logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Ion Creangă, 130 de ani de la moarte - Critici literari despre opera scriitorului

Imagine din galeria Agerpres

Cel mai mare critic literar român, George Călinescu, spunea, în volumul "Viaţa lui Ion Creangă" (1938), că marele povestitor născut la Humuleşti este "o expresie monumentală a naturii în ipostaza ei istorică ce se numeşte poporul român sau, mai simplu, este poporul român însuşi, surprins într-un moment de genială expansiune...''.

''Limba lui Creangă este sufletul povestitorului, în măsura în care şi acesta se aşază ca vorbitor în mijlocul ascultătorilor, şi, totodată, sufletul eroilor săi. Naraţiunea are două realităţi concentrice: întâi pe aceea a povestitorului, care stârneşte hazul şi mulţumirea prin chiar prezenţa lui, cum se întâmplă cu actorul şi cu oratorul, apoi pe aceea a lumii din naraţiune. Nici Amintirile şi cu atât mai puţin Poveştile nu sunt opere propriu-zise de prozator, valabile în neatârnare, ci în părţi narate dintr-o întocmire dramatică cu un singur actor, monologica. Creangă este aci povestitor de basme, aci actor de compuneri ce intră în definiţia veche a nuvelei", spunea Călinescu.

El adăuga: ''Scriitori precum Creangă nu pot apărea decât acolo unde cuvântul e bătrân şi echivoc şi unde experienţa s-a condensat în formule nemişcătoare. Era mai firesc ca un astfel de prozator să răsară peste câteva veacuri, într-o epocă de umanism românesc. Născut cu mult mai devreme, Ion Creangă s-a ivit acolo unde există o tradiţie veche şi deci o specie de erudiţie, la sat, şi încă la satul de munte, de dincolo de Siret, unde poporul e neamestecat şi păstrător''.

Despre Ion Creangă, "Dicţionarul Scriitorilor Români" (Editura Fundaţiei Culturale Române, 1995) aminteşte că George Călinescu, în inegalabila monografie pe care i-o dedică, face din el un personaj, o legendă.

 


Foto: (c) Arhiva istorică AGERPRES - George Călinescu, critic, istoric literar, scriitor şi publicist român, 1952


"Adevărul e că un artist precum Creangă se iveşte o singură dată în istoria unui popor, şi atunci numai într-un moment de graţie. Este fără îndoială genial, ca orice scriitor despre care se poate spune că are simţul genial instinctiv al limbii şi al etosului popular nealterat. Opera sa este expresia uimitoare a bunului-simţ şi a unui suflet elementar, încremenit în formule neschimbătoare, eterne. În totul, un spectacol de măreţie simplă inanalizabilă", scrie volumul citat.

Tot George Călinescu scria, conform "Dicţionarul general al literaturii române" (2004): "Plăcerea stârnită de audiţia scrierilor lui Creangă e de rafinament erudit. (...) Creangă e un umanist al ştiinţei săteşti, scoţând din erudiţia lui un râs gros, fără a fi totuşi un autor vesel prin materie. Conţinutul poveştilor şi al amintirilor este indiferent în sine, ba chiar apt de a fi tratat liric ori fantastic, veselă este hohotirea interioară, setea nestinsă de vorbe, sorbite pentru ele însele, dintr-o voluptate strict intelectuală".

Referindu-se la "Amintiri din copilărie", Călinescu spunea: "În ele este simbolizat destinul oricărui copil: de a face bucuria şi supărarea părinţilor şi de a o lua şi el pe-ncetul pe acelaşi drum pe care l-au luat şi-l vor lua toţi. În Amintirile lui Creangă nu este nimic individual, nimic cu caracter de confesiune ori de jurnal care să configureze o complexitate sufletească nouă. Creangă povesteşte copilăria copilului universal. (...) În materie de emoţii, cazul lui Creangă e mai simplu. Nu are de spus despre copilărie mai mult decât alţii. Chiotul lui este însă mai plin, sonor ca o voce minunată distinsă într-o gloată, şi se rezumă la: 'Şi, Doamne, frumos era pe atunci...' (...) Creangă este o expresie monumentală a naturii umane în ipostaza ei istorică ce se numeşte poporul român, sau, mai simplu, e poporul român însuşi, surprins într-un moment de genială expansiune".

Tudor Vianu, alt critic literar important al literaturii române, îl consideră pe Ion Creangă un scriitor român "de extracţie rurală", afirmând: "Funcţiunea literară fusese asumată, până către 1870, în literatura română, de scriitori proveniţi din lumea boierească, trăind în formele ei de viaţă şi orientându-se după gusturile ei. Junimea este şi ea prin compunere şi îndrumare, o societate aristocratică. Totuşi, prin Junimea se produce primul gest de transmitere a direcţiei literare unor scriitori de extracţie rurală; fenomen de mare însemnătate, a cărui nesocotire ar lăsa neexplicată întreaga dezvoltare ulterioară a literaturii noastre. Dar pe când noii scriitori de acum sau de mai târziu, un Eminescu, un Slavici, un Coşbuc, sunt oameni de cultură, formaţi sub influenţe filozofice sau umaniste şi trăind în genere în alte forme de viaţă decât ale poporului, aşa încât expresia acestuia ia la ei forma unei întoarceri romantice către obârşii sau a unei norme menite să evite scriitorului tragedia dezrădăcinării, Creangă este un rural autentic, fără romantismul ruralităţii şi fără vreuna din complicaţiile sufleteşti ale smulgerii din rădăcini. Cazul lui este din această pricină unul din cele mai rare. Priviţi în perspectiva marilor linii de direcţie ale literaturii noastre, nici Delavrancea, nici Vlahuţă, nici Iosif, nici Cerna, nici Goga, nici chiar Sadoveanu nu apar atât în succesiunea lui Creangă, cât în aceea a lui Eminescu".

"Gesturile tipice ale creaţiei tuturor acelora sunt nostalgia, întoarcerea, protestul, revendicarea, aspiraţia către o lume pe care au părăsit-o, dar către care se doresc înapoi, pe care o resimt mai curată şi mai bună. Nimic din toate acestea la Creangă. Povestitorul este adânc înfipt în lumea lui, aşa încât el o poate descrie fără duioşii retrospective, fără sentimentalitate, cu realism robust şi umor împăcat. Nostalgiile lui Creangă, articulate de câteva ori în Amintiri, au un sens individual, nu social; ele îl poartă către lumea copilăriei, nu către aceea a clasei sociale, pe care el ar fi părăsit-o. Într-un anumit sens, s-ar putea spune că Ion Creangă este cel mai puţin 'semănătorist' dintre scriitorii noştri", scria Tudor Vianu, potrivit site-ului crispedia.ro.

 


Foto: (c) CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO - Academicianul Eugen Simion, 2019


Academicianul Eugen Simion a descoperit în Creangă "nu numai figura jovială, pe care am moştenit-o din interpretările anterioare, umoristul de calitate, ci şi un moralist foarte sever, cu cruzimi neaşteptate care, de multe ori, scapă la lectură pentru că sunt înfăţişate în stilul lui caracteristic".

"Biografia lui Creangă e creată de opera lui. Cazul lui Creangă este totuşi mai complicat pentru că nu numai opera se substituie vieţii sale, dar şi viaţa lui începe să se identifice tot mai mult cu opera sa. O dublă comunicare, aşadar, o dublă substituire, o sinteză, în cele din urmă, pe care este greu s-o mai separi. Cine pe cine povesteşte? Cine pe cine creează la infinit? Ce datorează Amintirile din copilărie povestitorului (...) care, mâhnit de urâciunea vieţii, începe să evoce cu nostalgie lumea prin care a trecut şi în ce măsură, scriind, autorul se alcătuieşte pe sine şi scrie, în fond, o autobiografie verosimilă?", scria Eugen Simion, conform site-ului crispedia.ro. AGERPRES/(Documentare - Marina Bădulescu, editor: Roxana Mihordescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Afisari: 51

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 08-04-2025 13:50

A murit profesorul și analistul politic Bogdan Teodorescu (fișă biografică)

Profesorul Bogdan Teodorescu, analist politic, a murit la 8 aprilie 2025, la vârsta de 61 de ani. Dispariția lui Bogdan Teodorescu reprezintă o grea pierdere pentru societatea românească, arată conducerea SNSPA, într-un comunicat r

Documentare 08-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Scriitoarea Barbara Kingsolver

Barbara Kingsolver, născută la 8 aprilie 1955, în Annapolis, Maryland, SUA, este o scriitoare și activistă, ale cărei romane abordează teme precum rezistența oamenilor care trăiesc în medii neospitaliere și frumusețea care poate fi găsită chiar și în circumstanțe atât de dure. Kingsolver a crescut în estul statului Kentucky, fiind

Documentare 08-04-2025 10:15

Anunțarea listei scurte pentru International Booker Prize 2025

Lista scurtă pentru International Booker Prize 2025 va fi anunțată, la 8 aprilie 2025, la Londra, iar numele câștigătorului va fi dezvăluit în cadrul unei ceremonii desfășurate la muzeul Tate Modern din Capitala Regatului Unit, la 20 mai 2025. Președintele juriului ediției de anul acesta este scriitorul Max Porter. Alături de acest

Documentare 08-04-2025 10:00

Conferința despre finanțarea Rețelei transeuropene de transport TEN-T (8-9 aprilie)

Conferința despre finanțarea Rețelei transeuropene de transport TEN-T (8-9 aprilie) este organizată de Ministerul Dezvoltării Fondurilor și Politicii Regionale din Polonia, în timpul președinției poloneze a Consiliului UE, la Lublin. Construirea rețelei transeuropene de transport (TEN-T) asigură o mai mare mobilitate, competitivitate și o mai bună funcți

Documentare 08-04-2025 09:30

Cea de-a 21-a ediție a Premiilor BAFTA dedicate industriei de gaming (8 aprilie)

În ziua de 8 aprilie 2025, este programată ediția cu numărul 21 a ceremoniei de decernare a Premiilor BAFTA dedicate industriei de gaming, arată bafta.org. Cu acest prilej, Academia Britanică de Arte ale Filmului și Televiziunii va recompensa cele mai bune jocuri video britanice și internaționale lansate în intervalu

Documentare 08-04-2025 09:00

Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții

Potrivit Constituției din 2003, Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puteri

Documentare 08-04-2025 09:00

8 aprilie - Ziua internațională a romilor

Ziua internațională a romilor este sărbătorită anual de comunitatea internațională, la 8 aprilie, în cinstea recunoașterii culturii, istoriei și drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar și pentru a atrage atenția asupra discriminării cu care se confruntă comunitățile de romi din Europa și de pretutindeni, notează site-urile

Documentare 08-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților

Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din luna mai, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe buletin

Documentare 08-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Prietenul tuturor nu e prietenul nimănui.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) 

Documentare 08-04-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 aprilie

Ortodoxe Sf. Ap. Irodion, Agav, Ruf, Flegon, Asincrit și Ermis; Sf. Ier. Celestin, episcopul Romei Greco-catolice Sf. ap. Irodion, Agav, Ruf, Asincrit, Flegon și Hermas; Sf. papă Celestin Romano-catolice Ss. Iulia Billiart, călug.; Dionisie, ep. S

Documentare 08-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 aprilie

Este a 98-a zi a anului 2025. Au mai rămas 267 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 44 m și apune la 19 h 52 m. Luna răsare la 15 h 21 m și apune la 05 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 07-04-2025 10:00

7 aprilie - Ziua mondială a sănătății (OMS)

La 7 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua mondială a sănătății. În 2025, această zi dă startul unei campanii privind sănătatea mamei și a nou-născuților, intitulate 'Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță'. Campania, ce se va derula timp de un an, are ca obiectiv impulsionarea guvernelor și comunității din domeniul săn

Documentare 07-04-2025 09:00

7 aprilie - Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda (ONU)

Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda (1994) este marcată la 7 aprilie. La data de 23 decembrie 2003, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția (A/RES /58/234) prin care decreta data de 7 aprilie, la care a început, în 1994, genocidul din Rwanda, drept zi internațională de reflecție asupra genocidului din Rwand

Documentare 07-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025

Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Noile alegeri prezidențiale se desfășoară în baza mai multor acte normative: *Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României re

Documentare 07-04-2025 07:00

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale cu SUA și China (7 aprilie)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 7 aprilie 2025, la Luxemburg, pe ordinea de zi aflându-se relațiile comerciale ale Uniunii cu SUA și China, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/. Relațiile comerciale SUA-UE Miniștr