Comunicat de presă - Sindicatul Român al Jurnaliștilor - MediaSind Radio România
MediaSind Radio România cere demisia șefului SRR și înlăturarea sinecurilor politice care au distrus instituția publică de presă
Abuzurile administrației conduse de șeful Radio România au lăsat angajații instituției fără nicio protecție în fața valului de disponibilizări anunțate de guvernanți
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala Radio România cere demisia președintelui-director general al Societății Române de Radiodifuziune, Răzvan Ioan Dincă, precum și înlăturarea sinecurilor politice menținute de acesta în fruntea instituției publice de presă.
Din cauza incompetenței manageriale și a sinecurilor politice plătite regește din bani publici, angajații Radio România au rămas din 6 iunie 2024 fără protecția unui contract colectiv de muncă care să le acorde salarii compensatorii de supraviețuire în cazul valului de disponibilizări anunțate de guvernanți.
Filiala MediaSind Radio România atrage atenția asupra unui climat profesional tot mai precar, accentuat de lipsa unui contract colectiv de muncă valabil la nivelul Societății Române de Radiodifuziune, de absența măsurilor reale de protecție socială și de incertitudinea tot mai mare care planează asupra angajaților, în condițiile în care în spațiul public se înmulțesc declarațiile despre reorganizări sau chiar disponibilizări în sistemul public.
Totodată, cu sprijinul unor cozi de topor sindicaliste, actuala administrație a blocat încheierea CCM, anulând în mod abuziv rezultatul negocierilor demarate cu Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, în cadrul conflictului colectiv de muncă declanșat de organizația sindicală reprezentativă la nivel de sector Mass-Media.
Nu în ultimul rând, atragem atenția că suma de 40 milioane lei acordată la rectificarea bugetară în urma protestelor membrilor afiliați la Federația FAIR-MediaSind cu scopul înlăturării discrepanțelor nerușinate existente între salariile șefilor și cele ale subalternilor, a fost folosită parțial, fiind deturnată discreționar de conducerea SRR.
În acest context tensionat, dorim să semnalăm și o serie de probleme recente care afectează direct exercitarea profesiei și calitatea actului jurnalistic. Începutul acestui an a adus măsuri contradictorii și profund îngrijorătoare, îndeosebi pentru activitatea studiourilor regionale - într-un context electoral determinant pentru direcția țării, atunci când misiunea de informare publică ar trebui consolidată, nu diminuată.
Conducerea centrală a SRR a dispus reducerea programelor difuzate în weekend și în zilele de sărbători legale, înlocuind, în multe cazuri, emisiunile în direct și buletinele de știri cu materiale înregistrate și playlist-uri muzicale.
Mai mult, au fost complet eliminate transmisiunile din teren și asistența tehnică necesară în aceste zile, ceea ce limitează grav capacitatea redacțiilor de a reacționa la evenimente de interes public. Aceste măsuri, luate fără o justificare publică clară și fără consultarea redacțiilor, contravin grilei aprobate și subminează principiile fundamentale ale jurnalismului ca serviciu public. De altfel, publicul și audiența sunt priorități clare, iar o strategie editorială în care emisiunile înregistrate și playlisturile domină spațiul de emisie în weekend și în sărbători legale afectează grav acest obiectiv. Într-o perioadă în care nevoia de informare în timp real este mai mare ca oricând, astfel de decizii creează un vid editorial, reducând rolul activ al radioului public. Am putut vedea cât de importantă este o informare promptă într-un context de criză energetică, precum cel din Spania, la finalul lunii aprilie, în care radioul a rămas singurul mijloc de comunicare în masă pentru cetățeni.
În paralel, la Radio România Iași, de exemplu, în pofida unor derapaje grave, pentru care s-a cerut demisia de urgență a conducerii de către jurnaliști și instituții publice de prestigiu, protecția castei manageriale continuă, cu girul managementului Radio România. Mai mult, comportamentele publice ale unor persoane aflate în funcții de conducere locală adâncesc criza de încredere. La Radio România Iași, redactorul-șef Nicolae Tomescu a publicat mesaje în care sugerează că este singurul care muncește, într-un mod lipsit de respect față de colegi și de instituție, a căror activitate a fost restrânsă tot de către conducere. Mai grav, acesta a postat pe pagina sa personală de Facebook imagini cu semnături ale angajaților din condica de prezență, încălcând grav regulamentele privind protecția datelor personale și afectând climatul profesional.
MediaSind Radio România consideră că SRR nu poate funcționa pe pilot automat într-un moment determinant pentru informarea cetățenilor. Este esențial ca Radioul Public să își reafirme rolul activ în viața democratică a societății, printr-un jurnalism viu, prezent, onest și asumat.
Având în vedere lipsa oricărui dialog cu administrația condusă de către președintele-director general Răzvan Ioan Dincă, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu Sindicatul Național din Cultură și Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind continuă conflictul colectiv de muncă înregistrat la ITM în cadrul Societății Române de Radiodifuziune, precum și protestele pe plan național și european până la reluarea dialogului social și încheierea unui Contract Colectiv de Muncă care să protejeze angajații acestei prestigioase instituții publice de presă.
Sindicatul Român al Jurnaliștilor - MediaSind Radio România
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].