Craiova, premiant şi orfan de război, care s-a oprit în faţa unui sicriu şi a spus "Acesta este tatăl meu". A doua zi, 15 mai, sicriul cu Eroul Necunoscut, învelit în drapelul tricolor şi purtat pe braţe de către o gardă de ofiţeri, cavaleri ai Ordinului militar "Mihai Viteazul", a fost depus pe vagonul-platformă al unui tren special şi transportat la Bucureşti. În Gara de Nord a avut loc o ceremonie la care au participat Regele Ferdinand, oficiali ai statului, personalităţi politice şi militare. A urmat o slujbă oficiată de înalţi prelaţi în frunte cu Mitropolitul Miron Cristea, după care sicriul a fost transportat la biserica ''Mihai Vodă'', notează site-ul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor - https://www.once.ro/.

 

 

Lebede in Parcul Carol I din Bucureşti. 

Foto: (c)  CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO


În ziua de 17 mai 1923, cortegiul cu sicriul a pornit spre Parcul Carol, unde, după o ceremonie religioasă săvârşită de mitropolit şi după un discurs ţinut de regele Ferdinand a avut loc ceremonia înhumării, încheiată cu defilarea trupelor. Mormântul era o criptă acoperită cu o lespede de piatră decorată cu sculpturi florale. Pe lespede a fost încrustat următorul epitaf: ''Aici doarme fericit întru Domnul Ostaşul Necunoscut, săvârşit din viaţă în jertfă pentru unitatea neamului românesc. Pe oasele lui odihneşte pământul României întregite. 1916-1919''. În anul 1927 a fost realizat un ansamblu funerar, după planurile sculptorului Emil Willy Becker, şi a fost aprinsă o candelă a cărei flacără ardea zi şi noapte.

 

 

Eveniment organizat de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, la rotonda Memorialul Eroilor Neamului din Parcul 'Carol I', 2016. 

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO


În timpul regimului comunist, în decembrie 1958, monumentul funerar al Eroului Necunoscut a fost demontat şi strămutat la Mausoleul din Mărăşeşti. După decembrie 1989, proiectul aducerii monumentului Eroului Necunoscut în Bucureşti a fost reluat la 1 iunie 1991, când reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război reaminteau ministrului Apărării Naţionale despre ''iniţiativa readucerii osemintelor Eroului Necunoscut de la Mărăşeşti la Bucureşti şi reînhumarea în Parcul Libertăţii, în locul iniţial''. La 20 septembrie 1991 a fost dată Hotărârea de Guvern nr. 666 privind strămutarea Mormântului Ostaşului Necunoscut în municipiul Bucureşti.

 

 

Manifestări organizate de Ministerul Apărării Naţionale, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, cu prilejul Zilei Eroilor, 2021. 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


La 26 octombrie, sicriul, aşezat pe un afet de tun, a ajuns în Parcul Carol din Bucureşti, şi depus apoi pe un catafalc în faţa mormântului. Apoi sicriul a fost aşezat în criptă, iar peste el au fost răsturnaţi săculeţii cu pământ adus din toate judeţele ţării. Ceremonia s-a încheiat cu 21 de salve de artilerie.

 

 

Manifestări organizate la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, cu ocazia zilei de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României, în 2018. 

Foto: (c)  GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO


La Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol sunt organizate în fiecare an ceremonii cu prilejul Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie, Zilei Armatei Române - 25 octombrie, precum şi cu prilejul Zilei Eroilor, care este sărbătorită de Ziua Înălţării Domnului. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Imagine din Parcul Libertăţii (în prezent Parcul Carol I), 1950. 

 

 

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-02-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la debutul seriei animate 'Tom și Jerry' (10 februarie)

La 10 februarie 1940, a avut loc debutul în cinematografie al îndrăgitelor personaje animate Tom și Jerry, în scurtmetrajul de 9 minute 'Puss Gets the Boot', arată www.imdb.com. Creatorii celor două personaje și realizatorii peliculei au fost William Hanna și Joseph Barbera. Producătorul peliculei a

Documentare 10-02-2025 09:00

10 februarie - Ziua internațională a leopardului arab (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 10 februarie drept Ziua internațională a leopardului arab, în Rezoluția 77/295, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la leopardul arab, se menționează pe site-ul https://www.un.org/. Leopardul arab este clasificat pe Lista Roșie a IUC

Documentare 10-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Cea mai bună filozofie e cea care muncește tăcută un colț de ogor' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 10-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 februarie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina Greco-catolice Sf. m. Haralambie; Sf. Scolastica Romano-catolice Sf. Scolastica, fc. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua

Documentare 10-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 februarie

Este a 41-a zi a anului 2025. Au mai rămas 324 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 23 m și apune la 17 h 38 m. Luna apune la 06 h 31 m și răsare la 15 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 09-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Mia Farrow

Actrița americană Mia Farrow s-a născut la 9 februarie 1945, la Los Angeles. Este fiica regizorului John Farrow și a actriței Maureen O'Sullivan, mama sa fiind cea care i-a îndreptat pașii către lumea filmului. După studii, s-a hotărât să devină actriță. A debutat în filmul ''John Paul Jones'' (1959), regizat de tatăl său

Documentare 09-02-2025 09:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)

Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans

Documentare 09-02-2025 08:00

9 februarie - Ziua Limbii Elene

La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin

Documentare 09-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu din prisosul, nu din puținul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îți lipsește. Dăruind altuia ce nu ai - credință, lumină, încredere, nădejde - le vei dobândi și tu.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005. 

Documentare 09-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 februarie

Ortodoxe Sf. Mucenic Nichifor Duminica a 33-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 33 dR. Sf. m. Nichifor Romano-catolice Duminica a 5-a de peste an Sf. Apolonia, fc. m. Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 9 februarie.

Documentare 09-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 februarie

Este a 40-a zi a anului 2025. Mai sunt 325 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 24 m și apune la 17 h 36 m. Luna apune la 05 h 46 m și răsare la 13 h 57 m. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie. Al treilea decan: 9 februarie - 18 februarie. AGERPRES/(Documentare - Daniela

Documentare 08-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon

Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic

Documentare 08-02-2025 08:00

Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani

La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform

Documentare 08-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)

Documentare 08-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S