logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale cu SUA și China (7 aprilie)

Imagine din galeria Agerpres

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 7 aprilie 2025, la Luxemburg, pe ordinea de zi aflându-se relațiile comerciale ale Uniunii cu SUA și China, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.


Relațiile comerciale SUA-UE

Miniștrii comerțului din țările UE vor avea, la 7 aprilie, un schimb de opinii cu privire la actualele relații comerciale cu SUA și vor oferi orientări pentru lucrările viitoare.

În 12 martie 2025, Comisia Europeană a anunțat că va aplica taxe vamale ''puternice, dar proporționale'' asupra unor produse americane începând cu 1 aprilie, ca răspuns la taxele de 25%, introduse de Statele Unite pentru importurile de oțel și aluminiu provenite din Uniunea Europeană (în vigoare din 12 martie 2025). Taxele de 25% asupra oțelului și aluminiului importate de SUA din Europa au devenit efective la această dată, marcând o nouă etapă în războiul comercial dintre SUA și principalii lor parteneri, potrivit AFP, Reuters și DPA.

La rândul său, la 13 martie, președintele american, Donald Trump, a promis că va răspunde amenințării Uniunii Europene de a impune taxe vamale asupra unor importuri americane în valoare de 26 de miliarde de euro începând cu luna următoare. Comisia Europeană a anunțat, în 20 martie, că amână cu două săptămâni, până la jumătatea lunii aprilie, aplicarea primelor contramăsuri de răspuns față de taxele vamale asupra importurilor de oțel și aluminiu impuse de SUA, încercând să mai dea astfel o șansă negocierilor cu Washingtonul pentru evitarea unui război comercial, au scris agențiile Reuters și EFE.

De asemenea, Donald Trump a anunțat, la 27 martie 2025, că începând din 2 aprilie va impune taxe vamale de 25% și pentru 'toate mașinile care nu sunt fabricate în Statele Unite'. 'Vom face să plătească țările care fac afaceri în țara noastră și ne iau bogăția (...) Ceea ce vom face este să impunem taxe vamale de 25% pentru toate mașinile care nu sunt fabricate în Statele Unite. Dacă sunt fabricate în Statele Unite, nu va exista absolut niciun tarif vamal', a declarat președintele american de la Casa Albă, conform AFP.

Ca răspuns la anunțul lui Donald Trump din 27 martie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Uniunea Europeană regretă 'profund' decizia Statelor Unite de a impune taxe vamale de 25% la importurile sale de mașini. Von der Leyen a subliniat că UE va 'evalua acest anunț', împreună cu alte măsuri luate în considerare de Washington în zilele următoare (AFP).

La 2 aprilie, președintele american, Donald Trump, a declarat 'independența economică' a Statelor Unite, în cursul unui eveniment organizat la Casa Albă, unde a anunțat o nouă serie de taxe care ar putea afecta comerțul mondial. 'Este una dintre cele mai importante zile, după părerea mea, din istoria Statelor Unite. Este declarația noastră de independență economică', a afirmat Trump, care a numit acest moment 'Ziua eliberării' Statelor Unite. (AFP)

Noile taxe asupra importurilor, anunțate de Donald Trump la 2 aprilie, sunt prevăzute a fi implementate în două etape, a declarat presei un oficial de la Casa Albă, la 3 aprilie: pe 5 aprilie - pentru taxele vamale de cel puțin 10% asupra tuturor produselor care intră în Statele Unite, și pe 9 aprilie - pentru taxele vamale majorate care vizează giganți precum China și Uniunea Europeană.

Uniunea Europeană și SUA reprezintă împreună aproape 30% din comerțul mondial cu bunuri și servicii și 43% din PIB-ul mondial (exprimat în USD). UE și SUA au cea mai integrată relație economică din lume. În 2023, comerțul UE-SUA cu bunuri s-a ridicat la peste 850 de miliarde de euro. Între principalele produse comercializate se numără utilajele și echipamentele de transport, produsele chimice și produsele conexe (atât pentru importuri, cât și pentru exporturi) și combustibilii minerali (pentru importurile UE), potrivit https://www.consilium.europa.eu/.

SUA au mai impus taxe vamale asupra oțelului și aluminiului din UE în 2018. Ca răspuns, UE a impus taxe vamale asupra unor produse din SUA, cum ar fi motociclete și whisky-ul 'bourbon', se arată pe https://www.consilium.europa.eu/.


Relațiile comerciale UE-China

Comisarul european pentru comerț și securitate economică, relații interinstituționale și transparență, Maros Sefcovic, va informa miniștrii, în cadrul reuniunii CAE (Comerț) din 7 aprilie, despre stadiul relațiilor comerciale ale UE cu China, după vizita sa în această țară. China este al doilea cel mai mare partener comercial al UE pentru mărfuri după Statele Unite, comerțul bilateral ajungând la 739 de miliarde de euro în 2023. Aceasta reprezintă o scădere de 14% față de 2022. China este al treilea partener al UE pentru exporturi și cel mai mare pentru importuri. Balanța comercială UE-China a fost în mod constant în favoarea Chinei. În 2023, deficitul UE s-a ridicat la 292 de miliarde de euro. Exporturile UE către China s-au ridicat la 223,6 miliarde euro, în timp ce importurile UE din China s-au ridicat la 515,9 miliarde euro, indicând scăderi de la an la an de 3,1% și, respectiv, 18%, notează site-ul https://policy.trade.ec.europa.eu/.

La Consiliul European din iunie 2023, statele membre ale UE au reafirmat abordarea politică multidimensională față de China, acest stat fiind simultan un partener, un concurent și un rival sistemic al UE, conform https://policy.trade.ec.europa.eu/.

La 3 aprilie 2025, președintele american, Donald Trump, a semnat un ordin executiv anulând scutirea de taxe vamale de care beneficiau pachetele mici trimise din China, mecanism care printre altele a permis giganților chinezi ai comerțului electronic Shein și Temu să se extindă în Statele Unite, conform AFP. Până în prezent, erau scutite de impozitare toate expedierile al căror conținut avea o valoare de până la 800 de dolari.


UE și taxele vamale

UE a eliminat taxele vamale între statele sale membre atunci când a fost creată uniunea vamală, în 1968. Mărfurile importate în UE din restul lumii fac obiectul unor taxe vamale conforme cu normele și principiile Organizației Mondiale a Comerțului. Taxele vamale sunt percepute în cea mai mare parte pentru importuri, dar există și cazuri de taxe la export. Din taxele vamale colectate de UE, 75% sunt destinate bugetului Uniunii, în 2024 acestea reprezentând 13,7% din bugetul total, scrie https://www.consilium.europa.eu/.

Un război comercial este o dispută economică între două țări. Acesta poate apărea atunci când o țară recurge la retorsiune împotriva practicilor comerciale percepute drept neloiale ale unei alte țări, și anume prin restricții asupra importurilor, de exemplu prin taxe vamale. Războaiele comerciale duc la costuri mai mari atât pentru întreprinderile, cât și pentru consumatorii din țările implicate.

UE utilizează instrumente de apărare comercială, cum ar fi taxele antidumping, pentru a proteja industriile UE de denaturări ale comerțului internațional. Utilizarea de către UE a instrumentelor de apărare comercială se bazează pe normele Organizației Mondiale a Comerțului.

***
Reuniune anterioară a Consiliului Afaceri Externe al UE, în configurația Comerț, a fost una informală, prin videoconferință, și a avut loc la 12 februarie 2025, în contextul în care președintele american, Donald Trump, a anunțat, la 10 februarie, taxe de 25% asupra oțelului și aluminiului importate de SUA din Europa (în vigoare din 12 martie 2025). Premierul Poloniei (țară ce deține în prezent președinția UE), Donald Tusk, a declarat, în acest context, că UE va pregăti un răspuns adecvat, dar echilibrat și rațional, drept răspuns la noile taxe vamale impuse de SUA, informează site-ul https://polish-presidency.consilium.europa.eu/. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu)

Afisari: 332

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 29-04-2025 17:01

Explozii și incendii la uzine și laboratoare de armament (cronologie 2005-2025)

O explozie, urmată de un incendiu, a avut loc marți, 29 aprilie 2025, în incinta Laboratorului artileristic al Armatei, din localitatea Pantelimon, județul Ilfov, în urma căreia și-a pierdut viața un angajat civil al unității.

Documentare 29-04-2025 14:14

A murit Valeriu Tabără, președintele ASAS și fost ministru al Agriculturii (fișă biografică)

Academia de Științe Agricole și Silvice 'Gheorghe Ionescu-Șișești' a anunțat, la 29 aprilie, decesul președintelui instituției și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără. 'Cu imens regret, Academia de

Documentare 29-04-2025 10:27

Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la Varșovia, din 29 aprilie 2025 (prezentare și cronologie)

Cea de-a 10-a ediție a Summitului Inițiativei celor Trei Mări (I3M/3SI) se desfășoară la 29 aprilie 2025, la Varșovia, Polonia. Summitul din Polonia marchează 10 ani de la implementarea acestei inițiative, iar discuțiile se vor axa atât pe subiecte de interconectivitate regională în transport și energie, cât și pe problemele curente de securitate. Precedent

Documentare 29-04-2025 10:00

29 aprilie - Ziua internațională a dansului

La 29 aprilie este celebrată, anual, Ziua internațională a dansului, din inițiativa Comitetului de Dans al Institutului Internațional de Teatru (ITI) din cadrul UNESCO. A fost instituită în 1982 pentru a aniversa dansul și pe fondatorul baletului modern, Jean-Georges Noverre, născut la 29 aprilie 1727. Potrivit tradiției, în fiecare an, o personali

Documentare 29-04-2025 09:35

BISERICA CATOLICÃ: Perioada Scaunului vacant și alegerea noului papă

La demisia sau moartea Papei înainte de alegerea unui succesor, Scaunul Petrin al Romei devine vacant ('sede vacante'). Legile canonice care guvernează această perioadă de interreg - interimat - sunt precizate în Constituția Apostolică Universi Dominici gregis, modificată ulterior prin Motu Proprio Normas nonnullas. (sursa:

Documentare 29-04-2025 08:30

29 aprilie - Ziua veteranilor de război

Ziua veteranilor de război este marcată anual, la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României. Această zi a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/10.10.2007, publicată în M.O. nr. 699/17.10.2007. Data aleasă este cea

Documentare 29-04-2025 08:00

Prezidențiale2025/ Alegerile prezidențiale după anul 1989 (1990-2024)

După Revoluția din decembrie 1989, în țara noastră au avut loc opt alegeri prezidențiale, în anii 1990, 1992, 1996, 2000, 2004, 2009, 2014 și 2019. În urma acestora, au fost aleși patru președinți ai României: Ion Iliescu, cu trei mandate (1990-1992, 1992-1996, 2000-2004); Emil Constantinescu, cu un mandat (1996-2000); Traian Băsescu, cu două mandate

Documentare 29-04-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Numai trecerea timpului îl arată pe cel cu adevărat drept; pe ticălos îl poți recunoaște și într-o singură zi'' - Sofocle (Cugetări grecești, Colecția Cogito, Editura Albatros, 1981)

Documentare 29-04-2025 07:30

Prezidențiale2025/ Prezentarea candidaților

Biroul Electoral Central a stabilit, la 20 martie 2025, rămânerea definitivă a candidaturilor depuse pentru alegerile la funcția de președinte al României, la scrutinul din 4 mai 2025, iar la 22 martie a stabilit, prin tragere la sorți, ordinea de înscriere în buletinul de vot a candidaților. Potrivit comunicatului BEC, ordinea pe bulet

Documentare 29-04-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 29 aprilie

Ortodoxe Sf. 9 Mucenici din Cizic; Sf. Cuv. Memnon Greco-catolice Sf. 9 M. din Cizic; Sf. cuv. Memnon, făcătorul de minuni; Sf. Ecaterina de Siena, patroana Europei Romano-catolice Sf. Ecaterina de Siena, fc. înv., patroană a Europei Sfin

Documentare 29-04-2025 07:00

Prezidențiale2025/ Președintele României - rol și atribuții

Președintele României reprezintă statul român și este garantul independenței naționale, al unității și al integrității teritoriale a țării. Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, Președintele exercită funcția de mediere între puterile statului, precum și înt

Documentare 29-04-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 29 aprilie

Este a 119-a zi a anului 2025. Au mai rămas 246 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 09 m și apune la 20 h 18 m. Luna răsare la 06 h 42 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 28-04-2025 19:14

Cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo (29 aprilie)

La 29 aprilie 2025, este programată, la Teatrul Național 'I.L. Caragiale' din București, cea de-a XIX-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment dedicat cinematografiei din România. Pentru a doua oară consecutiv, evenimentul este prezentat de actorul de stand-up comedy Claudiu Teohari, potrivit premiilegopo.ro. Peste 900 de invi

Documentare 28-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Tenismenul american Andre Agassi

Jucătorul de tenis Andre Agassi, câștigător a opt titluri de Mare Șlem în carieră și campion olimpic, în 1996, la Atlanta, s-a născut la 29 aprilie 1970, în Las Vegas, Nevada, SUA.   Fiul unui fost boxer

Documentare 28-04-2025 10:00

28 aprilie - Ziua mondială a securității și sănătății în muncă (ONU)

În 2003, Organizația Internațională a Muncii (OIM) a început să celebreze Ziua mondială a securității și sănătății în muncă pentru a sublinia prevenirea accidentelor și a bolilor la locul de muncă, valorificând punctele forte tradiționale ale OIM, tripartismul și dialogul social. De asemenea, 28 aprilie este Ziua internațională de comem