Cutremur 1977: Nume ale vieţii artistice care şi-au pierdut viaţa în urma seismului

Cutremurul din 4 martie 1977, cu o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, a făcut aproximativ 1.570 de victime, dintre care peste 1.390 numai în Bucureşti. În Capitală, peste 33 de clădiri mari s-au prăbuşit, majoritatea fiind situate în centrul oraşului.
Între aceste victime, pe lângă actorul Toma Caragiu, regizorul Alexandru Bocăneţ, cântăreaţa Doina Badea - pe care deja i-am amintit în documentarele precedente -, s-au aflat şi alte nume importante ale vieţii artistice din România - actriţa Eliza Petrăchescu, scenograful Liviu Popa, mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu, cântăreaţa de muzică populară Filofteia Lăcătuşu, pianistul Tudor Dumitrescu, cascadorul Tudor Stavru.
***
Actriţa Eliza Petrăchescu s-a născut la Vaslui, la 15 iunie 1911. A absolvit Conservatorul de artă dramatică din Iaşi, în 1932, potrivit volumului "1234 cineaşti români" (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996). A avut o prestigioasă activitate teatrală, pe scena Naţionalului din Iaşi şi la Teatrul Naţional din Bucureşti. Activitatea ei ca actriţă s-a concretizat în roluri foarte diverse, complexe, care au rămas în amintirea spectatorilor.
Sursa foto: www.ziarulmetropolis.ro
Din filmografia sa amintim: "Bijuterii de familie" (regia Marius Teodorescu, 1957), "Pasărea furtunii" (regia Dinu Negreanu, 1957), "Setea" (regia Mircea Drăgan, 1960), "Poveste sentimentală" (regia Iulian Mihu, 1961), "Codin" (regia Henri Colpi, 1963), "Amintiri din copilărie" (regia Elisabeta Bostan, 1965), "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte" (regia Sergiu Nicolaescu, 1971), "Nunta de piatră" (regia Dan Piţa, Mircea Veroiu, 1972), "Felix şi Otilia" (regia Iulian Mihu, 1972), "Ilustrate cu flori de câmp" (regia Andrei Blaier, 1974), "Tănase Scatiu" (regia Dan Piţa, 1975).
***
Scenograful de teatru şi film Liviu Popa s-a născut la 17 octombrie 1921, la Oradea. A absolvit Institutul de Arhitectură "Ion Mincu", promoţia 1952, potrivit site-ului http://aarc.ro/. A semnat scenografia (uneori în colaborare) a numeroase filme, dintre care amintim: "Ciulinii Bărăganului" (regia Louis Daquin, 1957), "D-ale carnavalului" (regia Gheorghe Naghi, Aurel Miheles, 1958), "Setea" (regia Mircea Drăgan, 1960), "Celebrul 702" (regia Mihai Iacob, 1961), "Dragoste la zero grade" (regia Cezar Grigoriu, Geo Saizescu, 1964), "Dacii" (regia Sergiu Nicolaescu, 1966), "Tinereţe fără bătrâneţe" (regia Elisabeta Bostan, 1969), "Facerea lumii" (regia Gheorghe Vitanidis, 1971), "Felix şi Otilia" (regia Iulian Mihu, 1971), "Zestrea domniţei Ralu" (regia Dinu Cocea, 1971), "Porţile albastre ale oraşului" (regia Mircea Mureşan, 1973), "Casa de la miezul nopţii" (regia Gheorghe Vitanidis, 1975), "Premiera" (regia Mihai Constantinescu, 1976) ş.a., potrivit volumului "1234 cineaşti români" (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1996). De asemenea, a fost şi actor în câteva filme, în roluri mici, episodice, cum este cel din filmul "Paraşutiştii" (regia Dinu Cocea, 1972). A semnat scenografia şi pentru spectacole de teatru.
În 1972, a obţinut Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România, pentru filmul "Felix şi Otilia", ecranizare după "Enigma Otiliei" de George Călinescu.
***
Mezzosoprana Mihaela Mărăcineanu s-a născut în 1942. Apreciată artistă a scenei lirice româneşti, ea a fost solistă a Operei Române din Bucureşti. Unele dintre rolurile sale emblematice au fost cele din operele "Carmen" de Georges Bizet, "Trubadurul" de Giuseppe Verdi, "Italianca în Alger" de Gioachino Rossini.
A apărut, alături de Mihai Panghe, Alfred Hoffman, Silvia Voinea şi Florin Diaconescu, pe LP-ul "Solişti ai Operei Române din Bucureşti", lansat de Electrecord, pe care se află înregistrări alături de Orchestra de Studio a Radioteleviziunii Române dirijată de Carol Litvin şi Ludovic Baci, conform site-ului https://www.discogs.com/.
***
Pianistul Tudor Dumitrescu s-a născut la 6 decembrie 1957. A studiat muzica de la vârsta de patru ani, mai întâi sub îndrumarea tatălui său, compozitorul Gheorghe Dumitrescu. A absolvit Liceul de muzică nr. 1 din Bucureşti şi Conservatorul "Ciprian Porumbescu". Între 1972 şi 1973 a participat la cursurile Universităţii de muzică "Franz Liszt" din Weimar.
