logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Conferința despre finanțarea Rețelei transeuropene de transport TEN-T (8-9 aprilie)

Image

Conferința despre finanțarea Rețelei transeuropene de transport TEN-T (8-9 aprilie) este organizată de Ministerul Dezvoltării Fondurilor și Politicii Regionale din Polonia, în timpul președinției poloneze a Consiliului UE, la Lublin.

Construirea rețelei transeuropene de transport (TEN-T) asigură o mai mare mobilitate, competitivitate și o mai bună funcționare a pieței unice a UE. Construcția rețelei centrale de transport transeuropene (TEN-T) este o prioritate a UE și urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului 2030 și într-o versiune extinsă până în 2040, potrivit https://polish-presidency.consilium.europa.eu/.

Până în prezent, construcția rețelei TEN-T a fost finanțată în principal de Facilitatea Conectarea Europei - CEF, precum și din fondurile politicii de coeziune. Dar bugetul UE nu mai este în măsură să finanțeze toate prioritățile, astfel că se caută identificarea de noi surse, cum ar fi împrumuturile Comisiei Europene pe piețele de capital sau implicarea mai largă a sectorului privat, arată pagina evenimentului.

În pragul negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2028-2034, este necesară o consultare între experți privind sursele de finanțare pentru construirea unei rețele extinse TEN-T.

În plus, modernizarea infrastructurii existente este esențială pentru a răspunde cererilor tot mai mari de rezistență la schimbările climatice, progresul tehnologic și cerințele de siguranță. Dezvoltarea infrastructurii civile-militare cu dublă utilizare este la fel de importantă.


Ce cuprinde TEN-T

TEN-T este o rețea la nivelul UE de căi ferate, căi navigabile interioare, rute maritime pe distanțe scurte și drumuri. Metodologia de planificare a fost stabilită în 2013 și a fost actualizată în cadrul unei revizuiri a Regulamentului TEN-T. Rețeaua conectează 424 de orașe europene importante, cu porturi, aeroporturi și terminale feroviare. Atunci când TEN-T va fi finalizată, va reduce timpul de deplasare între aceste orașe.

Rețeaua transeuropeană promovează transportul eficient pentru oameni și mărfuri, asigură accesul la locuri de muncă și servicii și permite comerțul și creșterea economică. Întărește coeziunea economică, socială și teritorială a UE și creează sisteme de transport fără întreruperi transfrontaliere, fără lacune, blocaje sau legături lipsă. În special de la revizuirea sa din 2024, acesta urmărește și să reducă impactul transporturilor asupra mediului și asupra climei și să sporească siguranța și rezistența rețelei, arată https://transport.ec.europa.eu/.

Rețeaua transeuropeană de transport este proiectată după o metodologie care prevede trei zone: rețeaua centrală, rețeaua centrală extinsă și rețeaua completă. Rețeaua centrală include cele mai importante conexiuni între orașe și noduri majore și trebuie finalizată până în 2030. Rețeaua centrală extinsă are termen de finalizare zece ani mai târziu, în 2040. Rețeaua cuprinzătoare conectează toate regiunile UE la rețeaua centrală și are termen de finalizare până în 2050.

Printre altele, cerințele pentru rețeaua TEN-T se referă la:

*Viteza de deplasare feroviară - până în 2040, liniile feroviare de pasageri de pe rețeaua centrală și extinsă trebuie să asigure funcționarea trenurilor care călătoresc cu viteze de cel puțin 160 km/h;.

*Sistemul european de management al traficului feroviar (ERTMS) - Sistemul european unic de semnalizare va fi implementat în întreaga rețea TEN-T, sporind siguranța și eficiența feroviară. Sistemele naționale vor fi eliminate treptat.

*Conectivitatea aeroporturilor - aeroporturile mari, cu peste 12 milioane de pasageri anual, trebuie să fie conectate prin calea ferată pe distanțe lungi, ceea ce face din calea ferată o alternativă competitivă la zborurile interne.

*Terminale de marfă - numărul și capacitatea terminalelor de transbordare vor fi extinse pentru a satisface cerințele de trafic. Aceasta include găzduirea de trenuri lungi de 740 de metri, promovarea trecerii la moduri de transport durabile și stimularea sectorului transportului combinat din Europa.

*Mobilitate urbană - toate orașele mari de-a lungul rețelei TEN-T vor dezvolta planuri de mobilitate urbană durabilă pentru a promova mobilitatea cu emisii reduse și zero.

*Combustibili alternativi - TEN-T reprezintă baza pentru instalarea punctelor de reîncărcare și a punctelor de alimentare cu combustibili alternativi, cum ar fi hidrogenul. Acesta completează cerințele Regulamentului privind infrastructura pentru combustibili alternativi pentru nodurile și terminalele urbane.

