logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Admiterea la facultate se mută în mare parte în mediul online (partea I)

Imagine din galeria Agerpres

Majoritatea facultăţilor din ţară organizează admiterea de anul acesta în mediul online, prin concurs de dosare. Facultăţile de medicină păstrează concursul clasic pentru proba scrisă cu respectarea regulilor de distanţare.

Ordinea în care sunt prezentate procedurile de admitere la programele de studii universitare corespunde clasamentului universităţilor din România (primele 10 poziţii) din Raportul asupra Metarankingului Universitar-2019, realizat pe baza prezenţei instituţiilor de învăţământ superior în nouă clasificări internaţionale, conform Asociaţiei Ad Astra (https://ad-astra.ro/).


Universitatea Babeş-Bolyai (poziţia 1) propune două specializări noi

Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a decis ca admiterea din acest an să fie organizată exclusiv online, condiţiile specifice fiind stabilite la nivelul fiecărei facultăţi.

Admiterea în anul universitar 2020-2021 vine cu noutăţi în ceea ce priveşte specializările oferite, UBB propunând două specializări noi la nivel licenţă, la Facultatea de Studii Europene - Specializarea Diplomaţie în afaceri, respectiv la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării - Specializarea Studii de conflict.

UBB a desfăşurat şi un proces de preînscrieri online demarat la 1 martie 2020. Perioada de admitere pentru noul an universitar este cuprinsă între 9 şi 30 iulie 2020. Calendarul admiterii cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestaţiilor, confirmarea locurilor, perioada de redistribuire a locurilor rămase disponibile şi a fost stabilit la nivelul fiecărei facultăţi din cadrul UBB, detaliile specifice fiind publicate la adresa http://admitere.ubbcluj.ro/ro/.


Universitatea din Bucureşti (2) păstrează admiterea pe bază de examen la Facultatea de Drept

Majoritatea facultăţilor Universităţii din Bucureşti oferă viitorilor studenţi un proces online de preînscriere, înscriere şi admitere, a informat instituţia.

Astfel, pentru studiile universitare de licenţă se pot distinge cinci forme de admitere, stabilite de consiliile celor 19 facultăţi ale UB şi aprobate în Senatul Universităţii:

- pe baza mediei/ a notelor de la Bacalaureat în cazul Facultăţii de Administraţie şi Afaceri, al Facultăţii de Chimie, al Facultăţii de Fizică, Facultăţii de Geologie şi Geofizică, Facultăţii de Litere, Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (Neogreacă, Maghiară, Italiană, Portugheză, Rusă, Limbile Slave (Croată, Sârbă, Slovacă), Rromani, Filologie Clasică, Limbi Moderne Aplicate, Studii Iudaice), precum şi al Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei;

- pe baza mediei de la Bacalaureat şi a unui eseu motivaţional (facultăţile de Biologie, Filosofie, Geografie, Istorie, Sociologie şi Asistenţă Socială, Ştiinţe Politice);

- pe baza unei formule mixte în cazul Facultăţii de Administraţie şi Afaceri (Business Administration), al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine (Traducere şi Interpretare, Engleză, Germană, Neerlandeză, Franceză, Spaniolă, Arabă, Chineză, Japoneză, Turcă şi Studii Americane), al Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, al Facultăţii de Matematică şi Informatică, al Facultăţii de Teologie Baptistă, precum şi al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică;

- interviu motivaţional în cazul Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul";

- examen în cazul Facultăţii de Drept.

Sesiunea de admitere din iulie 2020 se desfăşoară în perioada 1-30 iulie, data limită de afişare a rezultatelor fiind 30 iulie, potrivit http://admitere.unibuc.ro/.


Universitatea Politehnica din Bucureşti (3) organizează concurs de dosare în trei sesiuni

Admiterea la programele de studii universitare de licenţă din Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) se face printr-un concurs de dosare bazat pe trei probe şi desfăşurat în trei sesiuni, fiecare din acestea conţinând trei faze, prin intermediul platformei online https://admitere.pub.ro.

Sesiunea I (1 iunie-15 iulie), la care participă toate cele 15 facultăţi din cadrul UPB, cuprinde admiterea anticipată, pe baza rezultatelor şcolare obţinute înaintea susţinerii examenului de Bacalaureat. Pentru validare şi înmatriculare promovarea examenului de Bacalaureat până la data prevăzută pentru înmatriculare este o condiţie necesară.

Sesiunea II (5-29 iulie), la care participă toate facultăţile din UPB cu toate domeniile şi cu toate locurile disponibile din portofoliu, presupune evaluarea şi ierarhizarea canditaţilor exclusiv pe baza rezultatelor obţinute la Examenul naţional de Bacalaureat.

Sesiunea III (august-septembrie) se organizează pentru facultăţi/domenii cu locuri vacante după sesiunea II.


Universitatea de Vest din Timişoara (4) ţine cont doar de rezultatele la examenul de Bacalaureat

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) desfăşoară admiterea online pentru toate programele de studii ale celor 11 facultăţi componente, folosind platforma admitere.uvt.ro. Procesul de admitere ţine cont doar de rezultatele la examenul de Bacalaureat.

Pre-înscrierea candidaţilor a fost deschisă din 12 mai, iar sesiunea de vară a admiterii online pentru toate programele de studii are loc în intervalul 6-31 iulie. Sesiunea a doua se desfăşoară între 7 şi 20 septembrie 2020. Fiecare facultate a UVT are metodologia proprie pentru organizarea şi desfăşurarea procesului de admitere la studiile universitare, încadrându-se în perioadele stabilite de calendarul general, potrivit https://admitere.uvt.ro/.


Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi (5) a eliminat toate probele scrise

Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi (UAIC) a anunţat că la admiterea din acest an la cele 15 facultăţi din cadrul instituţiei au fost eliminate toate probele scrise.

Spre exemplu, pentru admiterea la studii de licenţă, Facultatea de Drept a renunţat la testul scris, acesta fiind înlocuit de media anilor de studii din liceu. Candidaţii care vor opta pentru Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport nu vor mai susţine probă sportivă şi vor fi admişi pe baza unei medii în care ponderea examenului de Bacalaureat este de 75%. Şi Facultatea de Informatică a renunţat la testul scris, urmând să facă admiterea de baza unei medii în care nota la Matematică sau Informatică din cadrul examenului de Bacalaureat va conta în proporţie de 75%. De asemenea, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Facultatea de Teologie Ortodoxă, precum şi Facultatea de Teologie Romano-Catolică au renunţat la probele specifice, admiterea realizându-se doar pe baza rezultatelor obţinute la examenul de Bacalaureat - se menţionează într-un comunicat remis AGERPRES.

Calendarul de admitere a inclus şi o etapă de preînscriere care a început la 7 aprilie 2020. În etapa următoare înscrierile se desfăşoară în perioada 13-18 iulie. Sesiunea din septembrie organizată doar pentru locurile rămase disponibile se desfăşoară în perioada 7-9 septembrie.


Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'' din Bucureşti (5) organizează concurs de admitere pentru toate facultăţile

La Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Carol Davila'' din Bucureşti înscrierea candidaţilor şi depunerea documentelor obligatorii (scanate în format pdf) la concursul de admitere sesiunea iulie 2020 se face exclusiv on-line, pe platforma dedicată examenului de admitere- www.adm.umfcd.ro.

Examenul de admitere este programat pe 26 iulie, conform site-ului https://admiteremedicina.ro/

Pentru confirmarea locului, candidaţii declaraţi admişi au obligaţia de a depune la secretariatele facultăţilor documentele în original în vederea înmatriculării, după un calendar ce va fi anunţat, arată o notă la metodologia de admitere publicată pe site-ul instituţiei https://umfcd.ro/.


Universitatea de Medicină şi Farmacie ''Iuliu Haţieganu'' din Cluj-Napoca (5) închiriază spaţii pentru desfăşurarea examenului

Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca organizează examenele de admitere în varianta clasică în perioada 25-26 iulie, dar în spaţii mai mari, pentru a putea să asigure distanţa prevăzută de normele legale.

Examenul de admitere pentru cele trei facultăţi din cadrul universităţii, Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie, se va desfăşura atât în amfiteatrele universităţii, cât şi în alte spaţii care vor fi închiriate pentru acest scop, anunţă un comunicat de presă transmis AGERPRES. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Irina Giurgiu)

 

Citiţi şi:

 

Admiterea la facultate se mută în mare parte în mediul online (partea a II-a)

Afisari: 9

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Orice realitate umană - și nu cunoaștem alta - este mărginită. Cine nu-și vede limitele, deficiențele, nu poate într-adevăr să-și vadă înfățișarea și, prin urmare, însușirile, harul.'' - J.Ortega y Gasset (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 25-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 25 februarie

Ortodoxe Sf. Ier. Tarasie, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. aep.Tarasie al Constantinopolului Romano-catolice Sf. Cezar, medic Sfântul Ierarh Tarasie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 25 feb

Documentare 25-02-2025 06:00

Consiliul Afaceri Generale al UE din 25 februarie 2025

Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 25 februarie 2025, la Bruxelles, miniștrii afacerilor europene din Uniune luând în discuție teme precum pregătirea Consiliului European din martie, programul Comisiei Europene pentru 2025, viitorul Europei etc, notează site-ul htt

Documentare 25-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 februarie

Este a 56-a zi a anului 2025. Au mai rămas 309 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 00 m și apune la 17 h 58 m. Luna răsare la 05 h 52 m și apune la 14 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-02-2025 10:11

Consiliul Afaceri Externe al UE: Adoptarea unui nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei (24 februarie)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 24 februarie 2025, la Bruxelles, pe ordinea de zi aflându-se subiecte precum războiul din Ucraina, situația din Orientul Mijlociu, inclusiv Siria, Liban și UNRWA (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees), conflictul din Republica Democratică Congo, situația din Iran etc. S

Documentare 24-02-2025 09:52

CITATUL ZILEI

''Înțelepciunea însăși ne arată că nu toți cei buni sunt și fericiți.'' - Cicero (''Proverbe și cugetări latine'', Editura Albatros, 1976) 

Documentare 24-02-2025 08:30

Războiul din Ucraina: Sinteza evenimentelor

La trei ani de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Rusia ocupă aproximativ 20% din teritoriul țarii, după ce a câștigat peste 4.000 de kilometri pătrați de teritoriu în 2024. Rusia continuă să bombardeze orașele ucrainene, în timp ce Ucraina exercită presiune asupra Rusiei prin atacuri continue asupra infrastructurii rusești. Luptele și ata

Documentare 24-02-2025 08:00

SĂRBĂTORI ȘI TRADIȚII POPULARE: Dragobetele

Dragobetele, numit și Cap de Primăvară, era sărbătorit, în funcție de zona etnografică, în una din zilele de la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie. În mai multe comune din Muntenia și mai cu seamă în cele din județele Gorj și Olt, sărbătoarea Aflării capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, care cade

Documentare 24-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 24 februarie

Ortodoxe Întâia și a doua aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul Greco-catolice Întâia și a doua aflare a capului Sf. Ioan Botezătorul Romano-catolice Fer. Marcu de Marconi, pr. Întâia și a doua aflare a Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărb

Documentare 24-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 februarie

Este a 55-a zi a anului 2025. Au mai rămas 310 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 01 m și apune la 17 h 57 m. Luna răsare la 05 h 11 m și apune la 13 h 26 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Liviu Tatu) 

Documentare 23-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița americană Kristin Davis

Actrița Kristin Davis s-a născut la 23 februarie 1965 în Boulder, Colorado. Nu are frați sau surori, iar părinții ei au divorțat pe când ea era foarte mică. A fost adoptată de către tatăl vitreg, Keith Davis, profesor de psihologie, după ce acesta s-a căsătorit cu mama ei, Dorothy, un analist de date universitar, în 1968. Tatăl său vitreg mai avea trei fiic

Documentare 23-02-2025 09:00

DOCUMENTAR: Împăratul Japoniei Naruhito împlinește 65 de ani (23 februarie)

La 23 februarie 2025, împăratul Japoniei Naruhito împlinește 65 de ani, conform www.kunaicho.go.jp. Împăratul Naruhito a urcat la Tronul Crizantemei la 1 mai 2019, iar ceremonia oficială de preluare a tronului imperial s-a desfășurat la 22 octombrie 2019, începând o nouă eră

Documentare 23-02-2025 08:30

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea

Actul de înființare a Patriarhatului ortodox român a fost adoptat în ședința din 4 februarie 1925 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Hotărârea de înființare a Patriarhiei a fost adoptată apoi de Senat, la 12 februarie 1925, și de Camera Deputaților, la 17 februarie 1925, iar la 23 februarie 1925 s-a promulgat Legea pentr

Documentare 23-02-2025 08:00

23 februarie - Ziua hidrografului militar

Ziua hidrografului militar este marcată, anual, la 23 februarie. În 2025 se împlinesc 99 de ani de la înființarea Serviciului Hidrografic Maritim, prin Decizia Ministerială nr. 126 din 23 februarie 1926, emisă în baza prevederilor Legii de organizare a Marinei din 1898 și ale art. 1 din Regulamentul de funcționare a Marinei Militare din 1912, cu sediu

Documentare 23-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Nu întotdeauna se realizează râvnirile oamenilor. De aceea caută să viețuiești mulțumindu-te cu ce ai'' (''Maxime, sentințe și aforisme din Egiptul antic'', Editura Albatros, București, 1975)