logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: 15 ani de la inaugurarea, la Bâlea Lac, a primului hotel de gheaţă din sud-estul Europei (1 februarie)

Image Imagine din galeria Agerpres

La 1 februarie 2006, în inima munţilor Făgăraş, la Bâlea Lac (judeţul Sibiu), la peste 2.000 de metri altitudine, a fost inaugurat primul hotel de gheaţă din sud-estul Europei.

Hotelul a fost construit integral din zăpadă şi din blocuri de gheaţă extrase din cel mai mare lac glaciar al Munţilor Făgăraş, Bâlea Lac, potrivit site-ului dedicat, https://hotelofice.ro/. Blocurile de gheaţă ajung la dimensiunea de 70 de centimetri şi cântăresc aproape 70 de kilograme. Se montează sute de astfel de blocuri de gheaţă şi se fixează cu apă şi zăpadă pentru ca hotelul să fie trainic, chiar dacă acesta rezistă o perioadă scurtă din an, circa trei luni. În mai puţin de o lună, "artiştii" gheţii reuşesc să înalţe un cămin pentru iubitorii de iarnă, munca lor fiind răsplătită prin vizita turiştilor, hotelul primind peste 8.000 de oaspeţi anual, notează sursa citată.

 

Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES FOTO


Hotelul are, de obicei, mobilier din gheaţă, paturi din gheaţă acoperite cu piei de animale, saltele moi şi lenjerii de pat călduroase, saci de dormit. De asemenea, deţine un bar de zi unde clienţii sunt serviţi în pahare de gheaţă, precum şi un restaurant cu mese şi scaune, bineînţeles tot din gheaţă. Lumina este asigurată cu lămpi fluorescente.
 

Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES FOTO


În fiecare an proiectul abordează o nouă temă transpusă şi adusă la viaţă de artiştii gheţii care reuşesc să transforme hotelul de gheaţă într-un unicat. Tema este transpusă atât în decorul camerelor, al restaurantului ("Ice Restaurant") şi al barului ("Ice Bar") sculptat în gheaţă, cât şi în suita de evenimente organizate în jurul său. În timp, a apărut chiar şi un "Winter Park", pentru amatorii de schi şi snowboard. De-a lungul timpului, mai multe vedete au vizitat hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac. Printre acestea se numără Maia Morgenstern, Jean-Claude Van Damme, Helmut Duckadam sau Ovidiu Lipan.

Hotelul de gheaţă de la Bâlea Lac face parte dintr-un ansamblu de clădiri de gheaţă care mai cuprinde, pe lângă corpul central şi igluurile cu spaţiile distincte de cazare, şi o biserică de gheaţă. Aceasta este construită lângă hotel, iar modelul său este preluat de la vechea Biserică de la Malancrav. Altarul este decorat cu sculpturi în alto-relief din gheaţă.

Accesul la Complexul de la Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina, deoarece drumul naţional DN7, Transfăgărăşanul, este închis iarna.

 

Foto: (c) ROMULUS BRUMĂ / AGERPRES FOTO


În 2006, în anul inaugurării, directorul hotelului, Arnold Klingeis, remarca pentru AGERPRES unicitatea hotelului "în România, iar clienţii noştri cumpără, practic, o experienţă fără egal. Noi vindem prin acest hotel din Bâlea ideea de supravieţuire şi oferim altceva decât ceilalţi hotelieri".

"Pentru inaugurarea oficială am pregătit un meniu special, practic este vorba de o hartă internaţională culinară, clienţii se vor bucura de delicatese care se servesc pe toate continentele. Vom aduce un maestru bucătar din străinătate, pentru ca nivelul serviciilor oferite să fie la standarde internaţionale", puncta, cu acel prilej, directorul primului hotel de gheaţă din România.

Turiştii au avut parte de paturi matrimoniale din gheaţă, acoperite cu blană de miel. Masa şi scaunele erau, de asemenea, sculptate în gheaţă. Iluminatul în interior era asigurat cu lămpi fluorescente, iar vesela şi paharele personalizate pentru un decor îngheţat. Hotelul avea atât bar, restaurant, dar şi discotecă, toate desigur, din gheaţă, iar toate cocktailurile s-au servit doar cu gheaţă.

 

Foto: (c) ISABELA PAULESCU / AGERPRES FOTO


"Temperatura în camere va varia între minus 2 şi plus 2 grade, în funcţie de numărul de persoane aflate în incintă", preciza Arnold Klingeis. Pentru o noapte de cazare în hotelul de gheaţă, tariful era, la nivelul anului 2006, de 69 de lei pentru o persoană, un cuplu plătind 138 lei.

"Ice Hotel" Bâlea Lac este primul hotel de gheaţă din România, asemenea hoteluri mai există în ţările scandinave, în Canada şi în Japonia.
 

Foto: (c) ROMULUS BRUMA / AGERPRES FOTO



* * *

Construcţia în iarna 2020/2021 a hotelului de gheaţă este incertă, din cauza încălzirii globale şi a pandemiei de COVID-19, au anunţat iniţiatorii proiectului. "Pandemia mondială provocată de COVID-19, precum şi schimbările climatice, tot mai serioase în ultimii ani, au creat mari probleme celor ce se ocupă de Proiectul de Marketing Turistic 'Hotel of Ice Bâlea Lac'. Având în vedere situaţia complicată, luând în considerare toate aspectele organizatorice şi logistice, reprezentanţii societăţii ce construieşte şi administrează hotelul de gheaţă din căldarea glaciară a lacului Bâlea au decis să amâne, cel puţin pentru moment, lucrările de edificare a celui de-al şaisprezecelea inedit hotel", potrivit unui comunicat din 15 decembrie 2020 al celor responsabili de amenajarea hotelului. Organizatorii proiectului menţionau că decizia privind începerea ridicării în acest sezon a hotelului de gheaţă va fi luată la începutul anului 2021, fiind posibil să se opteze pentru o construcţie de dimensiuni mai reduse.

 

Foto: (c) MARIOARA PAULESCU / AGERPRES FOTO


În primii 14 ani, construcţia Hotelului de Gheaţă de la Bâlea Lac a început în primele zile ale lunii decembrie, iar turiştii începeau să fie cazaţi în camerele ineditului hotel în ajunul sărbătorii Crăciunului. În sezonul 2019-2020, pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, cu temperaturi foarte ridicate faţă de normalul perioadei, echipa proiectului a decis ca lucrările de construire a Hotelului de Gheaţă să fie amânate până în luna ianuarie. Ulterior, responsabilii proiectului au înlocuit hotelul cu "Igloo Village", o formă uşor adaptată a obiectivului.

* * *

 

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Unul dintre cele mai spectaculoase lacuri din România este lacul glaciar Bâlea din Munţii Făgăraş, judeţul Sibiu, situat la o altitudine de 2.034 m. Lacul are 360 m în lungime, o suprafaţă de 4,65 ha şi o adâncime de 11,35 m. Lacul Bâlea şi o suprafaţă de circa 180 ha în jurul lacului au fost declarate, în 1932, rezervaţie ştiinţifică, potrivit www.balea-turism.ro. Rezervaţia cuprinde numeroase plante rare, amintim aici floarea de colţ, şi specii de animale ocrotite: capra neagră, râsul, acvila de munte. Lacul Bâlea se află la o distanţă de 77 km de oraşul Sibiu, 68 km de Făgăraş şi la 85 km de Curtea de Argeş, accesul se poate realiza prin faimosul Transfăgărăşan, una dintre cele mai spectaculoase şosele montane din Europa. În sezonul rece, Valea Bâlea, între Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac (3.700 m), se poate traversa doar cu telecabina situată în imediata apropiere a cabanei Bâlea Cascadă (1.234 m altitudine), conform www.balealac.ro. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache, editor: Liviu Tatu, editor online: Gabriela Badea) 

Afisari: 19

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Fostul mare pugilist, campion mondial, Leonard Doroftei împlinește 55 de ani (10 aprilie)

Leonard Doroftei, unul dintre cei mai titrați pugiliști români, cu o carieră formidabilă la amatori și la profesioniști, s-a născut la Ploiești, la 10 aprilie 1970. A fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor la sala din urbea ploieșteană unde antrena acesta, punând pentru prima dată mănușile în mâini la clubul 'Prahova' P

