O PERSONALITATE PE ZI: Sculptorul Oscar Han

Sculptorul Oscar Han s-a născut la 3 decembrie 1891, la Bucureşti. Face parte din generaţia artiştilor care debutează la începutul secolului al XX-lea şi se afirmă în perioada interbelică, alături de sculptorii Dimitrie Paciurea, Constantin Brâncuşi, Frederic Storck, Ion Jalea, Cornel Medrea şi pictorii Camil Ressu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Gheorghe Dimitrescu, Francisc Şirato, Ştefan Popescu, Nicolae Dărăscu, Jean Al. Steriadi, după cum indică site-ul https://www.mnar.arts.ro/.
Nicolae Leonard - București
Sursa foto:sculpture.ro
A studiat la Academia de arte frumoase din Bucureşti, între 1909-1914, cu Dimitrie Paciurea, potrivit lucrării "Dicţionarul artiştilor români contemporani", autor Octavian Barbosa (Bucureşti, Editura Meridiane, 1976).
Mihail Kogălniceanu - București
Sursa foto:sculpture.ro
A înfiinţat, împreună cu pictorii Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu şi Francisc Şirato, "Grupul celor patru". ''Grupul nu şi-a alcătuit un anumit program, pe cei patru i-a unit o concepţie comună despre artă precum şi o strânsă prietenie'', potrivit site-ului https://www.icr.ro/. De asemenea, Oscar Han a făcut parte şi din grupul "Tinerimea artistică".
Mihai Eminescu
Sursa foto:sculpture.ro
Începând din 1924 a participat la saloane oficiale, expoziţii ale celor două grupări amintite mai sus, iar după Al Doilea Război Mondial a participat la anuale de stat şi expoziţii de artă românească organizate în 1947 şi 1959 la Budapesta, în 1960 la Praga, Bratislava, Berlin, Moscova, Atena, Cairo, Alexandria, în 1961 la Moscova, Paris, Sofia, Istanbul, Damasc, Ankara. A participat, totodată, şi la expoziţii internaţionale la Veneţia, Bruxelles, Paris, Anvers, Haga, Amsterdam, Barcelona.
William Shakespeare - Herăstrău, București
Sursa foto:sculpture.ro
Oscar Han este autorul a numeroase monumente: "M. Kogălniceanu" (1937) şi "Constantin Brâncoveanu" (1936), ambele în Bucureşti, "Victoria" (1932, la Mărăşeşti), "M. Eminescu" (la Constanţa şi Oradea), "Anghel Saligny" (1958, la Constanţa), "Mircea cel Bătrân" (1967, la Turnu Măgurele), "Mihai Viteazul" (1968, la Alba Iulia) ş.a. Alte compoziţii statuare realizate de Oscar Han sunt "Ştefan cel Mare" şi "Horia, Cloşca şi Crişan".
Imagine de la expoziţia 'OSCAR HAN' (1891-1976), organizată de Muzeul Naţional de Artă al României, cu ocazia implinirii a 130 de ani de la naşterea artistului.
Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FOTO
În anii maturităţii, în perioada dintre cele două războaie mondiale, domină în creaţia sa tendinţa spre tipizare şi simbol. Atunci a realizat Oscar Han o serie de busturi - "Eschil", "Sofocle", "Dante", "Eminescu", "Pârvan", Iorga", lucrări compoziţionale ca "Eden", "Isus şi Magdalena", "Primul sărut", "Himeră", caracterizate prin sobrietatea mitică, simplificarea şi reducţia stilistică a formelor naturale, menţionează "Dicţionarul artiştilor români contemporani". Lucrări ale sale se găsesc în mai multe muzee şi colecţii.
Curcanul - Herăstrău, București
Sursa foto:sculpture.ro
Un bust al reginei Maria, realizat de Oscar Han în 1932 şi amplasat iniţial la Balcic, se află în prezent în faţa Muzeului de Artă din Constanţa.
Sursa foto: muzeuldeartaconstanta.ro
La 11 septembrie 2021, a fost dezvelit în comuna Coteşti, judeţul Vrancea, un bust al liberalului Vintilă I.C. Brătianu, realizat de sculptorul Oscar Han în anul 1931. Bustul fusese descoperit în urmă cu patru ani în timpul săpăturilor la o şcoală din localitatea amintită.
Constantin Brâncoveanu
Sursa foto:sculpture.ro
Oscar Han dezvăluie totodată calităţi de memorialist şi portretist, precum şi de polemist, în numeroasele articole publicate. În 1970 i-a apărut la Editura Minerva volumul "Dălţi şi pensule", care adună la un loc întreaga sa publicistică, se arată, de asemenea, în "Dicţionarul artiştilor români contemporani".
Alexandru Vlahuță - Herăstrău, București
Sursa foto:sculpture.ro
În 1964 i-a fost decernat titlul de Maestru emerit al artei, iar în 1968 - Ordinul Meritul Cultural clasa I. Oscar Han a murit la 14 februarie 1976, la Bucureşti.
În perioada 14 septembrie 2012 - 13 februarie 2013, la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti a putut fi vizionată expoziţia ''Mitul naţional. Contribuţia artelor la definirea identităţii româneşti (1830 - 1930)'', care a cuprins aproximativ 250 de lucrări de pictură, grafică, sculptură şi artă decorativă, create în perioada 1830 - 1930 de cei mai importanţi artişti români moderni, între aceştia numărându-se şi Oscar Han.
La Muzeul Colecţiilor de Artă din Bucureşti a avut loc, între 28 mai-12 septembrie 2021, expoziţia ''Oscar Han (1891-1976)'', dedicată împlinirii a 130 de ani de la naşterea artistului. Expoziţia a prezentat ''opera sculpturală a unui 'modelator desăvârşit', 'sculptor de largă şi înaltă ţinută', după cum spunea prietenul său pictorul Nicolae Tonitza, considerat un novator în concepţii şi formule plastice'', indică site-ul https://www.mnar.arts.ro/. Din complexitatea operei lui Oscar Han, expoziţia a prezentat 50 de sculpturi din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al României, al Muzeului Krikor H. Zambaccian, al Muzeului de Artă Constanţa şi din colecţiile private Anca Vlad, Mihai Astratinei şi Damian Florea. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto din deschidere: sculpture.ro
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.
FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică începe ofensiva asupra Berlinului (16 aprilie 1945)
Bătălia pentru Berlin, denumită 'Operațiunea ofensivă strategică Berlin' de către Uniunea Sovietică, a fost una dintre ultimele și cele mai importante și grele bătălii din Europa, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 16 aprilie 1945, forțele sovietice au atacat din nord, est și sud, ocupând, în zilele următoare, întregul oraș. Forțe
Cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural
În ziua de 16 aprilie 2025, este programată cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural. Evenimentul este prezentat de actorul Denis Hanganu, are loc la Sala Radio și începe la ora 19.00, potrivit radioromaniacultural.ro. Cu acest prilej, personalități a că
CITATUL ZILEI
'Fericirea personală a noastră depinde întotdeauna de fericirea generală. Tot așa și mântuirea noastră depinde totdeauna de raportul dintre noi și semenii noștri, de cât de bine le-am făcut, câtă dragoste le-am arătat.' - Episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Miercuri (Denie); Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia Greco-catolice Sf. m. Agapia, Irina și Hionia; Sf. Bernadeta Soubirous Romano-catolice Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre În
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 aprilie
Este a 106-a zi a anului 2025. Au mai rămas 259 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 30 m și apune la 20 h 02 m. Luna răsare la 24 h 00 m și apune la 07 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița britanică Emma Watson
Actrița Emma Charlotte Duerre Watson, faimoasă pentru roluri precum Hermione Granger din seria ''Harry Potter'' și Belle din 'Beauty and the Beast', s-a născut la 15 aprilie 1990, la Paris, potrivit imdb.com. La vârsta de doar 6 ani, Emma a decis că vrea să devină actriță. S-a mu
DOCUMENTAR: Philippe, regele Belgiei, împlinește 65 de ani (15 aprilie)
Rege al Belgiei (din iulie 2013), Philippe s-a născut la Bruxelles, la 15 aprilie 1960, fiind fiul cel mare al regelui Albert al II-lea și al reginei Paola, potrivit https://www.monarchie.be/. Prințul nu a fost educat de profesori particulari, ci a urmat școli pri
Forumul de securitate cibernetică de la Taipei (15-17 aprilie 2025)
La 15 aprilie 2025, începe la Taipei, în Taiwan, timp de trei zile, unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate securității cibernetice, o amplă platformă de relaționare pentru companii și actori importanți, lideri și profesioniști din acest domeniu, potrivit https://cybersec.ithome.c
Festivalul Primăverii de la Bourges, Franța
Festivalul Primăverii de la Bourges - Le Printemps de Bourges - este unul dintre cele mai vechi și mai respectate festivaluri de muzică din Franța. Ediția din 2025 se desfășoară în perioada 15-20 aprilie, menționează site-ul oficial al festivalului www.printemps-bourges.com. Festivalul este
CITATUL ZILEI
'Soarele se oglindește în apa cea limpede și cerul în inima curată.' - Sfântul Nicolae Velimirovici (Predică la Buna Vestire - https://www.crestinortodox.ro)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Marți (Denie); Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent Greco-catolice Sf. m. Crescent Romano-catolice Sf. Damian de Veuster, pr. În Sfânta și Marea Marți textele principale din Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 aprilie
Este a 105-a zi a anului 2025. Au mai rămas 260 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 32 m și apune la 20 h 00 m. Luna răsare la 22 h 54 m și apune la 07 h 11 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
Printre cele mai grave accidente de tramvai produse în perioada 2019-2025 (cronologie)
La 14 aprilie 2025, circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 este blocată din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat în jurul orei 17:35, în intersecția Bulevardului Camil
A murit marele scriitor latino-amercian Mario Vargas Llosa (fișă biografică)
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a încetat din viață la 13 aprilie, la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând finalul un