logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Actorul scoţian Sean Connery a încetat din viaţă la vârsta de 90 de ani (fişă biografică)

Image

Actorul scoţian Sean Connery, apreciat în lumea celei de-a şaptea arte pentru interpretările unice, inclusiv a cunoscutului personaj James Bond, a murit la vârsta de 90 de ani, a anunţat, la 31 octombrie 2020, BBC, citând familia actorului, conform AFP şi Reuters.

Thomas Sean Connery s-a născut la 25 august 1930, într-o suburbie a oraşului Edinburgh, într-o familie de condiţie modestă. Ulterior, avea să declare că "eram foarte săraci (...) dar n-am ştiut niciodată cât de săraci pentru că aşa era toată lumea acolo.", conform biography.com.

A urmat şcoala primară Tollcross, unde şi-a uimit dascălii cu aptitudinile sale matematice deosebite. De îndată ce a învăţat să citească, a devorat toate cărţile care-i picau în mână. Având şi un frate mai mic, Sean a fost nevoit să lucreze încă din copilărie, iar la o vârstă fragedă a renunţat la şcoală pentru a se angaja cu normă întreagă.

La vârsta de 16 ani, s-a înrolat în Marina Regală Britanică, unde, la fel ca alţi tineri, şi-a făcut două tatuaje, care reflectă angajamentele sale: familia şi Scoţia natală. Unul dintre ele este dedicat părinţilor: "Mum and Dad", iar celălalt Scoţiei, "Scotland Forever", notează site-ul seanconnery.com.

După trei ani, o criză de ulcer a pus capăt carierei în serviciul Marinei. A revenit la Edinburgh, unde a lucrat în domenii diferite, printre altele ca zidar sau ca salvamar. A petrecut mult timp practicând bodybuilding, ceea ce l-a propulsat în competiţia Mister Universe, în 1950, unde a obţinut locul al III-lea. A fost remarcat şi i s-a propus să se alăture corului pentru musical-ul ''South Pacific''.

Succesul a venit după opt ani, când a fost distribuit în ''Another Time, Another Place'' (1958), unde a avut-o alături pe Lana Turner, iar după alţi patru ani, în rolul care l-a consacrat, al agentului James Bond, jucând în şase filme conturate în jurul personajului: ''Dr. No'' (1962), ''Goldfinger'' (1964), ''From Russia, With Love'' (1964), ''Thunderball'' (1965), ''You Only Live Twice'' (1967) şi ''Diamonds are Forever'' (1971).

Au urmat alte roluri, precum: ''Murder on the Orient Express'' (1974), o adaptare a romanului poliţist al scriitoarei Agatha Christie; ''The Man Who Would Be King'' (1975), o adaptare după povestirea lui Rudyard Kipling; filmul romantic medieval ''Robin and Marian'' (1976), ''The Great Train Robbery'' (1979), ''Time Bandits'' (1981), filmul SF, ''Outland'' (1981). Revine, în 1983, la rolul lui James Bond, dar într-o abordare mai matură şi mai înţeleaptă, în ''Never Say Never Again''. În 1986, a jucat în filmul ''The Name of the Rose'' (1986), iar un an mai târziu, în ''The Untouchables'' (1987), care-i aduce premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar, în 1988. În 1989, a interpretat rolul tatălui personajului principal din pelicula lui Steven Spielberg, ''Indiana Jones and the Last Crusade'' (1989).

Anii '90 i-au adus roluri în filme remarcate în box-office-ul nord-american, precum: ''The Hunt for Red October'' (1990); ''Robin Hood: Prince of Thieves'' (1991); ''Medicine Man'' (1992); ''Rising Sun'' (1993); ''First Knight'' (1995); ''Just Cause'' (1995); ''Dragonheart'' (1996); ''The Rock'' (1996); ''The Avengers'' (1998), cu Ralph Fiennes şi Uma Thurman. În 1999, Connery a semnat producţia filmului ''Entrapment'', în care a şi jucat, alături de Catherine Zeta-Jones. Anul 2000 i-a adus ceea ce unii consideră a fi unul dintre cele mai bune filme în care a jucat, ''Finding Forrester'', indică seanconnery.com, iar în 2003, a interpretat rolul principal în ''The League of Extraordinary Gentlemen''. În 2006, actorul şi-a împrumutat vocea pentru un personaj din lungmetrajul animat ''Sir Billi the Vet''.

