PERSONALITATEA ZILEI: Criticul literar Dan Alexandru Condeescu

Criticul literar Dan Alexandru Condeescu, director al Muzeului Național al Literaturii Române (1990-2007), s-a născut la 15 februarie 1950, în București, potrivit volumului 'Dicționarul General al Literaturii Române (Ed.Univers Enciclopedic, 2004).
A absolvit Colegiul 'Sf. Sava' (1969) și Facultatea de Limba și Literatura Română, secția română-franceză, a Universității din București (1974).
Patru ani mai târziu, în 1978, a susținut colocviul de admitere la doctorat, cu tema 'Redescoperirea realului și realismul burlesc în Renaștere'. După 1990 a schimbat subiectul tezei cu 'Nichita Stănescu. Geometria haosului (viața și opera)'. Și-a susținut teza de doctorat - coordonată de acad. prof. dr. Zoe Dumitrescu - în 1999.
Diaspora românească, s-a întâlnit, la Muzeul Literaturii Române, cu ocazia lansării a doua volume de poezie, "Zbor în cursa de cristal" şi "Piatră şi lumină", ambele sub semnătura scriitorului româno-american Liviu Georgescu. În imagine: Dan Alexandru Condeescu, directorul Muzeului Literaturii Române din Bucureşti şi poetul Liviu Georgescu, 2005.
Foto: (c) VIOREL LĂZĂRESCUArhiva istorică AGERPRES
A debutat în 1972, în reviste studențești și de specialitate, cu articole de critică, stilistică și istorie literară ('Amfiteatru', 'Limbă și literatură'), iar din anul 1978 a susținut rubrici de critică în diverse reviste literare precum rubrica 'Debut' a revistei 'Luceafărul' (1982-1987). În 1979, s-a angajat la revista 'România pitorească', al cărei redactor-șef adjunct avea să devină în 1990.
La 17 octombrie 1990, a fost numit director interimar al Muzeului Literaturii Române, fiind definitivat pe acest post în 1991. A condus Muzeul Literaturii Române până la decesul său, în august 2007. În perioada 1992-2007 a fost redactor-șef al revistei 'Manuscriptum' (publicație trimestrială editată de Muzeul Literaturii Române). În acest interval, muzeul a fost restaurat integral. A înființat Editura Muzeului Literaturii Române, în cadrul căreia a coordonat o serie de colecții inedite. A organizat expoziții literare de anvergură, prin care a încercat să apropie publicul din țară și din străinătate de literatura română.
Lansarea primului număr al revistei de cultură EUROMUSEUM, editată de Muzeul Naţional al Literaturii Române, în colaborare cu Primăria sectorului 2. În imagine: George Mihalcea, Radu Voinescu, Vasile Andru, Dan Alexandru Condeescu, director general al Muzeului Naţional al Literaturii şi Marin Codreanu, 2007.
Foto: (c) CONSTANTIN CIOBOATA/AGERPRES FOTO
Editorial, a debutat în 1997 cu volumul 'Planeta Moft', analiză a publicisticii lui Caragiale din perspectiva retoricii discursului gazetăresc și a fenomenului de presă în genere. A editat opera lui Nichita Stănescu, cu care a colaborat strâns în ultimii ani de viață ai poetului (1978-1983): 'Ordinea Cuvintelor' (versuri), volumele I, II (Ed. Cartea Românească, 1985) și 'Fiziologia poeziei' - proză și versuri (Ed. Eminescu, 1990).
Printre lucrările îngrijite de el se mai numără: 'Nichita Stănescu - Colindă de inimă'; 'I.L. Caragiale - Cănuță, om sucit'; 'Lucian Blaga - Poemele luminii'; 'Tristan Tzara - Litanii avantdada'; 'Nichita Stănescu - Leoaică tânără, iubirea'; 'Nichifor Crainic - Memorii'; 'Ion Minulescu - Spovedanii'; 'Nichifor Crainic - Spiritualitatea poeziei românești'; 'Procesul Caragiale-Caion'; 'Nicolae Iorga - Istoria presei românești'; 'Nichita Stănescu - Invitație către o nimfă. Poezii de dragoste'.
A scris numeroase articole de critică și de istorie literară, eseuri, exegeze literare, comunicări, studii, prefețe, ce au fost publicate în revistele de specialitate. A colaborat la diverse publicații literare, iar după 1989 a avut colaborări permanente la radio și la televiziune.
A fost președinte al secției de critică a Asociației Scriitorilor București (2000-2004), apoi membru în consiliul Asociației și în cel al Uniunii Scriitorilor, vicepreședinte al organizației de editori APLER.
Pentru activitatea sa i-au fost decernate: Premiul pentru critică (1977) și Premiul special pentru ediția 'Ordinea cuvintelor (Nichita Stănescu)' ale revistei 'Luceafărul' (1985); Premiul pentru eseu al Consiliului Ziariștilor din România, cu Medalia 150 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu (1988); Premiul pentru debut în volum al Asociației Scriitorilor din București (1998); Premiul special al revistei Tomis, Premiul Mihai Eminescu pentru critică al orașului Turnu Severin; Premiul pentru critică și istorie literară 'Nichita Stănescu' (Ploiești, 2004). În 2000, a fost distins cu Ordinul Național 'Serviciul credincios' în grad de Cavaler.
Dan Alexandru Condeescu a murit la 15 august 2007. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță; editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Papa Francisc (fișă biografică)
Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)
Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr
21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)
Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În
21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri
Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic
21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania
Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo
CITATUL ZILEI
''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie
Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &