Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite şi alte clădiri (cronologie 2020-2022)

Un incendiu de proporţii a izbucnit, în noaptea de 21 spre 22 februarie 2022, la o fabrică de mezeluri din oraşul prahovean Mizil, flăcările afectând o suprafaţă de circa 7.000 de metri pătraţi. Două victime din rândul forţelor de intervenţie au fost transportate la spital. Ambele prezentau arsuri la nivel feţei. Conform ISU Prahova, pompierii au intervenit la faţa locului cu cinci autospeciale de stingere, o autoscară şi două ambulanţe SMURD.
***
Explozii şi incendii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite şi alte clădiri în perioada 2020-2021:
2021
5 decembrie - Un incendiu a izbucnit în curtea unui operator economic din Popeşti Leordeni - Şoseaua de Centură a Capitalei, unde se aflau depozitate stive de materiale reciclabile. Nu au fost persoane rănite. Suprafaţa afectată a fost de 3.000 mp - stivele exterioare şi hala. A fost emis mesaj RO-ALERT pentru locuitorii din zonă.
29 noiembrie - Un incendiu a avut loc la un depozit de mobilă din municipiul Buzău, flăcările extinzându-se şi la o clădire învecinată în care sunt depozitate materiale textile. Nu au fost victime.
14 noiembrie - Un incendiu a izbucnit la o hală a unei fabrici de produse din carne din comuna Valea Mare, judeţul Olt, şi a afectat aproximativ 1.000 de metri pătraţi din unitate, pentru stingerea flăcărilor intervenind peste 60 de pompieri din judeţele Olt, Argeş şi Vâlcea. Nu au fost victime.
3 octombrie - Cinci tone de şpan metalic, amestecat cu reziduuri de materiale reciclabile, au ars în urma unui incendiu la o societatea de colectare a materialelor reciclabile din Focşani, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.
21 septembrie - Un incendiu a izbucnit la Rafinăria Petrotel Lukoil din Ploieşti la instalaţia de cocsare, la mai multe reziduuri petroliere, fiind afectată de flăcări o suprafaţă de aproximativ 400 mp.
21 septembrie - Un incendiu puternic, cu degajări mari de fum, a izbucnit în Parcul industrial Tetarom din Cluj-Napoca. Hala are o suprafaţă de circa 600 de metri pătraţi, iar înăuntru funcţionează mai mulţi operatori economici cu funcţiuni multiple.
17 august - Un depozit de deşeuri reciclabile din Alba Iulia a fost cuprins de flăcări, fumul provocat de acesta putând fi observat de la câţiva kilometri distanţă. Depozitul este situat în marginea oraşului, în imediata apropiere a unei fabrici de cablaje.
14 august - Un incendiu a izbucnit la o hală în Mogoşoaia cu o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, la o firmă care desfăşura activităţi de procesare, prelucrare a unor componente metalice pentru mentenanţa avioanelor şi pentru procesarea răşinei. Nu au fost persoane rănite.
23 iulie - Şapte persoane au fost transportate la spital, dintre care şase pacienţi cu arsuri şi unul expus la fum în urma unui incendiu izbucnit la un utilaj într-o hală de reciclare din oraşul Popeşti-Leordeni. Dintre cele şase persoane cu arsuri, cinci necesită intubare, iar a şasea are arsuri minore. De asemenea, alte patru persoane prezintă probleme respiratorii, după ce au fost expuse la fum.
21 iulie - Un incendiu a izbucnit într-un complex din Piaţa Delfinului din Capitală, cu mari degajări de fum. Pompierii au intervenit cu 14 autospeciale, focul fiind localizat.
6/7 iulie - O explozie urmată de incendiu s-a produs la staţia de amoniac III din cadrul Combinatului Chimic Azomureş. A fost transmis un mesaj RO-ALERT de informare a populaţiei din zona limitrofă a operatorului. În urma exploziei a rezultat o victimă cu fractură la membrul superior drept, conştientă, transportată la Unitatea de Primiri Urgenţe Târgu Mureş.
2 iulie - O explozie urmată de un incendiu s-a produs la Rafinăria Petromidia din Năvodari, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie, localnicii fiind alertaţi prin mesaj RO-ALERT despre degajările mari de fum. Au fost înregistrate cinci victime dintre care una decedată. Doi dintre răniţi a suferit arsuri pe 45%, respectiv 25% din suprafaţa corpului, fiind transportaţi cu elicopterul SMURD la Spitalul Floreasca din Capitală, în timp ce un alt rănit a fost operat fiind în afara oricărui pericol la Spitalul Judeţean din Constanţa. A patra victimă a suferit răni uşoare şi a fost externată. La 5 iulie, cei doi răniţi grav care au fost duşi la spitalul Floreasca, au fost transportaţi în Germania, cu o aeronavă militară, fiind stabili şi în comă indusă.
9 iunie - Un incendiu a izbucnit la un bazin de combustibil al unui operator economic de pe drumul 23 Bradu, din judeţul Argeş, o persoană suferind arsuri. Incendiul s-a manifestat la o hală de produse petroliere şi la o construcţie de aproximativ 170 mp. Un bărbat a suferit arsuri de gradul I la mâini şi scalp.
8 iunie - Un incendiu a izbucnit în curtea unei firme din localitatea Bocşa, care se ocupă de colectarea deşeurilor, fără să fie înregistrate victime.
5 iunie - Un incendiu a izbucnit la un centru de colectare a deşeurilor de pe strada Bârsăneşti, în sectorul 6 al Capitalei, fiind afectate mai multe containere şi o clădire cu etaj.
16 februarie - Un incendiu s-a produs la subsolul clădirii rectoratului Universităţii Politehnica din Bucureşti. Incendiul s-a manifestat cu degajări mari de fum pe o suprafaţă de 50 de metri pătraţi, într-o cameră tehnică.
5 februarie - Un incendiu s-a produs în incinta stadionului Giuleşti, la nivelul peluzelor, fără a fi înregistrate victime. Incendiul a afectat zona peluzelor, la etajul 1, unde a ars polistiren pe o suprafaţă de aproximativ 15 metri pătraţi.
5 februarie - Un incendiu a avut loc la un atelier de mobilă pe strada Demetriade din Timişoara, flăcările cuprinzând o suprafaţă de aproximativ 700 mp. Incendiul s-a manifestat cu ardere generalizată la o hală în care erau depozitate materiale lemnoase, vopseluri şi lacuri, cu degajări mari de fum.
2020
7 decembrie - Un puternic incendiu a izbucnit la o clădire cu funcţiune mixtă, de sediu de firmă şi de spaţii de locuit, din comuna Rotunda, judeţul Olt. În urma incendiului a fost distrus acoperişul clădirii, pe o suprafaţă de aproximativ 750 de metri pătraţi, fiind deteriorate şi diferite obiecte şi echipamente din imobil.
24 august - Un incendiu violent a izbucnit la două anexe dintr-un bazar aflat la marginea municipiului Vaslui.
22 august - Un incendiu a avut loc în comuna Brazi, satul Negoieşti, cuprinzând containere ale unei societăţi de colectare a deşeurilor periculoase, echipajele depistând în containere saltele, dar şi deşeuri medicale. Focul s-a manifestat la două containere deschise pe o suprafaţă de aproximativ 40 mp.
18 august - Un incendiu a avut loc în podul clădirii Palatului Administrativ din Reşiţa, care adăposteşte sediile Prefecturii şi Consiliului Judeţean Caraş-Severin.
30 iulie - Un incendiu puternic s-a produs la două hale din Bragadiru (Ilfov). Suprafaţa afectată a fost de aproximativ 5.000 mp. În depozit se găseau recipiente uşor inflamabile şi explozibile. Populaţia a fost avertizată printr-un mesaj RO-ALERT.
30 iulie - Un incendiu a izbucnit la o fabrică de confecţii din Iveşti, judeţul Galaţi, şi a mistuit linia de croitorie şi acoperişul clădirii în care funcţiona aceasta. Pompierii militari au lichidat focul, salvând de la incendiu hala de producţie şi clădirea de birouri din imediata vecinătate.
28 mai - Un incendiu cu degajare mare de fum a avut loc la o fabrică de produse din carne de la Zărneşti - Poiana Mărului. Au fost înregistrate numai pagube materiale - deşeuri şi mase plastice aflate la subsolul clădirii.
24 martie - Un incendiu a izbucnit la o fabrică de peleţi din localitatea argeşeană Ştefan cel Mare, flăcările extinzându-se şi la un adăpost de animale aflat în vecinătate.
24 februarie - Un incendiu a izbucnit la o fabrică de confecţii din municipiul Focşani, judeţul Vrancea, întinzându-se pe o suprafaţă de aproximativ 1.000 de metri pătraţi ai unei hale de producţie, iar din cauza degajărilor mari de fum a fost transmis un mesaj de avertizare către populaţia din zonă prin sistemul RO-ALERT.
14 ianuarie - Un incendiu produs la o fabrică de saltele din localitatea Urlaţi, judeţul Prahova, s-a manifestat generalizat la întreaga construcţie, populaţia din zonă fiind înştiinţată prin sistemul de avertizare RO-ALERT. Incendiul s-a manifestat pe o suprafaţă de circa 1.000 de metri pătraţi. Din cauza fumului dens degajat, aproximativ 50 de persoane aflate în locuinţele din apropiere au fost evacuate preventiv.
12 ianuarie - Un incendiu a izbucnit la o fabrică din Sebeş fiind afectată o hală pe o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi.
9 ianuarie - Un incendiu a izbucnit la Fabrica de Electromontaj din sectorul 3 al Capitalei. ISU Bucureşti-Ilfov a emis un mesaj RO-ALERT. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Suzana Cristache Drăgan, editor: Cristian Anghelache)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B
Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)
Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)