Conferința despre finanțarea Rețelei transeuropene de transport TEN-T (8-9 aprilie)

Conferința despre finanțarea Rețelei transeuropene de transport TEN-T (8-9 aprilie) este organizată de Ministerul Dezvoltării Fondurilor și Politicii Regionale din Polonia, în timpul președinției poloneze a Consiliului UE, la Lublin.
Construirea rețelei transeuropene de transport (TEN-T) asigură o mai mare mobilitate, competitivitate și o mai bună funcționare a pieței unice a UE. Construcția rețelei centrale de transport transeuropene (TEN-T) este o prioritate a UE și urmează să fie finalizată până la sfârșitul anului 2030 și într-o versiune extinsă până în 2040, potrivit https://polish-presidency.consilium.europa.eu/.
Până în prezent, construcția rețelei TEN-T a fost finanțată în principal de Facilitatea Conectarea Europei - CEF, precum și din fondurile politicii de coeziune. Dar bugetul UE nu mai este în măsură să finanțeze toate prioritățile, astfel că se caută identificarea de noi surse, cum ar fi împrumuturile Comisiei Europene pe piețele de capital sau implicarea mai largă a sectorului privat, arată pagina evenimentului.
În pragul negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual 2028-2034, este necesară o consultare între experți privind sursele de finanțare pentru construirea unei rețele extinse TEN-T.
În plus, modernizarea infrastructurii existente este esențială pentru a răspunde cererilor tot mai mari de rezistență la schimbările climatice, progresul tehnologic și cerințele de siguranță. Dezvoltarea infrastructurii civile-militare cu dublă utilizare este la fel de importantă.
Ce cuprinde TEN-T
TEN-T este o rețea la nivelul UE de căi ferate, căi navigabile interioare, rute maritime pe distanțe scurte și drumuri. Metodologia de planificare a fost stabilită în 2013 și a fost actualizată în cadrul unei revizuiri a Regulamentului TEN-T. Rețeaua conectează 424 de orașe europene importante, cu porturi, aeroporturi și terminale feroviare. Atunci când TEN-T va fi finalizată, va reduce timpul de deplasare între aceste orașe.
Rețeaua transeuropeană promovează transportul eficient pentru oameni și mărfuri, asigură accesul la locuri de muncă și servicii și permite comerțul și creșterea economică. Întărește coeziunea economică, socială și teritorială a UE și creează sisteme de transport fără întreruperi transfrontaliere, fără lacune, blocaje sau legături lipsă. În special de la revizuirea sa din 2024, acesta urmărește și să reducă impactul transporturilor asupra mediului și asupra climei și să sporească siguranța și rezistența rețelei, arată https://transport.ec.europa.eu/.
Rețeaua transeuropeană de transport este proiectată după o metodologie care prevede trei zone: rețeaua centrală, rețeaua centrală extinsă și rețeaua completă. Rețeaua centrală include cele mai importante conexiuni între orașe și noduri majore și trebuie finalizată până în 2030. Rețeaua centrală extinsă are termen de finalizare zece ani mai târziu, în 2040. Rețeaua cuprinzătoare conectează toate regiunile UE la rețeaua centrală și are termen de finalizare până în 2050.
Printre altele, cerințele pentru rețeaua TEN-T se referă la:
*Viteza de deplasare feroviară - până în 2040, liniile feroviare de pasageri de pe rețeaua centrală și extinsă trebuie să asigure funcționarea trenurilor care călătoresc cu viteze de cel puțin 160 km/h;.
*Sistemul european de management al traficului feroviar (ERTMS) - Sistemul european unic de semnalizare va fi implementat în întreaga rețea TEN-T, sporind siguranța și eficiența feroviară. Sistemele naționale vor fi eliminate treptat.
*Conectivitatea aeroporturilor - aeroporturile mari, cu peste 12 milioane de pasageri anual, trebuie să fie conectate prin calea ferată pe distanțe lungi, ceea ce face din calea ferată o alternativă competitivă la zborurile interne.
*Terminale de marfă - numărul și capacitatea terminalelor de transbordare vor fi extinse pentru a satisface cerințele de trafic. Aceasta include găzduirea de trenuri lungi de 740 de metri, promovarea trecerii la moduri de transport durabile și stimularea sectorului transportului combinat din Europa.
