PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi

Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA.
Fiul unui fost boxer iranian, Mike Agassi, Andre a început să joace tenis la vârsta de trei ani, la presiunile tatălui său, dovedind, însă, un talent extraordinar. La 13 ani, s-a înscris la Academia de Tenis a lui Nick Bollettieri, unde și-a perfecționat jocul timp de cinci ani. A participat la mai multe turnee de juniori și s-a afirmat rapid ca unul dintre cei mai buni jucători ai generației sale. A renunțat la școală în clasa a IX-a, iar la doar 16 ani, în 1986, a trecut la profesioniști, devenind în scurt timp, și datorită nonconformismului său, jucătorul preferat al tinerilor americani și nu numai al acestora.
A câștigat primul titlu la simplu în 1987, la Itaparica, încheind sezonul pe locul 25 în clasamentul ATP (''Association of Tennis Professionals''). În 1988 a câștigat alte șase titluri, iar în 1989, a câștigat singurul titlu al anului, la turneul de la Orlando, și a ajuns în finală la Roma, notează www.atpworldtour.com.
În 1990, a jucat prima finală de Mare Șlem din carieră, la Roland Garros, pe care a pierdut-o în fața lui Andres Gomez, și finala de la US Open, pierdută în fața compatriotului său Pete Sampras. În același an, a mai câștigat trei titluri și a contribuit la câștigarea Cupei Davis alături de echipa Statelor Unite. În 1991, este din nou finalist la Roland Garros, dar primul titlu de Mare Șlem vine abia un an mai târziu, în 1992, atunci când își trece în palmares Turneul de la Wimbledon. Urmează numeroase alte turnee câștigate, dintre care șapte turnee de Mare Șlem: US Open (1994, 1999), Australian Open (1995, 2000, 2001, 2003) și Roland Garros (1999).
În 1993, pe lângă turneele de la San Francisco și Scottsdale, câștigă și primul titlu din carieră la dublu, la Cincinnati, alături de coechipierul său Petr Korda. La finalul anului, însă, suferă o intervenție chirurgicală la încheietura mâinii drepte. A revenit în 1994, după recuperare, iar în 1995, pe 10 aprilie, ocupa prima poziție în clasamentul ATP, unde a rămas timp de 30 de săptămâni, până la 5 noiembrie. A revenit pe locul I în 1996, timp de două săptămâni, între 29 ianuarie și 5 februarie, conform www.atpworldtour.com. Tot în 1996, reprezintă Statele Unite la Jocurile Olimpice de la Atlanta. Surprinzător, în primele tururi trece greu de jucători mai slab cotați, suedezul Jonas Bjorkman, italianul Andrea Gaudenzi și sud-africanul Wayne Ferreira. În finală se impune lejer, cu 6-2, 6-3, 6-1, în fața spaniolului Sergi Bruguera, trecându-și în palmares și titlul olimpic.
În 1997, s-a căsătorit cu actrița Brooke Shields, de care avea să divorțeze doi ani mai târziu. În această perioadă, tenismenul american a trecut printr-o perioadă dificilă, atât pe plan personal, cât și profesional. În 1997, a căzut din topul 100 mondial, ajungând până la poziția 141 și încheind anul pe poziția 122, dar, după o pregătire riguroasă, revine, în doar un an, pe cea de-a șasea poziție. De altfel, în 1998 a fost desemnat jucătorul cu cea mai spectaculoasă evoluție a anului.
În 1999 își păstrează regimul riguros de antrenamente și reușește ca, la 13 septembrie, să ajungă din nou pe prima poziție în clasamentul ATP, menținându-se acolo până la finalul anului. Câștigă primul turneu la Roland Garros, cel de-al doilea la US Open, iar la Wimbledon ajunge în finală. În urma acestor rezultate spectaculoase, este desemnat jucătorul anului de către ATP. Ulterior, își îmbogățește palmaresul cu încă trei trofee obținute în urma victoriilor de la Australian Open, în 2000, 2001 și 2003.
În 2006, problemele la spate încep să-i limiteze mișcările din timpul jocului și este nevoit să renunțe la mai multe turnee. Își încheie cariera odată cu ultimul meci disputat la US Open, pierdut în fața lui Benjamin Becker, la 4 septembrie 2006. La finalul meciului, Agassi și-a luat rămas-bun de la cariera profesionistă, în fața a peste 23.000 de persoane care veniseră să-l vadă.
De-a lungul carierei de 21 de ani, Andre Agassi a câștigat 60 de turnee din 90 de finale disputate, dintre care 8 turnee de Mare Șlem: Wimbledon (1992), Australian Open (1995, 2000, 2001, 2003), US Open (1994, 1999) și Roland Garros (1999). A reușit, astfel, performanța de a câștiga toate cele patru mari turnee de Mare Șlem. De asemenea, a câștigat și un titlu la dublu, alături de coechipierul Petr Korda (Cincinnati, 1993) și o medalie olimpică (Atlanta, 1996). Din totalul partidelor disputate de-a lungul carierei, a câștigat 870 de meciuri și a pierdut doar 274, notează www.atpworldtour.com. În 2011, a fost inclus în ''International Tennis Hall of Fame''.
Turneul de la Roland Garros din 1999 s-a dovedit un moment decisiv în viața celor doi câștigători ai acestuia, Andre Agassi și Steffi Graf. La recepția dedicată învingătorilor, cei doi au dansat împreună și de atunci au rămas împreună. S-au căsătorit doi ani mai târziu, la 22 octombrie 2001, cu doar câteva zile înainte de nașterea fiului lor, Jaden Gil. În 2003, a venit pe lume și fetița Jaz Elle. După încheierea carierei profesioniste, cei doi s-au dedicat numeroaselor acțiuni de caritate pe care le-au inițiat.
Astfel, încă din 1994, Andre Agassi a înființat Fundația caritabilă Andre Agassi, care susține educația tinerilor defavorizați din Las Vegas, printr-un sistem de învățământ alternativ. Fundația a reușit să strângă banii necesari pentru deschiderea, în 2001, a Colegiului ''Andre Agassi'' (''Andre Agassi College Preparatory Academy''), menționează www.tennisfame.com. De asemenea, Agassi conduce și clubul ''Boys & Girls'', care promovează activitățile sportive și la care sunt înscriși peste 2.000 de copii.
În 2007, Andre Agassi, Muhammad Ali, Lance Armstrong, Warrick Dunn, Jeff Gordon, Mia Hamm, Tony Hawk, Andrea Jaeger, Jackie Joyner-Kersee, Mario Lemieux, Alonzo Mourning și Cal Ripken Jr. au înființat organizația non-profit ''Sportivi pentru Speranță'', care încurajează și ajută sportivii profesioniști să se implice în acte de caritate. În 1995 și 2001, Agassi a fost distins cu Premiul pentru Umanitate Arthur Ashe, acordat de către ATP (''Association of Tennis Professionals''), pentru ajutorul acordat tinerilor defavorizați din Las Vegas, prin ''The Agassi Boys and Girls Club''.
Andre Agassi se declară o persoană împlinită, rezumând, în volumul ''Open - O autobiografie'', lansat în anul 2009, împletirea armonioasă a tenisului cu viața personală: ''Cred că nu e întâmplător că tenisul folosește limbajul vieții. Avantaj, serviciu, greșeală, pauză, iubire... Fiecare meci e o viață în miniatură''.
A câștigat din tenis peste 31 milioane de dolari americani, fiind al șaselea din istorie, potrivit www.tennisfame.com. A făcut parte ca antrenor din staff-ul unui alt mare campion, sârbul Novak Djokovic (2017-2018).
Este căsătorit din 22 octombrie 2001, cu fosta mare jucătoare de tenis Steffi Graf. Împreună au doi copii, Jaden Gil și Jaz Elle.
