logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

15 februarie - Ziua internațională a copilului bolnav de cancer

Imagine din galeria Agerpres

Ziua internațională a copilului bolnav de cancer reprezintă o campanie globală ce are ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la cancerul infantil și evidențierea sprijinului necesar pentru copiii și adolescenții cu cancer, supraviețuitorii și familiile acestora, notează https://internationalchildhoodcancerday.org/.

În fiecare an, această zi readuce în prim plan nevoia de recunoaștere rapidă a semnelor care ar putea salva vieți și, totodată, impactul acestei boli. De asemenea, evidențiază necesitatea unui acces mai echitabil și mai bun la tratament și îngrijire pentru toți copiii cu cancer, de pretutindeni. Este o zi a conștientizării ravagiilor pe care această boală le face în lume, a dificultăților pe care le traversează cei care sunt atinși de ea și a nevoii de sprijin pe care cei suferinzi și familiile lor o au, evidențiază site-ul https://comunitateaoncologica.ro/.

Acest eveniment anual a fost creat în 2002, de Childhood Cancer International, o rețea globală formată din 183 de organizații de părinți, asociații de supraviețuitori ai cancerului în copilărie, grupuri de sprijin și societăți care abordează problema cancerului, din peste 94 de țări de pe cinci continente. Această zi are la bază convingerea campaniei Childhood Cancer International (ICCD) că fiecare copil și adolescent cu cancer merită cea mai bună îngrijire medicală și psihosocială posibilă, indiferent de țara de origine, de rasă, statut financiar sau clasa socială. De asemenea, este fundamentată pe premisa că decesele cauzate de cancer în copilărie sunt evitabile, cu diagnosticare în timp util și precisă, disponibilitate și acces la medicamente esențiale de calitate, precum și tratament și îngrijire adecvate.

Cancerele la copii nu sunt întotdeauna tratate la fel ca cele la adulți. Oncologia pediatrică este o specialitate medicală axată pe îngrijirea copiilor cu cancer, explică https://www.cancer.gov/.

În fiecare an, peste 400.000 de copii și adolescenți sub 20 de ani sunt diagnosticați cu cancer. Rata de supraviețuire depinde de regiune, cu 80% supraviețuire în majoritatea țărilor cu venituri mari, dar atât de scăzută cât 20% doar în țările cu venituri mici și medii.

Obiectivul țintă al Inițiativei Globale a OMS pentru Cancerul Infantil este de a elimina toată durerea și suferința copiilor care luptă cu cancerul și de a atinge o rată de supraviețuire de cel puțin 60% pentru toți copiii diagnosticați cu cancer din întreaga lume până în 2030. Aceasta reprezintă o dublare aproximativă a ratei actuale de vindecare și salvarea a încă un milion de vieți de copii în următorul deceniu, notează https://internationalchildhoodcancerday.org/.

Când vorbim despre cancerul infantil ne referim la mai mult de 12 tipuri majore și peste 100 de subtipuri. Tumorile cerebrale rămân principala cauză a decesului cauzat de cancer la copii. Cancerele din copilărie sunt în principal cele ale celulelor albe din sânge (leucemie), creierului, oaselor, sistemului limfatic și tumorilor mușchilor, rinichilor și sistemului nervos. Vârsta medie pentru cancerul la copil este de șase ani, iar cancerele la copiii foarte mici sunt foarte agresive, potrivit https://comunitateaoncologica.ro.

Cele mai comune tipuri de cancer infantil sunt: leucemia, cancer la creier și sistemul nervos central, limfoame și tumori solide, precum Neuroblastom sau tumoarea Wilms, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) publicate pe https://www.who.int/.

În țările cu venituri mari, unde serviciile multidisciplinare sunt în general accesibile, mai mult de 80% dintre copiii cu cancer sunt vindecați. În țările cu venituri mici și medii (LMIC), mai puțin de 30% sunt vindecați. Decesele evitabile din cauza cancerelor infantile în țările cu venituri mici și medii rezultă din lipsa diagnosticului, diagnosticarea greșită sau întârziată, obstacolele în accesarea îngrijirii, abandonarea tratamentului, moartea din cauza toxicității și recidivă. Numai 29% dintre țările cu venituri mici raportează că medicamentele pentru cancer sunt în general disponibile pentru populațiile lor, comparativ cu 96% dintre țările cu venituri mari, potrivit statisticilor OMS.

Multe studii au încercat să identifice cauzele cancerului la copii și până în prezent se cunoaște că foarte puține cazuri de cancer la copii sunt cauzate de factori de mediu sau de stil de viață. Eforturile de prevenire a cancerului la copii ar trebui să se concentreze pe comportamentele care vor preveni și dezvoltarea cancerului la adult, semnalează https://www.who.int. Unele infecții cronice, cum ar fi HIV, virusul Epstein-Barr și malaria, sunt factori de risc pentru cancerul infantil. Acestea sunt deosebit de relevante în țările cu venituri mici și medii. Alte infecții pot crește riscul ca un copil să dezvolte cancer la vârsta adultă, așa că este important să fie vaccinat (împotriva hepatitei B pentru a ajuta la prevenirea cancerului hepatic și împotriva virusului papiloma uman pentru a ajuta la prevenirea cancerului de col uterin) și să urmeze măsurile pentru depistarea precoce și tratamentul infecțiilor cronice care pot duce la cancer.

Datele actuale sugerează că aproximativ 10% dintre toți copiii cu cancer au o predispoziție din cauza factorilor genetici. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a identifica factorii care influențează dezvoltarea cancerului la copii, potrivit https://www.who.int/. Cea mai eficientă strategie pentru a reduce povara cancerului la copii și pentru a îmbunătăți rezultatele rămâne un diagnostic prompt și corect, urmat de o terapie eficientă, bazată pe dovezi, cu îngrijire adaptată.

Primul Spital Național de Copii pentru Cancer, Boli Grave și Traumă din România, construit de Asociația 'Dăruiește Viață' pentru Spitalul ''Marie Curie'' din Capitală, cu sprijinul a peste 350.000 de persoane fizice și a peste 8.000 de companii, este funcțional din aprilie 2024. Secția de oncologie a spitalului, singura din România care asigură o abordare multidisciplinară a copilului cu diagnostic oncologic, a tratat până la finalul anului trecut 171 de pacienți, atât cazuri aflate în tratament/observație, cât și cazuri noi. În plus, cazurile noi de onco-pediatrie care au beneficiat de noua infrastructură și de condițiile moderne de tratament s-au dublat față de anul precedent, potrivit https://www.daruiesteviata.ro/. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Ruxandra Bratu, editor online: Andreea Preda)

 

* Explicaţie foto din deschidere: Inaugurarea Secţiei de Chirurgie Ortopedică a Spitalului de Urgenţă pentru Copii 'Marie Slodowska Curie'. Fundaţia Scheherazade a lansat campania 'Stop Cancer' cu scopul de a strange fonduri pentru renovarea si dotarea Spitalului de Urgenţă pentru Copii 'Marie Slodowska Curie' cu aparatură medicală performantă.

Afisari: 546

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 15-05-2025 15:21

15 mai - Ziua internațională a bujorului, floarea națională a României

Bujorul, decretat din 2022 floare națională a României, este celebrat la mijlocul lunii mai, perioada sa de înflorire, ziua de 15 mai devenind Ziua internațională a bujorului, potrivit informațiilor publicate de Facultatea de Horticultură București din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, pe site-ul oficial (

Documentare 15-05-2025 10:33

A murit actrița Cristina Deleanu (fișă biografică)

Actrița Cristina Deleanu a murit, a anunțat, la 15 mai, realizatoarea de televiziune Marina Almășan. *** Actrița Cristina Deleanu s-a născut la 22 decembrie 1940, la Ploiești. Se mută împreună cu mama sa, la București, unde urmează cursurile primare ale Școlii nr. 33 și studiile liceale la Liceul 'Gheorghe Lazăr'. De

Documentare 15-05-2025 10:30

15 mai - Ziua Poliției Militare

La 15 mai 2025 este marcată Ziua Poliției Militare. În 1990, a fost emis Ordinul ministrului Apărării Naționale prin care s-au înființat unitățile și subunitățile de poliție militară din Armata României. Poliția militară este o structură specializată a Statului Major General care desfășoară activități privind disciplina militar

