logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Parlamentare2020/Partide nou înfiinţate, la alegerile legislative din 6 decembrie 2020

Imagine din galeria Agerpres

Registrul partidelor politice a înregistrat, după alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, un număr relativ mare de noi partide politice, până la 50 de astfel de formaţiuni, potrivit http://www.tmb.ro/index.php/partide-politice. Multe dintre acestea s-au angajat în cursa electorală doar la alegerile locale din 27 septembrie 2020, fiind de regulă promotoare ale unor interese politice locale şi zonale şi neavând forţa de a propune candidaţi şi la scrutinul legislativ din acest an.

Printre partidele noi, care participă cu liste de candidaţi la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020, în majoritatea circumscripţiilor electorale, se află: Partidul PRO România (care a fuzionat între-timp cu ALDE), Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS, în alianţă cu USR, dar care a fuzionat cu acest partid), Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache, Alianţa pentru Unirea Românilor, Partidul Naţiunea Română, Partidul Noua Dreaptă, Partidul Naţiunea Română, Alianţa Renaşterea Naţională, etc.

Site-ul https://parlamentare2020.bec.ro notează că, pe lângă partidele menţionate mai sus, au depus candidaturi constatate definitive şi formaţiunile înfiinţate înainte de alegerile parlamentare anterioare, din 2016: Partidul Social Democrat, Partidul Naţional Liberal, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Noua Românie, Partidul Alternativa Dreaptă, Partidul Ecologist Român, Partidul Socialist Român, Partidul România Mare, Partidul Puterii Umaniste (social-liberal), Partidul Verde şi Partidul Mişcarea Populară.

* * *

PRO România

 

Foto: (c) SIMION MECHNO / AGERPRES FOTO


 

PRO România a fost înregistrat prin Decizia civilă nr. 163 din 20.02.2018 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti (dosar nr. 18966/3/2017). Preşedintele partidului este fostul prim-ministru şi preşedinte al PSD Victor Viorel Ponta. Formaţiunea are 46 organizaţii teritoriale şi 11.000 de membri, potrivit www.proromania.ro. Alţi lideri ai partidului: Nicolae Băncioiu, Mircea Titus Dobre, Adrian Ţuţuianu, Ioana Petrescu, Cătălin Nechifor, Adrian Marius Dobre etc. "PRO România nu e un proiect care pleacă de la zero. Principala noastră carte de vizită este performanţa echipei de guvernare din perioada 2012-2015, care a gestionat eficient reconstrucţia ţării după criza economică. PRO România vine cu un model nou pe scena politică prin promovarea unei gândiri de incluziune socială, factură liberală în economie şi progresistă în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile fundamentale", se arată pe site-ul formaţiunii.

În data de 8 noiembrie 2020, a avut loc Congresul pentru aprobarea fuziunii dintre Pro România şi Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), rezultând un nou partid care a fost denumit Pro România Social Liberal, care nu a fost încă înregistrat în Registrul partidelor politice. La alegerile legislative, va avea candidaţi doar PRO România, pe listele partidului fiind incluşi şi membri ai ALDE, în frunte cu liderul acestei formaţiuni, Călin Popescu Tăriceanu.

PLUS

Foto: (c) ALEX TUDOR / AGERPRES FOTO


 

Partidul Libertate, Unitate şi Solidaritate (PLUS) a fost înregistrat conform Deciziei civile nr. 58/DEC/P pronunţată de Tribunalul Bucureşti (dosarul nr. 31929/3/2018), la 26.10.2018. Membri fondatori: Daneş Raluca Florina - preşedinte; Iordache Iulia - vicepreşedinte; Iordache Adrian Alexandru - secretar general. Partidul îşi are originea în Mişcarea România Împreună. Dacian Cioloş, fost prim-ministru, a fost ales ulterior, în două rânduri, preşedintele formaţiunii. PLUS se încadrează din punct de vedere ideologic în familia liberalismului fundamentat etic, potrivit www.ro.plus. Lideri ai formaţiunii: Ioan-Dragoş Tudorache, Vlad Voiculescu, Monica Berescu, Victor Giosan, Oana Ţoiu, etc.

Alianţa 2020 USR-PLUS a fost înfiinţată la 2 februarie 2019 între partidele Uniunea Salvaţi România (USR) şi PLUS pentru a candida împreună la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. La 15 august 2020, în cadrul unui congres, cele două formaţiuni ale Alianţei 2020, USR şi PLUS, au decis să fuzioneze. Noul partid USR-PLUS va fi condus de co-preşedinţii Dan Barna şi Dacian Cioloş.

