logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

contact@agerpres.ro

FRAGMENT DE ISTORIE: Redescoperirea "oraşului pierdut al Incaşilor" Machu Picchu (24 iulie)

Image

La 24 iulie 1911, a fost redescoperit Machu Picchu, "oraşul pierdut al incaşilor", de către arheologul american Hiram Bingham.

Machu Picchu este un oraş-templu din secolul al XV-lea d.Hr., situat pe teritoriul regiunii Cuzco (Cusco sau Qosqo) din Peru, America de Sud. Ruinele sale au fost descoperite în 1911 de către arheologul Hiram Bingham, fiind unele dintre cele mai frumoase şi enigmatice locuri străvechi din lume. În anul 1983, UNESCO a desemnat Machu Picchu drept sit al patrimoniului mondial, descriindu-l ca "o capodoperă absolută de arhitectură şi un testimoniu unic al civilizaţiei incaşe".

 


Sanctuarul istoric se află la 2.430 metri deasupra nivelului mării, în mijlocul unei păduri tropicale muntoase, potrivit https://whc.unesco.org. A fost, probabil, cea mai uimitoare creaţie urbană a Imperiului Inca, cel mai mare din America precolumbiană, cu zidurile sale gigantice, terasele şi rampele de acces realizate parcă în mod natural din piatră. Cadrul natural, pe versanţii estici ai Anzilor, cuprinde bazinul superior al fluviului Amazon cu o bogată diversitate de floră şi faună.

Recunoscută pentru valorile culturale şi naturale remarcabile, proprietatea mixtă a Patrimoniului UNESCO de la Machu Picchu acoperă 32.592 de hectare de pante montane, vârfuri muntoase şi văi care înconjoară "inima" sa, spectaculosul monument arheologic din "La Ciudadela" ("Cetatea"). Construit în secolul al XV-lea, Machu Picchu a fost abandonat în momentul în care Imperiul Inca a fost cucerit de spanioli în secolul al XVI-lea. Abia în 1911, odată cu redescoperirea sa, complexul arheologic a fost redat lumii exterioare.

Cele aproximativ 200 de structuri care alcătuiesc acest remarcabil centru religios, ceremonial, astronomic şi agricol sunt aşezate pe o creastă abruptă, străbătută de terase de piatră, mai notează site-ul UNESCO. Urmând un plan riguros, vechiul oraş incaş este împărţit într-o parte inferioară şi una superioară, separând agricultura de zonele rezidenţiale, cu o zonă pătrăţoasă mare între cele două. Până în prezent, multe dintre misterele de la Machu Picchu au rămas nerezolvate, inclusiv cunoştinţele incaşilor despre astronomie şi speciile de plante sălbatice. Toate clădirile sunt construite exclusiv din blocuri de piatră, care ajung chiar şi la 50 de tone. Principalele monumente arheologice sunt piatra Intihuatana (una din stâncile ritualice din cultura incaşă), Templul Soarelui şi Camera celor 3 Ferestre. Acestea erau dedicate principalei zeităţi incaşe, Inti, zeul Soarelui.

Oraşul incaş Machu Picchu ar fi fost planificat şi construit în jurul anului 1400 d.Hr., menţionează site-ul www.machupicchu.gob.pe. La ridicarea sa au contribuit mai mulţi specialişti în arhitectură, inginerie şi astronomie, pe lângă o mulţime impresionantă de muncitori. Mai mult de 50% din efortul necesar în construcţia sa a fost utilizat la pregătirea terenului, fundaţiilor şi sistemului de drenaj. Construcţia corespundea nevoii statului incaş de a avea un centru religios, politic şi administrativ într-un spaţiu sacru considerat legătura intrinsecă dintre munţii Anzi şi fluviul Amazon. Oraşul a fost abandonat în a doua jumătate a secolului al XVI-lea; totuşi, acesta nu s-a pierdut niciodată, fiind vizitat şi locuit ocazional.

În 1874, inginerul german Herman Göhring a întocmit un document cartografic în care sunt prezentate pentru prima dată toponimele "Machu Picchu" şi "Huaina Picchu". În 1911, profesorul american Hiram Bingham a vizitat oraşul incaş şi a fost impresionat de frumuseţea şi măreţia sa. În anul următor, s-a întors cu o echipă multidisciplinară de profesionişti care a efectuat săpături şi investigaţii în zonă, iar artefactele descoperite, cum ar fi vase din ceramică, statuete din argint, rămăşiţe umane şi bijuterii, au ajuns la Universitatea Yale, care le-a returnat în anul 2010.

Pentru vorbitorii de spaniolă, primul "c" din Picchu e "tăcut". În limba spaniolă, numele e pronunţat "maciu piciu", pe când în limba quechua se spune "maciu pikciu". În quechua, machu înseamnă "vechi" sau "bătrân", în timp ce pikchu semnifică fie "bucată de cocă mestecată", fie "piramidă, masiv ascuţit pe mai multe feţe; con". Aşadar, numele sitului arheologic peruvian e câteodată interpretat ca fiind "muntele vechi".

Istoricii cred că cetatea a fost ridicată în perioada de glorie a Imperiului Inca, puterea dominantă din America de Sud, între secolele al XV-lea şi al XVI-lea, de suveranul incaş Pachacuti, în jurul anului 1450. A fost abandonată la aproximativ 100 de ani după ce a fost construită, probabil pe vremea când spaniolii şi-au început operaţiunea de supunere a puternicelor civilizaţii precolumbiene, din anii 1530. Nu există dovezi care să arate că citadela ar fi fost vreodată atacată de conchistadori sau că aceştia ar fi ajuns măcar în zonă. Din acest motiv, există opinii care susţin că depopularea aşezării ar fi fost rezultatul unei epidemii de variolă. Mulţi arheologi moderni consideră că Machu Picchu a servit drept reşedinţă regală pentru împăraţii inca şi nobilii din suita lor. Alţii sunt convinşi că a fost folosită drept spaţiu sacru, având în vedere poziţionarea sa în apropierea munţilor şi a altor locuri, pe care incaşii le considerau sfinte.

Cetatea a fost nominalizată ca fiind una din cele şapte noi minuni ale lumii, în 2007, notează https://publimix.ro. Machu Picchu rămâne cea mai mare atracţie turistică din Peru şi cel mai vizitat sit istoric din America de Sud, atrăgând sute de mii de oameni anual. Aproximativ 5.000 de turişti vizitează zilnic Machu Picchu, conform autorităţilor locale citate de AFP. Creşterea accentuată a turismului, dezvoltarea localităţilor din vecinătate şi degradarea mediului natural afectează cetatea care, pe lângă valoarea ei proprie, oferă adăpost şi unor specii pe cale de dispariţie. În consecinţă, guvernul peruan a adoptat o serie de măsuri, pentru a proteja ruinele arheologice şi a preveni eroziunea muntelui, limitând şi numărul de turişti. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.whc.unesco.org

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - marketing@agerpres.ro.


Alte știri din categorie

Documentare 17-05-2025 11:00

17 mai - Noaptea Muzeelor 2025, ediția a XXI-a

La 17 mai 2025, are loc cea de-a XXI-a ediție a evenimentului Noaptea Muzeelor, sub genericul 'Mai aproape de oameni într-o noapte de mai', la care participă peste 70 de muzee din București și din țară, potrivit https://www.muzee.org/. Noaptea Muzeelor 2025, coordonat de Rețeaua Națională

Documentare 17-05-2025 10:00

17 mai - Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale

Ziua mondială de luptă împotriva hipertensiunii arteriale este marcată la 17 mai, în vederea sensibilizării populației cu privire la riscurile și efectele tensiunii arteriale crescute, dar și încurajării cetățenilor din toată lumea să prevină și să controleze această boală. Această zi este promovată de Liga Mondială a Hipertensiunii (World Hy

Documentare 17-05-2025 09:00

17 mai - Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale (ONU)

În fiecare an, Organizația Națiunilor Unite (ONU) marchează Ziua mondială a telecomunicațiilor și a societății informaționale la data de 17 mai. Astfel este evidențiată importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare, conform www.un.org. Totodată, în această zi sunt sărbători

Documentare 17-05-2025 08:00

17 mai - Ziua internațională a telefonului copilului

Ziua internațională a telefonului copilului a fost marcată pentru prima dată la 17 mai 2007, la inițiativa Child Helpline International, o organizație cu impact colectiv, cu peste 150 de membri ai liniei telefonice de asistență pentru copii din peste 130 de țări și teritorii din întreaga lume, informează

