DOCUMENTAR Marele artist Tom Jones împlineşte 80 de ani
Sir Thomas Jones Woodward, cunoscut sub numele de scenă Tom Jones, s-a născut la 7 iunie 1940, în Pontypridd, Ţara Galilor. A devenit cunoscut la mijlocul anilor '60 prin stilul său interpretativ şi ţinuta excentrică. În 1963, Tom Jones devine vocalist în trupa Tommy Scott and the Senators, cu care cântă o perioadă la Young Men Club Association din localitatea Cwmtillery din Marea Britanie, potrivit site-ului www.bestmusic.ro.
După părăsirea trupei, începe cariera solo. În perioada în care cânta cu formaţia Tommy Scott and the Senators, Tom Jones este remarcat de Gordon Mills, care îi propune să îl reprezinte. Mills era cel care îl lansase şi pe Engelbert Humperdinck. Vocea lui foarte răguşită şi mişcările care se asemănau cu ale lui Elvis Presley - un artist care l-a influenţat - au reprezentat câteva piedici la începutul afirmării, conform site-ului www.cinemarx.ro.
Casa de înregistrări Decca s-a arătat interesată şi astfel Tom Jones a înregistrat în 1964 single-ul ''Chills and Fever'', iar următorul, ''It's Not Unusual'' (lansat în anul 1965 şi scris împreună cu Les Reed), a devenit un hit internaţional şi a ajuns în Top Ten în Statele Unite şi pe primul loc în topurile din Marea Britanie.
În 1965, interpretează ''Thunderball'', tema principală a filmului omonim din seria James Bond şi a câştigat premiul Grammy la categoria Best New Artist. În 1966, popularitatea sa a început să scadă, iar Mills a hotărât să îi schimbe imaginea în cea a unui interpret de cântece sentimentale. Piesele sale se adresau acum unui public mai larg, un exemplu fiind hitul ''Green, Green Grass of Home''. Metoda a funcţionat, iar Tom Jones a revenit în vârfurile topurilor din Marea Britanie şi a intrat în Top 40 în SUA. Piesele sale au avut un succes răsunător pe ambele părţi ale Atlanticului. Au urmat apoi hit-uri după hit-uri: ''What's New Pussycat'', ''I'll Never Fall in Love Again'', ''Delilah'', precizează bestmusic.ro.
În 1969, Tom Jones a susţinut pentru prima dată un spectacol în Las Vegas, la Flamingo Hotel. Spectacolele susţinute în Las Vegas şi stilul său vestimentar, cămăşile pe jumătate descheiate şi pantalonii strâmţi au devenit marca personală a lui Tom Jones. În acea perioadă, a început să înregistreze mai puţin şi să se concentreze din ce în ce mai mult pe încheierea de contracte pentru show-urile din cluburi. Apariţiile sale la Ceasar Palace sunt descrise ca o frenezie de bună dispoziţie şi distracţie.
În 1969, a devenit gazda propriului show de televiziune, "This is Tom Jones", care a fost difuzat până în 1971. În anii '70, a lansat alte piese de succes - ''Daughter Of Darkness'' sau ''She's A Lady''. În Las Vegas, la studiourile Paramount, şi-a întâlnit idolul, pe Elvis Presley, în timpul filmărilor pentru ''Paradise, Hawaiian Style''. Au devenit buni prieteni şi au susţinut nenumărate duete în Las Vegas, până la moartea lui Elvis în 1977. Între timp, a devenit prieten şi cu Frank Sinatra. Tom Jones a cântat cel puţin o dată pe săptămână în Las Vegas până în 2011.
În 1989, Tom Jones a primit o stea pe Hollywood Walk of Fame din Los Angeles, potrivit site-ului www.biografii.famouswhy.ro. Cea mai impresionantă distincţie pentru talentul său este faptul că a fost decorat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii pentru serviciile aduse Coroanei Britanice prin muzică. Ceremonia a avut loc la Londra, în 29 martie 2006, la Palatul Buckingham.
