PERSONALITATEA ZILEI: Criticul literar Dan Alexandru Condeescu

Criticul literar Dan Alexandru Condeescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române (1990-2007), s-a născut la 15 februarie 1950, în București, potrivit volumului 'Dicționarul General al Literaturii Române (Ed.Univers Enciclopedic, 2004).
A absolvit Colegiul 'Sf. Sava' (1969) și Facultatea de Limba și Literatura Română, secția română-franceză, a Universității din București (1974).
Patru ani mai târziu, în 1978, a susținut colocviul de admitere la doctorat, cu tema 'Redescoperirea realului și realismul burlesc în Renaștere'. După 1990 a schimbat subiectul tezei cu 'Nichita Stănescu. Geometria haosului (viața și opera)'. Și-a susținut teza de doctorat - coordonată de acad. prof. dr. Zoe Dumitrescu - în 1999.
Diaspora românească, s-a întâlnit, la Muzeul Literaturii Române, cu ocazia lansării a doua volume de poezie, "Zbor în cursa de cristal" şi "Piatră şi lumină", ambele sub semnătura scriitorului româno-american Liviu Georgescu. În imagine: Dan Alexandru Condeescu, directorul Muzeului Literaturii Române din Bucureşti şi poetul Liviu Georgescu, 2005.
Foto: (c) VIOREL LĂZĂRESCUArhiva istorică AGERPRES
A debutat în 1972, în reviste studențești și de specialitate, cu articole de critică, stilistică și istorie literară ('Amfiteatru', 'Limbă și literatură'), iar din anul 1978 a susținut rubrici de critică în diverse reviste literare precum rubrica 'Debut' a revistei 'Luceafărul' (1982-1987). În 1979, s-a angajat la revista 'România pitorească', al cărei redactor-șef adjunct avea să devină în 1990.
La 17 octombrie 1990, a fost numit director interimar al Muzeului Literaturii Române, fiind definitivat pe acest post în 1991. A condus Muzeul Literaturii Române până la decesul său, în august 2007. În perioada 1992-2007 a fost redactor-șef al revistei 'Manuscriptum' (publicație trimestrială editată de Muzeul Literaturii Române). În acest interval, muzeul a fost restaurat integral. A înființat Editura Muzeului Literaturii Române, în cadrul căreia a coordonat o serie de colecții inedite. A organizat expoziții literare de anvergură, prin care a încercat să apropie publicul din țară și din străinătate de literatura română.
Lansarea primului număr al revistei de cultură EUROMUSEUM, editată de Muzeul Naţional al Literaturii Române, în colaborare cu Primăria sectorului 2. În imagine: George Mihalcea, Radu Voinescu, Vasile Andru, Dan Alexandru Condeescu, director general al Muzeului Naţional al Literaturii şi Marin Codreanu, 2007.
Foto: (c) CONSTANTIN CIOBOATA/AGERPRES FOTO
Editorial, a debutat în 1997 cu volumul 'Planeta Moft', analiză a publicisticii lui Caragiale din perspectiva retoricii discursului gazetăresc și a fenomenului de presă în genere. A editat opera lui Nichita Stănescu, cu care a colaborat strâns în ultimii ani de viață ai poetului (1978-1983): 'Ordinea Cuvintelor' (versuri), volumele I, II (Ed. Cartea Românească, 1985) și 'Fiziologia poeziei' - proză și versuri (Ed. Eminescu, 1990).
Printre lucrările îngrijite de el se mai numără: 'Nichita Stănescu - Colindă de inimă'; 'I.L. Caragiale - Cănuță, om sucit'; 'Lucian Blaga - Poemele luminii'; 'Tristan Tzara - Litanii avantdada'; 'Nichita Stănescu - Leoaică tânără, iubirea'; 'Nichifor Crainic - Memorii'; 'Ion Minulescu - Spovedanii'; 'Nichifor Crainic - Spiritualitatea poeziei românești'; 'Procesul Caragiale-Caion'; 'Nicolae Iorga - Istoria presei românești'; 'Nichita Stănescu - Invitație către o nimfă. Poezii de dragoste'.
A scris numeroase articole de critică și de istorie literară, eseuri, exegeze literare, comunicări, studii, prefețe, ce au fost publicate în revistele de specialitate. A colaborat la diverse publicații literare, iar după 1989 a avut colaborări permanente la radio și la televiziune.
A fost președinte al secției de critică a Asociației Scriitorilor București (2000-2004), apoi membru în consiliul Asociației și în cel al Uniunii Scriitorilor, vicepreședinte al organizației de editori APLER.
Pentru activitatea sa i-au fost decernate: Premiul pentru critică (1977) și Premiul special pentru ediția 'Ordinea cuvintelor (Nichita Stănescu)' ale revistei 'Luceafărul' (1985); Premiul pentru eseu al Consiliului Ziariștilor din România, cu Medalia 150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu (1988); Premiul pentru debut în volum al Asociației Scriitorilor din București (1998); Premiul special al revistei Tomis, Premiul Mihai Eminescu pentru critică al orașului Turnu Severin; Premiul pentru critică și istorie literară 'Nichita Stănescu' (Ploiești, 2004). În 2000, a fost distins cu Ordinul Național 'Serviciul credincios' în grad de Cavaler.
Dan Alexandru Condeescu a murit la 15 august 2007. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu
La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel
CITATUL ZILEI
'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai
Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai
Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)
DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)
Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră
Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)
La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c
Festivalul de artă și creativitate Romanian Creative Week (14-25 mai)
Ediția a cincea a Festivalului de artă și creativitate Romanian Creative Week se desfășoară între 14 și 25 mai, la Iași. Tema aleasă pentru această ediție este iubirea. Apare în toate contextele pe care le trăim - cuvintele, formele, gesturile, dorurile. Cu iubire banalul devine divin. Iubirea ne face vulnerabili și puternici în același timp.
14 mai - Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel
La 14 mai 2025 este sărbătorită Ziua Solidarității și Prieteniei dintre România și Statul Israel, conform prevederilor Legii 86/2024, potrivit www.cdep.ro. Propunerea legislativă a fost inițiată la Parlament de deputații minorităților naționale Silviu Vexler (Federația Comunităților Evreiești din Rom&aci
14 mai - Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste
La 14 mai este celebrată Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste, potrivit prevederilor Legii nr. 127/2017, indică www.cdep.ro. Această zi este marcată în amintirea evenimentelor petrecute în noaptea de 14 spre 15 mai 1948, când au fost arestați numeroși tineri intelec
CITATUL ZILEI
'Un om care în viața lui n-a făcut un bine este tocmai ca un puț frumos, adânc, fără apă.' - Cilibi Moise ('Apropouri', Colecția Cogito, Editura Albatros, 1982)
Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din 2014 și 2019 (turul II, pe ore)
În anul 2014, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 16 noiembrie. În 2019, al doilea tur al alegerilor prezidențiale a avut loc în ziua de 24 noiembrie. La scrutinul prezidențial din 2024, al doilea tur ar fi trebuit să aibă loc la 8 decembrie, dar nu s-a mai desfășurat deoarece întregul proces electoral a fost
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 14 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Isidor din Hios; Sf. Sfințit Mc. Terapont, episcopul Ciprului Greco-catolice Sf. m. Isidor din Chios Romano-catolice Sf. Matia, ap. Sfântul Mucenic Isidor din Hios este pomenit în calendarul creștin ortodox în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 14 mai
Este a 134-a zi a anului 2025. Au mai rămas 231 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 50 m și apune la 20 h 35 m. Luna răsare la 22 h 55 m și apune la 06 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii
Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a
Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)
În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B