logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Conferința în domeniul educației ''Let's make inclusion happen!', organizată în marja președinției poloneze a UE (16-18 martie)

Image

Conferința ''Let's make inclusion happen! Inclusive education for a fair, resilient and competitive EU' are loc la Varșovia, în perioada 16-18 martie, fiind organizată în marja președinției poloneze a Consiliului UE, potrivit https://www.frse.org.pl/inclusive-education.

Evenimentul își propune să ofere un spațiu de discuții între experți și practicieni cu privire la implementarea educației incluzive. Acesta oferă o oportunitate de a completa discuțiile politice desfășurate în cadrul reuniunii informale a miniștrilor educației, organizată sub președinția poloneză, la Varșovia, în ianuarie 2025, notează https://polish-presidency.consilium.europa.eu/.

Conferința oferă o imagine de ansamblu asupra experiențelor europene și naționale în domeniul implementării educației incluzive, oferă un spațiu de discuții despre acțiunile care pot sprijini țările europene în dezvoltarea sistemelor lor educaționale pentru a oferi educație de calitate copiilor și tinerilor cu nevoi educaționale diferite.

La panelurile de discuții participă reprezentanți ai ministerelor celor 27 de state membre UE, reprezentanți ai Comisiei Europene, experți ai organizațiilor internaționale (Agenția Europeană pentru Educație Incluzivă și Nevoi Speciale, UNICEF, UNESCO, OCDE), personal didactic și nedidactic din grădinițe, școli și universități, reprezentanți ai administrațiilor locale, copii, tineri, părinți, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale.

Un eveniment inaugural este programat pe 16 martie la Copernicus Science Centre, iar deschiderea oficială a conferinței are loc pe 17 martie, de la ora 9.00, la care iau parte reprezentanți ai ministerului Educației din Polonia, directorul general al Fundației pentru dezvoltarea sistemului educațional (Foundation for the Development of the Education System), Miroslaw Marczewski, viceprimarul orașului Varșovia, Renata Kaznowska, și directorul Copernicus Science Centre Warsaw, Robert Firmhofer.

Prima zi a conferinței continuă cu discursuri susținute de președinta Diversum Foundation, Agata Roczniak, reprezentantul Agenției europene pentru educației incluzivă și nevoi speciale, dr. Joao Costa, și reprezentantul Institutului de cercetare în educație din Varșovia, prof. Maciej Jakubowski.

Pe 18 martie, în sesiunea plenară cu tema ''Sănătatea mintală și bunăstarea ca bază pentru succesul școlar - crearea de medii de sprijin pentru elevi și profesori'' (Mental health and well-being as a foundation for school success - creating supportive environments for learners and teachers), discursul principal va fi susținut de directoarea regională a UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, Regina De Dominicis.

De asemenea, sesiunea plenară include prezentarea rezultatelor activității grupurilor de lucru din Spațiul european al educației (SEE) de către Oana Felecan, funcționar de politici responsabil cu echitatea și starea de bine la școală în cadrul Directorului general Educație, Tineret, Sport și Cultură al Comisiei Europene, prof. Baiba Martinsone, Universitatea din Letonia și dr. Noemie Le Donne, manager de proiect senior, Centrul pentru cercetare și inovare în educație (CERI), OCDE.

În cadrul sesiunii ''Exemple sistemice'', secretarul de stat din Ministerul Educației din România, Bogdan Cristescu, va prezenta studiul 'România: Asigurarea educației incluzive pentru copiii romi'' (Romania: Ensuring inclusive education for Roma children), potrivit https://www.frse.org.pl/.

La panelurile de discuții mai participă românii: conferențiar universitar Daniela Popa, Director al Departamentului de Pregătire a Cadrelor Didactice, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea Transilvania din Brașov; profesor Romiță Iucu, președinte al Consiliului de Administrație al Universității din București și profesor de învățământ superior și Pedagogie la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației; Nora Șchiopu, educator lingvistic cu expertiză în educație incluzivă și predare multilingvă, cu o vastă experiență în predarea limbii franceze la Școala Europeană din Bruxelles, conform https://www.frse.org.pl/inclusive-education-participants. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Cerasela Bădiță, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: Fundacja Rozwoju Systemu Edukacji/Facebook

Afisari: 192

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201

Documentare 19-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,

Documentare 19-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 19 aprilie

Este a 109-a zi a anului 2025. Au mai rămas 256 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 25 m și apune la 20 h 05 m. Luna răsare la 01 h 56 m și apune la 09 h 55 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 18-04-2025 10:00

18 aprilie - Ziua internațională a monumentelor și a siturilor

În fiecare an, la 18 aprilie, este sărbătorită Ziua internațională a monumentelor și a siturilor, ce oferă o oportunitate unică de a crește gradul de conștientizare asupra Comitetului Internațional al Monumentelor și Siturilor - ICOMOS și a activității pe care membrii săi o desfășoară pentru a conserva și proteja resursele culturale importante ale lumii, sub amenințare

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)