De-a lungul carierei, Tom Jones a editat 39 de albume de studio, 3 albume live, 16 compilaţii, având peste 100 de single-uri de succes. Materialele discografice ale lui Tom Jones s-au vândut din 1965 în peste 100 de milioane de exemplare, la nivel mondial. A colaborat cu numeroşi artişti: Robbie Williams, Van Morrison, Tori Amos, The Cardigans, Chicane, Zucchero, Natalia Imbruglia, The Pretenders.
A apărut în multe filme printre care ''Burt Bacharach... This Is Now'' (1996), ''Brit Awards 1998'' (1998), ''Jerry Springer on Sunday'' (1999), ''Night of a Thousand Shows'' (2000), ''Pavarotti & Friends for Afghanistan'' (2001), ''The Jubilee Girl'' (2002), ''Elvis: Viva Las Vegas'' (2007), ''Here Come the Boys'' (2008) sau ''The Godfather'' (2010).
Tom Jones a vizitat România în 1996, când a susţinut un recital la Festivalul Cerbul de aur. A revenit în 2008, pentru un concert la Romexpo, apoi în 2011 şi 2013, când a avut concerte la Sala Palatului. În iunie 2019, a avut un concert în Cluj Napoca, la Sala Polivalentă BT Arena, potrivit infomusic.ro.
Din bogata discografie a artistului galez amintim: "A-Tom-IC Jones" (1966), "Tom Jones Live!" (1967), " Help Yourself" (1968), "Fever Zone" (1969), "Live in Las Vegas" şi "This Is Tom Jones" (1969), "I (Who Have Nothing)" şi "Tom" (1970), "She's a Lady" şi "Live at Caesar's Palace" (1971), "Close Up" (1972), "Somethin' 'Bout You Baby I Like" (1974), "Memories Don't Leave Like People Do" (1975), "What a Night" şi "Say You'll Stay Until Tomorrow" (1977), "Rescue Me" (1980), "The Duets: Tom Jones and Friends" şi "Darlin' " (1981), "Don't Let Our Dreams Die Young" şi "Tom Jones Country" (1983), "Love Is on the Radio" (1984), "The Country Side of Tom Jones" şi "Tender Loving Care" (1985), "Things That Matter Most to Me" (1987), "A Minute of Your Time" (1989), "Carrying a Torch" (1991), "The Lead and How to Swing It" (1994), "Tom Jones & Friends Live" şi "Live!" (1997), "Reload" (1999), "Hot and Live" şi "Reunited" (2000), "Mr. Jones", "Live in the Desert" - vol. 1 şi 2 (2002), "In Concert with Friends" şi " In Nashville" (2004), "Superhits" (2006), "Live" (2007), "24 Hours" (2008), "Praise & Blame" (2010), "Spirit in the Room" (2012, "Long Lost Suitcase" (2015). AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: Tom Jones/Facebook
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
A murit scriitorul Constantin Abăluță (fișă biografică)
Scriitorul Constantin Abăluță a murit la vârsta de 86 de ani, a anunțat președintele Uniunii Scriitorilor din România, Varujan Vosganian. 'Un om distins, un cărturar, un poet sensibil, Constantin Abăluță ne-a părăsit cu discreție, pe vârfurile sufletului...', a transmis Varujan Vosganian într-o postare pe pagina sa de pe o rețea de soc
Fostul mare handbalist Cornel Oțelea a decedat la vârsta de 84 de ani (fișă biografică)
Fostul mare handbalist Cornel Oțelea, câștigător a trei titluri mondiale cu echipa națională a României, a încetat din viață, miercuri, 22 ianuarie 2025, la vârsta de 84 de ani. 'Ne-a părăsit
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița americană Diane Lane
Diane Lane, actriță americană, este cunoscută pentru rolurile din filmele 'The Outsiders', 'Under the Tuscan Sun', 'The Perfect Storm' sau 'Man of Steel'. Interpretarea ei din drama 'Unfaithful' (2002) i-a adus nominalizările pentru cea mai bună actriță la Premiile Academiei, la Premiile Screen Actors Guild și la Globul de Aur.
CITATUL ZILEI
''Chiar dacă vom găsi o teorie unificată, nu vom putea face deci decât predicții statistice. Va trebui, totodată, să abandonăm concepția potrivit căreia există un singur univers observat. În locul ei, va trebui adoptată o imagine în care se află toate universurile posibile cu o anumită distribuție de probabilitate. Acest tablou poate explica de ce u
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 22 ianuarie
Ortodoxe Sf. Ap. Timotei; Sf. Cuv. Mc. Anastasie Persul Greco-catolice Sf. ap. Timotei; Sf. cuv. m. Anastasie Persanul Romano-catolice Sf. Vincențiu, diacon m.; Fer. Laura, m. Sfântul Apostol Timotei este pomenit în calendarul creștin ortod
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 22 ianuarie
Este a 22-a zi a anului 2025. Au mai rămas 343 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 44 m și apune la 17 h 11 m. Luna răsare la 01 h 12 m și apune la 11 h 15 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Roxana Losneanu)
DOCUMENTAR: 120 de ani de la nașterea designerului Christian Dior (21 ianuarie)
Designerul Christian Dior s-a născut la 21 ianuarie 1905, în Granville, un mic oraș din provincia franceză Normandia. A locuit aici până la vârsta de cinci ani, când întreaga lui familie s-a mutat la Paris. Cu toate că era pasionat de artă și își exprimase interesul de a deveni arhitect, la insistențele părinților a studiat
CITATUL ZILEI
''O glumă proastă zice că motivul pentru care nu am fost contactați de o civilizație extraterestră este că civilizațiile tind să se autodistrugă atunci când ating stadiul nostru. Am însă destulă încredere în bunul-simț al publicului și cred că putem dovedi falsitatea acestei afirmații''. - Stephen W. Hawking (''Visul lui Einste
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 ianuarie
Ortodoxe Sf. Cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. Mc. Neofit; Sf. Mc. Agnia din Roma Greco-catolice Sf. cuv. Maxim Mărturisitorul; Sf. m. Neofit; Sf. m. Agneza Romano-catolice Sf. Agneza, fc. m. Sfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul este pomenit în
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 ianuarie
Este a 21-a zi a anului 2025. Au mai rămas 344 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 44 m și apune la 17 h 10 m. Luna răsare la 00 h 08 m și apune la 10 h 56 m. Luna la Ultimul Pătrar 22 h 30 m. Alinierea planetelor Marte, Jupiter, Uranus, Neptun, Venus și Saturn AGERPRES/(D
PERSONALITATEA ZILEI: Regizorul italian Federico Fellini
Federico Fellini a fost unul dintre cei mai mari regizori ai cinematografiei mondiale din toate timpurile. Opt dintre filmele sale au fost recompensate cu premii Oscar ale Academiei Americane de Film la diferite secțiuni: ''I Vitelloni'' (1953), ''La strada'' (1954), ''Le notti di Cabiria'' (1957), ''La Dolce Vita'&
Reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial, la Davos (20-24 ianuarie 2025)
În 2025, a 55-a ediție a Reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (World Economic Forum - WEF) are loc între 20 și 24 ianuarie în Davos, Elveția. Întâlnirea de anul acesta se desfășoară sub tema ''Colaborare pentru Era Inteligentă'' (Collaboration for the Intelligent Age), iar evenimentele sunt accesibile publicului larg cu
Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (20-26 ianuarie)
Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin este marcată în a doua jumătate a lunii ianuarie, în mai multe țări începând pe 20 ianuarie 2025, fiind axată pe creșterea gradului de conștientizare cu privire la sănătatea colului uterin. Această săptămână, un eveniment paneuropean inițiat de Asociația Europeană p
DOCUMENTAR: Zodia Vărsătorului (20 ianuarie - 18 februarie)
Zodia Vărsător (Aquarius în limba latină) reprezintă cel de-al 11-lea semn astrologic din zodiacul european (care cuprinde 12 zodii), originar din constelația Vărsător. Sub zodiacul tropical, Soarele se află în zodia Vărsător între aproximativ 20 ianuarie și 18 februarie, potrivit www.britannica.com.
CITATUL ZILEI
''Dacă acceptăm faptul că nu putem împiedica știința și tehnologia să schimbe lumea noastră, putem încerca să ne asigurăm cel puțin că schimbările făcute merg într-o direcție bună. Într-o societate democratică, aceasta înseamnă că publicul trebuie să înțeleagă elementele științei, astfel încât să poată lua decizii pe ba