logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Atacuri armate şi atentate teroriste în Franţa (cronologie 2012-2020)

Image

Trei persoane au fost ucise şi mai multe rănite de un atacator înarmat cu un cuţit, la 29 octombrie 2020, la o biserică din Nisa (oraş din sudul Franţei), într-un incident descris de primarul oraşului de la Marea Mediterană, Christian Estrosi, drept terorism, a informat poliţia, conform Reuters. Estrosi a confirmat existenţa a trei victime şi a declarat că suspectul tot repeta sintagma ''Allah akbar''. El a vorbit cu reporterii şi a calificat atacul din Nisa drept ''islamofascism''. Edilul a scris pe Twitter că atacul cu cuţitul a avut loc în interiorul sau în apropierea bisericii Notre-Dame de pe bulevardul Jean Medecin, principala arteră comercială din oraş, şi că poliţia l-a reţinut pe atacator care se află în prezent internat într-un spital.

Poliţia a transmis că două persoane au fost confirmate decedate în atac, iar mai multe persoane au fost rănite. O sursă din poliţie a confirmat informaţia potrivit căreia o femeie a fost decapitată. Şi preşedinta Adunării Naţionale (fostul Front Naţional, de extremă dreapta), Marine Le Pen, a vorbit tot despre o decapitare care s-ar fi produs în timpul atacului.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 09.00 (08.00 GMT), potrivit unei surse din poliţie - citată de AFP.


Cele mai grave atacuri armate şi atentate teroriste comise în Franţa, în perioada 2012-2020:

27 iunie 2019 - Două persoane, printre care un imam, au fost rănite cu focuri de armă, în faţa moscheii din Brest, în vestul Franţei, agresorul fiind găsit mort la scurt timp, cu un glonţ în cap. Dosarul a fost preluat de secţia antiteroristă a Parchetului din Paris, aflat în legătură cu parchetul din Brest.

11 decembrie 2018 - Cel puţin două persoane au murit şi zece au fost rănite, în urma unui schimb de focuri în apropierea unui târg de Crăciun la Strasbourg. Sediul Parlamentului European din Strasbourg, unde în zilele acelea se desfăşura o sesiune plenară, a fost închis, a anunţat un purtător de cuvânt, conform Reuters. Poliţia din Franţa a declarat că suspectează că atacul armat a fost motivat de terorism.

8 octombrie 2018 - Un bărbat în vârstă de 35 de ani a fost ucis şi alţi doi au fost grav răniţi, într-un schimb de focuri într-un bar din Toulouse, după ce doi bărbaţi aflaţi pe o motocicletă, între care unul înarmat cu un pistol, au deschis focul, în jurul orei 17.00, pe terasa barului "Le Papus" şi au urmărit una dintre cele trei victime în interiorul localului, potrivit parchetului din Toulouse. Autorii atacului au fugit. Un bărbat împuşcat a murit pe loc, iar alţi doi - dintre care unul în stare gravă - au fost spitalizaţi.

7 octombrie 2018 - Doi bărbaţi au fost răniţi prin împuşcare, în cartierul Champs-Elysées din Paris, de agresori aflaţi pe o motocicletă şi care au reuşit să fugă. Conform primelor elemente ale anchetei, principala ipoteză a fost cea a unei reglări de conturi, a indicat o sursă din cadrul poliţiei.

9 septembrie 2018 - Şapte oameni au fost răniţi, dintre care patru grav, la Paris, după ce au fost atacaţi de un bărbat înarmat cu un cuţit şi o bară de fier.

23 august 2018 - Un bărbat înarmat cu un cuţit a ucis două persoane (pe mama şi pe sora sa) şi a rănit grav o a treia persoană, în oraşul Trappes, la periferia Parisului, înainte de a fi "neutralizat" de forţele de ordine. Organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat atacul, însă nu a furnizat nicio dovadă în acest sens.

12 mai 2018 - Un tânăr înarmat cu un cuţit a ucis un trecător la Paris şi a rănit alţi patru. Atacatorul era născut în 1997, în Cecenia. Părinţii lui au fost plasaţi, la 13 mai 2018, în custodia poliţiei, conform AFP. Un trecător în vârstă de 29 de ani a fost ucis şi alte patru persoane au fost rănite de acest tânăr, care a strigat "Allah Akbar" (Allah e mare), potrivit martorilor, înainte de a fi doborât de poliţie.

23 martie 2018 - Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 16 au fost rănite, în cursul a trei atacuri executate de un bărbat care şi-a declarat apartenenţa la gruparea jihadistă Statul Islamic. Autorul celor trei atacuri din Carcassonne şi Trebes (sudul Franţei), Redouane Lakdim, un francez de origine marocană, a fost ucis în urma asaltului forţelor de ordine la supermarketul din Trebes, unde se retrăsese cu un jandarm luat ostatic. Locotenent-colonelul de jandarmerie Arnaud Beltrame, care se oferise pe sine în schimbul eliberării ostaticilor din timpul atacurilor, a murit. Redouane Lakdim a furat mai întâi o maşină în oraşul Carcassonne, ucigând un pasager şi rănindu-l pe şofer. El a rănit apoi un poliţist cu un glonţ şi a mers într-un supermarket din Trebes, la 10 km distanţă, unde a ucis încă două persoane.

20 aprilie 2017 - Un poliţist şi-a pierdut viaţa, iar alţi doi au fost răniţi, dintre care unul grav, în cursul unui schimb de focuri pe celebrul bulevard Champs-Elysées din Paris, agresorul fiind împuşcat. Atacul armat a avut loc cu doar trei zile înainte de primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa, în jurul orei 21.00 (19.00 GMT), şi a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI).

26 septembrie 2016 - Un bărbat a deschis focul în faţa unui supermarket din Port-Marly, localitate situată la 30 km vest de Paris, şi a rănit grav două persoane. Bărbatul care a deschis focul a venit cu maşina la locul atacului, unde a rănit grav o casieră de 46 de ani şi un bărbat de 73 de ani. Cele două victime, transportate la spital, au fost grav rănite. Autorul atacului a fugit de la locul faptei şi s-a baricadat în propriul apartament.

26 iulie 2016 - Doi bărbaţi au luat mai mulţi ostatici într-o biserică din regiunea Normandia, în nordul ţării, în apropiere de Rouen. Preotul bisericii în care s-a produs luarea de ostatici a fost ucis, în timp ce un alt ostatic a fost foarte grav rănit. Cei doi atacatori înarmaţi cu cuţite au fost ucişi de forţele de ordine, care au luat cu asalt biserica.

14 iulie 2016 - Un tunisian de 31 de ani, aflat la volanul unui camion, a lovit în mulţimea adunată la Nisa pentru focurile de artificii de pe Promenada englezilor, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, la orele 22.30 (23.30, ora României). Atentatul, soldat cu 86 de morţi şi peste 400 de răniţi, a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI). Printre victime, s-au aflat şi cetăţeni români, dintre care unul a decedat. Preşedintele francez, François Hollande, a anunţat atunci prelungirea cu trei luni a stării de urgenţă, care urma să fie ridicată la 26 iulie. Decretată de şeful statului pe fondul atentatelor comise pe 13 noiembrie 2015 la Paris, regimul de excepţie al stării de urgenţă a fost prelungit de trei ori, în noiembrie, februarie şi mai. Ultima prelungire, la 19 mai 2016, a fost de două luni, faţă de câte trei luni anterior, pentru a asigura securitatea Campionatului de Fotbal EURO2016 şi a Turului Franţei la ciclism.

13 noiembrie 2015 - Bărbaţi înarmaţi şi atacatori sinucigaşi au comis un val de atentate la Paris, care au vizat restaurante, o sală de concerte şi zona adiacentă Stade de France, atacurile, soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi, fiind revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic. Mai mulţi cetăţeni străini s-au numărat printre cei ucişi: doi cetăţeni români care participau la o aniversare pe terasa La Belle Equipe; trei cetăţeni belgieni; un german; trei spanioli; doi portughezi; un britanic; două tinere surori tunisiene; trei chilieni; doi algerieni; un marocan; doi mexicani. Opt "terorişti" şi-au pierdut viaţa în atentate, dintre care şapte s-au aruncat în aer. Patru dintre aceşti agresori au murit în sala de spectacole Bataclan, dintre care trei acţionând o centură cu exploziv, iar ultimul fiind ucis în timpul asaltului forţelor de ordine. Trei kamikaze au murit la Stade de France, iar altul pe bulevardul Voltaire, în apropiere de Bataclan. În paralel, terorişti au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase, la Bataclan, străzile Charonne, Bichat, la restaurantul Le Petit Cambodge, precum şi la Fontaine au Roi, la intersecţia cu Faubourg-du-Temple. Celelalte atentate comise de atacatori sinucigaşi au avut loc în apropiere de Bazilica Saint-Denis, unul dintre marile temple istorice ale creştinătăţii europene, unde se află înhumaţi mulţi regi ai Franţei. Cele mai multe dintre victime au fost ucise în atacul din sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Metal.

7 ianuarie 2015 - Un atac armat terorist a avut loc la sediul publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo din Paris, Franţa, fiind cel mai sângeros din Franţa din ultimii peste 40 de ani. 12 persoane au murit şi alte zece au fost rănite. Cei trei autori ai atentatului au fost identificaţi. Doi dintre ei erau fraţii franco-algerieni Said Kouachi (34 de ani) şi Cherif Kouachi (32 de ani), iar al treilea, Hebdo Hamyd Mourad (18 ani), s-a predat poliţiei. De asemenea, au fost reţinute şapte persoane din anturajul atacatorilor.

11, 15 martie 2012 - Mohamed Merah, în vârstă de 23 de ani, a împuşcat mortal de trei militari, în plină stradă, la Toulouse şi Montauban, iar apoi, la 19 martie, a împuşcat trei copii şi un profesor într-un colegiu din Toulouse, înainte de a fi ucis, la 22 martie, de poliţie, în apartamentul său asediat de forţele de ordine cu o zi înainte. AGERPRES/ (Documentare - Cerasela Bădiţă, Suzana Cristache Drăgan, editor: Ionela Gavril)

Afisari: 26

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 21-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Cuviosul Sebastian Sihastrul, întemeietorul Schitului Sihastru - Tecuci (secolul XVIII)

Pustnicul Sebastian era cu metania din Mănăstirea Bogdana - Târgu Ocna, unde s-a nevoit în primii ani ai secolului XVIII. Apoi, dorind să se retragă la fericita liniște, s-a făcut sihastru în pădurile seculare ale Tecuciului, peste Valea Siretului. Iar nevoința lui era aceasta: noaptea se ruga în chilie cu priveghere și metanii, iar ziua lucra î

Documentare 21-05-2025 10:00

21 mai - Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare (ONU)

În fiecare an, la 21 mai, este marcată Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog și dezvoltare, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). În cadrul celei de-a 31-a sesiuni

Documentare 21-05-2025 09:30

Inaugurarea Cazinoului din Constanța, cu prilejul manifestării Zilele Constanței, 21-25 mai

În 2025, Zilele Constanței se sărbătoresc în perioada 21-25 mai printr-un program special, care îmbină tradiția cu spectacolul modern, și care are în centrul său redeschiderea Cazinoului, monument istoric, de patrimoniu și simbol al orașului, potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța transmis AGERPRES și

Documentare 21-05-2025 09:15

Festivalul Internațional de Teatru Idiș TES FEST (21-30 mai)

Teatrul Evreiesc de Stat organizează cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru Idiș TES FEST, în perioada 21-30 mai 2025. Teatrul Evreiesc de Stat celebrează identitatea culturii idiș marcând un moment important în acest an - aniversarea a 185 de ani de la nașterea lui Avram Goldfaden - fondatorul teatrului evreiesc profesion

Documentare 21-05-2025 09:00

21 mai - Ziua mondială a ceaiului (ONU)

