8 aprilie - Ziua internațională a romilor

Ziua internațională a romilor este sărbătorită anual de comunitatea internațională, la 8 aprilie, în cinstea recunoașterii culturii, istoriei și drepturilor milioanelor de romi din toată lumea, dar și pentru a atrage atenția asupra discriminării cu care se confruntă comunitățile de romi din Europa și de pretutindeni, notează site-urile http://www.errc.org/ și https://www.mae.ro/.
Inițiativa privind marcarea Zilei internaționale a romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internațional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, inclusiv România, data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990, potrivit https://www.mae.ro/.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU / AGERPRES FOTO
Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spițe 'chakra', Imnul internațional al romilor, 'Gelem, gelem', și steagul internațional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde - simbol al câmpurilor înverzite - și jumătatea de sus albastră - simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este o roată, care simbolizează soarta și nomadismul tradițional, în relație cu spațiul originar al Indiei, notează site-ul https://www.brussels.be/.
Din 1971, au avut loc mai multe congrese mondiale ale romilor, având ca scop standardizarea limbii romani, obținerea de compensații pentru suferințele din al Doilea Război Mondial, îmbunătățirea situației educaționale, revendicarea drepturilor civile ale romilor sau păstrarea culturii și limbii romani.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Multe dintre cele 10-12 milioane de romi din Europa încă suferă de sărăcie și excluziune. Existența unei atitudini anti-rome este răspândită, întărind și agravând lipsurile lor economice și sociale. Aceste inegalități persistă în ciuda eforturilor continue la nivel național, european și internațional, pentru a combate prejudecățile și discriminarea, scrie site-ul Consiliului Europei, https://www.coe.int/.
În 2025, în perioada premergătoare Zilei internaționale a romilor, Consiliul UE și Comisia vor face declarații în plen, ținând seama de progresele înregistrate în punerea în aplicare a strategiei UE pentru romi și a luptei împotriva discriminării în cadrul UE, informează site-ul https://www.europarl.europa.eu/.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
Tot în 2025, Consiliul Europei organizează, la 5-8 aprilie, cu ocazia sărbătoririi Zilei internaționale a romilor, un seminar despre participarea tinerilor romi, cu scopul de a evidenția contribuțiile contemporane ale tinerilor romi din Europa, subliniind mândria, acțiunea și rezistența acestora, conform https://www.coe.int/.
În România, la 6 aprilie 2025, ora 10:00, în contextul Zilei internaționale, poate fi vizionată, pe postul B1TV, emisiunea 'Romi pentru România!'. Tema principală a emisiunii va fi evoluția acestei organizații și impactul pe care acțiunile sale l-au avut în dezvoltarea comunității rome, atât la nivel național, cât și internațional, conform site-ului https://partidaromilor.ro/.
Foto: (c) RADU TUTA / AGERPRES FOTO
La data de 8 aprilie, în țara noastră, se marchează ''Sărbătoarea etniei romilor din România'', în urma adoptării de către Parlamentul României a Legii nr. 66 din 22 martie 2006. Legea prevede celebrarea, în data de 8 aprilie a fiecărui an, a acestei sărbători, precum și implicarea autorităților administrației publice centrale și locale în organizarea de manifestări publice și a unor acțiuni social-culturale dedicate acestei zile. În același timp, legea mai prevede ca Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte, în cadrul programelor special destinate minorităților naționale, manifestările dedicate acestei zile.
AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Criticul de film Irina-Margareta Nistor
Irina-Margareta Nistor, reputat critic de film și inconfundabila 'voce a filmului românesc', s-a născut la 26 martie 1957, în București. A terminat în 1980, ca absolventă de franceză - engleză, Universitatea din București, având ca subiect, la lucrarea de diplomă, ''Cocteau și Poezia cinematografică', după cum indică site-ul
FRAGMENT DE ISTORIE: 155 de ani de la înființarea Muzeului Metropolitan de Artă din New York City
Muzeul Metropolitan de Artă din New York, cel mai mare muzeu de artă din SUA, a fost fondat la 13 aprilie 1870, fiind deschis publicului începând cu 20 februarie 1872, potrivit metmuseum.org. Inițiativa de a înființa 'The Met', denumirea colocvială a muzeului, a aparținut unui grup de
DOCUMENTAR: Compozitorul și dirijorul francez de origine română Vladimir Cosma împlinește 85 de ani (13 aprilie)
Vladimir Cosma, violonist, compozitor și dirijor francez de origine română, s-a născut la 13 aprilie 1940, la București, într-o familie de muzicieni. ''Autor a peste 400 de compoziții, atât pentru film, dar și pentru teatru, desen animat și operă, Vladimir Cosma marchează fără echivoc istoria cinematografului francez din a doua jumătate a secolului
Maratonul de la Paris (13 aprilie)
Maratonul Schneider Electric de Paris, organizat la 13 aprilie 2025, este una dintre cele mai prestigioase curse, ce are loc pe distanța de 42,195 km. Totodată, este unul dintre cele mai mari maratoane din lume, atât datorită numărului participanților, cât și pentru performanțele alergătorilor săi. Maratonul în sine combină provocarea personală cu șansa de
DOCUMENTAR: 95 de ani de la nașterea regizorului și actorului Sergiu Nicolaescu (13 aprilie)
Reputat regizor, actor, producător de film și scenarist, Sergiu Nicolaescu s-a născut la 13 aprilie 1930, la Târgu-Jiu, conform imdb.com. La vârsta de cinci ani a plecat din orașul natal împreună cu familia, care și-a stabilit reședința la Timișoara, orașul în care marele regizor a copilărit.
Expoziția mondială Osaka 2025
Orașul Osaka găzduiește anul acesta, în perioada 13 aprilie - 13 octombrie, expoziția mondială Expo 2025. Expoziția are ca temă 'Designing Future Society for Our Lives' ('Proiectarea societății viitorului pentru viețile noastre'). Cele trei teme secundare ale expoziției, 'Saving Lives', 'Empowering Lives' și 'Connecting Lives' su
SĂRBĂTORI: Intrarea Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor) (13 aprilie)
Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în duminica dinaintea Învierii Domnului (a Sfintelor Paști), în acest an în ziua de 13 aprilie. Este prăznuit acum unul dintre cele mai mari evenimente din viața pământească a Domnului nostru Iisus Hristos: intrarea Lui sărbătorească în Ierusalim, spune Sfântul Luca
CITATUL ZILEI
'E mai greu să ajungi om decât știutor de carte.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983) AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 aprilie
Ortodoxe Intrarea Domnului în Ierusalim Duminica a 6-a din Post Greco-catolice Duminica Intrării Domnului în Ierusalim (Floriile). Sf. papă Martin Romano-catolice Duminica Floriilor Sf. Martin I, pp. m. Intrarea Domnului în Ierusalim este sărbătorită în acest an de
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 aprilie
Este a 103-a zi a anului 2025. Au mai rămas 262 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 35 m și apune la 19 h 58 m. Luna răsare la 20 h 43 m și apune la 06 h 29 m. Lună Plină 03 h 22 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
12 aprilie - Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu (ONU)
La 12 aprilie 2025 este aniversată Ziua internațională a zborurilor cu echipaj uman în spațiu, fiind instituită de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 65/271 din 7 aprilie 2011, indică www.un.org. Celebrarea acestei zile pe plan internațional are rolul de a aduce în atenția publică începutul
DOCUMENTAR: Primul vaccin antipolio a fost autorizat în SUA (12 aprilie 1955)
La 12 aprilie 1955, au fost anunțate rezultatele testelor clinice pentru vaccinul antipolio dezvoltat de virusologul american Jonas Salk. Vaccinul era sigur și eficient, astfel că a fost autorizat în SUA în aceeași zi. În cei doi ani anteriori disponibilității pe scară largă a vaccinului, numărul mediu de cazuri de poliomielită în SUA era de peste 45.
CITATUL ZILEI
'Nu-i de mirare dacă privighetoarea închisă în aceeași colivie cu un corb nu va mai cânta.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 12 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Sava de la Buzău Sf. Ier. Vasile Mărturisitorul, episcop de Parion Greco-catolice Sâmbăta lui Lazăr. Sf. ep. Vasile al Parionului; Sf. m. Sava de la Buzău Romano-catolice Ss. Iuliu I, pp. m.; Sava Gotul, m. Sfântul M
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 12 aprilie
Este a 102-a zi a anului 2025. Au mai rămas 263 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 37 m și apune la 19 h 57 m. Luna răsare la 19 h 38 m și apune la 06 h 12 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)