Îmbrăcat în costumul tradiţional scoţian, Sean Connery a fost înnobilat cu titlul de Sir, în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Holyrood din Edinburgh, de regina Elisabeta a II-a, în iulie 2000, potrivit news.bbc.co.uk. A primit, în iunie 2006, premiul Institutului American de Film pentru întreaga activitate, devenind astfel cel de-al 34-lea actor distins cu acest premiu. Sean Connery a mulţumit audienţei pentru ''o noapte a naibii de frumoasă'' şi a declarat că ''Mi-am început cariera la numai 5 ani şi mi-a luat 70 de ani să înţeleg asta. Atunci am învăţat să citesc, şi fără cărţile şi scenariile pe care le-am citit nu m-aş fi aflat în faţa voastră''. Preşedintele AFI, Howard Stringer, l-a numit atunci pe Sir Sean Connery ''un artist de cel mai înalt rang'', adăugând că, ''deşi este considerat creatorul unuia dintre cei mai mari eroi de film din toate timpurile (James Bond), talentul său actoricesc transcede rolurile pe care le-a avut în cursul carierei''. În octombrie 2006, Sean Connery a primit, la Opera din Roma, premiul ''Marcus Aurelius'', ce recompensează cariera unui actor, sub forma unui mic trofeu din aur reprezentându-l pe împăratul roman Marcus Aurelius pe calul său de luptă.

Sean Connery s-a căsătorit, în 1962, cu actriţa australiană Diane Cilento, cu care a avut un băiat, Jason. În 1973, cei doi au divorţat, potrivit biography.com. Connery s-a recăsătorit cu artista de origine franco-marocană, Micheline Roquebrune, în 1975.

În 1989, la aproape 60 de ani, carismaticul actor a fost votat de Revista People ''cel mai sexy bărbat în viaţă''. Atunci când a aflat de acest top, a replicat: ''Ei bine, nu sunt prea mulţi bărbaţi sexy decedaţi, nu-i aşa?'' În 2006, la vârsta de 75 de ani, Sean Connery a fost votat cel mai sexy pensionar din Marea Britanie, într-un sondaj realizat de site-ul Tickbox, fiind considerat de peste 50% dintre persoanele chestionate drept cel mai atrăgător bărbat din Marea Britanie.

Sean Connery a donat mare parte din câştigurile sale pentru a susţine tinerii ce provin din medii defavorizate. A fost un militant activ pentru independenţa Scoţiei faţă de Marea Britanie, donând o mare parte din câştiguri şi Partidului Naţionalist Scoţian.

În 2008, a fost publicat volumul "Being a Scot" scris de Sean Connery şi Murray Grigor, producător de film şi prieten, care nu este o autobiografie a actorului ci "un studiu detaliat, fascinant şi frumos proiectat al culturii şi identităţii scoţiene" (The Sunday Times), potrivit www.janklowandnesbit.co.uk. AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, Irina Andreea Cristea, editor: Liviu-Ioan Tatu)

Afisari: 8

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 04-04-2025 15:14

Săptămâna europeană 31 martie - 4 aprilie 2025

Reuniunea Consiliului Afaceri Externe - Apărare, primul summit UE-Asia Centrală, adoptarea de eurodeputați a priorităților pentru bugetul UE 2026, prezentarea ProtectEU - o strategie europeană de securitate internă, dialogul economic la nivel înalt (HLED) dintre Uniunea Europeană și Turcia, anunțarea câștigătoarelor celui de-al 11-lea Premiu european pent

Documentare 04-04-2025 13:54

Retrospectiva evenimentelor interne 31 martie - 4 aprilie 2025

Desfășurarea conferinței 'România și OCDE - Principalul proiect de țară după NATO, UE și Schengen', respingerea moțiunilor de cenzură la adresa miniștrilor Energiei și Internelor, desemnarea lui Lucian Romașcanu ca membru al Curții de Conturi Europene (CCE), începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (4 aprilie-3

Documentare 04-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Actorul Robert Downey Jr. împlinește 60 de ani (4 aprilie)

Actorul Robert Downey Jr. s-a născut la 4 aprilie 1965, în Manhattan, New York. Este fiul scriitorului și regizorului Robert Downey Sr. și al actriței Elsie Downey. A studiat la Stagedoor Manor Performing Arts Training Center din New York. După divorțul părinților, în 1978, s-a mutat cu tatăl său în California. În 1982, a renunțat la Liceul Santa Moni

Documentare 04-04-2025 10:45

4 aprilie - Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal (ONU)

La 4 aprilie 2025 este marcată Ziua internațională pentru conștientizarea pericolului reprezentat de minele antipersonal. Această zi a fost instituită de Organizația Națiunilor Unite la 8 decembrie 2005, ca urmare a adoptării textului Rezoluției 60/97, conform www.un.org. În acest an, ziua internațională

Documentare 04-04-2025 10:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

* În ziua de 4 aprilie, Academia Română marchează 159 de ani de la fondare, în cadrul unei sesiuni festive desfășurată începând cu ora 10.00. Evenimentul este urmat de Ziua porților deschise. Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej aniversar, președintele Academiei Române, academic

Documentare 04-04-2025 10:00

DOCUMENTAR: 50 de ani de la fondarea companiei Microsoft de către Bill Gates și Paul Allen (4 aprilie 1975)

În 1975, Bill Gates și Paul Allen au pus bazele Microsoft - uneori Micro-Soft, pentru microprocesoare și software - pentru a dezvolta sisteme software pentru computerul personal Altair 8800, amintește site-ul de știri al companiei în secțiunea ''Microsoft is born''. Allen și-a părăsit slujba de programator din Boston, iar Gates a re

Documentare 04-04-2025 09:30

Lansarea albumului 'Who Believes In Angels?', semnat de Elton John și Brandi Carlile

Cântărețul britanic Elton John și cântăreața americană Brandi Carlile lansează vineri, 4 aprilie 2025, albumul de studio, care se intitulează 'Who Believes In Angels?', produs de casa de discuri Interscope Records, precizează www.eltonjohn.com. Acest material discografic conține 10 piese. Cei doi ar

Documentare 04-04-2025 09:15

4 aprilie - Ziua Academiei Române

Ziua Academiei Române este marcată în fiecare an la 4 aprilie, dată la care, în anul 2000, a fost instituită celebrarea acestei zile de prezidiul instituției, cu prilejul ''Zilei Porților Deschise''. Înființată la 1/13 aprilie 1866, ca ''Societate Literară Română'', instituția și-a început act

Documentare 04-04-2025 08:30

Festivalul Quais du Polar din Lyon, dedicat literaturii polițiste (4-6 aprilie)

Între zilele de 4 și 6 aprilie 2025, are loc în Lyon, Franța, cea de-a 21-a ediție a Festivalului Quais du polar, dedicat literaturii polițiste, arată https://quaisdupolar.com/. Locurile de desfășurare sunt Hotel de Ville, clădire istorică în care funcționează și primăria orașului, Palai

Documentare 04-04-2025 08:15

Cea de-a XVIII-a ediție a Concursului Național iTEC (4-6 aprilie)

În intervalul 4-6 aprilie 2025, se desfășoară, la Timișoara, Concursul Național iTEC, ajuns la ediția a XVIII-a, conform itec.ro. Evenimentul este organizat de Liga Studenților din Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (UPT), în parteneriat cu Facultatea de Auto

Documentare 04-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025

Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase

Documentare 04-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cuvântul 'sociopat' este unul misterios. Originile lui își au bazele într-o știință seculară, dar, de atunci, a fost greșit atribuit, pentru a se referi la tot felul de păcate. Nu există - nu mai există - o singură definiție a termenului. Cuvântul, cam ca oamenii pe care îi reprezintă, a devenit un fel de paradox. Un substantiv

Documentare 04-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 4 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Iosif Imnograful, Gheorghe din Maleon și Zosima (Denia Acatistului Bunei Vestiri) Greco-catolice Sf. cuv. Teodul și Agatopod; Sf. cuv. Gheorghe din Maleon și Iosif Imnograful. Acatistul Maicii Domnului Romano-catolice Sf. Isidor, ep. înv.

Documentare 04-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 4 aprilie

Este a 94-a zi a anului 2025. Au mai rămas 271 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 51 m și apune la 19 h 47 m. Luna răsare la 10 h 39 m și apune la 02 h 36 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org