logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

TEATRU ŞI FILME ROMÂNEŞTI: "Valiza cu fluturi" (1975)

Image

Piesa de teatru "Valiza cu fluturi" de Iosif Naghiu, regizată de Sanda Manu, a avut premiera în 12 iunie 1975, la Teatrul Naţional din Bucureşti, jucându-se timp de 15 ani. Ultima reprezentaţie la Naţionalul bucureştean a fost în 11 mai 1990, conform site-ului https://www.tnb.ro/ro/.

Drama cu trei personaje a beneficiat de interpretarea unor mari actori: Ion Marinescu (rolul Şandru), Valeria Seciu (rolul Ana), Ovidiu Iuliu Moldovan (rolul Alin). Această variantă scenică a fost preluată şi în varianta pentru televiziune.

" 'Valiza cu fluturi' este drama unui cuplu conjugal, dramă secretă, alimentată şi înteţită de nemulţumiri, de neîmpliniri, de învinuiri reciproce, de jigniri, de înşelări şi dezamăgiri, dramă născută în clipa în care s-a născut cuplul: el - Şandru - sculptor de talent, muieratic şi superficial, ea - Ana - fată de familie bună şi avută, în căutarea unei partide convenabile. Căsnicia lor s-a clădit pe compromisuri şi minciună, s-a consolidat prin abjecţia care-o solidarizează. Liniştea şi armonia din vila de pe malul mării sunt doar aparenţe care se destramă sub ochii neaşteptatului vizitator", nota Virgil Munteanu în Revista "Teatrul" din iulie 1975, conform site-ului http://www.tvr.ro/.

 



În aprilie 1981, piesa a fost pusă în scenă la Teatrul Maghiar de Stat din Sfântu Gheorghe, în regia lui Balogh Andras. Din distribuţie făceau parte actorii Visky Arpad, Naszta Karalin, Nemeş Levente, notează revista "Teatrul" nr. 4 din aprilie 1981, conform site-ului http://e-patrimoniu.ro/.

Tot în 1981, "Valiza cu fluturi" a avut premiera la Teatrul "Sică Alexandrescu" din Braşov, în regia lui Constantin Codrescu, precizează site-ul instituţiei teatrale.

"Cu trei personaje, 'această piesă este o suită de trei voci. Fiecare dintre ele îşi închipuie că este vocea principală" - declara autorul, în caietul-program. Şi tot acolo găsim şi fragmente din comentariile apărute în presă. (...) Criticul Radu Popescu ('România liberă') spune că marea dificultate a piesei, pe care o numeşte poem, constă în 'aceea că e deosebit de statică, sprijinită numai pe fluxul verbal, pe tensiunea şi surpriza dialogului. Aici, ca întotdeauna, Naghiu se arată dotat în chip remarcabil'. Poem numeşte metaforic piesa şi regizorul Constantin Codrescu, revenit la Braşov după mai bine de un deceniu. (...). Alin, tânăr ilegalist urmărit de Siguranţă, nimereşte în casa unor burghezi, cu valiza cu manifeste. Ei sunt într-o confruntare continuă pe tema expediţiilor adulterine ale soţiei şi a egoismului stoic al sculptorului soţ. Cele trei personaje au fost, în spectacol, Virginia Itta Marcu (Ana), Dan Săndulescu (Sandru) şi Nicolae Manolache (Alin, trădat în final de cei doi). Constantin Codrescu a fost întrebat cum a colaborat cu actorii braşoveni: 'Ne-a legat o fericită dinamică interioară, cei trei valoroşi interpreţi (...) manifestând faţă de mine o ireproşabilă loialitate.", notează site-ul http://www.teatrulsicaalexandrescu.ro/.

Teatrul de Stat din Sibiu a montat spectacolul în 1986, scrie revista "Teatrul" nr. 7-8 din iulie-august 1986, conform site-ului https://biblioteca-digitala.ro/.

***

Dramaturgul Iosif Naghiu s-a născut la 11 martie 1932, în Bucureşti. Absolvent al Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", el a scris peste 20 de piese de teatru care au cunoscut montări scenice în ţară şi în străinătate, fiind distinse cu numeroase premii. Totodată, a scris scenarii de film ("Luchian") şi de televiziune ("Capul de zimbru", după Vasile Voiculescu).