Documentare 17-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Ce e mai greu în lume? De a se cunoaște pe sine. Ce e mai ușor în lume? De a cunoaște pe alții.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982) 

Documentare 17-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 17 mai

Ortodoxe Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan Greco-catolice Sf. ap. Andronic și Iunia; Fer. Ioan Scheffler Romano-catolice Sf. Pascal Baylon, călug.; Fer. Ioan Scheffler, ep. m. Sfântul Apostol Andronic și Sf&

Documentare 17-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 mai

Este a 137-a zi a anului 2025. Au mai rămas 228 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 46 m și apune la 20 h 39 m. Luna răsare la 00 h 40 m și apune la 08 h 53 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 16-05-2025 16:22

Săptămâna europeană 12-16 mai 2025

Reuniunea mai multor miniștri europeni de externe la Londra pe tema Ucrainei, prioritățile UE pentru summitul cu Regatul Unit ce va avea loc în 19 mai la Londra, negocierile de pace pentru Ucraina desfășurate la Istanbul și Summitul Comunității Politice Europene s-au numărat printre subiectele acestei săptămâni în spațiul european.

Documentare 16-05-2025 14:48

Retrospectiva evenimentelor interne 12-16 mai 2025

Începerea votării în străinătate pentru al doilea tur de scrutin prezidențial, anunțul ministrului Finanțelor potrivit căruia România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din tranșa a treia de plată pentru PNRR, stagnarea Produsului Intern Brut în primul trimestru al acestui an, cea de-a cincea ediție a Festivalului de artă și creativitate

Documentare 16-05-2025 12:00

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* Romanian Creative Week (RCW) are loc la Iași, în intervalul 14-25 mai 2025, în Grădinile Palas, dar și în alte locații surpriză din Iași. Ediția din acest an are o nouă recunoaștere oficială specială: RCW a fost declarat eveniment cultural strategic de către Ministerul Culturii, fiind singurul din regiunea Moldovei și al șa

Documentare 16-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitorul Marin Preda

Prozator, eseist și traducător, Marin Preda s-a născut la 5 august 1922, în Siliștea-Gumești, din județul Teleorman, într-o familie de țărani. A fost fiul Joiței Preda și al lui Tudor Călărașu, din a doua căsătorie, nelegalizată pentru a-și păstra, fiecare, lotul de pământ primit la sfârșitul războiului (Joița Preda, ca văduvă de război

Documentare 16-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini împlinește 55 de ani (16 mai)

Jucătoarea de tenis Gabriela Sabatini a câștigat 27 de titluri la simplu și 14 la dublu. Deține un titlu de Mare Șlem, cucerit la US Open (1990), are o finală disputată la Wimbledon (1991), precum și o medalie olimpică de argint, obținută la Jocurile Olimpice de la Seul, în 1988. S-a retras din circuitul profesionist în 1996, la 26 de ani. Nă

Documentare 16-05-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la asaltul și cucerirea clădirii Reichstag (30 aprilie - 1 mai 1945)

În cel de-Al Doilea Război Mondial, asediul trupelor sovietice asupra Berlinului a început la 20 aprilie 1945, data care a reprezentat începutul distrugerii fizice a capitalei germane, potrivit https://battleofberlin.com. Însă, Berlinul fusese atacat, anterior, încă din 1940

Documentare 16-05-2025 09:30

16 mai - Ziua internațională a conviețuirii pașnice (ONU)

Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), în rezoluția 72/130, a declarat ziua de 16 mai drept Ziua internațională a conviețuirii pașnice, ca mijloc de mobilizare periodică a eforturilor comunității internaționale de a promova pacea, toleranța, incluziunea, înțelegerea și solidaritatea. Marcarea acestei zile are ca obiectiv susținerea dorinței de a

Documentare 16-05-2025 09:00

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene, la Tirana (16 mai)

Cea de-a șasea reuniune a Comunității politice europene (CPE) va avea loc la Tirana, Albania, la 16 mai 2025, cu tema 'Noua Europă într-o lume nouă: unitate - cooperare - acțiune comună'. Uniunea Europeană va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, care va coprezida reuniunea alături de prim-ministrul Albaniei, Edi Rama, conform