logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Legendarul actor, regizor şi producător Clint Eastwood împlineşte 90 de ani

Image

Legendarul actor, regizor şi producător Clint Eastwood devenit celebru pentru rolurile sale de justiţiar în filme s-a născut la 31 mai 1930, la San Francisco. Până să se dedice carierei de actor a avut diverse ocupaţii: tăietor de lemne, metalurgist, grădinar, ajutor la o benzinărie şi pianist.

A debutat în cinematografie la mijlocul anilor '50, cu roluri mici în "Revenge of the Creature" (1955) şi "Tarantula" (1955). Patru ani mai târziu a apărut în "Rawhide" (1959). Primul rol important a fost cel din trilogia western "A Fistful of Dollars" (1964), după care au urmat seriile de filme western "For a Few Dollars More" (1965), "The Good, The Bad and The Ugly" (1967), ambele regizate de Sergio Leone. Au urmat roluri în peliculele "Hang 'Em High" (1968), "Coogan's Bluff" (1968), "Where Eagles Dare" (1968), "Paint Your Wagon" (1969).

 

 

Foto: (c) GIUSEPPE LAMI/ EPA


La decernarea premiilor Golden Globe în 1971, Clint Eastwood a primit premiul de excelenţă internaţională în cinematografie, Henrietta. În 1988, a primit premiul Cecil B. DeMille pentru întreaga sa activitate, iar în anul următor, a obţinut primul său Glob de Aur pentru regie, pentru filmul "Bird".

De asemenea, a obţinut nominalizări la Festivalul de Film de la Cannes pentru Palme d'Or pentru "White Hunter Black Heart" în 1990. În 1993, pelicula "Unforgiven" a primit cinci nominalizări la premiile Academiei, între care una obţinută de Clint Eastwood pentru cel mai bun actor în rol principal. Pelicula a mai fost recompensată cu două premii Oscar la categoriile cel mai bun film şi cel mai bun regizor câştigate de Clint Eastwood. Filmul a mai obţinut Oscaruri la categoriile cel mai bun actor în rol secundar (Gene Hackman) şi cel mai bun montaj, potrivit imdb.com.

În 1995, a semnat regia şi a interpretat rolul principal, alături de faimoasa Meryl Streep, în filmul "The Bridges of Madison County". Clint Eastwood şi-a continuat evoluţia remarcabilă, de la simplu actor, până la producător şi scenarist, cu filmele "Absolute Power" (1997) şi "True Crime" (1999), "Space Cowboys" (2000), "Blood Work" (2002), "Mystic River" (2003). Pentru pelicula "Mystic River", Clint Eastwood a obţinut nominalizări la Oscar în 2004 pentru cel mai bun regizor şi cel mai bun film. Pentru evoluţia din film actorul Sean Penn a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal, iar Tim Robbins a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

În 2005, a câştigat premiul Academiei pentru cel mai bun film şi cel mai bun regizor pentru producţia "Million Dollar Baby". A obţinut, de asemenea, o nominalizare la categoria cel mai bun actor pentru interpretare, potrivit sursei amintite.

În anul 2007, a obţinut două nominalizări la premiul Academiei, la categoriile cel mai bun regizor şi cel mai bun film, pentru drama de război "Letters from Iwo Jima", care înfăţişează o perspectivă japoneză asupra bătăliei istorice din cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit biography.com. De asemenea, filmul a mai fost nominalizat la premiile Golden Globe la categoria cel mai bun regizor.

Pentru contribuţia sa la cinematografie a primit, în 2009, premiul Lumiere, pentru întreaga sa activitate, de la cineastul francez Bertrand Tavernier la inaugurarea Marelui Festival de Film de la Lyon. Tot în acelaşi an, preşedintele francez Nicolas Sarkozy l-a decorat cu Legiunea de Onoare în grad de comandor, într-o ceremonie oficială la Palatul Elysée. "Este o onoare extraordinară", a spus Eastwood, la primirea distincţiei. "Este pur şi simplu o mare bucurie pentru mine. Chiar iubesc Franţa. Iubesc filmele şi iubesc aprecierea pe care poporul francez o are pentru filme", a adăugat el.

În 2010, a regizat şi produs drama "Hereafter", scrisă de Peter Morgan care i-a avut în rolurile principale pe Matt Damon, Cécile de France şi Bryce Dallas Howard. În 2012, a jucat în pelicula "Trouble with the Curve" alături de actori precum Amy Adams, John Goodman, Justin Timberlake.

În 2014, "American Sniper", filmul regizat de Clint Eastwood, a fost nominalizat la şase premii Oscar, inclusiv la categoriile "cel mai bun film", "cel mai bun actor în rol principal" (Bradley Cooper), "cel mai bun montaj", "cel mai bun montaj de sunet" şi "cel mai bun mixaj de sunet". Pelicula, ce îl are în rolul principal pe actorul Bradley Cooper, care interpretează rolul lunetistului Chris Kyle din Marina americană, a obţinut un singur trofeu, la categoria "cel mai bun montaj de sunet".

În noiembrie 2019 în pelicula ''Richard Jewell'', a cărui premieră a avut loc, la Los Angeles, regizorul Clint Eastwood, spune povestea agentului de securitate bănuit pe nedrept că ar fi plasat o bombă în timpul Jocurilor Olimpice de la Atlanta şi prins într-o controversă mediatică care i-a distrus viaţa. Protagonistul peliculei ''Richard Jewell'', inspirată din fapte reale, este un un fost poliţist, care a fost tratat iniţial ca un erou după ce a găsit rucsacul cu dispozitivul exploziv plasat în Atlanta, în timpul Jocurilor Olimpice de Vară din 1996. Explozia a făcut doi morţi şi peste 100 de răniţi.

 

 

Foto: (c)  ADAM S DAVIS/ EPA


Chiar dacă în urma avertismentelor sale, sute de persoane au reuşit să se pună la adăpost, Richard Jewell a fost apoi prezentat de presă ca unul dintre suspecţi, fără să fie însă vreodată arestat sau pus sub acuzare. "Nu i s-a oferit niciodată prezumţia de nevinovăţie", le-a spus Clint Eastwood jurnaliştilor prezenţi la premiera filmului. Viaţa fostului poliţist, care avea atunci 33 de ani şi locuia împreună cu mama sa, a fost analizată în cele mai mici detalii şi prezentată într-o lumină mai puţin măgulitoare în presă. Jewell a fost scos de pe lista suspecţilor de către FBI după 88 de zile, timp în care posturile de televiziune s-au instalat în faţa casei sale, analizându-i viaţa personală şi hărţuindu-i apropiaţii. Bărbatul a decedat în 2007, la 44 de ani, în urma unor probleme cardiace cauzate de diabet. AGERPRES/ (Documentare - Suzana Cristache Drăgan, editor: Horia Plugaru, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: Clint Eastwood/Facebook

Afisari: 10

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 03-04-2025 12:00

PATRIMONIUL MONDIAL UNESCO: Vechiul sat Holloko din Ungaria

Vechiul sat Holloko din nordul Ungariei a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 1987, datorită modului excepțional în care a conservat arhitectura, cultura și particularitățile stilului de viață din mediul rural de dinaintea practicilor agricole moderne ale secolului XX, potrivit whc.unesco.org

Documentare 03-04-2025 11:30

Congresul ordinar al UEFA, la Belgrad (3 aprilie)

La 3 aprilie 2025 se desfășoară, la Belgrad, în Sava Congress Centar, cel de-al 49-lea Congres ordinar al UEFA, conform https://www.uefa.com/. Congresul UEFA este organismul suprem de control al UEFA și reunește președinții și secretarii generali care reprezintă fiecare dintre cele 55 de asociații membr

Documentare 03-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar

Florentin Popescu, poet, prozator, critic și istoric literar este autorul unor exegeze despre clasici și contemporani. S-a născut la 3 aprilie 1945, în localitatea Lera-Chiojdu, județul Buzău. Licențiat al Facultății de Limba și Literatura Română a Universității din București (1969), a lucrat ca reporter și redactor de carte la mai multe reviste, z

Documentare 03-04-2025 10:30

Marele festival de hipism din Marea Britanie Randox Grand National de la Aintree (3-5 aprilie)

Randox Grand National, cunoscutul festival de hipism din Marea Britanie, începe la 3 aprilie, la Aintree, în Merseyside, la 9,6 km nord-est de Liverpool, cel mai important eveniment, marea cursă de hipism, are loc la 5 aprilie, conform https://www.irishpost.com și

Documentare 03-04-2025 10:00

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'' (3-4 aprilie)