*Mobilitate urbană - toate orașele mari de-a lungul rețelei TEN-T vor dezvolta planuri de mobilitate urbană durabilă pentru a promova mobilitatea cu emisii reduse și zero.
*Combustibili alternativi - TEN-T reprezintă baza pentru instalarea punctelor de reîncărcare și a punctelor de alimentare cu combustibili alternativi, cum ar fi hidrogenul. Acesta completează cerințele Regulamentului privind infrastructura pentru combustibili alternativi pentru nodurile și terminalele urbane.
Propunerea de regulament revizuit a fost adoptată de Comisie la 13 decembrie 2021 ca parte a pachetului legislativ pentru o mobilitate eficientă și ecologică. Propunerea Comisiei a acordat o atenție deosebită noii structuri de guvernanță pentru politica TEN-T și multimodalității, stabilind obiective ce vizează în special pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare. Ca răspuns la impactul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, Comisia a adoptat, la 27 iulie 2022, o propunere modificată care introduce mai multe modificări în textul inițial. În propunerea revizuită se solicită unificarea rețelei TEN-T prin utilizarea ecartamentului european standard al liniilor de cale ferată. De asemenea, se urmărește o mai bună conectivitate a Ucrainei și a Republicii Moldova cu UE prin extinderea coridoarelor europene de transport relevante, conform https://www.consilium.europa.eu/.
Ce înseamnă TEN-T pentru România
România face parte din două coridoare:
*Coridorul actual Rin-Dunăre, care va fi consolidat și va lega România (inclusiv doua porturi la Marea Neagra: Constanța și Sulina) de centrul economic al Europei, în Germania (Frankfurt, Stuttgart). De asemenea, va conecta porturi majore de pe Marea Baltică și Marea Nordului (Rostock, Hamburg, Bremen). Acest coridor traversează Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Serbia, Austria, Cehia.
*Un nou coridor nord-sud este creat pe flancul estic al UE: coridorul Marea Baltică-Marea Neagră-Marea Egee, care va conecta toate statele membre de-a lungul frontierei de est a UE. Va crea o nouă legătură între Polonia (Gdynia/Gdansk), Slovacia, Ungaria, România (inclusiv portul Constanța), Bulgaria și Grecia, potrivit unui document publicat pe https://s.iw.ro.
România ar trebui să se concentreze în special pe finanțarea UE pentru finalizarea rețelei centrale (termen limită 2030). Un obiectiv al revizuirii TEN-T este de a lega mai bine partea de est a UE de Rețeaua europeană de mare viteză. Noua rețea TEN-T din România include o linie de mare viteză care va lega România (conectând Constanța, București, Brașov, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea) de centrul Europei la Viena (prin Budapesta).
În România, linia de mare viteză este inclusă în rețeaua centrală extinsă (termen limită de finalizare 2040). Porțiunea dintre București și Constanța este în rețeaua centrală (termen limită 2030). Această linie va include un tunel de aproximativ 22 km la sud de Brașov, care va crește eficiența întregii linii și care face parte din rețea (termen limită 2030).
Secțiunile rutiere și feroviare de-a lungul graniței de vest a României ar trece de la rețeaua completă (2050) la rețeaua centrală extinsă (2040), deoarece acestea fac parte din coridorul nou creat Marea Baltică -Marea Neagră-Marea Egee. Acest lucru va contribui la accelerare realizării rețelei TEN-T în România, arată documentul citat. AGERPRES/(Documentare - Roxana Losneanu, editor: Liviu Tatu, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: polish-presidency.consilium.europa.eu
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Henri, Marele Duce al Luxemburgului
Henri, Mare Duce al Luxemburgului, duce de Nassau, prinț de Bourbon-Parma, s-a născut la 16 aprilie 1955, la palatul Batzdorf din Luxemburg și este fiul cel mai mare (din cinci copii) al Marelui Duce Jean (1921-2019) și al Marii Ducese Joséphine-Charlotte de Luxemburg (1927-2005), potrivit https://monarchie.lu/.
FRAGMENT DE ISTORIE: Armata sovietică începe ofensiva asupra Berlinului (16 aprilie 1945)
Bătălia pentru Berlin, denumită 'Operațiunea ofensivă strategică Berlin' de către Uniunea Sovietică, a fost una dintre ultimele și cele mai importante și grele bătălii din Europa, în cadrul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 16 aprilie 1945, forțele sovietice au atacat din nord, est și sud, ocupând, în zilele următoare, întregul oraș. Forțe
Cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural
În ziua de 16 aprilie 2025, este programată cea de-a XXIV-a ediție a Galei Premiilor Radio România Cultural. Evenimentul este prezentat de actorul Denis Hanganu, are loc la Sala Radio și începe la ora 19.00, potrivit radioromaniacultural.ro. Cu acest prilej, personalități a că
CITATUL ZILEI
'Fericirea personală a noastră depinde întotdeauna de fericirea generală. Tot așa și mântuirea noastră depinde totdeauna de raportul dintre noi și semenii noștri, de cât de bine le-am făcut, câtă dragoste le-am arătat.' - Episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 16 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Miercuri (Denie); Sf. Mc. fecioare Agapia, Irina și Hionia Greco-catolice Sf. m. Agapia, Irina și Hionia; Sf. Bernadeta Soubirous Romano-catolice Ss. Bernadeta Soubirous, fc.; Benedict Iosif Labre În
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 16 aprilie
Este a 106-a zi a anului 2025. Au mai rămas 259 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 30 m și apune la 20 h 02 m. Luna răsare la 24 h 00 m și apune la 07 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița britanică Emma Watson
Actrița Emma Charlotte Duerre Watson, faimoasă pentru roluri precum Hermione Granger din seria ''Harry Potter'' și Belle din 'Beauty and the Beast', s-a născut la 15 aprilie 1990, la Paris, potrivit imdb.com. La vârsta de doar 6 ani, Emma a decis că vrea să devină actriță. S-a mu
DOCUMENTAR: Philippe, regele Belgiei, împlinește 65 de ani (15 aprilie)
Rege al Belgiei (din iulie 2013), Philippe s-a născut la Bruxelles, la 15 aprilie 1960, fiind fiul cel mare al regelui Albert al II-lea și al reginei Paola, potrivit https://www.monarchie.be/. Prințul nu a fost educat de profesori particulari, ci a urmat școli pri
Forumul de securitate cibernetică de la Taipei (15-17 aprilie 2025)
La 15 aprilie 2025, începe la Taipei, în Taiwan, timp de trei zile, unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate securității cibernetice, o amplă platformă de relaționare pentru companii și actori importanți, lideri și profesioniști din acest domeniu, potrivit https://cybersec.ithome.c
Festivalul Primăverii de la Bourges, Franța
Festivalul Primăverii de la Bourges - Le Printemps de Bourges - este unul dintre cele mai vechi și mai respectate festivaluri de muzică din Franța. Ediția din 2025 se desfășoară în perioada 15-20 aprilie, menționează site-ul oficial al festivalului www.printemps-bourges.com. Festivalul este
CITATUL ZILEI
'Soarele se oglindește în apa cea limpede și cerul în inima curată.' - Sfântul Nicolae Velimirovici (Predică la Buna Vestire - https://www.crestinortodox.ro)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 15 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Marți (Denie); Sf. Ap. Aristarh, Pud și Trofim; Sf. Mc. Crescent Greco-catolice Sf. m. Crescent Romano-catolice Sf. Damian de Veuster, pr. În Sfânta și Marea Marți textele principale din Sf&acir
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 15 aprilie
Este a 105-a zi a anului 2025. Au mai rămas 260 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 32 m și apune la 20 h 00 m. Luna răsare la 22 h 54 m și apune la 07 h 11 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea)
Printre cele mai grave accidente de tramvai produse în perioada 2019-2025 (cronologie)
La 14 aprilie 2025, circulația tramvaielor de pe liniile 1, 10, 19, 23 și 27 este blocată din cauza unui tramvai al liniei 19 care a deraiat în jurul orei 17:35, în intersecția Bulevardului Camil
A murit marele scriitor latino-amercian Mario Vargas Llosa (fișă biografică)
Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru Literatură în 2010, a încetat din viață la 13 aprilie, la Lima, la vârsta de 89 de ani, marcând finalul un