JO 2020: România la Jocurile Olimpice de vară din 1980

România a avut rezultate foarte bune la Olimpiada de vară de la Moscova, din 1980, cucerind 25 de medalii, dintre care 6 de aur şi 6 de argint, şi realizând 203 puncte. Sportivii noştri s-au clasat pe locul al şaselea în clasamentul pe puncte şi în cel pe medalii, precum şi pe locul al şaptelea în clasamentul pe medalii de aur.
La startul acestei competiţii, delegaţia României a aliniat 239 de sportivi, dintre care 76 de femei. S-a participat la 18 sporturi, dintre cele 21 incluse în programul olimpic şi la 134 din cele 203 probe. Ca şi la ediţia precedentă a Jocurilor Olimpice, desfăşurată la Montreal, gimnastica a fost sportul care ne-a adus cele mai mari satisfacţii, prin cele 7 medalii, dintre care 2 de aur şi 3 de argint, precum şi 44,5 puncte.
Gimnasta Nadia Comăneci, câştigătoare a două medalii de aur şi două de argint la JO de vară din 1980
Foto. (c) MIRCEA HUDEK/Arhiva istorică AGERPRES
Eroina delegaţiei noastre a fost, din nou, Nadia Comăneci, care a cucerit două medalii de aur, una la bârnă şi una la sol, şi argintul la individual compus şi în proba pe echipe, alături de Rodica Dunca, Emilia Eberle, Melita Ruhn şi Dumitriţa Turner.
Gimnasta Emilia Eberle (ctr), medaliată cu argint la paralele inegale
Foto. (c) MIRCEA HUDEK/Arhiva istorică AGERPRES
La masculin, gimnaştii noştri au avut cea mai bună evoluţie din istoria participării lor la întrecerile olimpice de până atunci, clasându-se pe poziţia a patra în ierarhia pe echipe. Dan Grecu s-a aflat pe locul al nouălea la individual compus şi pe locul al şaselea la inele.
La atletism, sportivii români au ocupat un loc patru şi două locuri şase.
Ca şi la ediţiile precedente ale JO, printre sporturile care şi-au adus o contribuţie importantă la afirmarea sportului olimpic românesc s-a aflat kaiac-canoe. Cu cele 5 medalii obţinute, dintre care una de aur, sportivii ''flotilei de aur'' s-au situat printre primele trei ţări la această ramură de sport. Ivan Patzaichin a cucerit din nou o medalie de aur, împreună cu Toma Simionov, în proba de canoe 1.000 m, iar cu Petre Capusta, la canoe dublu 500 m, a cucerit medalia de argint. Vasile Dîba s-a clasat pe locul al treilea la kaiac, îmbogăţind palmaresul României cu încă o medalie. De asemenea, kaiacul de 4 - băieţi (Vasile Dîba, Nicuşor Eşanu, Ion Geantă, Mihai Zafiu) a cucerit o medalie de argint. Tot la kaiac, fetele au mai obţinut medalii de bronz atât în proba de simplu, cât şi în cea de dublu. În clasamentul pe naţiuni, la această ramură de sport, România s-a situat pe locul al treilea, după RDG şi URSS.
La lupte, ţara noastră a fost prezentă cu 20 de luptători, câte 10 pentru fiecare stil. Dintre aceştia, 12 s-au clasat pe primele şase locuri, cucerind o medalie de aur, una de argint şi una de bronz şi un total de 34,5 puncte. După argintul cucerit la Montreal, la categoria 68 kg, luptătorul Ştefan Rusu a urcat, la Moscova, pe treapta cea mai înaltă a podiumului la greco-romane, aceeaşi categorie.
Rezultatele înregistrate la canotaj, până la Moscova, fuseseră modeste, cu o singură medalie de bronz obţinută şi 9 puncte. De data aceasta, însă, bilanţul canotajului a fost de trei medalii, dintre care una de aur, 32 de puncte şi locul al treilea în ierarhia ţărilor participante. Aurul olimpic a fost câştigat de Sanda Urichianu Toma, la simplu vâsle (1x).
La tir sportiv, proba de 25 m pistol viteză, performanţa trăgătorului Corneliu Ion a fost remarcabilă. Într-o luptă epuizantă cu Jurgen Wiefel (RDG) şi austriacul Gerhard Petrisch, după trei manşe de baraj, Corneliu Ion a reuşit să-i depăşească şi să cucerească titlul olimpic.
Handbaliştii români au obţinut medalia de bronz, iar proba masculină de volei ne-a adus tot o medalie de bronz. La volei s-a participat atât cu echipa masculină, cât şi cu cea feminină.
Foto. (c) MIRCEA HUDEK/Arhiva istorică AGERPRES
Au câştigat aurul pentru România: Nadia Comăneci, gimnastică (bârnă, sol), Ştefan Rusu, lupte greco-romane (cat. 68 kg), Ivan Patzaichin, Toma Simionov, Canoe-2, 1.000 m, Sanda Toma, canotaj (1x), Corneliu Ion, tir (pistol viteză).
Argintul a fost cucerit de Vasile Dîba, Nicuşor Eşanu, Ion Geantă, Mihai Zafiu, toţi Kaiac-4, 1.000 m, Ivan Patzaichin şi Petre Capusta la Canoe-2, 500 m, Nadia Comăneci, Rodica Dunca, Emilia Eberle, Anca Grigoraş, Melita Ruhn şi Dumitriţa Turner la gimnastică artistică (echipe), Nadia Comăneci, gimnastică artistică (individual compus), Emilia Eberle, gimnastică artistică (paralele), Constantin Alexandru, lupte greco-romane (cat. 48 kg).
Medaliile de bronz au fost adjudecate de Dumitru Cipere, box (cat. 54 kg), Valentin Silaghi, box (75 kg), Ion Bîrlădeanu, K-1, 1.000 m, Vasile Dîba, K-1, 500 m, Olga Homeghi, Valeria Răcilă, canotaj (2 vâsle), Angelica Aposteanu, Elena Bondar, Florica Bucur, Maria Constantinescu, Ana Iliuţă, Rodica Frântu, Rodica Arba-Puşcatu, Elena Dobriţoiu, Marlena Zagoni, toate la canotaj (8+1), Anghelache Donescu, Petre Roşca, Dumitru Velicu, călarie (dresaj echipe), Melita Ruhn, gimnastică artistică (sărituri), Melita Ruhn, gimnastică artistică (paralele), Ştefan Birtalan, Iosif Boros, Adrian Cosma, Cezar Drăgăniţă, Marian Dumitru, Cornel Durău, Alexandru Folker, Claudiu Ionescu, Nicolae Munteanu, Vasile Stângă, Lucian Vasilache, Neculai Vasilică, Radu Voina, Maricel Voinea (toţi handbal), Vasile Andrei, lupte greco-romane (cat. 100 kg), Petre Dicu, lupte libere (cat. 90 kg), Marius Căta-Chiţiga, Corneliu Chifu, Laurenţiu Dumănoiu, Gunther Enescu, Dan Gîrleanu, Sorin Macavei, Virgil Manole, Florin Mina, Cornel Oros, Nicolae Pop, Constantin Sterea, Nicu Stoian (volei). AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, redactor Arhiva Foto: Mihaela Tufega, editor: Marina Bădulescu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie
Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor
În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)
În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.
CITATUL ZILEI
'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie
Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru
Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)
Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.
FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)
Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și
FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României
Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i
SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)
În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr