Vasile Dîncu, propus ministru al Apărării Naţionale (fişă biografică)
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus, la 23 noiembrie 2021, la Parlament, lista Cabinetului PNL - PSD - UDMR şi programul de guvernare pentru care va cere votul de încredere al Legislativului. Vasile Dîncu a fost propus ministru al Apărării Naţionale
Vasile Dîncu s-a născut la 25 noiembrie 1961, în oraşul Năsăud din judeţul Bistriţa-Năsăud.
A absolvit Liceul ''George Coşbuc'' cu diploma de bacalaureat, filologie istorie (1980), licenţiat în filosofie istorie al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii ''Babeş Bolyai'' din Cluj (1989); doctor în sociologie (1998) în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ.
Profesor universitar (sociolog, asistent universitar, lector, conferenţiar) la Universitatea ''Babeş Bolyai'' din Cluj-Napoca, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (1991-2002) şi profesor universitar - Departament Sociologie/ Universitatea Bucureşti, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (2002-prezent). A fost prodecan al Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universităţii ''Babeş-Bolyai'' Cluj (1999-2001), conform CV-ului postat pe site-ul senat.ro.
Este conducător de doctorat la IOSUD de pe lângă Universitatea Bucureşti/ Instituţie Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat de la Universitatea Bucureşti (Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială) (din 2005-prezent).
Între 1994 şi 2000, a fost director general al Institutului de Studii Sociale Marketing şi Publicitate Metro Media Transilvania. Membru al Grupului de lucru academic, Consiliul Consultativ pentru Regionalizare (CONREG) (2013-2014). Preşedinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie - IRES (oct. 2009 - nov. 2015). Director Departament Cercetare - Dezvoltare, la IRES (ian. 2017-ian. 2021).
A fost fondator al cotidianului regional Transilvania ''Reporter'' (din 2012) şi al revistei de cultură şi gândire strategică ''Sinteza'' (din 2013).
În intervalul 2012-2016, a fost membru al Comisiei de Sociologie, Ştiinţe Politice şi Administrative în cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare din Ministerul Educaţiei Naţionale (CNATDCU), conform CV-ului de pe site-ul senat.ro.
A fost ministru al Informaţiilor Publice (2001-2003) în Guvernul Adrian Năstase. În 2003, în urma restructurării guvernamentale, când Ministerul Informaţiilor Publice a fost transformat în Agenţia Pentru Strategii Guvernamentale, a rămas la conducerea acesteia până în 2004. A fost viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (nov. 2015 - ian. 2017).
Vasile Dîncu a fost ales senator în circumscripţia electorală nr. 13 Cluj (2004-2008), pe listele PSD+PUR. În cadrul mandatului a fost vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (2006-2008) şi a făcut parte din Comisia pentru Cultură, artă şi mijloace de informare în masă a Senatului. A fost ales din nou senator în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020, pe listele PSD. În această calitate, începând cu septembrie 2021, este vicepreşedinte al Biroului Permanent; de asemenea, din decembrie 2020, este membru al Comisiei pentru învăţământ, tineret şi sport şi al Comisiei pentru cultură şi media, conform site-ului senat.ro.
A deţinut statutul de observator în cadrul Parlamentului European, activând în cadrul Grupului Partidului Socialiştilor Europeni, fiind membru al Comisiei pentru dezvoltare regională (până în dec. 2006). Membru al Parlamentului European, activând ca membru al Grupului Partidului Socialiştilor Europeni (până în nov. 2007).
Membru al PSD în perioada 2000-2008; 2019-prezent. În intervalul 2005-2008, a fost vicepreşedinte al PSD. Din august 2020, este preşedintele Consiliului Naţional al PSD.
Are publicate volume de autor: "Comunicarea simbolică. Arhitectura discursului publicitar'' (1999); "Politica inutilă" (2007); "Patrie de unică folosinţă" (2010); "Mitologii, fantasme şi idolatrie" (2011); ''O Românie interioară'' (2013); ''TRIBURILE. O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la Generaţia Facebook'' (2015); "Politically Incorrect" (2016), scrie sursa citată.
Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. În 2002 a fost decorat cu Ordinul Steaua României în grad de cavaler acordat de Preşedinţia României. În 2005 a primit Insigna de Aur, cea mai înaltă distincţie a Forumului Democrat al Germanilor din România. A primit, în 2014, Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne. La 4 noiembrie 2015, a fost decorat de preşedintele Joachim Gauck, cu Crucea de Merit în rang de cavaler al Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania. La 28 noiembrie 2015 i-a fost acordat titlul de Profesor Honoris Causa al Universităţii ''Babeş Bolyai'' din Cluj Napoca. Medalia Honterus - din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (din 2017). AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril; editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Ady Ivaşcu)
Citeşte şi:
Parlament/ Premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus lista Cabinetului şi programul de guvernare
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 ianuarie
Este a 27-a zi a anului 2025. Au mai rămas 338 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 39 m și apune la 17 h 18 m. Luna răsare la 06 h 33 m și apune la 14 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Paul Newman
Actorul Paul Newman s-a născut la 26 ianuarie 1925, la Shaker Heights, Ohio, SUA. A urmat studii la 'Shaker Heights School' iar apoi la Kenyon College, în Gambier, Ohio. Ulterior s-a înscris în Marina militară a SUA. A revenit la Kenyon College, unde și-a luat licența în științe economice (1949). A studiat actoria la Universitat
FRAGMENT DE ISTORIE: 30 de ani de la lansarea postului de televiziune BBC World (26 ianuarie)
În ziua de 16 ianuarie 1995, a început să emită postul de televiziune BBC World. Din anul 2008 până în 2023, denumirea acestuia a fost BBC World News, iar în prezent este BBC News, potrivit bbc.com. Proprietate a BBC Global News Ltd., o filială a BBC Studios, BBC News difuzează buletine de știri, docu
26 ianuarie - Ziua internațională a energiei curate (ONU)
Ziua internațională a energiei curate, marcată pe 26 ianuarie, a fost declarată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (rezoluția A/77/327) ca un apel pentru conștientizare și pentru o mobilizare a acțiunilor pentru o tranziție justă și incluzivă la energie curată în beneficiul oamenilor și al planetei. 26 ianuarie este, de asemenea, data înființă
CITATUL ZILEI
'Tinerii trebuie să fie avertizați în privința cultului unei așa-zise ordini care nu răspunde în fața rațiunii, dar mai ales în privința conceptului de disciplină, care este deseori prezentată drept scop în sine, nefiind niciun moment adusă în discuție întrebarea cu privire la scopul sau finalitatea acestei discipline. Iar fetișizarea
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 26 ianuarie
Ortodoxe Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie și Ioan Duminica a 32-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 32 dR. Sf. cuv. Xenofon și familia sa Romano-catolice Duminica a 3-a de peste an Ss. Timotei și Tit, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 ianuarie
Este a 26-a zi a anului 2025. Au mai rămas 339 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 40 m și apune la 17 h 17 m. Luna răsare la 05 h 37 m și apune la 13 h 37 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
DOCUMENTAR: 10 ani de la moartea cântărețului Demis Roussos (25 ianuarie)
Demis Roussos, pe numele real Artemios Ventouris Roussos, s-a născut la 15 iunie 1946, în Alexandria, Egipt, având tată grec și mamă egipteană de origine italiană, potrivit imdb.com. Pasionat de mic de muzică, a fost fascinat de ritmurile arabe, pentru ca la vârsta de zece ani să descopere jazz-ul și să &i
CITATUL ZILEI
'Cunoaștem de asemenea legile de bază care guvernează chimia și biologia. În principiu, ar fi trebuit să fim deci capabili de a determina modul în care lucrează creierul. Dar ecuațiile care guvernează creierul au aproape cu siguranță un caracter haotic, astfel că o mică schimbare în starea inițială poate duce la un rezultat foarte diferit. Așadar, &icir
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 25 ianuarie
Ortodoxe Sf. Ier. Grigorie Teologul, arhiepiscopul Constantinopolului; Sf. Ier. Bretanion, episcopul Tomisului Greco-catolice Sf. aep. Grigore din Nazianz; Sf. m. Bretanion al Tomisului Romano-catolice Convertirea Sf. Paul, ap.; Sf. Bretanion, ep. de Tomis
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 ianuarie
Este a 25-a zi a anului 2025. Au mai rămas 340 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 41 m și apune la 17 h 15 m. Luna răsare la 04 h 33 m și apune la 12 h 47 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Grigore Vasiliu Birlic
Unul dintre cei mai mari actori români de comedie, interpret strălucit al unor personaje din piesele lui Caragiale, Grigore Vasiliu Birlic a impresionat publicul și criticii teatrali prin creațiile sale actoricești complexe, având capacitatea de a trece foarte ușor de la un rol din registrul tragic la un rol din registrul comic și invers, se menționează pe site-u
DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară
* Micro-expoziția 'Unirea Principatelor Române în creația pictorului Eugen Ispir (1909-1974)', dedicată evenimentului istoric din 24 ianuarie 1859, va fi accesibilă publicului, din 24 ianuarie, la sediul Muzeului Național de Istorie a României (MNIR) de pe Calea Victoriei. Micro-expoziția va putea fi vizitată, până pe 20 febru
24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române
Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită, în fiecare an, la 24 ianuarie. În 1859, în ziua de 24 ianuarie/5 februarie, Alexandru Ioan Cuza era ales, în unanimitate, domn al Țării Românești, după ce fusese ales domn al Moldovei la 5/17 ianuarie 1859, ceea ce a reprezentat, în fapt, unirea celor două principate românești
CITATUL ZILEI
'Cine nu poate vedea nici ceea ce se află în fața ochilor săi și nu are nicio dorință de a produce o schimbare a bazei sociale, aceluia nu-i mai rămâne nimic altceva de spus decât ceea ce spunea și Wotan-ul lui Richard Wagner: 'Știi ce vrea Wotan? Sfârșitul.' De pe treapta socială pe care se află el, un astfel de om nu-și poate dori dec&ac