EURO 2020: Campionatul European de Fotbal 2016 - Franţa
Ediţia cu numărul 15 a turneului final al Campionatului European de Fotbal s-a desfăşurat, pentru a treia oară, în Franţa, după ediţia inaugurală şi cea din 1984. Pentru prima dată, la turneul final, programat între 10 iunie şi 10 iulie, au participat 24 de echipe, în loc de 16, format care data din 1996.
Meciurile din grupele preliminare, la care au participat 53 de echipe, s-au disputat între septembrie 2014 şi noiembrie 2015.
România a făcut parte din Grupa F, alături de Irlanda de Nord, Ungaria, Finlanda, Insulele Feroe şi Grecia. Echipa ţării noastre s-a calificat la turneul final, după ce a strâns 20 de puncte, cu doar unul mai puţin decât câştigătoarea grupei, Irlanda de Nord. Printre cele mai importante rezultate ale "tricolorilor" au fost: victoria cu 0-1, în deplasare, contra Greciei, din septembrie 2014; victoria cu 0-2 din Helsinki, în octombrie 2014 şi victoria cu 2-0 contra Irlandei de Nord de pe Arena Naţională, din noiembrie 2014, datorată dublei lui Paul Papp.
Treisprezece dintre cele şaisprezece echipe care s-au calificat la EURO 2012 au repetat performanţa şi în 2016. Printre acestea s-au aflat Spania, deţinătoarea trofeului şi Germania, care a ajuns la a douăsprezecea calificare consecutivă la turneul final şi care venea din postura de campioană mondială. România, Turcia, Austria şi Elveţia au revenit la turneul final după ce absentaseră la ediţia precedentă. Ungaria a reuşit să se califice după o pauză de 44 de ani. În premieră, la turneul final au jucat selecţionatele Albaniei, Islandei, Irlandei de Nord, Slovaciei şi Ţării Galilor.
Cele 24 de echipe naţionale au fost împărţite în şase grupe: Grupa A - Franţa, România, Albania şi Elveţia; Grupa B - Anglia, Rusia, Ţara Galilor şi Slovacia; Grupa C - Germania, Ucraina, Polonia şi Irlanda de Nord; Grupa D - Spania, Cehia, Turcia, Croaţia; Grupa E - Belgia, Italia, Irlanda, Suedia; Grupa F - Portugalia, Islanda, Austria, Ungaria.
Primele două echipe din fiecare grupă se calificau automat în optimi, alături de patru dintre cele mai bine situate echipe de pe locurile trei.
Cele zece stadioane care au găzduit meciurile turneului final au fost: Stade de France şi Parc des Princes din Paris; Stade Velodrome (Marsilia); Parc Olympique (Lyon); Stade Pierre-Mauroy (Lille); Nouveau Stade de Bordeaux; Stade Geoffroy-Guichard (Saint-Etienne); Stade Bollaert-Delelis (Lens); Stade de Nice (Nisa) şi Stadium Municipal (Toulouse).
Arbitrul român Ovidiu Haţegan a condus de la centru două partide din faza grupelor: Polonia - Irlanda de Nord şi Italia - Irlanda.
Reprezentativa ţării noastre nu a depăşit faza grupelor, obţinând un singur punct, în disputa cu Elveţia şi fiind învinsă, surprinzător, de Albania, cu 0-1.
Cel mai categoric scor al optimilor a fost cel din partida Ungaria - Belgia, câştigat de "diavolii roşii" cu 0-4. Marea surpriză a optimilor a fost provocată de Islanda, care a eliminat Anglia cu scorul de 1-2.
În sferturi, Portugalia a trecut de Polonia la loviturile de departajare, Ţara Galilor a câştigat în faţa Belgiei cu 3-1, Germania a trecut de Italia la penalty-uri iar Franţa a spulberat ambiţioasa echipă a Islandei cu 5-2.
În prima semifinală, programată la 6 iulie, în Lyon, s-au întâlnit Portugalia şi Ţara Galilor. Ronaldo, în minutul 50 şi Nani, trei minute mai târziu, au stabilit scorul final: 2-0 în favoarea lusitanilor.
În cea de-a doua semifinală, disputată la Marsilia, Germania a pierdut în faţa ţării gazdă în urma dublei semnată de Antoine Griezmann în minutele 45+2 şi 72.
Marea finală s-a desfăşurat la 10 iulie, pe Stade de France, în faţa a aproape 76 de mii de spectatori, conform uefa.com. Portugalia a învins Franţa prin golul marcat de rezerva Eder în minutul 109 al prelungirilor. A fost prima finală de EURO în care nu s-a înscris niciun gol la capătul celor 90 de minute regulamentare.
Astfel, Portugalia a devenit cea de-a zecea echipă deţinătoare a unui trofeu suprem în Europa. Trecuseră 12 ani de la finala pierdută, pe teren propriu, în faţa Greciei. De cealaltă parte, Franţa devenea a doua echipă a unei ţări gazdă care pierdea o finală de Campionat European.
În cele 51 de meciuri ale turneului final, s-a înscris de 108 ori.
Golgheterul competiţiei a fost francezul Antoine Griezmann, cu şase goluri, urmat de portughezul Cristiano Ronaldo cu trei reuşite şi de francezul Olivier Giroud cu trei, potrivit uefa.com. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Săptămâna europeană 20-23 ianuarie 2025
Reuniunea Eurogrup, reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare, deschiderea sesiunii plenare a Parlamentului European (20-23 ianuarie), adoptarea de către Consiliu, în cadrul Instrumentului european pentru pace (IEP), a unei a treia măsuri de asistență în beneficiul forțelor armate libaneze, adoptarea unei noi legi care va facilita schimbul de date pri
Retrospectiva evenimentelor interne 20-23 ianuarie 2025
Mesajele politicienilor români cu privire la depunerea jurământului de către președintele american, Donald Trump; anunțul Ministerului Apărării Naționale cu privire la faptul că România a preluat comanda Forței Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (EUFOR); validarea candidaturii lui Crin Antonescu la prezidențiale în Consiliul Polit
PERSONALITATEA ZILEI: Poeta Ileana Mălăncioiu
Poetă, eseistă, publicistă și redactor, membră titulară a Uniunii Scriitorilor, Ileana (Elena) Mălăncioiu s-a născut în comuna Godeni, județul Argeș, la 23 ianuarie 1940. Între 1963 și 1968 a urmat cursurile Facultății de Filozofie din București, cu lucrarea 'Locul filozo
PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Via Appia (Italia)
Via Appia, una dintre primele și cele mai importante rețele de drumuri ale umanității, a fost înscrisă în iulie 2024 în Patrimoniul Mondial al Umanității, cu prilejul celei de-a 46-a sesiuni ale Comitetului Patrimoniului Mondial al agenției UNESCO a ONU, potrivit Associated Press și https://www.ancie
CITATUL ZILEI
'Creșterea teribilă a puterii noastre distructive, produsă de știința și tehnologia din timpurile moderne, a transformat agresivitatea într-o însușire foarte periculoasă care amenință supraviețuirea întregii rase umane. Necazul este că agresivitatea pare înscrisă în ADN-ul nostru. ADN-ul se schimbă prin evoluție biologică numai la o scară a
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 23 ianuarie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Clement, episcopul Ancirei; Sf. Mc. Agatanghel; Sfinții Părinți de la Sinodul al VI-lea Ecumenic Greco-catolice Sf. m. Clement din Ancira; Sf. m. Agatanghel Romano-catolice Ss. Emerențiana, fc. m.; Ildefons, ep. Sfântul S
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 23 ianuarie
Este a 23-a zi a anului 2025. Au mai rămas 342 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 43 m și apune la 17 h 13 m. Luna răsare la 02 h 18 m și apune la 11 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
A murit scriitorul Constantin Abăluță (fișă biografică)
Scriitorul Constantin Abăluță a murit la vârsta de 86 de ani, a anunțat președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian. 'Un om distins, un cărturar, un poet sensibil, Constantin Abăluță ne-a părăsit cu discreție, pe vârfurile sufletului...', a transmis Varujan Vosganian într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de soc
Fostul mare handbalist Cornel Oțelea a decedat la vârsta de 84 de ani (fișă biografică)
Fostul mare handbalist Cornel Oțelea, câștigător a trei titluri mondiale cu echipa națională a României, a încetat din viață, miercuri, 22 ianuarie 2025, la vârsta de 84 de ani. 'Ne-a părăsit
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița americană Diane Lane
Diane Lane, actriță americană, este cunoscută pentru rolurile din filmele 'The Outsiders', 'Under the Tuscan Sun', 'The Perfect Storm' sau 'Man of Steel'. Interpretarea ei din drama 'Unfaithful' (2002) i-a adus nominalizările pentru cea mai bună actriță la Premiile Academiei, la Premiile Screen Actors Guild și la Globul de Aur.
CITATUL ZILEI
''Chiar dacă vom găsi o teorie unificată, nu vom putea face deci decât predicții statistice. Va trebui, totodată, să abandonăm concepția potrivit căreia există un singur univers observat. În locul ei, va trebui adoptată o imagine în care se află toate universurile posibile cu o anumită distribuție de probabilitate. Acest tablou poate explica de ce u
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 ianuarie
Ortodoxe Sf. Ap. Timotei; Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul Greco-catolice Sf. ap. Timotei; Sf. cuv. m. Anastasie Persanul Romano-catolice Sf. Vincențiu, diacon m.; Fer. Laura, m. Sfântul Apostol Timotei este pomenit în calendarul creștin ortod
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 ianuarie
Este a 22-a zi a anului 2025. Au mai rămas 343 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 44 m și apune la 17 h 11 m. Luna răsare la 01 h 12 m și apune la 11 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
DOCUMENTAR: 120 de ani de la nașterea designerului Christian Dior (21 ianuarie)
Designerul Christian Dior s-a născut la 21 ianuarie 1905, în Granville, un mic oraș din provincia franceză Normandia. A locuit aici până la vârsta de cinci ani, când întreaga lui familie s-a mutat la Paris. Cu toate că era pasionat de artă și își exprimase interesul de a deveni arhitect, la insistențele părinților a studiat
CITATUL ZILEI
''O glumă proastă zice că motivul pentru care nu am fost contactați de o civilizație extraterestră este că civilizațiile tind să se autodistrugă atunci când ating stadiul nostru. Am însă destulă încredere în bunul-simț al publicului și cred că putem dovedi falsitatea acestei afirmații''. - Stephen W. Hawking (''Visul lui Einste