AUR

 

Foto: (c) ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO



Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a fost înregistrat ca partid conform Deciziei civile nr. 63/DEC/P, pronunţată de Tribunalul Bucureşti (dosarul nr. 24194/3/2019) la 19.09.2019. George Simion şi Claudiu Târziu sunt co-preşedinţi ai partidului. "AUR îşi propune să realizeze unitatea românilor, oriunde s-ar regăsi aceştia, la Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cernăuţi, în Timoc, Italia sau Spania, pentru însăşi existenţa noastră ca neam", se arată pe site-ul www.partidulaur.ro.

PNŢMM

 

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES FOTO



Partidul Naţional Ţărănesc Maniu-Mihalache (PNŢMM) este continuatorul în spirit, principii şi valori al PNŢ şi al PNŢCD, reînfiinţat sub acest nume de către Corneliu Coposu în decembrie 1989 împreună cu naţional-ţărăniştii supravieţuitori ai terorii comuniste, menţionează site-ul partidului, http://pnt-maniu-mihalache.ro. Radu Rizescu este preşedintele formaţiunii, iar Alexandru Kala Popescu este secretar general.

PNRo

Partidul Naţiunea Română (PNRo) urmăreşte, conform site-ului propriu, www.pnro.ro, respectarea valorilor universale ale libertăţii, demnităţii umane şi a legilor democraţiei, iar identitatea naţională şi siguranţa statului constituie valori primordiale, promovate şi susţinute de PNRo. Preşedintele partidului este John I. Banu Muscel.

Noua Dreaptă

Partidul Noua Dreaptă este partidul naţionaliştilor români, potrivit www.nouadreapta.org. Provine din "Asociaţia Forumul Creştin Piaţa Universităţii", redenumită "Forumul Creştin Noua Dreaptă". Din anul 2007, Noua Dreaptă a fost înregistrată sub denumirea de "Asociaţia Noua Dreaptă", avându-i ca membrii fondatori pe Tudor Ionescu, Mihai Rapcea şi Swen Moritz. Preşedintele partidului este Tudor Ionescu, iar vicepreşedinte Dorin George Lala.

ARN

Alianţa Renaşterea Naţională (ARN) este, conform propriei caracterizări, un partid conservator, creştin democrat, de centru dreapta, liderul formaţiunii fiind Peter Costea, iar preşedinte executiv, Beniamin Lup, notează https://aliantarenastereanationala.ro.


* * *

Prima lege care reglementa partidele politice după 1989 cerea ca un partid politic să aibă doar 251 de membri fondatori pentru a fi înregistrat. Legea partidelor politice s-a modificat în 1996, astfel încât numărul de membri necesar pentru înregistrarea unui partid politic a crescut de la 251 la 10.000. Prin Legea partidelor politice nr. 14/2003, lista de semnături cu membrii fondatori, necesară pentru înregistrare trebuia să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti. Totodată, o nouă modificare a Legii partidelor politice în 2015 a oferit posibilitatea unui partid politic de a se înregistra la tribunal cu doar trei membri fondatori. Lista semnăturilor de susţinere pentru înregistrarea partidului trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti, specfică site-ul https://lege5.ro. AGERPRES/(Documentare - Cristian Anghelache; editor: Marina Bădulescu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 23

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 08-05-2025 21:21

Cardinalul american Robert Francis Prevost a fost ales Papă al Bisericii Catolice (fișă biografică)

Cardinalul Robert Francis Prevost a fost ales, în 8 mai 2025, Papă al Bisericii Catolice. Noul suveran pontif și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea, informează agențiile internaționale de presă. Robert Francis Prevost s-a

Documentare 08-05-2025 11:20

Incendii, explozii la fabrici, combinate, rafinării, centre comerciale, depozite și alte clădiri (cronologie selectivă 2022-2025)

Un incendiu puternic a izbucnit la 8 mai 2025, la un depozit de pe Strada Săbăreni din sectorul 6 al Capitalei. Nu au fost înregistrate victime. 'În acest ansamblu de clădiri sunt stive înalte cu materiale de construcții, vopseluri, hârtie (arhivă). Se acționează pentru localizare, protecție și evacuarea bunurilor d

Documentare 08-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Artista Anca Țurcașiu

Artista Anca Țurcașiu s-a născut la 8 mai 1970, la București. A absolvit Școala Populară de Artă, Academia de Teatru și Film din Târgu Mureș (1994), potrivit www.imdb.com și www.teatruldavila.ro. A debutat în muzică la Festivalul 'Trofeul

Documentare 08-05-2025 10:45

DOCUMENTAR: Cântărețul și compozitorul Enrique Iglesias împlinește 50 de ani (8 mai)

Supranumit ''Regele muzicii latino pop'', Enrique Iglesias a vândut peste 180 de milioane de albume la nivel mondial, a lansat 11 albume și numeroase compilații de hituri, în spaniolă și în engleză. Se numără printre puținii artiști care s-au bucurat de succes atât la vânzările în format fizic, cât și în streami

Documentare 08-05-2025 10:27

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: La Grand-Place (Bruxelles)

La Grand-Place (Piața Mare) din Bruxelles este un ansamblu remarcabil de omogen de clădiri publice și private, datând în principal de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Arhitectura sa oferă o ilustrare vie a nivelului vieții sociale și culturale a perioadei în acest important centru politic și comercial, potrivit

Documentare 08-05-2025 10:15

Cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European (8 mai)

În intervalul 8 mai - 1 iunie 2025, are loc cea de-a XXIX-a ediție a Festivalului Filmului European. Evenimentul debutează la București, fiind urmat de ediții locale speciale în nouă orașe din România, potrivit ffe.ro. Gala de deschidere are loc la Sala Luceafărul și continuă la Cinema Elvire Popesc

Documentare 08-05-2025 10:00

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva - GemGeneve

Târgul internațional de bijuterii de la Geneva, cunoscut sub numele de GemGeneve, este un eveniment anual dedicat profesioniștilor și amatorilor de gemologie și bijuterii. Anul acesta are loc în perioada 8-11 mai 2025, și va reuni expozanți de renume mondial, inclusiv bijutieri, designeri, artizani și dealeri de pietre prețioase. Reprezent&aci

Documentare 08-05-2025 09:45

8-9 mai-Zilele de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial (ONU)

Zilele ONU de comemorare și reconciliere în memoria celor căzuți în cel de-Al Doilea Război Mondial sunt marcate, în fiecare an, în 8 și 9 mai. Pe 8 mai 1945, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei naziste, potrivit https://www.un.org/

Documentare 08-05-2025 09:30

8 mai - Ziua internațională a talasemiei

Ziua internațională a talasemiei este marcată, începând cu 1993, la data de 8 mai a fiecărui an, la inițiativa Federației Internaționale a Talasemiei (TIF). Cu acest prilej, sunt aduse la cunoștința publicului și a factorilor de decizie informații legate de această boală ereditară, sunt discutate noi posibilități de ameliorare a suferințelor pacien

Documentare 08-05-2025 08:45

8 mai - Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian

Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este marcată la 8 mai, în fiecare an, în vederea informării și educării populației cu privire la această boală, la conștientizarea simptomelor, fapt ce ar permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai ușor de tratat, crescând șansa de supraviețu

Documentare 08-05-2025 08:30

8 mai - Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii

În fiecare an, la data de 8 mai, este marcată Ziua mondială a Crucii Roșii și a Semilunii Roșii, o celebrare anuală a principiilor care stau la baza Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie. În această zi este onorată moștenirea lăsată de Henry Dunant și mai mult decât atât este ziua în care este adus un omagiu milioanelor de vol

Documentare 08-05-2025 08:15

8 mai - Ziua egalității de șanse între femei și bărbați

La 8 mai 2025 este marcată Ziua egalității de șanse între femei și bărbați, în conformitate cu prevederilor Legii 23/2015 pentru promovarea egalității de șanse între sexe, parte integrantă a politicilor sociale la nivel național. Proiectul legislativ pentru instituirea acestei zile a fost inițiat de Rozalia Biro, senator UDMR. Proiectul a fos

Documentare 08-05-2025 08:00

Summitul liderilor țărilor Forței Expediționare Comune, la Oslo (8-9 mai)

La 8-9 mai 2025 se desfășoară, la Oslo, summitul anual al liderilor Forței Expediționare Comune, agenda reuniunii fiind dedicată situației din Europa și cooperării regionale în problemele de securitate, conform https://www.regjeringen.no și https://www.rusi.org/

Documentare 08-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poetul: .... uriaș ce trece fără efort prin urechea unui ac, și, totodată, un pitic ce umple universul.' - P. Reverdy (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 08-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 mai

Ortodoxe Sf. Ap. și Evanghelist Ioan; Sf. Cuv. Arsenie cel Mare Greco-catolice Sf. ap. și ev. Ioan; Sf. cuv. Arsenie cel Mare; Fer. Ieremia Valahul Romano-catolice Fer. Ieremia Valahul, călug.; Sf. Victor, m. Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan e