logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Admiterea la facultate se mută în mare parte în mediul online (partea I)

Imagine din galeria Agerpres

Majoritatea facultăţilor din ţară organizează admiterea de anul acesta în mediul online, prin concurs de dosare. Facultăţile de medicină păstrează concursul clasic pentru proba scrisă cu respectarea regulilor de distanţare.

Ordinea în care sunt prezentate procedurile de admitere la programele de studii universitare corespunde clasamentului universităţilor din România (primele 10 poziţii) din Raportul asupra Metarankingului Universitar-2019, realizat pe baza prezenţei instituţiilor de învăţământ superior în nouă clasificări internaţionale, conform Asociaţiei Ad Astra (https://ad-astra.ro/).


Universitatea Babeş-Bolyai (poziţia 1) propune două specializări noi

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a decis ca admiterea din acest an să fie organizată exclusiv online, condiţiile specifice fiind stabilite la nivelul fiecărei facultăţi.

Admiterea în anul universitar 2020-2021 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând două specializări noi la nivel licenţă, la Facultatea de Studii Europene - Specializarea Diplomaţie în afaceri, respectiv la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării - Specializarea Studii de conflict.

UBB a desfăşurat şi un proces de preînscrieri online demarat la 1 martie 2020. Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 9 şi 30 iulie 2020. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestaţiilor, confirmarea locurilor, perioada de redistribuire a locurilor rămase disponibile şi a fost stabilit la nivelul fiecărei facultăţi din cadrul UBB, detaliile specifice fiind publicate la adresa http://admitere.ubbcluj.ro/ro/.


Universitatea din Bucureşti (2) păstrează admiterea pe bază de examen la Facultatea de Drept

Majoritatea facultăţilor Universităţii din Bucureşti oferă viitorilor studenţi un proces online de preînscriere, înscriere şi admitere, a informat instituţia.

Astfel, pentru studiile universitare de licenţă se pot distinge cinci forme de admitere, stabilite de consiliile celor 19 facultăţi ale UB şi aprobate în Senatul Universităţii:

- pe baza mediei/ a notelor de la Bacalaureat în cazul Facultăţii de Administraţie şi Afaceri, al Facultăţii de Chimie, al Facultăţii de Fizică, Facultăţii de Geologie şi Geofizică, Facultăţii de Litere, Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (Neogreacă, Maghiară, Italiană, Portugheză, Rusă, Limbile Slave (Croată, Sârbă, Slovacă), Rromani, Filologie Clasică, Limbi Moderne Aplicate, Studii Iudaice), precum şi al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei;

- pe baza mediei de la Bacalaureat şi a unui eseu motivaţional (facultăţile de Biologie, Filosofie, Geografie, Istorie, Sociologie şi Asistenţă Socială, Ştiinţe Politice);

- pe baza unei formule mixte în cazul Facultăţii de Administraţie şi Afaceri (Business Administration), al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (Traducere şi Interpretare, Engleză, Germană, Neerlandeză, Franceză, Spaniolă, Arabă, Chineză, Japoneză, Turcă şi Studii Americane), al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, al Facultăţii de Matematică şi Informatică, al Facultăţii de Teologie Baptistă, precum şi al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică;

- interviu motivaţional în cazul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul";

- examen în cazul Facultăţii de Drept.

Sesiunea de admitere din iulie 2020 se desfăşoară în perioada 1-30 iulie, data limită de afişare a rezultatelor fiind 30 iulie, potrivit http://admitere.unibuc.ro/.


Universitatea Politehnica din Bucureşti (3) organizează concurs de dosare în trei sesiuni

Admiterea la programele de studii universitare de licenţă din Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) se face printr-un concurs de dosare bazat pe trei probe şi desfăşurat în trei sesiuni, fiecare din acestea conţinând trei faze, prin intermediul platformei online https://admitere.pub.ro.

Sesiunea I (1 iunie-15 iulie), la care participă toate cele 15 facultăţi din cadrul UPB, cuprinde admiterea anticipată, pe baza rezultatelor şcolare obţinute înaintea susţinerii examenului de Bacalaureat. Pentru validare şi înmatriculare promovarea examenului de Bacalaureat până la data prevăzută pentru înmatriculare este o condiţie necesară.

Sesiunea II (5-29 iulie), la care participă toate facultăţile din UPB cu toate domeniile şi cu toate locurile disponibile din portofoliu, presupune evaluarea şi ierarhizarea canditaţilor exclusiv pe baza rezultatelor obţinute la Examenul naţional de Bacalaureat.

Sesiunea III (august-septembrie) se organizează pentru facultăţi/domenii cu locuri vacante după sesiunea II.


Universitatea de Vest din Timişoara (4) ţine cont doar de rezultatele la examenul de Bacalaureat

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) desfăşoară admiterea online pentru toate programele de studii ale celor 11 facultăţi componente, folosind platforma admitere.uvt.ro. Procesul de admitere ţine cont doar de rezultatele la examenul de Bacalaureat.

Pre-înscrierea candidaţilor a fost deschisă din 12 mai, iar sesiunea de vară a admiterii online pentru toate programele de studii are loc în intervalul 6-31 iulie. Sesiunea a doua se desfăşoară între 7 şi 20 septembrie 2020. Fiecare facultate a UVT are metodologia proprie pentru organizarea şi desfăşurarea procesului de admitere la studiile universitare, încadrându-se în perioadele stabilite de calendarul general, potrivit https://admitere.uvt.ro/.


Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (5) a eliminat toate probele scrise

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC) a anunţat că la admiterea din acest an la cele 15 facultăţi din cadrul instituţiei au fost eliminate toate probele scrise.

Spre exemplu, pentru admiterea la studii de licenţă, Facultatea de Drept a renunţat la testul scris, acesta fiind înlocuit de media anilor de studii din liceu. Candidaţii care vor opta pentru Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport nu vor mai susţine probă sportivă şi vor fi admişi pe baza unei medii în care ponderea examenului de Bacalaureat este de 75%. Şi Facultatea de Informatică a renunţat la testul scris, urmând să facă admiterea de baza unei medii în care nota la Matematică sau Informatică din cadrul examenului de Bacalaureat va conta în proporţie de 75%. De asemenea, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă, precum şi Facultatea de Teologie Romano-Catolică au renunţat la probele specifice, admiterea realizându-se doar pe baza rezultatelor obţinute la examenul de Bacalaureat - se menţionează într-un comunicat remis AGERPRES.

Calendarul de admitere a inclus şi o etapă de preînscriere care a început la 7 aprilie 2020. În etapa următoare înscrierile se desfăşoară în perioada 13-18 iulie. Sesiunea din septembrie organizată doar pentru locurile rămase disponibile se desfăşoară în perioada 7-9 septembrie.


Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'' din Bucureşti (5) organizează concurs de admitere pentru toate facultăţile

La Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'' din Bucureşti înscrierea candidaţilor şi depunerea documentelor obligatorii (scanate în format pdf) la concursul de admitere sesiunea iulie 2020 se face exclusiv on-line, pe platforma dedicată examenului de admitere- www.adm.umfcd.ro.

Examenul de admitere este programat pe 26 iulie, conform site-ului https://admiteremedicina.ro/

Pentru confirmarea locului, candidaţii declaraţi admişi au obligaţia de a depune la secretariatele facultăţilor documentele în original în vederea înmatriculării, după un calendar ce va fi anunţat, arată o notă la metodologia de admitere publicată pe site-ul instituţiei https://umfcd.ro/.


Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' din Cluj-Napoca (5) închiriază spaţii pentru desfăşurarea examenului

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca organizează examenele de admitere în varianta clasică în perioada 25-26 iulie, dar în spaţii mai mari, pentru a putea să asigure distanţa prevăzută de normele legale.

Examenul de admitere pentru cele trei facultăţi din cadrul universităţii, Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie, se va desfăşura atât în amfiteatrele universităţii, cât şi în alte spaţii care vor fi închiriate pentru acest scop, anunţă un comunicat de presă transmis AGERPRES. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Irina Giurgiu)

 

Citiţi şi:

 

Admiterea la facultate se mută în mare parte în mediul online (partea a II-a)

Afisari: 21

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 18-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Vineri (Denia Prohodului Domnului)

În Sfânta și Marea Vineri se face pomenirea Sfintelor, Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Patimile sau Pătimirile Domnului sunt numite sfinte, mântuitoare și înfricoșătoare.

Documentare 18-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Arhieria Legii Noi este mai presus decât porunca Legii Vechi. Că acolo era ieșirea din Egipt, aici fugirea de păcat; acolo izbăvirea de tirania lui Faraon, aici izbăvirea sufletului de silnicia diavolului.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzu

Documentare 18-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 18 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului); Sf. Cuv. Ioan, ucenicul Sfântului Cuv. Grigorie Decapolitul Greco-catolice Sfânta și Marea Vineri (Pătimirea și moartea Domnului). Sf. cuv. m. Ioan, ucenicul Sf. Grigore Decapolitul Romano-c

Documentare 18-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 18 aprilie

Este a 108-a zi a anului 2025. Au mai rămas 257 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 27 m și apune la 20 h 04 m. Luna răsare la 01 h 02 m și apune la 09 h 00 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 17-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Adrian Păduraru

Actorul Adrian Păduraru s-a născut la 17 aprilie 1960, la Iași. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, la clasa profesoarei Sanda Manu, în 1984. Colegii săi de promoție au fost Carmen Trocan, Mioara Ifrim, Luminița Stoianovici, Răzvan Popa, Cristian Rotaru, Oana Pellea, Claudiu Istodor. Din clasa doamnei Olga Tudorache, colegii săi au

Documentare 17-04-2025 10:45

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Fortificațiile de la Portobelo-San Lorenzo din Caraibe (Panama)

Fortificațiile din Caraibe, de la Portobelo-San Lorenzo, ale statului Panama reprezintă un exemplu de arhitectură militară de apărare specifică perioadei secolelor XVII-XVIII proiectat în zona de coastă de coroana spaniolă, cu rol de apărare pentru protejarea comerțului transatlantic, conform https://whc.unesco.org.

Documentare 17-04-2025 08:45

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Academiei de Științe Medicale din România (17 aprilie 1935)

Academia de Științe Medicale a fost și rămâne un for de consacrare pentru elita medicinei românești, așa cum a descris-o prof. dr. Irinel Popescu, în 2015, instituția fiind coordonatoarea cercetării medicale în România. Academia de Științe Medicale a fost înființată la 17 aprilie 1935 prin Legea nr. 91, aprobată de Senat și

Documentare 17-04-2025 08:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 145 de ani de la înființarea Băncii Naționale a României

Banca Națională a României s-a înființat în 17/29 aprilie 1880, prin publicarea, în 'Monitorul Oficial' nr. 90, a Legii pentru înființarea unei bănci de scont și circulațiune, luând astfel naștere Banca Națională a României, o instituție de credit, care deținea privilegiul exclusiv de a emite bancnote. Capitalul băncii era &i

Documentare 17-04-2025 08:00

SĂRBĂTORI: Sfânta și Marea Joi (Denie)

În această zi, la Cina cea de Taină, Domnul Iisus Hristos a întemeiat cea mai mare dintre Tainele creștinești: Taina împărtășaniei. Domnul Hristos a serbat cu ucenicii Săi Paștele vechi iudaic, care-L prefigura pe El, taina jertfei Lui, iar apoi a instituit Paștele cel nou, adică identificarea pâinii și vinului binecuvântate cu Tr

Documentare 17-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Poporul nostru creștin este foarte iubitor de Dumnezeu, de adevăr, de dreptate, însă fiecare i-a pipăit numai buzunarul. Rar s-a găsit câte unul ici-colo ca să-1 ajute, să-1 călăuzească și să-l îndemne cu adevărat la cele bune, la mântuire.' - Protosinghelul Nicodim Măndiță ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; edi

Documentare 17-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 17 aprilie

Ortodoxe Sfânta și Marea Joi (Denie); Sf. Sfințit Mc. Simeon, episcopul Persiei Greco-catolice Sfânta și Marea Joi. Sf. ep. m. Simeon din Persia și cei împreună cu el; Sf. cuv. Acachie al Melitinei; Sf. papă Agapet. Denia celor 12 Evanghelii Romano-catolice

Documentare 17-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 17 aprilie

Este a 107-a zi a anului 2025. Au mai rămas 258 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 28 m și apune la 20 h 03 m. Luna nu răsare în această zi. Apune la 08 h 14 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 16-04-2025 15:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Sfințirea Sfântului și Marelui Mir

Anul 2025 a fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea. În seria de evenimente care vor avea loc în această perioadă se află și pregătirea și sfințirea Sfântului și Marelui Mir, ce va avea loc în data de 17 aprilie, în S

Documentare 16-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului

Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.

Documentare 16-04-2025 10:00

FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică începe ofensiva asupra Berlinului (16 aprilie 1945)

Bătălia pentru Berlin, denumită 'Operațiunea ofensivă strategică Berlin' de către Uniunea Sovietică, a fost una dintre ultimele și cele mai importante și grele bătălii din Europa, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 16 aprilie 1945, forțele sovietice au atacat din nord, est și sud, ocupând, în zilele următoare, întregul oraș. Forțe