Propunerea de regulament revizuit a fost adoptată de Comisie la 13 decembrie 2021 ca parte a pachetului legislativ pentru o mobilitate eficientă și ecologică. Propunerea Comisiei a acordat o atenție deosebită noii structuri de guvernanță pentru politica TEN-T și multimodalității, stabilind obiective ce vizează în special pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare. Ca răspuns la impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Comisia a adoptat, la 27 iulie 2022, o propunere modificată care introduce mai multe modificări în textul inițial. În propunerea revizuită se solicită unificarea rețelei TEN-T prin utilizarea ecartamentului european standard al liniilor de cale ferată. De asemenea, se urmărește o mai bună conectivitate a Ucrainei și a Republicii Moldova cu UE prin extinderea coridoarelor europene de transport relevante, conform https://www.consilium.europa.eu/.


Ce înseamnă TEN-T pentru România

România face parte din două coridoare:

*Coridorul actual Rin-Dunăre, care va fi consolidat și va lega România (inclusiv doua porturi la Marea Neagra: Constanța și Sulina) de centrul economic al Europei, în Germania (Frankfurt, Stuttgart). De asemenea, va conecta porturi majore de pe Marea Baltică și Marea Nordului (Rostock, Hamburg, Bremen). Acest coridor traversează Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Serbia, Austria, Cehia.

*Un nou coridor nord-sud este creat pe flancul estic al UE: coridorul Marea Baltică-Marea Neagră-Marea Egee, care va conecta toate statele membre de-a lungul frontierei de est a UE. Va crea o nouă legătură între Polonia (Gdynia/Gdansk), Slovacia, Ungaria, România (inclusiv portul Constanța), Bulgaria și Grecia, potrivit unui document publicat pe https://s.iw.ro.

România ar trebui să se concentreze în special pe finanțarea UE pentru finalizarea rețelei centrale (termen limită 2030). Un obiectiv al revizuirii TEN-T este de a lega mai bine partea de est a UE de Rețeaua europeană de mare viteză. Noua rețea TEN-T din România include o linie de mare viteză care va lega România (conectând Constanța, București, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea) de centrul Europei la Viena (prin Budapesta).

În România, linia de mare viteză este inclusă în rețeaua centrală extinsă (termen limită de finalizare 2040). Porțiunea dintre București și Constanța este în rețeaua centrală (termen limită 2030). Această linie va include un tunel de aproximativ 22 km la sud de Brașov, care va crește eficiența întregii linii și care face parte din rețea (termen limită 2030).

Secțiunile rutiere și feroviare de-a lungul graniței de vest a României ar trece de la rețeaua completă (2050) la rețeaua centrală extinsă (2040), deoarece acestea fac parte din coridorul nou creat Marea Baltică -Marea Neagră-Marea Egee. Acest lucru va contribui la accelerare realizării rețelei TEN-T în România, arată documentul citat. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa foto: polish-presidency.consilium.europa.eu

Afisari: 223

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)

Documentare 11-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai

Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.

Documentare 11-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai

Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 10-05-2025 11:00

DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)

Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On

Documentare 10-05-2025 10:00

DOCUMENTAR: Bono, liderul trupei U2, împlinește 65 de ani (10 mai)

Liderul trupei U2, Bono (Paul David Hewson), s-a născut la 10 mai 1960, la Dublin, și a crescut în partea de nord a acestui oraș în cartierele Ballymun și Glasnevin. În 1971, s-a mutat în centrul orașului pentru a începe să studieze la Institutul de învățământ ''St. Patrick''. Un an mai târziu părinții l-au &ici

Documentare 10-05-2025 09:45

CONIL Fest, Festivalul Integrării, ediția a-XXVI-a (10-11 mai)

În zilele de 10 și 11 mai 2025, este programată, la Circul Metropolitan din București, cea de-a XXVI-a ediție a CONIL Fest - Festivalul Integrării. Intitulat anul acesta 'Flori de Mai', este cel mai mare eveniment cultural și artistic din România dedicat copiilor 'tipici, cât și celor cu cerințe educaționale speciale', potrivit

Documentare 10-05-2025 09:30

10 mai - Ziua internațională a arborelui de argan

Ziua internațională a arborelui de argan este sărbătorită, în fiecare an, la 10 mai. A fost stabilită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU), prin rezoluția A/RES/75/262, fiind adoptată prin consens la 5 martie 2021. Arganul (Argania spinosa) este o specie autohtonă din regiunea subsahariană din sud-vestul Marocului, care crește &icir

Documentare 10-05-2025 09:15

10 mai - Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus

Ziua internațională a luptei împotriva maladiei Lupus este marcată la 10 mai pentru atrage atenția asupra impactului pe care această boală o are asupra oamenilor din întreaga lume. Proclamată în 2004, la Eaton (Anglia), de un Comitet director internațional, reprezentând 13 țări, această zi este susținută de Federația Mondială Lupus. Ace

Documentare 10-05-2025 09:00

10 mai - Ziua mondială a comerțului echitabil

În fiecare a doua sâmbătă a lunii mai, Organizația Mondială a Comerțului Echitabil (World Fair Trade Organization - WFTO) marchează Ziua mondială a comerțului echitabil. ''Fii vocea #BusinessRevolution!'' este tema campaniei pentru anul 2025. În 2024, WFTO a declanșat o mișcare globală puternică, #BusinessRevolution!, o invita