logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

18 iunie - Ziua gastronomiei durabile (ONU)

Imagine din galeria Agerpres

În fiecare an, la data de 18 iunie este marcată "Ziua gastronomiei durabile" (Sustainable Gastronomy Day).

La 21 decembrie 2016, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat Rezoluţia A/RES/71/246, prin care a desemnat 18 iunie drept Ziua gastronomiei durabile, conform site-ului oficial al ONU, www.un.org.

Decizia recunoaşte gastronomia ca fiind "o expresie culturală legată de diversitatea naturală şi culturală a lumii". Având în vedere că pandemia de COVID-19 se desfăşoară încă pe tot globul, gastronomia durabilă - care celebrează ingredientele şi produsele de sezon şi contribuie la păstrarea vieţii sălbatice, precum şi a tradiţiilor noastre culinare - este astăzi mai relevantă ca niciodată.

Gastronomia este uneori numită arta de a prepara mâncăruri alese. De asemenea, se poate referi la un mod de a găti dintr-o anumită regiune. Cu alte cuvinte, gastronomia se referă adesea la mâncarea şi bucătăria dintr-un anumit loc. Durabilitatea implică desfăşurarea unei activităţi (de exemplu, agricultură, pescuit sau chiar pregătirea unei mese) fără a ne irosi resursele naturale, iar această activitate poate fi continuată în viitor fără a dăuna mediului sau sănătăţii noastre.

Prin urmare, gastronomia durabilă este sinonimă cu o bucătărie care ţine cont de originea ingredientelor, de felul în care acestea sunt cultivate şi de modul în care ajung în pieţe şi, în cele din urmă, în farfuriile noastre.

Până în 2050, lumea va avea peste 9 miliarde de guri de hrănit, evidenţiază www.fao.org. Cu toate acestea, o treime din totalul produselor alimentare se pierd sau se irosesc. Ca producători, trebuie să fim mai atenţi cu privire la modul în care folosim resursele naturale şi, în calitate de consumatori, trebuie să fim mai selectivi în alegerea alimentelor.

Consumul de produse locale contribuie la stimularea economiei unei regiuni, îi sprijină pe fermieri, reduce gazele cu efect de seră şi economiseşte resursele utilizate pentru transportul alimentelor. Cumpărând produse cultivate la nivel local vom crea cerere pentru acestea, fapt ce îi ajută pe fermieri să îşi menţină traiul.

Având grijă de alimentele şi de pieţele locale putem ajuta la păstrarea rădăcinilor noastre culinare. Înseamnă că suntem conştienţi de resursele care au fost utilizate pentru a creşte alimentele care ne plac şi că ajutăm la menţinerea tradiţiilor culinare.

Alegând alimente cultivate local şi consumând produse de sezon, putem ajuta la schimbarea obiceiurilor de cumpărare ale întreprinderilor locale, cum ar fi restaurantele şi hotelurile, şi putem susţine pescarii şi fermierii din zonă.

Aşadar, putem să-i sprijinim pe fermieri cumpărând produse alimentare din pieţele locale. Aprovizionându-ne de la micii producători sau de la fermieri de familie, le vom susţine traiul şi vom consolida comunităţile. În călătoriile noastre, putem încerca mâncarea locală: fie că gustăm feluri de peşte despre care nu am auzit niciodată sau fructe pe care nu le-am văzut vreodată, consumul de produse locale ne va ajuta să înţelegem mai bine cultura unui loc şi să susţinem economiile locale. Putem păstra vii tradiţiile culinare, ce ne amintesc de rădăcinile noastre ancestrale. De asemenea, putem evita risipa de alimente: în timp ce gătim şi chiar după masă, să ne asigurăm că folosim cu cumpătare ingredientele şi să păstrăm resturile. Să fim atenţi la mărimea porţiilor, la termenele de valabilitate şi să reutilizăm resturile este una dintre cele mai uşoare metode de a economisi şi de a conserva resursele naturale.

Adunarea Generală a ONU, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), în colaborare cu statele membre, cu structurile ONU, cu alte organizaţii internaţionale şi regionale, precum şi cu societatea civilă, depun eforturi pentru a facilita marcarea Zilei gastronomiei durabile, pentru a atrage atenţia publicului asupra contribuţiei gastronomiei la dezvoltarea durabilă.

Printre iniţiativele UNESCO legate de gastronomia durabilă se regăsesc: Reţeaua de Oraşe Creative, o iniţiativă lansată în 2004 prin care oraşele se angajează să îşi împărtăşească bunele practici şi să dezvolte parteneriate în şapte domenii creative, inclusiv gastronomia; promovarea utilizării energiei curate în restaurante (utilizarea gazului, a energiei electrice sau a gazelor naturale în locul cărbunelui); creşterea gradului de conştientizare a publicului cu privire la gastronomia durabilă prin intermediul canalelor de televiziune şi prin emisiuni gastronomice, precum şi prin expoziţii destinate industriei alimentare şi fermierilor.

La rândul său, FAO promovează "dietele verzi", care sunt atât sănătoase, cât şi durabile, menţionează www.un.org. Totodată, FAO prezintă pe site-ul său, www.fao.org, culturi tradiţionale - soiuri locale de fructe, legume şi cereale, făcând astfel cunoscute culturi care par să fi fost uitate sau sunt puţin utilizate, în ciuda calităţii lor remarcabile. AGERPRES/(Documentare - Doina Lecea, editor: Marina Bădulescu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 7

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 10-02-2025 15:02

Interimatul funcției prezidențiale (procedură)

Președintele Klaus Iohannis și-a anunțat, la 10 februarie 2025, demisia din funcția de președinte al României. El a menționat că va pleca de la Palatul Cotroceni pe data de 12 februarie. Klaus Ioha

Documentare 10-02-2025 12:13

Suspendarea și demiterea președintelui României (procedură)

Birourile permanente ale Senatului și Camerei Deputaților se reunesc la 10 februarie 2025, începând cu ora 13:30. Birourile permanente reunite ar urma să ia o decizie în privința cererii de suspendare a președintelui Klaus Iohannis. Partidul Oamenilor Tineri (POT) a anunțat, la 5 februarie, că a redepus, pentru a treia oară,

Documentare 10-02-2025 11:30

Sesiune plenară a Parlamentului European în perioada 10-13 februarie 2025

Parlamentul European (PE) se reunește în sesiune plenară la Strasbourg, în perioada 10-13 februarie 2025. Pe agenda vor fi supuse dezbaterilor și votului subiecte precum raportul anual al Băncii Centrale Europene (BCE), sprijinul UE pentru Ucraina, Programul de lucru al Comisiei pe 2025, viitoarea strategie a UE pentru Orientul Mijlociu, situația actuală a relați

Documentare 10-02-2025 09:30

FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la debutul seriei animate 'Tom și Jerry' (10 februarie)

La 10 februarie 1940, a avut loc debutul în cinematografie al îndrăgitelor personaje animate Tom și Jerry, în scurtmetrajul de 9 minute 'Puss Gets the Boot', arată www.imdb.com. Creatorii celor două personaje și realizatorii peliculei au fost William Hanna și Joseph Barbera. Producătorul peliculei a

Documentare 10-02-2025 09:00

10 februarie - Ziua internațională a leopardului arab (ONU)

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 10 februarie drept Ziua internațională a leopardului arab, în Rezoluția 77/295, pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la leopardul arab, se menționează pe site-ul https://www.un.org/. Leopardul arab este clasificat pe Lista Roșie a IUC

Documentare 10-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Cea mai bună filozofie e cea care muncește tăcută un colț de ogor' - N. Iorga (Cugetări, Ed. Albatros, 1972) 

Documentare 10-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 10 februarie

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Haralambie; Sf. Mc. Valentina Greco-catolice Sf. m. Haralambie; Sf. Scolastica Romano-catolice Sf. Scolastica, fc. Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua

Documentare 10-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 10 februarie

Este a 41-a zi a anului 2025. Au mai rămas 324 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 23 m și apune la 17 h 38 m. Luna apune la 06 h 31 m și răsare la 15 h 08 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Irina Andreea Cristea)

Documentare 09-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Mia Farrow

Actrița americană Mia Farrow s-a născut la 9 februarie 1945, la Los Angeles. Este fiica regizorului John Farrow și a actriței Maureen O'Sullivan, mama sa fiind cea care i-a îndreptat pașii către lumea filmului. După studii, s-a hotărât să devină actriță. A debutat în filmul ''John Paul Jones'' (1959), regizat de tatăl său

Documentare 09-02-2025 09:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 125 de ani de la apariția competiției și trofeului dedicate Cupei Davis (9 februarie)

Tenisul a apărut în 1874 în Marea Britanie, iar ulterior s-a extins foarte repede în America, conform www.tennis.com. În jurul anului 1880 tenisul era practicat în aproximativ 30 de cluburi exclusiviste din SUA, majoritatea pe coasta de est, dar și în San Francisco, Chicago și New Orleans

Documentare 09-02-2025 08:00

9 februarie - Ziua Limbii Elene

La 9 februarie, în fiecare an, este sărbătorită în țara noastră, Ziua Limbii Elene, instituită prin Legea nr. 204/2018, cu scopul păstrării tradițiilor, culturii și limbii materne de către persoanele aparținând acestei minorități etnice. Inițiativa legislativă privind instituirea acestei zile i-a aparținut lui Dragoș Gabriel Zisopol, președin

Documentare 09-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Nu din prisosul, nu din puținul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îți lipsește. Dăruind altuia ce nu ai - credință, lumină, încredere, nădejde - le vei dobândi și tu.' - Nicolae Steinhardt (Monahul Nicolae Delarohia); 'Jurnalul fericirii', Editura Mănăstirii Rohia, 2005. 

Documentare 09-02-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 9 februarie

Ortodoxe Sf. Mucenic Nichifor Duminica a 33-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 33 dR. Sf. m. Nichifor Romano-catolice Duminica a 5-a de peste an Sf. Apolonia, fc. m. Sfântul Mucenic Nichifor este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 9 februarie.

Documentare 09-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 9 februarie

Este a 40-a zi a anului 2025. Mai sunt 325 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 24 m și apune la 17 h 36 m. Luna apune la 05 h 46 m și răsare la 13 h 57 m. Vărsător: 20 ianuarie - 18 februarie. Al treilea decan: 9 februarie - 18 februarie. AGERPRES/(Documentare - Daniela

Documentare 08-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon

Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic