DOCUMENTAR: 70 de ani de la proclamarea prinţesei moştenitoare Elisabeta, regină a Regatului Unit (6 februarie)
![Image](https://agerpres.ro/data/stiri/regit.jpg)
La 6 februarie 2022 se împlinesc 70 de ani de la proclamarea şi de la accederea la tron (Accesion Day) a prinţesei moştenitoare Elisabeta, în urma decesului tatălui său, regele George al VI-lea (1936-1952), sub numele de regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, arată site-ul https://www.royal.uk/.
În 1952, sănătatea precară a regelui George al VI-lea l-a obligat să abandoneze un turneu planificat în ţările Commonwealth. Prinţesa Elisabeta, însoţită de soţul său, prinţul Philip, a preluat îndatorirea regală. La 6 februarie, în timp ce se afla într-o zonă îndepărtată a Kenyei, prinţesa a primit atât vestea morţii tatălui său, cât şi pe cea a proclamării sale ca regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Într-un moment, la numai 25 de ani, ea încetase să mai fie prinţesa Elisabeta şi devenise regina Elisabeta a II-a.
Turneul a fost abandonat imediat, iar tânăra regină s-a întors în Marea Britanie. Ea a fost întâmpinată, la 7 februarie, de prim-ministrul Winston Churchill şi de alţi oficiali la aeroport, înainte de a se întoarce la Clarence House. Steagurile fuseseră coborâte în bernă în toată ţara, doar Royal Standard a rămas înălţat la catarg complet anunţând prezenţa reginei, fapt ce reprezenta, totodată, şi continuitatea monarhiei.
Noua regină a fost proclamată oficial în cadrul Consiliului de Accedere de la Palatul St. James, ţinut în ziua morţii regelui George al VI-lea. La eveniment au participat membri ai Consiliului Privat împreună cu Marii Ofiţeri de Stat, Lordul Primar al Londrei, Înalţi Comisari şi funcţionari publici. La 8 februarie, la întoarcerea din Kenya, regina Elisabeta a II-a a depus jurământul cunoscut sub numele "Declaraţia de Accedere" în care s-a angajat să menţină succesiunea protestantă stabilită.
În urma jurământului Majestăţii Sale, proclamaţia publică a noului suveran a fost citită de către Garter King of Arms la Palatul St. James, în prezenţa Contelui Mareşal şi a doi dintre sergenţii de arme ai suveranului. De asemenea, o ceremonie similară a avut loc la Edinburgh, executată de către Lordul Lyon King of Arms, precum şi la Belfast şi Cardiff.
Accederea Majestăţii Sale la tron a avut loc într-o perioadă în care o familie tânără abia se întemeia: prinţul Charles avea trei ani, iar prinţesa Anne doar unul. Noile îndatoriri ale reginei trebuiau să prevaleze asupra vieţii de familie, lungile turnee în străinătate şi numeroasele alte evenimente interne ţinând-o departe de familie luni de zile, notează site-ul oficial al Familiei Regale.
Ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a s-a desfăşurat la Westminster Abbey, la 2 iunie 1953.
Elisabeta Alexandra Mary de Windsor s-a născut la 21 aprilie 1926, la Londra, ca fiică a prinţului Albert, duce de York, viitorul rege George al VI-lea şi a prinţesei Elizabeth Bowes-Lion, ducesă de York. Cursul vieţii prinţesei Elisabeta avea să se schimbe în 1936, odată cu moartea suveranului George al V-lea, bunicul său de care era foarte apropiată. În decembrie 1936, după abdicarea lui Eduard al VIII-lea, fratele său, ducele Albert de York a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea. După ce tatăl său a urcat pe tron, prinţesa Elisabeta a devenit moştenitoare a tronului, cu titlul Alteţa Sa Regală Prinţesa Elisabeta.
Prinţesa Elisabeta şi-a luat rolul în serios de la o vârstă fragedă, îndatoririle sale începând cu mult înainte ca ea să urce pe tron. În efortul comun de război, prinţesa Elisabeta, împreună cu sora sa, s-a adresat, în 1940, tuturor copiilor, la BBC's Children's Hour, mulţumindu-le pentru curaj şi îngăduinţă: "Încercăm să facem tot ce putem pentru a-i ajuta pe marinarii, soldaţii şi aviatorii noştri bravi şi încercăm, de asemenea, să îndurăm propria parte din pericolul şi tristeţea acestui război."
În 1945 s-a alăturat Serviciului Teritorial Auxiliar, formându-se ca mecanic şi a devenit prima femeie membră a Familiei Regale care s-a alăturat Serviciilor Armate ca membru activ cu normă întreagă.
Monarh activ şi susţinător al îndatoririlor regale, de la cele oficiale statale la cele filantropice, regina Elisabeta a II-a a adus în centrul atenţiei, prin acţiunile sale, afirmarea identităţii naţionale şi unitatea, continuitatea, dar şi stabilitatea Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Regina este comandantul suprem al forţelor armate şi guvernatorul suprem al Bisericii Angliei, îl desemnează pe primul ministru, pe ceilalţi miniştri, pe arhiepiscopi şi episcopi. Regina este sursa onorurilor, conferind medalii şi ordine. Regina a avut sub patronajul său peste 600 organizaţii caritabile sau cu scop educativ şi social, 400 dintre acestea fiind înfiinţate în 1952.
Sărbătorile jubileului din Regatul Unit datează din 1809. Aceasta va fi cea de-a patra a reginei, după evenimentele jubiliare de argint (1977), de aur (2002) şi de diamant (2012). Elisabeta a II-a este primul monarh care marchează un Jubileu de platină.
Cu prilejul acestei zile, sunt arborate anumite steaguri şi sunt organizate recepţii. La Londra, o salvă de artilerie a armelor regale va fi trasă de trupa regelui - Royal Horse Artillery (numită în onoarea lui George al VI-lea) şi de către Honourable Artillery Company la Turnul Londrei. Salve de artilerie vor fi trase şi în alte zone din Regatul Unit. Aceste salve de artilerie nu au loc duminica, aşa că, în acest an, vor fi trase luni, 7 februarie, notează site-ul https://commonslibrary.parliament.uk/.
Pe lângă tradiţionalul Trooping the Color, când în fiecare an, la 11 iunie, este sărbătorită oficial ziua de naştere a reginei, peste 1.500 de faruri Platinum Jubilee vor fi aprinse în Marea Britanie, Insula Man, Teritoriile Britanice de peste mări şi, pentru prima dată, în capitalele ţărilor Commonwealth-ului.
Farul principal va fi aprins în cadrul unei ceremonii speciale organizată la Palatul Buckingham. Alte evenimente jubiliare includ o slujbă de mulţumire pentru domnia reginei la Catedrala Sf. Paul, un concert live în faţa Palatului Buckingham, Big Jubilee Lunch (o petrecere stradală), un concurs "Platinum Jubilee" şi expoziţii speciale la mai multe reşedinţe regale oficiale.
În mod obişnuit, regina aniversează urcarea pe tron în mod privat la reşedinţa sa de la Sandringham, ziua de 6 februarie fiind ziua în care tatăl său, regele George al VI-lea a încetat din viaţă. Cele mai multe dintre sarcinile din cadrul Jubileului vor fi repartizate altor membri ai familiei regale, printre care prinţul William şi soţia sa, Kate, precum şi ducesa de Cornwall, medicii recomandându-i reginei, în vârstă de 95 de ani, cât mai multă odihnă. Anul trecut, la 9 aprilie, prinţul-consort Philip a încetat din viaţă la vârsta de 99 de ani.
Regina Elisabeta a II-a este cel mai longeviv monarh în viaţă din lume, iar în istoria Regatului Unit are cea mai lungă domnie, depăşind-o, la 9 septembrie 2015, pe cea a reginei Victoria (1837-1901). AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)
Sursa fotografiilor: The Royal Family/Facebook.com
Citeşte şi:
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon
Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic
Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani
La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform
CITATUL ZILEI
'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 februarie
Este a 39-a zi a anului 2025. Au mai rămas 326 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 25 m și apune la 17 h 35 m. Luna apune la 04 h 49 m și răsare la 12 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputați
Săptămâna europeană 3-7 februarie 2025
Reuniunea informală a liderilor UE de la Bruxelles pe tema apărării europene, protestul din apropierea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles privind viitorul industriei europene și locurilor de muncă, semnarea unui pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, lansarea de către Comisia Europeană a unui apel privind contribuții de la păr
DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară
* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007) (7 februarie)
Patriarhul Teoctist, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani, s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani. Părinții săi, Marghioala și Dumitru Arăpașu, erau oameni credincioși și evlavioși. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind num
Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards
Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards are loc anul acesta la 7 februarie 2025. Premiile Critics Choice, găzduite de Chelsea Handler, vor fi transmise LIVE de la Barker Hangar din Santa Monica. Emisiunea va fi disponibilă și a doua zi pe serviciul de streaming Peacock. Decernarea premiilor a fost programată inițial pentru data de 12 ianuarie 2025, apoi reprogramată pen
CITATUL ZILEI
'Ceea ce s-a scris despre mine este, cantitativ, incomparabil mai important decât ceea ce am scris eu însumi. Mă instruiesc citind comentariile care s-au scris până acum despre mine, în așa măsură încât, dacă aș avea memorie și aș fi un spirit metodic, aș putea face o teză de doctorat despre opera mea. Aș putea face chiar, și asta ar f
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 februarie
Ortodoxe Sf. Ier. Partenie, episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din Elada Greco-catolice Sf. ep. Partenie al Lampsacului; Sf. cuv. Luca Romano-catolice Sf. Richard, rege; Fer. Ana-Maria Adorni, călug. Sfântul Ierarh Partenie este pomenit î
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 februarie
Este a 38-a zi a anului 2025. Mai sunt 327 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 27 m și apune la 17 h 34 m. Luna apune la 03 h 39 m și răsare la 11 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Kirk Douglas (6 februarie)
Actorul Kirk Douglas s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''. Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență
PERSONALITATEA ZILEI: Interpretul Bob Marley
Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica, potrivit https://www.rollingstone.com/. Și-a început cariera muzicală în cadrul grupului Wailers, pe care artistul l-a format alături de Peter Tosh și Bunny Livingston în 1963. Bob Marley s-a căsători