În mai 2024, agenția AFP informa că Andre Agassi, va prelua banderola de căpitan la ediția Laver Cup programată în perioada 19-21 septembrie 2025, la San Francisco. El îl va înlocui pe compatriotul său american John McEnroe, care deținea această funcție de la crearea turneului, în 2017. ''Sunt foarte onorat să accept această invitație de a deveni căpitan al echipei Restului Lumii pentru Laver Cup'', declara Agassi. Căpitanul echipei Europei este din 2017 fostul lider mondial suedez Bjorn Borg.
În perioada 13-16 iunie 2024, Agassi a fost prezent, alături de soția sa Steffi Graf, la Sports Festival de la Cluj-Napoca, unde au disputat un meci demonstrativ cu Simona Halep și Andrei Pavel.
''Cei patru jucători de tenis legendari au făcut un show memorabil în cadrul demonstrativului de tenis organizat în BTarena. Meciul-spectacol s-a jucat cu casa închisă. Peste 8.500 de spectatori s-au bucurat de un joc de tenis presărat cu multe glume și scheme făcute de jucătorii care au arătat că sportul este spectacol. Evenimentul a început cu un show impresionant de lasere și s-a încheiat cu artificii și surprize pentru cele două jucătoare. Fiecare a primit câte un trofeu din flori cu numărul 1, o referință la cel primit de Simona Halep în 2017, la Beijing, Graff pentru cea mai bună jucătoare all-time, iar Simona, pentru jucătoarea care are primul loc în sufletele românilor'', potrivit unui comunicat al organizatorilor.
Steffi Graf a mulțumit și ea publicului, iar Andre Agassi a vorbit despre cât de încântat a fost de prima zi petrecută în România, pe terenul de joc, alături de fanii tenisului de aici. Cei doi s-au aflat pentru prima oară în România. 'Este o bucurie să fiu aici, să joc, să împărtășesc cu voi și cu prieteni dragi această seară. A fost o onoare pentru noi să fim aici. Am vrea să nu mai plecăm niciodată!', declara Andre Agassi.
Meciul a fost arbitrat de fosta jucătoare Raluca Olaru, iar înainte de meciul de dublu mixt anunțat a avut loc un meci de dublu masculin. Marele campion Andre Agassi a făcut echipă cu prietenul său Justin Gimelstob, iar Andrei Pavel cu Horia Tecău, invitații surpriză ai serii. AGERPRES/(Documentare - Andreea Onogea, Suzana Cristache Drăgan, editor: Liviu Tatu, editor online: Gabriela Badea)
* Sursa fotografiilor: Andre Agassi / Facebook.com
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)
În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României în 2024 a fost anulat de Curtea Constituțională a României la 6 decembrie 2024, prin H
Prezidențiale2025/ Calendarul alegerilor prezidențiale din 4 mai 2025
Calendarul alegerilor prezidențiale pentru alegerile din 4 mai 2025 a fost stabilit prin Hotărârea de Guvern nr. 17/2025 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acțiunilor necesare pentru alegerea Președintelui României din anul 2025. Astfel, primul tur al alegerilor prezidențiale este programat pe 4 mai, iar al doilea pe 18 mai 2025. De ase
CITATUL ZILEI
''Este frumos lucru să-l oprești pe cel care nedreptățește pe alții; sau, cel puțin, ferește-te să-i fii complice'' - Democrit (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981) AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Horia Plugaru)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Iason și Sosipatru; Sf. Mc. Maxim, Cvintilian și Dadas din Ozovia Greco-catolice Sf. ap. Iason și Sosipatru, din cei 70; Sf. m. Dada, Maxim și Quintilian Romano-catolice Ss. Petru Chanel, pr. m.; Ludovic M. Grignion de Montfort, pr.; Valeria, m. Sfinții Apostoli Iason și Sosipatru
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 aprilie
Este a 118-a zi a anului 2025. Au mai rămas 247 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 11 m și apune la 20 h 16 m. Luna răsare la 06 h 08 m și apune la 21 h 38 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)