PERSONALITATEA ZILEI: Interpretul Bob Marley
Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica, potrivit https://www.rollingstone.com/.
Și-a început cariera muzicală în cadrul grupului Wailers, pe care artistul l-a format alături de Peter Tosh și Bunny Livingston în 1963. Bob Marley s-a căsătorit cu Rita în februarie 1966, conform imdb.com.
Din colaborarea cu Lee Scratch Perry au apărut unele dintre cele mai apreciate melodii precum ''Soul Rebel'', ''Duppy Conquerer'', ''400 Years'' și ''Small Axe''.
Au urmat albumele ''Catch a Fire'' și ''Burnin'', pe care s-au regăsit melodii, precum 'Get Up Stand Up' și 'I Shot the Sheriff'.
În 1974, Tosh și Livingston au părăsit grupul pentru a îmbrățișa cariere solo. Ulterior, Bob Marley a pus bazele grupului ''Bob Marley and the Wailers'', în care a fost cooptată și soția sa Rita. A fost o formulă reușită, fiind lansate albume precum ''Natty Dread'' și ''Rastaman Vibration'', indică imdb.com.
În 1976, pe fondul tumultuoasei perioade de violență politică din Jamaica, Bob Marley a părăsit țara natală pentru a se muta în Marea Britanie, unde a locuit pentru doi ani. În decembrie 1976 a supraviețuit unei tentative de asasinat. În perioada petrecută în Regatul Unit a scos cel de-al nouălea album ''Exodus'' (3 iunie 1977), care s-a aflat în topurile britanice timp de 56 de săptămâni. A urmat albumul ''Kaya'' care s-a bucurat de un succes similar. Succesul acestor albume a contribuit la introducerea muzicii reggae în muzica occidentală dar și în ce privește confirmarea succesului internațional al artistului jamaican Bob Marley.
În urma unei infecții la un deget de la picior s-a descoperit, în 1977, că avea o tumoare malignă. A refuzat recomandarea medicilor, iar forma de cancer a fost ținută secretă față de public, iar Bob Marley a continuat să lucreze.
Reîntors în Jamaica în 1978, a continuat să lucreze și a lansat în 1979 ''Survival'', album care a fost promovat printr-un turneu european. În același an, Bob Marley a fost recompensat cu Medalia Internațională pentru Pace de către delegația africană la Națiunile Unite.
În 1980 a fost singurul artist străin care a participat la ceremonia de independență a statului Zimbabwe. A început un turneu american, susținând două concerte la Madison Square Garden.
În 21 septembrie 1980, în Central Park din New York, s-a prăbușit în timp ce alerga. Acest incident a scos la iveală extinderea în corp a unei forme de afecțiune cu care fusese diagnosticat anterior. A murit într-un spital din Miami la 11 mai 1981, la 36 de ani. A fost înmormântat cu funeralii de stat în țara natală.
Bob Marley a fost inclus postum în Rock and Roll Hall în 1994.
În 1999, albumul său ''Exodus'' (lansat în 1977) a fost numit Albumul Secolului de revista Time, iar melodia ''One Love'' a fost desemnată melodia mileniului de către trustul BBC.
Din 1984, de la lansarea compilației ''Legend'' a lui Bob Marley s-au vândut anual 250.000 de copii, potrivit Nielsen SoundScan, conform https://www.bobmarley.com/. Potrivit datelor centralizate până la nivelul anului 2023, compilația ''Legend'' s-a vândut la nivel mondial în peste 25 de milioane de exemplare, potrivit https://www.udiscovermusic.com.
Cu toate că efortul muzical al lui Bob Marley nu a fost recompensat în timpul vieții cu un premiu Grammy, în 2001 i-a fost acordat postum The Grammy Lifetime Achievement Award, distincție acordată de Recording Academy ''pentru artiști care în timpul vieții lor au reușit să realizeze contribuții creative de o valoare artistică inestimabilă pentru domeniul înregistrărilor muzicale'', indică https://www.bobmarley.com/.
Tot în anul 2001, a fost lansat un documentar amplu dedicat vieții și activității lui Bob Marley - ''Rebel Music'', regizat de Jeremy Marre și nominalizat la Grammy pentru cel mai bun documentar video muzical de lungmetraj. În anul 2001, numele marelui artist jamaican Bob Marley a fost însemnat pe Bulevardul Celebrităților din Hollywood. Astfel, numele său a fost alăturat unui mare număr de artiști ai umanității, printre care Carlos Santana, Stevie Wonder și The Temptations, conform sursei citate anterior.
Bob Marley, unul dintre cele mai carismatici și mobilizatori artiști ai muzicii secolului XX, este apreciat și astăzi la nivel mondial ca o figură legendară a muzicii și culturii universale, conform https://www.bobmarley.com/. AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Alexandru Cojocaru)
Sursa foto: www.imdb.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Papa Francisc (fișă biografică)
Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)
Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr
21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)
Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În
21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri
Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic
21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania
Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo
CITATUL ZILEI
''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie
Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &