logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

15 februarie - Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

Imagine din galeria Agerpres

Ziua internațională a copilului bolnav de cancer reprezintă o campanie globală ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la cancerul infantil și evidențierea sprijinului necesar pentru copiii și adolescenții cu cancer, supraviețuitorii și familiile acestora, notează https://internationalchildhoodcancerday.org/.

În fiecare an, această zi readuce în prim plan nevoia de recunoaștere rapidă a semnelor care ar putea salva vieți și, totodată, impactul acestei boli. De asemenea, evidențiază necesitatea unui acces mai echitabil și mai bun la tratament și îngrijire pentru toți copiii cu cancer, de pretutindeni. Este o zi a conștientizării ravagiilor pe care această boală le face în lume, a dificultăților pe care le traversează cei care sunt atinși de ea și a nevoii de sprijin pe care cei suferinzi și familiile lor o au, evidențiază site-ul https://comunitateaoncologica.ro/.

Acest eveniment anual a fost creat în 2002, de Childhood Cancer International, o rețea globală formată din 183 de organizații de părinți, asociații de supraviețuitori ai cancerului în copilărie, grupuri de sprijin și societăți care abordează problema cancerului, din peste 94 de țări de pe cinci continente. Această zi are la bază convingerea campaniei Childhood Cancer International (ICCD) că fiecare copil și adolescent cu cancer merită cea mai bună îngrijire medicală și psihosocială posibilă, indiferent de țara de origine, de rasă, statut financiar sau clasa socială. De asemenea, este fundamentată pe premisa că decesele cauzate de cancer în copilărie sunt evitabile, cu diagnosticare în timp util și precisă, disponibilitate și acces la medicamente esențiale de calitate, precum și tratament și îngrijire adecvate.

Cancerele la copii nu sunt întotdeauna tratate la fel ca cele la adulți. Oncologia pediatrică este o specialitate medicală axată pe îngrijirea copiilor cu cancer, explică https://www.cancer.gov/.

În fiecare an, peste 400.000 de copii și adolescenți sub 20 de ani sunt diagnosticați cu cancer. Rata de supraviețuire depinde de regiune, cu 80% supraviețuire în majoritatea țărilor cu venituri mari, dar atât de scăzută cât 20% doar în țările cu venituri mici și medii.

Obiectivul țintă al Inițiativei Globale a OMS pentru Cancerul Infantil este de a elimina toată durerea și suferința copiilor care luptă cu cancerul și de a atinge o rată de supraviețuire de cel puțin 60% pentru toți copiii diagnosticați cu cancer din întreaga lume până în 2030. Aceasta reprezintă o dublare aproximativă a ratei actuale de vindecare și salvarea a încă un milion de vieți de copii în următorul deceniu, notează https://internationalchildhoodcancerday.org/.

Când vorbim despre cancerul infantil ne referim la mai mult de 12 tipuri majore și peste 100 de subtipuri. Tumorile cerebrale rămân principala cauză a decesului cauzat de cancer la copii. Cancerele din copilărie sunt în principal cele ale celulelor albe din sânge (leucemie), creierului, oaselor, sistemului limfatic și tumorilor mușchilor, rinichilor și sistemului nervos. Vârsta medie pentru cancerul la copil este de șase ani, iar cancerele la copiii foarte mici sunt foarte agresive, potrivit https://comunitateaoncologica.ro.

Cele mai comune tipuri de cancer infantil sunt: leucemia, cancer la creier și sistemul nervos central, limfoame și tumori solide, precum Neuroblastom sau tumoarea Wilms, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) publicate pe https://www.who.int/.

În țările cu venituri mari, unde serviciile multidisciplinare sunt în general accesibile, mai mult de 80% dintre copiii cu cancer sunt vindecați. În țările cu venituri mici și medii (LMIC), mai puțin de 30% sunt vindecați. Decesele evitabile din cauza cancerelor infantile în țările cu venituri mici și medii rezultă din lipsa diagnosticului, diagnosticarea greșită sau întârziată, obstacolele în accesarea îngrijirii, abandonarea tratamentului, moartea din cauza toxicității și recidivă. Numai 29% dintre țările cu venituri mici raportează că medicamentele pentru cancer sunt în general disponibile pentru populațiile lor, comparativ cu 96% dintre țările cu venituri mari, potrivit statisticilor OMS.

Multe studii au încercat să identifice cauzele cancerului la copii și până în prezent se cunoaște că foarte puține cazuri de cancer la copii sunt cauzate de factori de mediu sau de stil de viață. Eforturile de prevenire a cancerului la copii ar trebui să se concentreze pe comportamentele care vor preveni și dezvoltarea cancerului la adult, semnalează https://www.who.int. Unele infecții cronice, cum ar fi HIV, virusul Epstein-Barr și malaria, sunt factori de risc pentru cancerul infantil. Acestea sunt deosebit de relevante în țările cu venituri mici și medii. Alte infecții pot crește riscul ca un copil să dezvolte cancer la vârsta adultă, așa că este important să fie vaccinat (împotriva hepatitei B pentru a ajuta la prevenirea cancerului hepatic și împotriva virusului papiloma uman pentru a ajuta la prevenirea cancerului de col uterin) și să urmeze măsurile pentru depistarea precoce și tratamentul infecțiilor cronice care pot duce la cancer.

Datele actuale sugerează că aproximativ 10% dintre toți copiii cu cancer au o predispoziție din cauza factorilor genetici. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a identifica factorii care influențează dezvoltarea cancerului la copii, potrivit https://www.who.int/. Cea mai eficientă strategie pentru a reduce povara cancerului la copii și pentru a îmbunătăți rezultatele rămâne un diagnostic prompt și corect, urmat de o terapie eficientă, bazată pe dovezi, cu îngrijire adaptată.

Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă din România, construit de Asociația 'Dăruiește Viață' pentru Spitalul ''Marie Curie'' din Capitală, cu sprijinul a peste 350.000 de persoane fizice și a peste 8.000 de companii, este funcțional din aprilie 2024. Secția de oncologie a spitalului, singura din România care asigură o abordare multidisciplinară a copilului cu diagnostic oncologic, a tratat până la finalul anului trecut 171 de pacienți, atât cazuri aflate în tratament/observație, cât și cazuri noi. În plus, cazurile noi de onco-pediatrie care au beneficiat de noua infrastructură și de condițiile moderne de tratament s-au dublat față de anul precedent, potrivit https://www.daruiesteviata.ro/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Inaugurarea Secţiei de Chirurgie Ortopedică a Spitalului de Urgenţă pentru Copii 'Marie Slodowska Curie'. Fundaţia Scheherazade a lansat campania 'Stop Cancer' cu scopul de a strange fonduri pentru renovarea si dotarea Spitalului de Urgenţă pentru Copii 'Marie Slodowska Curie' cu aparatură medicală performantă.

Afisari: 509

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 21-04-2025 13:32

Papa Francisc (fișă biografică)

Papa Francisc, liderul spiritual al 1,4 miliarde de catolici, a murit la 21 aprilie 2025, la vârsta de 88 de ani, a anunțat Vaticanul într-un comunicat video, potrivit agențiilor de știri.

Documentare 21-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)

Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr

Documentare 21-04-2025 09:00

21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)

Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În

Documentare 21-04-2025 08:30

21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri

Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic

Documentare 21-04-2025 08:00

21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania

Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo

Documentare 21-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975) 

Documentare 21-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice

Documentare 21-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie

Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &