logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Imagine din galeria Agerpres

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a pierdut vederea, potrivit www.steviewonder.org.uk. Deși orb, micul Stevland a început să învețe pianul la vârsta de 7 ani și s-a perfecționat în cântatul la tobe și la armonică, la vârsta de 9 ani.

A urmat cursurile Școlii din Michigan pentru Nevăzători, pe care o întrerupea adesea, din cauza turneelor întreprinse pe cont propriu. În 1961, a fost descoperit de cântărețul Ronnie White, de la trupa Miracles, care îi intermediază o audiție la casa de discuri Motown. Proprietarul casei de înregistrări, Berry Gordy, a acceptat imediat semnarea unui contract între Motown și ''Little Stevie Wonder, the Twelve Year Old Genius'' (micul Stevie Wonder, geniul de 12 ani), cum a fost numit.

Paul McCartney şi Stevie Wonder 2015.

Foto: www.imdb.com


Prima înregistrare, ''Fingertips'' (1963), îi asigură succesul comercial și pe piața de desfacere a discurilor Motown. Între 1965 și 1970, Stevie Wonder se număra printre starurile casei Motown, linia sa melodică reprezentativă fiind blues-ul. După ce contractul cu Motown a expirat, în 1971, Wonder a semnat unul nou, care îi acorda drepturi depline asupra creațiilor și interpretărilor sale, plus oportunitatea de a-și deschide propria companie de înregistrări, 'Black Bull Music'.

În anii '70, i-au apărut patru albume: ''Talking Book'' (1972), ''Innervisions'' (1973), ''Fulfillingness' First Finale'' (1974) și ''Songs in the Key of Life'' (1976), care au inclus unele dintre piesele cele mai cunoscute și de succes, printre care 'Living in the City', 'Boogie on a Reggae Woman' sau 'Isn't She Lovely'. În zece ani, Stevie Wonder a câștigat 15 premii Grammy. La începutul anilor '70, Stevie a fost unul dintre pionierii în utilizarea sintetizatoarelor în muzică, care a încorporat sunetele electronice perfect cu cele acustice. Aceasta a influențat extrem de mult dezvoltarea genurilor muzicale de factură electronică.

Lady Gaga şi Stevie Wonder, 2016.

Foto: www.imdb.com


În următorii ani, Stevie Wonder a compus coloana sonoră a filmului documentar ''The Secret Life Of Plants'', care s-a dovedit a fi un eșec. Urmează, în 1980, ''Hotter Than July'', iar în 1982, a lansat albumul retrospectivă ''Original Musiquarium I''. Stevie Wonder a compus coloana sonoră a filmului ''The Woman In Red'', balada ''I Just Called To Say I Loved You'' (premiat cu Oscar la categoria cea mai bună coloană sonoră). Tot în 1982, a colaborat cu Paul McCartney pentru single-ul 'Ebony and Ivory'.

Din discografia artistului mai fac parte: ''For Once in My Life'' (1968), ''Where I'm Coming From'' (1971), ''Talking Book'' (1072), ''Innnervisions'' (1973), ''Fulfillingness' First Finale'' (1974), ''Songs in the Key of Life'' (1976), ''Hotter than July'' (1980), ''The Woman in Red'' (1984), ''In Square Circle'' (1985), ''First Hits'' (1989), ''Song Review'' (1996), ''At the Close of a Century'' (1999), ''The Definitive Collection'' (2002), ''A Time to Love'' (2005).

În 1989, a intrat în Rock and Roll Hall of Fame. În 2008, în timpul alegerilor prezidențiale din SUA, Wonder s-a numărat printre susținătorii lui Barack Obama. Un an mai târziu, în 2009, a fost răsplătit cu ''Second Library of Congress Gershwin Prize for Popular Song''. În același an, Stevie Wonder a devenit Mesager pentru Pace al ONU.

Stevie Wonder şi Madonna la evenimentul Billboard Music Awards 2016.

Foto: www.imdb.com


Stevie Wonder este, fără îndoială, una dintre marile personalități din istoria muzicii. Prezența sa vocală puternic expresivă, însoțită de eleganța sa muzicală, face parte din spectrul larg de muzică irezistibilă și emoție convingătoare, care este eticheta sa personală, menționează www.steviewonder.org.uk. În 1999, a primit distincția Centrului de Artă ''J.F. Kennedy'' din SUA pentru contribuția la cultura americană și artă interpretativă. În 2004, a fost răsplătit cu premiul pentru întreaga activitate muzicală, de către revista americană Billboard.

De-a lungul întregii sale cariere, a fost răsplătit de 25 de ori cu Premiul Grammy (inclusiv cu cel pentru întreaga carieră - Grammy Lifetime Achievement Award, în 1996), având, totodată, alte 74 de nominalizări și a primit 80 de discuri de platină, potrivit www.grammy.com. A reprezentat o sursă de inspirație pentru muzicieni celebri, precum: Gloria Estefan, George Michael, Snoop Dogg, Mary J. Blige, Mariah Carey, Michael Jackson. Stevie Wonder este unul dintre cei trei artiști din istoria Grammy care a câștigat 'Album of the Year' de trei ori în cariera sa. Ceilalți sunt Paul Simon și Frank Sinatra. Este, de asemenea, unul dintre cei mai mari câștigători Grammy din toate timpurile, cu cele 25 de premii.

În 2019, Wonder a dezvăluit în timpul Festivalului BST din Londra că urmează să efectueze un transplant de rinichi, ceea ce s-a și întâmplat în luna septembrie.

În octombrie 2020, legendarul artist Stevie Wonder a revenit pe scena muzicală cu două piese noi, 'Where Is Our Love Song' și 'Can't Put It In the Hands of Fate', informa CNN. Artistul a organizat atunci o conferință de presă virtuală pentru a anunța noile lansări, distribuite de către Republic Records, parte a Universal Music Group. Vedeta a semnat la acel moment cu Republic Records, după 60 de ani de colaborare cu casa de discuri Motown. Tot în 2020, artistul a lansat un videoclip pe YouTube - 'The Universe Is Watching Us - Stevie Wonder In His Feelings' - în care vorbește despre rasismul sistemic din SUA și despre mișcarea Black Lives Matter.

Autor al unor hituri precum 'You Are the Sunshine of My Life' și 'I Just Called to Say I Love You', Stevie Wonder a primit cetățenia ghaneză în cadrul unei ceremonii desfășurate la Jubilee House (sediul președinției ghaneze) din capitala Accra, după ce a sosit în țara vest-africană însoțit de familia sa. Vechi admirator al Ghanei și al bogatei sale moșteniri culturale, artistul și-a exprimat cu această ocazie recunoștința și bucuria profundă. 'Cred că se datorează descendenței mele. Am simțit că civilizația mea este acolo, în Ghana, și că eu am fost acolo unde a început', a comentat artistul. AGERPRES/(Documentare - Suzana Cristache Drăgan; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)

Afisari: 149

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)