Documentare 10-04-2025 10:30

DOCUMENTAR: 15 ani de la tragedia aviatică de la Smolensk (10 aprilie)

În dimineața zilei de 10 aprilie 2010, un avion Tupolev 154M s-a prăbușit în apropiere de Smolensk, Rusia, fără să existe supraviețuitori. Aeronava decolase din capitala Poloniei, Varșovia, și se îndrepta spre Federația Rusă unde urmau să aibă loc ceremoniile de comemorare ale victimelor masacrului din 1940 din pădurea de la Katyn, din apropi

Documentare 10-04-2025 10:00

10 aprilie - Ziua Sportului Curat

Ziua Sportului Curat este marcată în fiecare an la data de 10 aprilie, pentru a atrage atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, un flagel care afectează sportul, dar și întreaga societate, potrivit site-ului oficial al Agenției Naționale Anti-Doping, www.anad.gov.ro. Această zi a

Documentare 10-04-2025 08:00

Nou summit al 'Coaliției voluntarilor' pe 10 aprilie, la Bruxelles

Miniștrii apărării din țările 'voluntare' aliate ale Ucrainei se vor reuni pe 10 aprilie 2025, la Bruxelles, pentru a contura viitoarele garanții se securitate pentru Kiev, în caz de încetare a focului, a anunțat, la 28 martie 2025, o sursă din Ministerul Apărării francez, conform AFP și https://www.ukri

Documentare 10-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Deși ploaia, după natura ei, este la fel de generoasă, în grădină cresc lalele, iar în pustiu mărăcini.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)

Documentare 10-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Reguli privind etichetarea materialelor de publicitate politică

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 se desfășoară în intervalul 4 aprilie, ora 00:00 - 3 mai, ora 7:00. Actorii politici participanți la alegeri au obligația de a însoți toate materialele politice publicitare, cu excepția celor de natură exclusiv audio sau exclusiv de tipul unui text publicat în mediul online, de o etichetă care

Documentare 10-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima Greco-catolice Sf. m. Terenție, Pompei, Maxim, Macarie, African și cei împreună cu ei; Sf. Gemma Galgani Romano-catolice Ss. Apoloniu, pr. m.; Macarie Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, Af

Documentare 10-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot a românilor din diaspora la alegerile prezidențiale (1992-2024)

Din datele privind participarea românilor din străinătate la alegerile prezidențiale de după 1989 reiese că cea mai slabă prezență s-a înregistrat în anul 2000, iar cea mai ridicată participare s-a evidențiat la scrutinul din 2019. O prezență și mai mare decât în 2019 s-a înregistrat, la primul tur al alegerilor prezidențiale, dar acesta a

Documentare 10-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora Președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au

Documentare 10-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 aprilie

Este a 100-a zi a anului 2025. Au mai rămas 265 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 41 m și apune la 19 h 54 m. Luna răsare la 17 h 32 m și apune la 05 h 41 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 09-04-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică ocupă orașul german Königsberg (9 aprilie 1945)

Bătălia pentru Prusia de Est s-a încheiat cu asediul armatei sovietice, în 1945, asupra orașelor Königsberg (9 aprilie, devenit apoi Kaliningrad) și Pillau (26 aprilie, devenit Baltiysk), potrivit https://eng.navalmuseum.ru/. Bătălia de la Königsberg a fost unul dintre cele mai dis

Documentare 09-04-2025 09:00

Nordic EV Summit, conferința anuală dedicată mașinilor electrice, la Oslo (9-10 aprilie)

La 9-10 aprilie 2025, are loc, la Oslo, în Capitala Norvegiei, unul dintre cele mai importante eveniment de pe continentul european dedicat mașinilor electrice, Nordic EV Summit, aducând laolaltă din spațiul internațional o comunitate amplă a celor implicați în industria dedicată mobilității electrice, potrivit

Documentare 09-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu-i pe lume comoară pe care s-o găsești fără trudă; omul nepăsător comoară nu va găsi.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 09-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Eupshie; Sf. Cuv. Vadim Greco-catolice Sf. m. Eupsihie din Cezareea Romano-catolice Fer. Ubald, călug. Sfântul Mucenic Eupshie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 aprilie. S-a născut în Cezareea Capadociei d

Documentare 09-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)

După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două