logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Comunicat de presă - Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România

Album discografic de autor Liviu Dănceanu publicat de UCMR

La finalul anului 2024 în care compozitorul Liviu Dănceanu (1954-2017) ar fi împlinit o vârstă rotundă, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România a inclus în seria Antologiei Muzicii Românești, un CD-portret al muzicianului plecat prea devreme dintre noi, care s-a impus în viața muzicală românească prin multe activități și contribuții ce au lăsat urme consistente în memoria contemporanilor săi.

Pentru acest document sonor ce readuce în lumină creația lui Liviu Dănceanu, au fost alese patru lucrări importante din diferite perioade de creație: Simfonia 1 (Quasisimfonia), op. 13 pentru orchestră mare, Baclamo, op. 83, Pietas, op. 94 - pentru orchestră de cameră (2003) și Nord-Sud, op. 179, nr. 1, fiecare cu un concept puternic, minuțios elaborat ce lasă să se întrevadă un posibil profil al artistului-călător prin timpuri și spații culturale, un music-trotter, cum îi plăcea să se definească.

Născut la Roman, compozitorul, muzicologul, dirijorul și profesorul universitar Liviu DÃNCEANU a absolvit Conservatorul 'Ciprian Porumbescu' din București la clasa de compoziție a maestrului Ștefan Niculescu. A urmat studii post-universitare în cadrul aceleiași instituții și, apoi, Seminarul Internațional de Compoziție de la Kazimiersz-Dolny (Polonia, 1984) unde i-a avut ca profesori pe Iannis Xenakis, Wlodzimierz Kotonski și Paul Patterson. A întreprins călătorii de studiu și stagii de documentare la Londra (1983), Praga (1984), Varșovia (1984), Moscova (1985), Tallin (1985), Paris (1990). A obținut doctoratul în muzicologie și a predat istoria muzicii, compoziție, estetică și stilistică muzicală la Universitatea Națională de Muzică din București. A fost președintele Secțiunii Naționale Române a Societății Internaționale de Muzică Contemporană (1991-1994), director artistic al primului festival de muzică nouă din România - Zilele Muzicii Contemporane (Bacău, 1986-2017), festival care, din 2018, îi poartă numele - dar și al Săptămânii Internaționale a Muzicii Noi (București, 1991-1995 și 2001-2002). A finalizat 180 de opus-uri, o parte din ele fiind comenzi ale unor festivaluri, ansambluri, asociații, universități sau orchestre din Europa și SUA. Este deținătorul mai multor premii naționale și internaționale de compoziție și de interpretare, la care s-a adăugat Premiul Criticii Muzicale obținut în 1991. A publicat 24 volume de muzicologie, estetică muzicală, memorialistică și poezie, precum și eseuri, recenzii, editoriale, articole, cronici și studii în numeroase reviste din țară și de peste hotare.

Prin CD-ul-portret recent apărut, Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, îi aduce un omagiu compozitorului Liviu Dănceanu, fixând astfel pentru viitor înregistrări ale unor creații de anvergură printr-un proiect generos finanțat de Ministerul Culturii și UCMR și concretizat de Editura Muzicală în parteneriat cu Societatea Română de Radio.

--

PR UCMR

Afisari: 72

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].