logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Accidente aviatice produse în lume (cronologie 2019-2020)

Image

Cel puţin 14 oameni au murit şi 15 sunt răniţi grav după ce un avion al Air India care transporta 191 de pasageri şi membri ai echipajului a părăsit pista la aterizarea pe aeroportul din Kozhikode, în vestul Indiei, şi s-a rupt în două, a anunţat poliţia la 7 august 2020, citată de AFP.

Avionul Boeing-737 venea de la Dubai şi a ieşit de pe pistă la momentul aterizării, a precizat Ministerul Aviaţiei Civile într-un comunicat. La bord se aflau zece copii. Fuselajul avionului s-a rupt în două după ce a ieşit de pe pistă şi secţiunile au ajuns într-o vale, au relatat canalele de televiziune locale.

Prim-ministrul Narendra Modi a postat pe Twitter că este "îndurerat de accidentul de avion de la Kozhikode". "Gândurile mele sunt alături de cei care i-au pierdut pe cei dragi. Fie ca răniţii să se restabilească cât mai repede", a adăugat el.

***

Accidente aviatice care au avut loc în lume, din 2019:

2020


31 iulie - Şapte persoane, între care un deputat local, şi-au pierdut viaţa în statul american Alaska într-o coliziune între două avioane uşoare.

22 mai - Un avion de linie de tipul Airbus A320, al companiei Pakistan International Airlines (PIA), cu 107 de persoane la bord, s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială în oraşul Karachi din sudul Pakistanului. 97 de persoane au murit. Avionul venea de la Lahore şi s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze distrugând mai multe clădiri.

8 ianuarie - Un avion Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines, având la bord 180 de pasageri şi membri ai echipajului, s-a prăbuşit la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Toţi pasagerii şi membrii echipajului au murit.


2019


27 decembrie - Un avion al companiei Bek Air cu 95 de pasageri şi cinci membri ai echipajului la bord s-a prăbuşit în apropierea oraşului Almaty, în Kazahstan, înregistrându-se 12 morţi, potrivit autorităţilor din această ţară situată în Asia Centrală.

24 noiembrie - Şaptesprezece persoane au murit, după ce un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit la scurt timp după ce a decolat în estul Republicii Congo. Avionul turbopropulsor Dornier-228, care s-a prăbuşit peste un cartier populat din oraşul Goma, în estul Congo, aparţinea companiei private congoleze Busy Bee.

10 octombrie - Un avion-cargo de tip Antonov-72, care asigura logistica unei deplasări a preşedintelui congolez Félix Tshisekedi în estul Republicii Democratice Congo şi care se îndrepta spre capitala Kinshasa, s-a prăbuşit într-o pădure din Maniema şi s-a rupt după aterizare. Toţi cei opt oameni aflaţi la bordul avionului au murit.

15 septembrie - Cel puţin 7 persoane au murit şi alte 3 au fost rănite, în urma prăbuşirii unui avion de mici dimensiuni deasupra unui cartier din oraşul Popayan, situat în sud-estul Columbiei.
1 septembrie - Un avion Beechcraft BE-350 de mici dimensiuni folosit pentru evacuări medicale s-a prăbuşit în Filipine, în staţiunea privată Agojo din satul Pansol. Toate cele nouă persoane aflate la bord au murit.

25 august - Şapte persoane, dintre care doi minori, au murit în urma unei coliziuni între un elicopter şi un avion ultrauşor, în insula spaniolă Mallorca. Accidentul a avut loc în municipiul Inca.

27 iunie - Doi piloţi au murit şi şapte pasageri au fost răniţi, după ce un avion Antonov An-24 a efectuat o aterizare de urgenţă pe un aeroport regional din republica autonomă rusă Buriatia, în Siberia. Avionul efectua o legătură între Nijneangarsk şi Ulan-Ude, capitala regională, iar la bord se aflau 46 de persoane, inclusiv patru membri ai echipajului.
21 iunie - Nouă persoane au murit în urma prăbuşirii unui avion de agrement în nordul arhipelagului american Hawaii. Aparatul de zbor, un King Air cu două motoare, folosit pentru transportul de paraşutişti, s-a prăbuşit la decolare în apropiere de aerodromul Dillingham Airfield, pe insula Oahu.

6 mai - Toate cele 14 persoane aflate la bordul unui avion privat - un Bombardier Challenger 601- au murit, în urma prăbuşirii aparatului de zbor în nordul Mexicului. Avionul decolase de la Las Vegas, SUA, şi se îndrepta spre Monterrey, statul mexican Nuevo Leon.
5 mai - Un avion al companiei ruse Aeroflot a luat foc în zbor, la scurt timp după decolarea de pe Aeroportul Şeremetievo din Moscova, aeronava fiind nevoită să aterizeze de urgenţă, cuprinsă de flăcări. Aparatul de zbor rusesc, un Suhoi Superjet-100, tocmai decolase cu destinaţia Murmansk (nord), când a fost anunţat un incendiu la bord. Accidentul s-a soldat cu 41 de morţi, din totalul celor 78 de pasageri şi membri ai echipajului aflaţi la bordul avionului.

10 martie - Un avion Ethiopian Airlines, care efectua Zborul ET 302 între Addis Abeba şi capitala Kenyei, Nairobi, s-a prăbuşit lângă oraşul Bishoftu, la aproximativ 50 de kilometri sud-est de Addis Abeba. Niciuna dintre cele 157 de persoane aflate la bordul avionului nu a supravieţuit.

25 ianuarie - O coliziune aeriană între un elicopter şi un mic avion de turism, produsă deasupra Alpilor italieni, a provocat decesul a şapte persoane. Accidentul a avut loc în apropiere de gheţarul Rutor, în Valea Aosta, la circa 80 km nord-vest de Torino. AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiţă, Suzana Cristache Drăgan, editor: Cristian Anghelache, editor online: Adrian Dãdârlat)

Afisari: 11

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: Fostul mare pugilist, campion mondial, Leonard Doroftei împlinește 55 de ani (10 aprilie)

Leonard Doroftei, unul dintre cei mai titrați pugiliști români, cu o carieră formidabilă la amatori și la profesioniști, s-a născut la Ploiești, la 10 aprilie 1970. A fost descoperit de antrenorul emerit Titi Tudor la sala din urbea ploieșteană unde antrena acesta, punând pentru prima dată mănușile în mâini la clubul 'Prahova' P

Documentare 10-04-2025 10:30

DOCUMENTAR: 15 ani de la tragedia aviatică de la Smolensk (10 aprilie)

În dimineața zilei de 10 aprilie 2010, un avion Tupolev 154M s-a prăbușit în apropiere de Smolensk, Rusia, fără să existe supraviețuitori. Aeronava decolase din capitala Poloniei, Varșovia, și se îndrepta spre Federația Rusă unde urmau să aibă loc ceremoniile de comemorare ale victimelor masacrului din 1940 din pădurea de la Katyn, din apropi

Documentare 10-04-2025 10:00

10 aprilie - Ziua Sportului Curat

Ziua Sportului Curat este marcată în fiecare an la data de 10 aprilie, pentru a atrage atenția asupra luptei globale împotriva dopajului, un flagel care afectează sportul, dar și întreaga societate, potrivit site-ului oficial al Agenției Naționale Anti-Doping, www.anad.gov.ro. Această zi a

Documentare 10-04-2025 08:00

Nou summit al 'Coaliției voluntarilor' pe 10 aprilie, la Bruxelles

Miniștrii apărării din țările 'voluntare' aliate ale Ucrainei se vor reuni pe 10 aprilie 2025, la Bruxelles, pentru a contura viitoarele garanții se securitate pentru Kiev, în caz de încetare a focului, a anunțat, la 28 martie 2025, o sursă din Ministerul Apărării francez, conform AFP și https://www.ukri

Documentare 10-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Deși ploaia, după natura ei, este la fel de generoasă, în grădină cresc lalele, iar în pustiu mărăcini.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)

Documentare 10-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Reguli privind etichetarea materialelor de publicitate politică

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din mai 2025 se desfășoară în intervalul 4 aprilie, ora 00:00 - 3 mai, ora 7:00. Actorii politici participanți la alegeri au obligația de a însoți toate materialele politice publicitare, cu excepția celor de natură exclusiv audio sau exclusiv de tipul unui text publicat în mediul online, de o etichetă care

Documentare 10-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Terentie, Pompei, African, Maxim și Dima Greco-catolice Sf. m. Terenție, Pompei, Maxim, Macarie, African și cei împreună cu ei; Sf. Gemma Galgani Romano-catolice Ss. Apoloniu, pr. m.; Macarie Sfinții Mucenici Terentie, Pompei, Af

Documentare 10-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot a românilor din diaspora la alegerile prezidențiale (1992-2024)

Din datele privind participarea românilor din străinătate la alegerile prezidențiale de după 1989 reiese că cea mai slabă prezență s-a înregistrat în anul 2000, iar cea mai ridicată participare s-a evidențiat la scrutinul din 2019. O prezență și mai mare decât în 2019 s-a înregistrat, la primul tur al alegerilor prezidențiale, dar acesta a

Documentare 10-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Prezența la vot la alegerile prezidențiale din perioada 1990-2024

Alegerile prezidențiale din 1990 au fost singurele, din istoria electorală de după 1989, în urma cărora Președintele României a fost ales din primul tur de scrutin. S-au prezentat la urne 86,19% dintre cetățenii cu drept de vot, procent care nu a putut fi egalat ulterior. În 1992, la primul tur al alegerilor prezidențiale au

Documentare 10-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 aprilie

Este a 100-a zi a anului 2025. Au mai rămas 265 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 41 m și apune la 19 h 54 m. Luna răsare la 17 h 32 m și apune la 05 h 41 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 09-04-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică ocupă orașul german Königsberg (9 aprilie 1945)

Bătălia pentru Prusia de Est s-a încheiat cu asediul armatei sovietice, în 1945, asupra orașelor Königsberg (9 aprilie, devenit apoi Kaliningrad) și Pillau (26 aprilie, devenit Baltiysk), potrivit https://eng.navalmuseum.ru/. Bătălia de la Königsberg a fost unul dintre cele mai dis

Documentare 09-04-2025 09:00

Nordic EV Summit, conferința anuală dedicată mașinilor electrice, la Oslo (9-10 aprilie)

La 9-10 aprilie 2025, are loc, la Oslo, în Capitala Norvegiei, unul dintre cele mai importante eveniment de pe continentul european dedicat mașinilor electrice, Nordic EV Summit, aducând laolaltă din spațiul internațional o comunitate amplă a celor implicați în industria dedicată mobilității electrice, potrivit

Documentare 09-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Nu-i pe lume comoară pe care s-o găsești fără trudă; omul nepăsător comoară nu va găsi.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 09-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 aprilie

Ortodoxe Sf. Mc. Eupshie; Sf. Cuv. Vadim Greco-catolice Sf. m. Eupsihie din Cezareea Romano-catolice Fer. Ubald, călug. Sfântul Mucenic Eupshie este pomenit în calendarul creștin ortodox la 9 aprilie. S-a născut în Cezareea Capadociei d

Documentare 09-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)

După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două