logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

15 martie - Ziua internațională pentru combaterea islamofobiei (ONU)

Image

''Când un grup este atacat, drepturile tuturor sunt supuse riscurilor'' - este mesajul care reiese din declarația secretarului general al ONU, António Guterres, transmisă în 2025, cu ocazia Zilei internaționale pentru combaterea islamofobiei.

''În timp ce musulmanii din întreaga lume se reunesc pentru a marca luna sfântă a Ramadanului, mulți fac acest lucru cu teamă - teamă de discriminare, excluziune și chiar violență. Asistăm la o creștere îngrijorătoare a bigotismului anti-musulman: de la profilarea rasială și politicile discriminatorii care încalcă drepturile omului și demnitatea, până la violențe directe împotriva persoanelor și a lăcașurilor de cult. Aceasta face parte dintr-un flagel mai larg al intoleranței, al ideologiilor extremiste și al atacurilor împotriva grupurilor religioase și a populațiilor vulnerabile. Când un grup este atacat, drepturile și libertățile tuturor sunt în pericol. Ca o comunitate globală, trebuie să respingem și să eradicăm bigotismul. Guvernele trebuie să promoveze coeziunea socială și să protejeze libertatea religioasă. Platformele online trebuie să oprească discursurile de ură și hărțuirea. Și trebuie să ne exprimăm cu toții împotriva bigotismului, a xenofobiei și a discriminării. În această Zi Internațională pentru Combaterea Islamofobiei, haideți să lucrăm împreună pentru a susține egalitatea, drepturile omului și demnitatea și pentru a construi societăți incluzive în care toată lumea, indiferent de credința sa, să poată trăi în pace și armonie.'', a transmis secretarul general al ONU, António Guterres, într-un mesaj video, potrivit https://press.un.org/en.

Islamofobia este o teamă, prejudecată și ură față de musulmani, care duce la provocare, ostilitate și intoleranță prin amenințare, hărțuire, abuz, incitare și intimidare a musulmanilor și a non-musulmanilor, atât în mediul online, cât și offline. Motivată de ostilitate instituțională, ideologică, politică și religioasă, care transcende în rasism structural și cultural, aceasta vizează simbolurile și marcatorii apartenenței la religia musulmană, explică www.un.org.

Această definiție subliniază legătura dintre nivelurile instituționale ale islamofobiei și manifestările unor astfel de atitudini, declanșate de vizibilitatea identității musulmane percepute a victimei. Această abordare interpretează, de asemenea, islamofobia ca o formă de rasism, prin care religia, tradiția și cultura islamică sunt văzute ca o 'amenințare' la adresa valorilor occidentale.

Unii experți preferă eticheta 'ură împotriva musulmanilor', temându-se că termenul 'islamofobie' riscă să condamne toate criticile aduse Islamului și, prin urmare, ar putea sufoca libertatea de exprimare. Dar reglementările internaționale pentru drepturilor omului protejează indivizii, nu religiile. Iar islamofobia poate afecta și persoanele non-musulmane, pe baza percepțiilor despre naționalitate, origine rasială sau etnică, notează sursa citată.

Ca răspuns la tendința alarmantă de creștere a discursului instigator la ură în întreaga lume, Secretarul General a lansat în 2019 Strategia și Planul de acțiune al Națiunilor Unite privind discursul instigator la ură.
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Turk, și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la creșterea urii la nivel global, inclusiv a antisemitismului și a islamofobiei, de la începutul operațiunii militare israeliene în Gaza, ca răspuns la atacul asupra Israelului de către grupările armate palestiniene (7 octombrie 2023).

Volker Turk a condamnat cu fermitate creșterea bruscă a cazurilor de discurs instigator la ură, violență și discriminare și a subliniat că statele trebuie să asigure un spațiu sigur și favorabil pentru participare și dezbatere, în conformitate cu Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice (ICCPR).

Printre numeroasele recomandări adresate statelor, Raportorul special al ONU privind libertatea religiei sau de convingere, Nazila Ghaneon, solicită armonizarea legislațiilor naționale cu standardele internaționale privind drepturile omului, protecția grupurilor minoritare împotriva discriminării și gestionarea promptă a tuturor revendicărilor privind drepturile omului legate de religie. În plus, ea subliniază, de asemenea, importanța asigurării libertății egale a religiei sau de convingere pentru toți indivizii și necesitatea ca statele să promoveze un mediu care să sprijine drepturile tuturor grupurilor religioase.

Multe guverne au luat măsuri pentru a combate islamofobia prin stabilirea unei legislații împotriva infracțiunilor motivate de ură și a unor măsuri de prevenire și urmărire penală a infracțiunilor motivate de ură și prin desfășurarea de campanii de sensibilizare a publicului cu privire la musulmani și la Islam, menite să înlăture miturile și concepțiile greșite negative.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat în 2022 o rezoluție susținută de 60 de state membre ale Organizației Cooperării Islamice (OCI), care a desemnat data de 15 martie drept Ziua internațională pentru combaterea islamofobiei. Documentul subliniază că terorismul și extremismul violent nu pot și nu trebuie asociate cu nicio religie, naționalitate, civilizație sau grup etnic. Acesta solicită un dialog global privind promovarea unei culturi a toleranței și a păcii, bazată pe respectul drepturilor omului și al diversității religiilor și credințelor. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Cerasela Bădiță, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 292

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)