A debutat literar cu versuri în revista "Luceafărul", iar în 1968 a debutat cu teatru scurt, piesa "Celuloid" fiind pusă în scenă la Teatrul Nottara, care-l avea director pe dramaturgul Horia Lovinescu. Mai târziu, piesa "Gluga pe ochi" a fost montată la Teatrul Bulandra, în regia lui Valeriu Moisescu. A urmat, după zece ani, punerea în scenă a piesei "Ambasada iubirii", conform site-ului https://www.teatral.ro/.

Dramaturgul Iosif Naghiu a primit două premii ale Uniunii Scriitorilor la interval de zece ani (1983 şi 1993) şi două premii ale Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, tot la interval de zece ani (1974 şi 1984). La 1 decembrie 2000 a fost distins cu Ordinul naţional "Serviciul Credincios" în grad de Ofiţer "pentru realizări artistice remarcabile şi pentru promovarea culturii, de Ziua Naţională a României" (Decretul preşedintelui României nr. 524 din 1 decembrie 2000 privind conferirea unor decoraţii naţionale personalului din subordinea Ministerului Culturii, publicat în Monitorul Oficial nr. 666 din 16 decembrie 2000).

A murit la 7 noiembrie 2003. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Cristian Anghelache, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.tvr.ro

Afisari: 12

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 08-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon

Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic

Documentare 08-02-2025 08:00

Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani

La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform

Documentare 08-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)

Documentare 08-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie

Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S

Documentare 08-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 februarie

Este a 39-a zi a anului 2025. Au mai rămas 326 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 25 m și apune la 17 h 35 m. Luna apune la 04 h 49 m și răsare la 12 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 07-02-2025 14:29

Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputați

Documentare 07-02-2025 12:27

Săptămâna europeană 3-7 februarie 2025

Reuniunea informală a liderilor UE de la Bruxelles pe tema apărării europene, protestul din apropierea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles privind viitorul industriei europene și locurilor de muncă, semnarea unui pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, lansarea de către Comisia Europeană a unui apel privind contribuții de la păr

Documentare 07-02-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară

* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.

Documentare 07-02-2025 09:30

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007) (7 februarie)

Patriarhul Teoctist, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani, s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani. Părinții săi, Marghioala și Dumitru Arăpașu, erau oameni credincioși și evlavioși. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind num

Documentare 07-02-2025 09:00

Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards

Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards are loc anul acesta la 7 februarie 2025. Premiile Critics Choice, găzduite de Chelsea Handler, vor fi transmise LIVE de la Barker Hangar din Santa Monica. Emisiunea va fi disponibilă și a doua zi pe serviciul de streaming Peacock. Decernarea premiilor a fost programată inițial pentru data de 12 ianuarie 2025, apoi reprogramată pen

Documentare 07-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ceea ce s-a scris despre mine este, cantitativ, incomparabil mai important decât ceea ce am scris eu însumi. Mă instruiesc citind comentariile care s-au scris până acum despre mine, în așa măsură încât, dacă aș avea memorie și aș fi un spirit metodic, aș putea face o teză de doctorat despre opera mea. Aș putea face chiar, și asta ar f

Documentare 07-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Partenie, episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din Elada Greco-catolice Sf. ep. Partenie al Lampsacului; Sf. cuv. Luca Romano-catolice Sf. Richard, rege; Fer. Ana-Maria Adorni, călug. Sfântul Ierarh Partenie este pomenit î

Documentare 07-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 februarie

Este a 38-a zi a anului 2025. Mai sunt 327 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 27 m și apune la 17 h 34 m. Luna apune la 03 h 39 m și răsare la 11 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 06-02-2025 11:00

DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Kirk Douglas (6 februarie)

Actorul Kirk Douglas s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''. Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență

Documentare 06-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Interpretul Bob Marley

Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica, potrivit https://www.rollingstone.com/. Și-a început cariera muzicală în cadrul grupului Wailers, pe care artistul l-a format alături de Peter Tosh și Bunny Livingston în 1963. Bob Marley s-a căsători