Ziua internațională a ceaiului este sărbătorită la 21 mai, la recomandarea Națiunilor Unite, pentru a promova și a încuraja acțiuni colective de implementare a activităților în favoarea producției și consumului durabil de ceai și de conștientizare a importanței acestuia în combaterea foametei și a sărăciei, potrivit

Documentare 21-05-2025 08:30

Ziua maritimă europeană, marcată în perioada 21-23 mai

Ziua maritimă europeană (EMD) 2025 va avea loc la Cork, Irlanda, în perioada 21-23 mai, informează maritime-forum.ec.europa.eu. Manifestarea reprezintă ocazia de a aduce un omagiu 'Europei maritime' și de a pune în lumină toate sectoarele și activitățile maritime pen

Documentare 21-05-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena

Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, sunt sărbătoriți de Biserică în ziua de 21 mai. Sfântul Împărat Constantin cel Mare (306-337) s-a născut în cetatea Naissus (astăzi, Niș, în Serbia), din provincia romană Moesia Superior. Tatăl său, Constanțiu Chlor, care la

Documentare 21-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Există o infinitate de conduite ce par ridicole, dar ale căror motive ascunse sunt foarte înțelepte și foarte solide.'' - La Rochefoucauld, ''Maxime'' (Trad. Cătălin Avramescu și Ștefan Vianu, Ediție bilingvă, Polirom, Iași, 2019) 

Documentare 21-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 21 mai

Ortodoxe Sfinții Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena Greco-catolice Sfânta Împărăteasă Elena și fiul ei, Împăratul Constantin Romano-catolice Ss. Cristofor Magallanes, pr. și îns., m.; Elena, mama împ

Documentare 21-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 mai

Este a 141-a zi a anului 2025. Au mai rămas 224 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 42 m și apune la 20 h 43 m. Luna răsare la 02 h 37 m și apune la 13 h 44 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 20-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Compozitorul de muzică de film Zbigniew Preisner

Zbigniew Preisner, considerat unul din cei mai importanți compozitori de muzică de film din Polonia, s-a născut la 20 mai 1955. A colaborat îndeaproape cu regizorul Krzysztof Kieslowski și cu scenaristul său Krzysztof Piesiewicz. Compozițiile pentru filmele lui Kieslowski 'No end' (1985), 'Dekalog' (1989), 'The Double Life of Veroniqu

Documentare 20-05-2025 10:15

DOCUMENTAR: 35 de ani de la primele alegeri libere din România postcomunistă (20 mai)

La 20 mai 1990, în urmă cu 35 de ani, aveau loc primele alegeri prezidențiale și parlamentare din România, după căderea regimului comunist și după Revoluția din decembrie 1989. Alegerile prezidențiale și cele parlamentare s-au desfășurat în baza Decretului-lege nr. 92/1990, votat la 14 martie 1990 de Consiliul Provizoriu de Uniune Națională - organism provi

Documentare 20-05-2025 09:45

Ceremonia de decernare a Premiului International Booker 2025

Ceremonia de decernare a International Booker Prize 2025 are loc la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Ediția din 2025 a premiului a fost deschisă operelor de ficțiune de mari dimensiuni, precum și colecțiilor de povestiri traduse în limba engleză și publicate în Regatul Unit și în Irlanda în perioada 1 mai 2024 - 30 april

Documentare 20-05-2025 09:30

Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale (20-21 mai)

Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Științe Sociale din 2025 se va întruni în zilele de 20 și 21 mai la Oviedo. Acesta este al treilea dintre cele opt premii internaționale conferite de Fundația Prințesa de Asturia în acest an. Pentru competiția din 2025, aflată la a 45-a ediție, s-au depus 40 de candidatu

Documentare 20-05-2025 08:00

20 mai - Ziua mondială a albinelor (ONU)

La 20 mai 2025 este sărbătorită, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Ziua Mondială a albinelor în cadrul temei ''Albinele inspirate de natură pentru a ne hrăni pe noi toți'', punând în lumină deopotrivă rolul vital al albinelor și al polenizatorilor în ce privește restaurarea ecosistemului, conservării biodiversității, securi