logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Situl natural Parcul Naţional Tadjikistan - Munţii Pamir

Image

Parcul Naţional Tadjikistan acoperă 2,6 milioane de hectare în partea de est a statului Tadjikistan şi în centrul ''Nodului Pamir'', un punct de întâlnire al celor mai înalte masive muntoase ale continentului eurasiatic. Cuprinde platouri înalte în est, iar în vest vârfuri muntoase din care unele depăşesc 7.000 de metri înălţime, ''înfruntând'' variaţii sezoniere extreme de temperatură.

Cea mai lungă vale glaciară din afara regiunii polare este găzduită printre cei 1.085 de gheţari, ''indexaţi'' în situl mondial, care numără, de asemenea, 170 de râuri şi peste 400 de lacuri. Bogăţia speciilor florale din regiunile sud-vestice şi central asiatice adăposteşte exemplare rare de păsări şi mamifere, precum oaia Marco Polo Argali, leopardul de zăpadă sau capra de munte siberiană, care sunt expuse riscurilor fenomenului speciilor pe cale de dispariţie. Fiind supus acţiunii seismice constante, Parcul Naţional este locuit doar parţial şi nu este supus activităţilor agricole sau aşezărilor umane permanente. Parcul reprezintă, deopotrivă, un exhaustiv spaţiu de cercetare pentru studierea plăcilor tectonice şi a fenomenului de subducţie, potrivit https://whc.unesco.org.

Cu o suprafaţă de 2.611.674 milioane de hectare, parcul acoperă o parte considerabilă a suprafeţei Munţilor Pamir, al treilea ecosistem muntos din lume după Himalaya şi Karakorum. Lanţul muntos Pamir se află în centrul ''Nodului Pamir''. Forţe tectonice impunătoare care îşi au rădăcinile în coliziunea platoului australiano-indian cu platoul eurasiatic au generat, progresiv, Himalaya, Karakoram, Hindu Kuş, Kunlun şi Tien Shan - toate izvorâte din Munţii Pamir. Alături de Munţii Karakorum, regiunea Pamir este una dintre cele mai active locaţii tectonice ale planetei.

 

Sursa foto: whc.unesco.org


 

Parcul Naţional Tadjikistan se impune ca o vastă zonă protejată, cu un peisaj pustiu de copaci dar scăldat într-o frumuseţe excepţională. Valorile scenice extraordinare sunt consolidate de juxtapunerea formei de relief cu vârfuri înalte îngheţate şi cu platouri înalte care îmbracă aspecte de deşert alpin. Întreaga proprietate conţine fenomene naturale extraordinare, incluzând gheţarul Fedchenko - cel mai lung gheţar din exteriorul regiunilor polare, lacul Sarez - un lac aflat la mare înălţime, care s-a format în urmă cu un secol pe fondul unei mişcări seismice severe care a determinat o alunecare de teren impresionantă, care la rândul său a format Uzoi Dam - cel mai mare baraj natural din lume, precum şi lacul Karakul, care este considerat cel mai mare lac de origine meteorică aflat la cea mai mare înălţime, potrivit https://whc.unesco.org. Acesta a fost, de altfel, unul dintre principalele criterii care fost luate în considerare de UNESCO.

Parcul este cea mai extinsă zonă muntoasă protejată a regiunii Palearctice. Gheţarul Fedchenko, fiind totodată cea mai mare vale glacială a continentului eurasiatic, îmbracă o frumoasă expresie de unicitate şi este totodată un exemplu spectaculos la nivel global. Jocul vizual al celor mai adânci defilee din lume, înconjurate de vârfuri glaciale aspre, precum şi deşertul alpin şi lacurile platourilor înalte din masivele Pamir, se adaugă unei sălbăticii alpine de o frumuseţe naturală excepţională.

Munţii Pamir reprezintă un centru major de glaciaţiune al continentului eurasiatic, iar Parcul Naţional Tadjikistan ilustrează, în această zonă protejată, o juxtapunere extraordinară a numeroase vârfuri muntoase, văi glaciare şi defilee de-a lungul mediului deşertic continental al înaltului Platou Pamir (cunoscut şi ca Podişul Pamir). Lacul Sarez este o spectaculoasă formă de relief a dinamicităţii geologice a terenului. Formarea sa este datorată unei alunecări de teren, generate de o mişcare seismică uriaşă, care a antrenat circa peste şase miliarde de tone de material. Este, probabil, cea mai tânără formă de apă alpină ca adâncime din lume. Poartă o importanţă geomorfologică şi ştiinţifică internaţională cuantificată şi de procesele geologice în desfăşurare care influenţează stabilitatea sa, datorită, deopotrivă, ecosistemului lacustru care se dezvoltă permanent cu trecerea timpului.

Parcul Naţional Tadjikistan oferă şi o unică oportunitate pentru studierea plăcilor tectonice şi a fenomenului de subducţie continentală, contribuind astfel la înţelegerea fundamentală a procesului de formare a scoarţei terestre.

 

Sursa foto: whc.unesco.org


 

Situl cuprinde întreaga zonă a Parcului Naţional Tadjikistan şi, datorită suprafeţei extinse, a înfăţişării muntoase şi alpine, precum şi a plasării îndepărtate a aşezărilor umane, are un nivel extraordinar de înalt de integritate fizică. În acest sens, nu comportă în jurul său, similar altor situri UNESCO, o zonă tampon de protecţie. Zona nucleu dedicată parcului cuprinde circa 78% din întreaga proprietate, la care se adaugă alte trei zone, limitate ca utilizare, aflate la periferia parcului.

Parcul Naţional Tadjikistan este deţinut de stat, şi, în calitate de parc naţional, beneficiază de cel mai înalt nivel legal de protecţie în Tadjikistan. Planul de administrare pe termen mediu, aprobat de Guvern şi de Agenţia de Stat a Zonelor Protejate Natural, gestionează coordonarea tuturor activităţilor din parc. Implementarea planului de management se realizează cu participarea comunităţilor locale, în acord cu drepturile lor tradiţionale, fiind respectate, deopotrivă, cerinţele de conservare din punct de vedere tradiţional şi al biodiversităţii. Sursele principale de finanţare destinate parcului provin de la bugetul naţional şi o anumită parte este obţinută din proiecte ce beneficiază de donaţii private.

Din 21 iunie 2013, cu prilejul celei de-a 37-a sesiuni a Comisiei pentru Patrimoniul Mondial a organizaţiei specializate a ONU, Parcul Naţional Tadjikistan face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind primul sit natural al Tadjikistanului înscris pe lista obiectivelor mondiale protejate. AGERPRES/(Documentare - Liviu-Ioan Tatu, editor: Ionela Gavril, editor online: Anda Badea)

Afisari: 6

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Criticul literar Dan Alexandru Condeescu

Criticul literar Dan Alexandru Condeescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române (1990-2007), s-a născut la 15 februarie 1950, în București, potrivit volumului 'Dicționarul General al Literaturii Române (Ed.Univers Enciclopedic, 2004). A absolvit Colegiul 'Sf. Sava' (1969) și Facultatea de Limba și Literatura Rom&acir

Documentare 15-02-2025 09:00

15 februarie - Ziua națională a lecturii

În fiecare an, la data de 15 februarie, este sărbătorită Ziua națională a lecturii. O propunere legislativă privind instituirea zilei de 15 februarie ca Ziua națională a lecturii a fost prezentată în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, la 22 martie 2021, de mai mulți deputați și senatori, potrivit site-ului

Documentare 15-02-2025 08:30

15 februarie - Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

Ziua internațională a copilului bolnav de cancer reprezintă o campanie globală ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la cancerul infantil și evidențierea sprijinului necesar pentru copiii și adolescenții cu cancer, supraviețuitorii și familiile acestora, notează https://internatio

Documentare 15-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cea mai minunată viață e aceea care niciodată nu a avut nevoie de o minune.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 15-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 15 februarie

Ortodoxe Sf. Ap. Onisim; Sf. Mc. Maior Greco-catolice Sf. ap. Onisim Romano-catolice Sf. Claudiu de la Colombiere, pr. Sfântul Apostol Onisim este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 15 februarie. Sfâ

Documentare 15-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 februarie

Este a 46-a zi a anului 2025. Au mai rămas 319 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 15 m și apune la 17 h 45 m. Luna apune la 08 h 27 m și răsare la 20 h 52 m și. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 14-02-2025 16:51

Cristian Diaconescu, numit în funcția de consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională (fișă biografică)

La 14 februarie 2025, Cristian Diaconescu a fost numit consilier prezidențial pentru apărare și siguranță națională, conform unui decret semnat în aceeași zi de către președintele interimar al Rom&acir

Documentare 14-02-2025 16:41

Săptămâna europeană 10-14 februarie 2025

Sesiunea plenară a Parlamentului European (PE); UE lansează inițiativa InvestAI pentru a mobiliza investiții în valoare de 200 de miliarde de euro în Inteligența Artificială; Comisia Europeană a adoptat programul de lucru pentru 2025; UE va continua să sprijine #Ucraina dacă Kievul refuză un acord de pace Trump - Putin, asigură șefa diplomației europene K

Documentare 14-02-2025 12:04

Retrospectiva evenimentelor interne 10-14 februarie 2025

Demisia președintelui Klaus Iohannis și înlocuirea sa, interimar, cu președintele Senatului, Ilie Bolojan, promulgarea legilor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, preluarea de către Cătălin Predoiu a funcției de președinte interimar al PNL, transmiterea de către Ilie Bolojan a primului mesaj în calitate de președinte interima

Documentare 14-02-2025 11:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

*Opera Națională București (ONB) celebrează Ziua îndrăgostiților prin prezentarea, de miercuri, 12 februarie, până duminică, 16 februarie, a unora dintre cele mai faimoase povești de iubire din repertoriul liric universal, potrivit unui comunicat al ONB. Conform ONB, iubitorii baletului și ai artei lirice vor putea urmări spectacol

Documentare 14-02-2025 10:49

Cutremure cu magnitudinea peste 4 produse în România (cronologie 2023-2025)

Un cutremur cu magnitudinea 4,4 s-a produs, joi, 13 februarie 2025, la ora 22:44, în județul Buzău, zona seismică Vrancea, la adâncimea de 119,4 kilometri, în apropierea următoarelor orașe: 55 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 60 km nord-vest de Buzău, 61 km est de Brașov, 63 km vest de Focșani și 77 km nord de Ploiești. Seismologii au revizuit magnitudi

Documentare 14-02-2025 10:00

DOCUMENTAR: 20 de ani de la înregistrarea mărcii, logoului și domeniului platformei YouTube (14 februarie)

La 14 februarie 2005, trei tineri americani, Chad Hurley, Steve Chen și Jawed Karim, foști angajați ai unei companii americane de plăți online, au înregistrat marca, logoul și domeniul YouTube, cu scopul de a crea o aplicație video de întâlniri, potrivit https://www.adido-digital.co.uk și

Documentare 14-02-2025 09:00

14 februarie - Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiților

În fiecare an, la 14 februarie, este sărbătorită Ziua Sfântului Valentin sau Ziua îndrăgostiților, o zi dedicată dragostei și afecțiunii, fie că este vorba de dragoste romantică, prietenie sau legături familiale. Reprezintă un moment, în plus, ca oamenii să-și arate aprecierea față de persoanele speciale din viața lor și de a crea amintiri de neuitat.

Documentare 14-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice iubire e datoare să se apropie cu reverență de sufletul spre care se îndreaptă.' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 14-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 14 februarie

Ortodoxe Sf. Cuv. Auxentie, Maron și Avraam Greco-catolice Sf. cuv. Auxențiu; Sf. Ciril și Metodiu - Patronii Europei Romano-catolice SS. Ciril, călug., și Metodiu, ep., patroni ai Europei; Valentin, pr. m. Sfântul Cuvios Auxentie este po