Documentare 15-05-2025 10:00

15 mai - Ziua națională a medicului veterinar

La 15 mai 2025 este sărbătorită Ziua națională a medicului veterinar, instituită cu prilejul celui de-al VI-lea Congres Național de Medicină Veterinară (1994), potrivit www.cmvro.ro. În 15 mai 1861, printr-un decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a început să funcționeze Școala de Medicină Ve

Documentare 15-05-2025 09:30

15 mai - Ziua internațională a familiei (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a decis, în 1993, printr-o rezoluție (A/RES/47/237), ca în data de 15 mai a fiecărui an să fie marcată Ziua internațională a familiei (IDF). Această zi oferă o oportunitate de a promova conștientizarea problemelor legate de familii și de a spori cunoștințele despre procesele sociale, economice și demografice care afectează fam

Documentare 15-05-2025 09:00

15 mai - Ziua chimiștilor militari

La 15 mai 2025 este marcată Ziua chimiștilor militari sau Ziua trupelor de apărare NBC (Apărare Nucleară, Biologică și Chimică). Marcarea acestei zile face trimitere la înființarea în anul 1923, la nivelul Ministerului de Război, a unui Comitet Consultativ pe probleme privind războiul chimic. În anii Primului Război Mondial (1914-1918) a apăr

Documentare 15-05-2025 08:00

15 mai - Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu

La 15 mai 2025 este marcată Ziua națională a pictorului Nicolae Grigorescu, potrivit Legii 289 din 2021. Eforturile pentru marcarea acestei zile, avansate inițial în cadrul Proiectului de Lege privind declararea zilei de 15 mai ca 'Ziua picturii naționale', au aparținut deputaților PSD Marcel Ciolacu și Alfred Simonis pentru aniversarea la nivel

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ Nicușor Dan, candidat independent (fișă biografică)

Nicușor Dan, candidat independent la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 20,99% din voturile exprimate. Nicușor Dan s-a născut la 20 decembrie 1969, la Făgăraș. În liceu, a făcut parte din Lo

Documentare 15-05-2025 07:45

Prezidențiale2025/ George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor (fișă biografică)

George Simion, candidat din partea Alianței pentru Unirea Românilor la alegerile prezidențiale, s-a calificat pentru cel de-al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 18 mai, după ce, în primul tur al alegerilor, organizat pe 4 mai 2025, a obținut 40,96% din voturile exprimate. George Simion s-a născut la 21 septembrie 1986, la Focșani.

Documentare 15-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Răbdarea, numai ea, face să înduri mai lesne tot ce nu poți schimba.' - 'Horațiu, către Virgiliu' ('Buna-cuviință oglindită în proverbe și maxime din toată lumea', culese de Gh. Paschia, Editura Albatros, 1970) 

Documentare 15-05-2025 07:30

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale UE-SUA (15 mai)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 15 mai 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se, în principal, o dezbatere de orientare privind relațiile comerciale UE-SUA, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.

Documentare 15-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 mai

Ortodoxe Sf. Ier. Iacob Putneanul, mitropolitul Moldovei; Sf. Cuv. Pahomie cel Mare Greco-catolice Sf. cuv. Pahomie cel Mare; Sf. aep. Ahile al Larissei, Taumaturgul Romano-catolice Sf. Isidor Plugarul Sfântul Iacob de la Putna a intrat &

Documentare 15-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 mai

Este a 135-a zi a anului 2025. Au mai rămas 230 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 48 m și apune la 20 h 36 m. Luna răsare la 23 h 52 m și apune la 06 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 14-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Varșovia (14 mai 1955)

Încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a determinat transformări politice pe continentul european în sfera relațiilor internaționale. Influența sovietică în statele din centrul și estul Europei a reprezentat o îngrijorare profundă pentru Statele Unite ale Americii și pentru țările din Europa occidentală încă de la finalul ră

Documentare 14-05-2025 10:00

Reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO, în Antalya (14-15 mai)

La 14-15 mai 2025, se desfășoară, la NEST Convention Center din Belek, Antalya (Turcia), reuniunea informală a miniștrilor de externe ai NATO, întâlnirea fiind condusă de secretarul general al Alianței, Mark Rutte, conform https://www.nato.int/ și https://www.aa.c