A debutat ca pianist la concertele de tineret susţinute de Ateneul Român. Au urmat recitaluri la Radioteleviziune şi participarea la Festivalul Naţional al Tinerilor Muzicieni. A cântat împreună cu orchestre simfonice din Bucureşti, Cluj-Napoca, Satu Mare, Craiova, Timişoara, Iaşi sau în diferite ansambluri camerale.
A scris piese pentru pian, lieduri, o lucrare pentru violoncel solo, un sextet pentru corn francez şi coarde. În decembrie 1988, la Bucureşti a fost iniţiat Concursul Internaţional de Pian "Tudor Dumitrescu". A doua ediţie a concursului a fost organizată în iunie 2009, conform volumului "Întâlniri cu muzicieni ai secolului XX" de George Sbârcea (Editura Muzicală, Bucureşti, 1984).
***
Solista de muzică populară Filofteia Lăcătuşu s-a născut la 7 iunie 1947 în satul Dealu Roşu, comuna Alunu, judeţul Vâlcea. A activat la Orchestra "Doina Gorjului" din 1969 până la sfârşitul vieţii, evoluând sub bagheta dirijorilor Gelu Barabancea şi Stelian Ghiocel. A efectuat turnee în ţară şi în străinătate.
Din repertoriul artistei amintim: "Lung e drumul Gorjului", "Jiule pe malul tău", "Gorjule, plai însorit", "Am auzit o minciună", "Lume, lume mi-ai fost dragă", "Am plâns neicuţă de dor", "De dragul gorjenilor", "Gilortule, apă rece", "Dragoste ce ai de gând", "De ce neică m-ai lăsat", "Cine-n lume a iubit", "Neică, plaiul tău gorjean", "Cine m-aude cântând", "Dor pribeag de unde vii", "Ascultă gorjeanule", potrivit volumului "Lăutari şi solişti din Gorj" (Editura Măiastra, Târgu Jiu, 2006).
***
Cascadorul Tudor Stavru s-a născut în 1939, la Cernavodă şi a fost sportiv la Clubul Dinamo Bucureşti, unde a practicat kaiac-canoe. A făcut parte din prima generaţie de cascadori, formată de regizorul Sergiu Nicolaescu, în 1965-1966, selectând foşti sportivi de performanţă.
A debutat în calitate de cascador în filmul ''Dacii'', în 1967. Apoi a fost nelipsit din filmele istorice regizate de Sergiu Nicolaescu (''Mihai Viteazul'' (1971), ''Cu mâinile curate'' (1972), ''Ultimul cartuş'' (1973), ''Un comisar acuză'' (1974), ''Osânda'' (1976), ''Pentru Patrie'' (1977), ''Războiul Independenţei (serial TV, 1977) - regia Doru Năstase, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis), dar şi în filmele altor regizori (''Săgeata căpitanului Ion'' - regia Aurel Miheleş (1972), ''Adio, dragă Nela'' - regia Cornel Todea (1972), ''Păcală'' (1974) - regia Geo Saizescu , ''Patima'' (1975) - regia Mircea George Cornea), potrivit site-ului cinemagia.ro.
În seara cutremurului se afla, împreună cu alţi colegi cascadori, la Râmnicu Vâlcea, unde filmau o comandă specială. A doua zi, au revenit toţi în Bucureşti, pentru a ajuta la operaţiunile de salvare, declara pentru AGERPRES, în 2017, cascadorul Paul Fister. Începând din 5 martie, timp de o săptămână, Tudor Stavru şi colegii lui Mircea Pascu, Aurel Popescu, Paul Fister, Szobi Cseh, Dan Steinhardt au fost zi şi noapte printre ruinele clădirilor prăbuşite din Bucureşti.
Sursa foto: ciclism.ro
În penultima seară de căutări la blocul "Nestor", Paul Fister şi Tudor Stavru au fost duşi în strada Al. Sahia (actuala stradă J.L. Calderon), unde era un imobil dărâmat. Se auzise o bătaie în zid, semn că exista un supravieţuitor care trebuia salvat. Cei doi au reuşit să scoată de sub dărâmături o fată, Livia Negoescu, care împlinise 22 de ani chiar în ziua cutremurului. Apoi s-au pregătit să plece spre Buftea cu autobuzul. Dar Tudor Stavru a pierdut autobuzul şi s-a întors la blocul "Nestor", să ceară o maşină care să-l ducă la Buftea. Impresionat de rugăminţile unui bătrân, a urcat din nou pe ruine, pentru a recupera ceva din apartamentul acestuia. La coborâre, a pus piciorul pe o grindă, sprijinindu-se în antebraţ de un perete, pentru a trece dintr-un balcon în altul. Dar o bucată din peretele de care se sprijinea s-a desprins şi Stavru a căzut în gol de la mare înălţime. A murit puţin mai târziu, la Spitalul Floreasca. A fost înmormântat la Cernavodă, la funeralii fiind prezenţi colegi cascadori, dar şi regizorii Sergiu Nicolaescu şi Doru Năstase. AGERPRES/ (Documentare - Marina Bădulescu, redactor arhiva foto - Elena Bălan, editor: Ruxandra Bratu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On
DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)
Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici
CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)
În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit
10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan
Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir
10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus
Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace