logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Dirijorul Cristian Măcelaru împlinește 45 de ani (15 martie)

Imagine din galeria Agerpres

Dirijorul Cristian Măcelaru s-a născut la 15 martie 1980, în Timișoara. Provine dintr-o familie de muzicieni, fiind cel mai mic dintre cei 10 copii, care au primit toți lecții pentru instrumente de la o vârstă fragedă, Cristian Măcelaru excelând la vioară, potrivit site-ului https://macelaru.com/.

'M-am născut, am crescut și m-am format în Timișoara, din tinerețe, și întotdeauna îmi aduc aminte că Filarmonica Banatul a fost orchestra pe care am ascultat-o de când eram copil. Educația pe care am primit-o la Liceul de Muzică din Timișoara m-a ajutat să ajung foarte departe în lume'', spunea dirijorul Cristian Măcelaru, aflat la Timișoara, la 31 iulie 2020, când a primit titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei.

A emigrat în Statele Unite ale Americii la vârsta de șaptesprezece ani.

Sursa foto: macelaru.com


Și-a continuat studiile la Academia de Arte Interlochen din Michigan, Universitatea din Miami, Florida, și Universitatea Rice din Houston, unde a urmat cursuri de dirijat cu Larry Rachleff. Cunoștințele acumulate au fost aprofundate, apoi, la Tanglewood Music Center și Aspen Music Festival, în masterclass-uri cu David Zinman, Rafael Frühbeck de Burgos, Oliver Knussen și Stefan Asbury, se menționează pe https://macelaru.com/.

Cristian Măcelaru a captat atenția internațională pentru prima dată în 2012, când a apărut la pupitrul Orchestrei Simfonice din Chicago, în locul lui Pierre Boulez. În același an, a primit 'Solti Emerging Conductor Award' pentru tineri dirijori, o distincție prestigioasă acordată o singură dată în istoria fundației, urmată în 2014 de premiul 'Solti Conducting Award'. De atunci, a dirijat cu regularitate concertele unora dintre cele mai bune orchestre americane, printre care Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Filarmonicii din New York, Orchestra Filarmonicii din Los Angeles, Orchestra Simfonică din Cleveland, Orchestra Simfonică din St. Louis și Orchestra Simfonică Națională.

Sursa foto: macelaru.com 


O colaborare deosebit de strânsă îl leagă de Orchestra din Philadelphia, unde a debutat în aprilie 2013.

În 2010, și-a făcut debutul în operă cu Grand Opera din Houston în Madama Butterfly și a dirijat premiera americană a operei 'Turning Point' de Colin Matthews cu Orchestra Centrului pentru Muzică Tanglewood, în cadrul Festivalului de muzică contemporană Tanglewood. În 2019, s-a întors la Grand Opera din Houston pentru o producție a lui Kasper Holten a operei 'Don Giovanni'.

Cunoscutul dirijor român și-a făcut debutul la Carnegie Hall în februarie 2015, în cadrul unui program cu Orchestra Simfonică Națională a Danemarcei și violonista germană Anne-Sophie Mutter. Dirijor pasionat de operă, în iunie 2015 a condus Opera din Cincinnati în interpretări foarte apreciate ale operei 'Il Trovatore'.

Sursa foto: macelaru.com 


În Europa, a fost foarte solicitat ca dirijor invitat alături de numeroase orchestre și festivaluri de renume, printre care Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, Orchestra Regală Concertgebouw, Orchestra Capelei de Stat din Dresda, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Simfonică Germană din Berlin, Orchestra Simfonică din Birmingham, Orchestra Filarmonică din Rotterdam, Orchestra Filarmonică de Radio a Franței, Orchestra din Halle, Orchestra de Cameră Scoțiană și Orchestra Simfonică Națională Daneză.

Cristian Măcelaru a fost numit, în noiembrie 2019, pentru a-i succeda, în 2021, francezului Emmanuel Krivine în fruntea Orchestrei Naționale a Franței (ONF), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri simfonice din Franța. Numit director muzical al Orchestrei Naționale a Franței din Paris începând cu septembrie 2021, a preluat această funcție cu un an mai devreme, efectiv la 1 septembrie 2020. Elvețianul Philippe Jordan a fost ales pentru a-i succeda de la 1 septembrie 2027 lui Cristian Măcelaru la conducerea Orchestrei Naționale a Franței.

În 6 septembrie 2019, a susținut primul său concert în calitate de dirijor șef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Köln.

Sursa foto: macelaru.com 


Violonista scoțiană Nicola Benedetti, dirijorul român Cristian Măcelaru și Orchestra Simfonică din Philadelphia au fost distinși, la 26 ianuarie 2020, cu Premiul Grammy la categoria 'Cea mai bună interpretare instrumentală solo' pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis - Concertul în re major pentru vioară și orchestră și Suita pentru vioară - înregistrat la casa Decca. Cristian Măcelaru este al doilea dirijor român premiat cu Grammy, după maestrul Christian Badea, care a fost recompensat cu prețioasa această distincție în anul 1985.

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Timișoarei, dirijorul român a dirijat, la 31 iulie 2020, orchestra Filarmonicii Banatul, ocazie cu care a primit titlul de Cetățean de Onoare al Timișoarei. În 2021, Universitatea de Vest din Timișoara i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa.

La 12 septembrie 2022, președintele Klaus Iohannis i-a conferit Ordinul 'Meritul Cultural' în grad de Cavaler, Categoria B - 'Muzica' în semn de 'apreciere pentru excelența de care a dat dovadă în întreaga sa carieră dirijorală de nivel internațional, pentru contribuția semnificativă pe care a avut-o în cadrul dialogului cultural româno-german, impunându-se ca un foarte respectat ambasador al culturii române în Republica Federală Germania'.

Ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa Artis al Universităţii de Vest din Timisoara dirijorului Cristian Măcelaru, director muzical al Orchestrei Naţionale a Frantei, 2022.

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO


A fost ambasadorul cultural al județului Timiș în anul Capitalei Culturale Europene TM2023, Timișoara fiind Capitală Europeană a Culturii în 2023.

S-a numărat printre personalitățile artistice premiate în cadrul unei ceremonii desfășurate, la 11 septembrie 2023, la reședința Ambasadorului Statului Israel în România. Ambasadorul Statului Israel în România, Reuven Azar, care a înmânat distincțiile semnate de președintele Statului Israel, a afirmat că evenimentul reprezintă o sărbătorire a relațiilor culturale dintre Israel și România.

La Gala Radio România din 1 noiembrie 2023, i-a fost decernat un premiu la categoria ''Ambasadorii României'' pentru că 'a dus măiestria artei dirijorale din Timișoara natală pe marile scene ale lumii'.

La festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris din 26 iulie 2024, Imnul Olimpic a fost interpretat de Corul Radio France și Orchestra Națională a Franței, dirijată de Cristian Măcelaru.

Maestrul Cristian Măcelaru va dirija, pe 24 august 2025, la Sala Palatului, Orchestra și Corul Filarmonicii 'George Enescu', în deschiderea Festivalului Internațional 'George Enescu' 2025, solistul serii fiind reputatul violonist Nemanja Radulovic. Cristian Măcelaru este directorul artistic al Festivalului și Concursului Internațional ''George Enescu'', fiind propus în acest sens în anul 2021.

'Numele dirijorului român de talie internațională Cristian Măcelaru este sinonim cu excelența, fiind apreciat pentru muzicalitatea sa profundă, pentru leadership-ul dinamic și pentru devotamentul său neclintit față de expresia artistică. Cel mai tânăr director artistic din istoria Festivalului și Concursului Internațional George Enescu, Cristian Măcelaru este nu numai un promotor al schimbării și al inovației în lumea muzicală, dar și un puternic ambasador al spiritului și creației lui George Enescu, integrala lucrărilor simfonice enesciene fiind lansată în aprilie 2024 sub egida casei de discuri Deutsche Grammophon', se arată în comunicatul de presă al Festivalul Internațional George Enescu din 4 martie 2025. Albumul a câștigat trei prestigioase distincții - Premiul Internațional Classical Music Awards (ICMA) la categoria Muzică simfonică, unul dintre cele mai cunoscute și apreciate din industria discografică, Classica Choc de l'annee 2024 și Diapason d'Or, iar în ianuarie 2025, Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali a decernat aceluiași album Premiul 'Discul Anului'.

Cristina Uruc, manager interimar Artexim, Raluca Turcan, ministrul Culturii, Cristian Măcelaru, director artistic al Festivalului, şi Gautier Capucon, violoncelist, participă la conferinţa de presă care marchează deschiderea oficială a Festivalului Internaţional George Enescu, ediţia XXVI-a.

Foto: (c) ALEX MICSIK / AGERPRES FOTO


Cristian Măcelaru este, în prezent, directorul muzical al Orchestrei Naționale a Franței, director muzical și dirijor al Festivalului de Muzică Contemporană Cabrillo, dirijor șef al WDR Sinfonieorchester și, din 2025, director muzical desemnat al Orchestrei Simfonice din Cincinnati, se menționează într-un comunicat de presă al Festivalului Internațional George Enescu din 4 martie 2025. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 301

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)