Conferința ''Moștenire culturală sigură - provocări europene în timp de război și criză'', desfășurată la Cracovia, pe 3-4 aprilie, servește drept platformă pentru schimbul de experiență și de bune practici între experții europeni în domeniul patrimoniului cultural, care este expus în continuare riscului de dezastre naturale și civile,

Documentare 03-04-2025 09:00

Summitul Global Inteligența Artificială în Africa, la Kigali (3-4 aprilie)

La 3 aprilie 2025, timp de două zile, la Kigali, în Rwanda, se desfășoară summitul inaugural cu caracter global dedicat inteligenței artificiale în Africa, potrivit https://www.techarena.co.ke și DPA. Lideri ai guvernelor lumii, importanți oameni de afaceri la nivel global, membri ai mediului academic și ai societății civile se întrunesc cu a

Documentare 03-04-2025 08:00

3 aprilie - Ziua Jandarmeriei Române

Ziua Jandarmeriei Române este marcată în fiecare an la 3 aprilie, reprezentând data la care a fost semnat actul de înființare a jandarmeriei 'Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi', în anul 1850, de către domnul Moldovei, Grigore Alexandru Ghica (1849-1853), potrivit portalului oficial

Documentare 03-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Din punctul de vedere al istoriei, destinul este superior maladiilor de destin și el rămâne astfel câtă vreme timpul istoriei nu are un sfârșit al lui sau câtă vreme este postulată judecata finală a istoriei lumii. Dar dacă timpul istoriei are un sfârșit și nu există o judecată finală a istoriei lumii, atunci istoria devine la râ

Documentare 03-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 3 aprilie

Ortodoxe Sf. Cuv. Nichita Mărturisitorul și Ilirie Greco-catolice Sf. cuv. Nichita Mărturisitorul Romano-catolice Ss. Alois Scrosoppi, pr.; Sixt I, pp. Sfântul Cuvios Nichita Mărturisitorul este pomenit în calendarul creștin ortodox

Documentare 03-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 3 aprilie

Este a 93-a zi a anului 2025. Au mai rămas 272 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 53 m și apune la 19 h 46 m. Luna răsare la 09 h 39 m și apune la 01 h 29 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Doina Lecea)

Documentare 02-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Papa Ioan Paul al II-lea (Karol Jozef Wojtyla) (1987-2005)

Karol Jozef Wojtyla a devenit papa Ioan Paul al II-lea din octombrie 1978, când a fost ales Episcop al Romei și lider al Bisericii Romano-Catolice. S-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia. A fost cel mai mic copil al părinților săi, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska. Mama lui a murit în 1929. Fratele său mai mare

Documentare 02-04-2025 10:00

2 aprilie - Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituției Prefectului este marcată la 2 aprilie, semnificând data la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noțiunea de ''prefect''. Instituită prin Legea 348/2018, această zi se sărbătorește anual începând din 2019. Propunerea legislativă de instituire a zilei, inițiată de nouă deputați și senatori, a

Documentare 02-04-2025 09:00

2 aprilie - Ziua internațională de conștientizare a autismului (ONU)

La 2 aprilie este marcată Ziua internațională de conștientizare a autismului, care a fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) prin Rezoluția 62/139, adoptată la 18 decembrie 2007. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat unanim ziua de 2 aprilie ca Zi internațională de conștientizare a autismului ('World Autism Aware

Documentare 02-04-2025 08:30

2 aprilie - Ziua internațională a cărții pentru copii

În fiecare an, pe 2 aprilie, zi ce reprezintă data nașterii renumitului scriitor Hans Christian Andersen, este marcată Ziua internațională a cărții pentru copii, pentru a le insufla copiilor dragostea pentru lectură și pentru a canaliza atenția spre cărțile de acest gen, scrie site-ul https://www.ibby.org/.

Documentare 02-04-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor apărării pe tema reînarmării Europei, la Varșovia (2-3 aprilie)

Miniștrii apărării ai Uniunii Europene (Consiliul Afaceri Externe) se întâlnesc într-o reuniune informală la Varșovia, în zilele de 2-3 aprilie 2025. Principalul subiect de discuție este reînarmarea Europei și rolul Uniunii Europene (UE) în ajungerea la o pace justă ca urmare a Războiului din Ucraina. Reuniunea este organizată sub egida pr