logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Artista Zoia Alecu împlineşte 65 de ani (10 ianuarie)

Image Imagine din galeria Agerpres

Zoia Alecu s-a născut la 10 ianuarie 1956, în Bucureşti, şi a făcut primele patru clase la Liceul de muzică ''George Enescu'', unde a studiat vioara. Aici a fost colegă cu viitoarea sa colaboratoare, Crina Mardare. A renunţat la şcoala de muzică şi a ales Liceul teoretic ''Mihail Sadoveanu'', apoi Liceul ''Gheorghe Lazăr''.

Când avea 16 ani, şi-a cumpărat prima chitară şi a început să studieze singură noul instrument, să compună piese în stil folk pe versuri proprii. "Îmi plăcea să scriu versuri în parcul Groapa Leilor, de pe Kiseleff... Stăteam întinsă pe o piatră şi mă uitam la copaci, la frunze...", mărturiseşte artista pe site-ul său, https://zoiaalecu.ro/.

În octombrie 1973, a început să cânte folk, participând la un concurs interliceal, unde a obţinut locul al doilea, cu o compoziţie proprie intitulată ''Orbii''. O altă piesă compusă tot atunci a fost "Anotimpul nebunilor". La invitaţia lui Doru Stănculescu, pe care îl consideră ''naşul'' ei muzical, Zoia Alecu a cântat în Club A. Din primăvara anului 1974, a început să cânte la cenaclul ''Viaţa studenţească şi amfiteatrul artelor''. A fost de două ori laureată a festivalului ''Primăvara Baladelor'', apoi a "colindat prin toată ţara de-a lungul a 13 ani, susţinând concerte folk", mai scrie Zoia Alecu pe site-ul său.

Având un cult pentru Maria Tănase, Zoia Alecu a scris alt cântec, la 19 ani - "Ouă de rouă" - ale cărui prime versuri sunt: "Ştiai tu, Marie, că roua e vie...?".

 


În 1986, a compus şi interpretat muzică pentru Circul de Stat din Bucureşti, alături de care trebuia să plece într-un turneu de şase luni în străinătate. În acelaşi an, Zoia a fost invitată de Crina Mardare să se alăture formaţiei Sfinx, care se afla, în acel moment, într-un turneu în Danemarca. Zoia Alecu a rămas în Sfinx până la începutul anilor '90. La puţin timp, s-a alăturat noului proiect lansat de bateristul Sfinx, Mişu Cernea, numit Sfinx Experience. Turneele în Europa au continuat până în 1997, când formaţia a revenit în ţară. Zoia a rămas membră a formaţiei până în 2006.

"A fost foarte greu... Să iei totul de la zero şi să înveţi o altă meserie - pentru că practic asta a fost pentru mine - nu a fost deloc simplu. Au urmat ani de muncă asiduă, alături de formaţia Sfinx, am început să învăţ şi mi-am dezvoltat auzul armonic pentru că una e să cânţi tu de capul tău cu chitara şi alta e să te integrezi într-o trupă şi să înveţi să faci background, să îţi omogenizezi vocea ta cu celelalte voci. (...) Toate lucrurile au mers mai departe, am învăţat ce era de învăţat, m-am integrat, şi până la urmă am ajuns unul dintre membrii de bază. Cu dificultăţile de rigoare, pentru că orice lucru nou în viaţa unui om presupune şi o anumită perioadă de adaptare şi de şcolarizare'', mărturisea Zoia Alecu într-un interviu acordat AGERPRES, în 2015.

 

 

Foto: (c) VLAD STAVRICĂ / AGERPRES FOTO

 


Când Sfinx Experience "şi-a oprit motoarele", Zoia Alecu s-a întors la prima dragoste - muzica folk. După mai multe încercări de colaborare cu diverşi orchestratori, a apelat la Emanuel Gheorghe ''Fisă'', începând astfel şi colaborarea cu Ovidiu Komornyik şi casa de discuri a acestuia, Ovo Music, cea care în februarie 2007 a lansat primul album de autor al artistei - ''Vino aici''. În cadrul Galei Muzicii Româneşti din 2008, organizată de Radio România Actualităţi, piesa care dă titlul albumului - ''Vino aici'' - a câştigat premiul pentru cea mai bună piesă folk, iar Zoia Alecu a câştigat premiul pentru cel mai bun artist folk.

În acelaşi timp, a devenit o prezenţă constantă în cadrul festivalurilor de profil - ''Folk You'' (Vama Veche), ''Chira Chiralina'' (Brăila), ''Gărâna Folk'' etc.

 

 

Zoia Alecu la Festivalul folk de la Gărâna, 2013.

 

Foto: (c) PAULA NEAMŢU / AGERPRES FOTO

 


Doi ani mai târziu, a apărut al doilea album al artistei - ''Cărări de maci'', despre care Zoia scrie, pe site-ul său, că este darul ei pentru toţi cei care îi iubesc muzica. "Ştiu că doar cântând pot îmbrăţişa lumea întreagă, doar cântând mă pot împărţi în milioane de fărâmituri de dragoste cât să ajungă pentru toate sufletele însetate de frumos'', spune artista.

A colaborat cu Vasile Şeicaru la albumul acestuia ''În oraşul cu floare de tei'' (2009). Cel de-al treilea album, intitulat ''Printre lupi'', a apărut în mai 2012, tot la Ovo Music, iar piesa care dă titlul albumului i-a adus un premiu, la Gala Radio România Actualităţi, pentru cea mai bună piesă folk a anului 2012.

 


În 2013 a aniversat 40 de ani de carieră printr-un show cu invitaţi, prieteni din lumea muzicii, colaboratori ai săi - Adrian Sărmăşan, Doru Stănculescu, Nicu Alifantis, Mircea Vintilă, Crina Mardare, Mişu Cernea.

 

 

 Zoia Alecu la concertul extraordinar în memoria lui Florian Pittiş, 2013.

 

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO

 


După doi ani, în 2015, a lansat al patrulea album de autor, ''Să ierţi'', printr-un concert la care i-au fost alături mulţi folkişti. "Laitmotivul albumului este iertarea. Sună biblic, dar nu e o poruncă, vreau să înţeleagă bine toată lumea, este un îndemn. Să ierţi este drumul către pacea interioară", scrie artista pe site-ul său.

 

 

Foto: (c) MARINA BĂDULESCU / AGERPRES FOTO

 


La ediţia a XIV-a a Galei Premiilor Muzicale Radio România, din 2016, eveniment organizat de Societatea Română de Radiodifuziune, Zoia Alecu a câştigat Premiul "Omul cu chitara", care i-a fost înmânat de Ducu Bertzi.

 

 

Zoia Alecu la Gala Premiilor Muzicale Radio România, 2016.

 

Foto: (c) SORIN LUPŞA / AGERPRES FOTO

 


Cum se descrie Zoia Alecu? "Sunt o foarte împătimită purtătoare de pantaloni de toate felurile. Cu rochii mai puţin apar. Ţinuta mea întotdeauna s-a potrivit foarte bine cu felul meu de a fi. Eu, pe scenă, sunt madam 'mulţi volţi'. (...) Pe scenă ard ca o flacără, mă topesc în sufletele oamenilor, iar faptul că ţinuta ar putea să mă facă să mă gândesc, fie şi pentru o secundă: 'Aoleu, dar oare stau ca lumea, oare cum se vede?', lucrul asta mă inhibă, când eu trebuie să fiu atentă la public, la ce cânt, la ce transmit", mărturiseşte artista.

 



De ce iubeşte viaţa? "Pentru tot ce vezi cu ochii! (...) Dacă deschizi ochii mari şi priveşti în jurul tău găseşti o mulţime de motive. Oamenii care ştiu să privească se bucură mai mult şi trăiesc mai frumos. (...) Fericirea e momentul acela scurt şi intens când reuşeşti ceea ce-ţi propui. E ca un răspuns la o aşteptare îndelungată. Şi, bineînţeles, merită să trăieşti ca să iubeşti'', mai scrie Zoia Alecu pe site-ul său. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Citește și:

 

 

 

Afisari: 40

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Fostul mare pugilist, campion mondial, Leonard Doroftei împlinește 55 de ani (10 aprilie)

Leonard Doroftei, unul dintre cei mai titrați pugiliști români, cu o carieră formidabilă la amatori și la profesioniști, s-a născut la Ploiești, la 10 aprilie 1970. A fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor la sala din urbea ploieșteană unde antrena acesta, punând pentru prima dată mănușile în mâini la clubul 'Prahova' P

Documentare 10-04-2025 10:30

DOCUMENTAR: 15 ani de la tragedia aviatică de la Smolensk (10 aprilie)

În dimineața zilei de 10 aprilie 2010, un avion Tupolev 154M s-a prăbușit în apropiere de Smolensk, Rusia, fără să existe supraviețuitori. Aeronava decolase din capitala Poloniei, Varșovia, și se îndrepta spre Federația Rusă unde urmau să aibă loc ceremoniile de comemorare ale victimelor masacrului din 1940 din pădurea de la Katyn, din apropi

Documentare 10-04-2025 10:00

10 aprilie - Ziua Sportului Curat

Ziua Sportului Curat este marcată în fiecare an la data de 10 aprilie, pentru a atrage atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, un flagel care afectează sportul, dar și întreaga societate, potrivit site-ului oficial al Agenției Naționale Anti-Doping, www.anad.gov.ro. Această zi a

Documentare 10-04-2025 08:00

Nou summit al 'Coaliției voluntarilor' pe 10 aprilie, la Bruxelles

Miniștrii apărării din țările 'voluntare' aliate ale Ucrainei se vor reuni pe 10 aprilie 2025, la Bruxelles, pentru a contura viitoarele garanții se securitate pentru Kiev, în caz de încetare a focului, a anunțat, la 28 martie 2025, o sursă din Ministerul Apărării francez, conform AFP și https://www.ukri

Documentare 10-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Deși ploaia, după natura ei, este la fel de generoasă, în grădină cresc lalele, iar în pustiu mărăcini.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)

Documentare 10-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Reguli privind etichetarea materialelor de publicitate politică

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 se desfășoară în intervalul 4 aprilie, ora 00:00 - 3 mai, ora 7:00. Actorii politici participanți la alegeri au obligația de a însoți toate materialele politice publicitare, cu excepția celor de natură exclusiv audio sau exclusiv de tipul unui text publicat în mediul online, de o etichetă care

Documentare 10-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima Greco-catolice Sf. m. Terenție, Pompei, Maxim, Macarie, African și cei împreună cu ei; Sf. Gemma Galgani Romano-catolice Ss. Apoloniu, pr. m.; Macarie Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, Af

Documentare 10-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot a românilor din diaspora la alegerile prezidențiale (1992-2024)

Din datele privind participarea românilor din străinătate la alegerile prezidențiale de după 1989 reiese că cea mai slabă prezență s-a înregistrat în anul 2000, iar cea mai ridicată participare s-a evidențiat la scrutinul din 2019. O prezență și mai mare decât în 2019 s-a înregistrat, la primul tur al alegerilor prezidențiale, dar acesta a

Documentare 10-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora Președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au

Documentare 10-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 aprilie

Este a 100-a zi a anului 2025. Au mai rămas 265 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 41 m și apune la 19 h 54 m. Luna răsare la 17 h 32 m și apune la 05 h 41 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 09-04-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică ocupă orașul german Königsberg (9 aprilie 1945)

Bătălia pentru Prusia de Est s-a încheiat cu asediul armatei sovietice, în 1945, asupra orașelor Königsberg (9 aprilie, devenit apoi Kaliningrad) și Pillau (26 aprilie, devenit Baltiysk), potrivit https://eng.navalmuseum.ru/. Bătălia de la Königsberg a fost unul dintre cele mai dis

Documentare 09-04-2025 09:00

Nordic EV Summit, conferința anuală dedicată mașinilor electrice, la Oslo (9-10 aprilie)

La 9-10 aprilie 2025, are loc, la Oslo, în Capitala Norvegiei, unul dintre cele mai importante eveniment de pe continentul european dedicat mașinilor electrice, Nordic EV Summit, aducând laolaltă din spațiul internațional o comunitate amplă a celor implicați în industria dedicată mobilității electrice, potrivit

Documentare 09-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu-i pe lume comoară pe care s-o găsești fără trudă; omul nepăsător comoară nu va găsi.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 09-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Eupshie; Sf. Cuv. Vadim Greco-catolice Sf. m. Eupsihie din Cezareea Romano-catolice Fer. Ubald, călug. Sfântul Mucenic Eupshie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 aprilie. S-a născut în Cezareea Capadociei d

Documentare 09-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)

După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două