Consiliul Afaceri Externe al UE pe tema relațiilor comerciale cu SUA și China (7 aprilie)

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE), în configurația Comerț, se reunește la 7 aprilie 2025, la Luxemburg, pe ordinea de zi aflându-se relațiile comerciale ale Uniunii cu SUA și China, informează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Relațiile comerciale SUA-UE
Miniștrii comerțului din țările UE vor avea, la 7 aprilie, un schimb de opinii cu privire la actualele relații comerciale cu SUA și vor oferi orientări pentru lucrările viitoare.
În 12 martie 2025, Comisia Europeană a anunțat că va aplica taxe vamale ''puternice, dar proporționale'' asupra unor produse americane începând cu 1 aprilie, ca răspuns la taxele de 25%, introduse de Statele Unite pentru importurile de oțel și aluminiu provenite din Uniunea Europeană (în vigoare din 12 martie 2025). Taxele de 25% asupra oțelului și aluminiului importate de SUA din Europa au devenit efective la această dată, marcând o nouă etapă în războiul comercial dintre SUA și principalii lor parteneri, potrivit AFP, Reuters și DPA.
La rândul său, la 13 martie, președintele american, Donald Trump, a promis că va răspunde amenințării Uniunii Europene de a impune taxe vamale asupra unor importuri americane în valoare de 26 de miliarde de euro începând cu luna următoare. Comisia Europeană a anunțat, în 20 martie, că amână cu două săptămâni, până la jumătatea lunii aprilie, aplicarea primelor contramăsuri de răspuns față de taxele vamale asupra importurilor de oțel și aluminiu impuse de SUA, încercând să mai dea astfel o șansă negocierilor cu Washingtonul pentru evitarea unui război comercial, au scris agențiile Reuters și EFE.
De asemenea, Donald Trump a anunțat, la 27 martie 2025, că începând din 2 aprilie va impune taxe vamale de 25% și pentru 'toate mașinile care nu sunt fabricate în Statele Unite'. 'Vom face să plătească țările care fac afaceri în țara noastră și ne iau bogăția (...) Ceea ce vom face este să impunem taxe vamale de 25% pentru toate mașinile care nu sunt fabricate în Statele Unite. Dacă sunt fabricate în Statele Unite, nu va exista absolut niciun tarif vamal', a declarat președintele american de la Casa Albă, conform AFP.
Ca răspuns la anunțul lui Donald Trump din 27 martie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că Uniunea Europeană regretă 'profund' decizia Statelor Unite de a impune taxe vamale de 25% la importurile sale de mașini. Von der Leyen a subliniat că UE va 'evalua acest anunț', împreună cu alte măsuri luate în considerare de Washington în zilele următoare (AFP).
La 2 aprilie, președintele american, Donald Trump, a declarat 'independența economică' a Statelor Unite, în cursul unui eveniment organizat la Casa Albă, unde a anunțat o nouă serie de taxe care ar putea afecta comerțul mondial. 'Este una dintre cele mai importante zile, după părerea mea, din istoria Statelor Unite. Este declarația noastră de independență economică', a afirmat Trump, care a numit acest moment 'Ziua eliberării' Statelor Unite. (AFP)
Noile taxe asupra importurilor, anunțate de Donald Trump la 2 aprilie, sunt prevăzute a fi implementate în două etape, a declarat presei un oficial de la Casa Albă, la 3 aprilie: pe 5 aprilie - pentru taxele vamale de cel puțin 10% asupra tuturor produselor care intră în Statele Unite, și pe 9 aprilie - pentru taxele vamale majorate care vizează giganți precum China și Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană și SUA reprezintă împreună aproape 30% din comerțul mondial cu bunuri și servicii și 43% din PIB-ul mondial (exprimat în USD). UE și SUA au cea mai integrată relație economică din lume. În 2023, comerțul UE-SUA cu bunuri s-a ridicat la peste 850 de miliarde de euro. Între principalele produse comercializate se numără utilajele și echipamentele de transport, produsele chimice și produsele conexe (atât pentru importuri, cât și pentru exporturi) și combustibilii minerali (pentru importurile UE), potrivit https://www.consilium.europa.eu/.
SUA au mai impus taxe vamale asupra oțelului și aluminiului din UE în 2018. Ca răspuns, UE a impus taxe vamale asupra unor produse din SUA, cum ar fi motociclete și whisky-ul 'bourbon', se arată pe https://www.consilium.europa.eu/.
Relațiile comerciale UE-China
Comisarul european pentru comerț și securitate economică, relații interinstituționale și transparență, Maros Sefcovic, va informa miniștrii, în cadrul reuniunii CAE (Comerț) din 7 aprilie, despre stadiul relațiilor comerciale ale UE cu China, după vizita sa în această țară. China este al doilea cel mai mare partener comercial al UE pentru mărfuri după Statele Unite, comerțul bilateral ajungând la 739 de miliarde de euro în 2023. Aceasta reprezintă o scădere de 14% față de 2022. China este al treilea partener al UE pentru exporturi și cel mai mare pentru importuri. Balanța comercială UE-China a fost în mod constant în favoarea Chinei. În 2023, deficitul UE s-a ridicat la 292 de miliarde de euro. Exporturile UE către China s-au ridicat la 223,6 miliarde euro, în timp ce importurile UE din China s-au ridicat la 515,9 miliarde euro, indicând scăderi de la an la an de 3,1% și, respectiv, 18%, notează site-ul https://policy.trade.ec.europa.eu/.
La Consiliul European din iunie 2023, statele membre ale UE au reafirmat abordarea politică multidimensională față de China, acest stat fiind simultan un partener, un concurent și un rival sistemic al UE, conform https://policy.trade.ec.europa.eu/.
La 3 aprilie 2025, președintele american, Donald Trump, a semnat un ordin executiv anulând scutirea de taxe vamale de care beneficiau pachetele mici trimise din China, mecanism care printre altele a permis giganților chinezi ai comerțului electronic Shein și Temu să se extindă în Statele Unite, conform AFP. Până în prezent, erau scutite de impozitare toate expedierile al căror conținut avea o valoare de până la 800 de dolari.
UE și taxele vamale
UE a eliminat taxele vamale între statele sale membre atunci când a fost creată uniunea vamală, în 1968. Mărfurile importate în UE din restul lumii fac obiectul unor taxe vamale conforme cu normele și principiile Organizației Mondiale a Comerțului. Taxele vamale sunt percepute în cea mai mare parte pentru importuri, dar există și cazuri de taxe la export. Din taxele vamale colectate de UE, 75% sunt destinate bugetului Uniunii, în 2024 acestea reprezentând 13,7% din bugetul total, scrie https://www.consilium.europa.eu/.
Un război comercial este o dispută economică între două țări. Acesta poate apărea atunci când o țară recurge la retorsiune împotriva practicilor comerciale percepute drept neloiale ale unei alte țări, și anume prin restricții asupra importurilor, de exemplu prin taxe vamale. Războaiele comerciale duc la costuri mai mari atât pentru întreprinderile, cât și pentru consumatorii din țările implicate.
UE utilizează instrumente de apărare comercială, cum ar fi taxele antidumping, pentru a proteja industriile UE de denaturări ale comerțului internațional. Utilizarea de către UE a instrumentelor de apărare comercială se bazează pe normele Organizației Mondiale a Comerțului.
***
Reuniune anterioară a Consiliului Afaceri Externe al UE, în configurația Comerț, a fost una informală, prin videoconferință, și a avut loc la 12 februarie 2025, în contextul în care președintele american, Donald Trump, a anunțat, la 10 februarie, taxe de 25% asupra oțelului și aluminiului importate de SUA din Europa (în vigoare din 12 martie 2025). Premierul Poloniei (țară ce deține în prezent președinția UE), Donald Tusk, a declarat, în acest context, că UE va pregăti un răspuns adecvat, dar echilibrat și rațional, drept răspuns la noile taxe vamale impuse de SUA, informează site-ul https://polish-presidency.consilium.europa.eu/. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Scriitoarea Barbara Kingsolver
Barbara Kingsolver, născută la 8 aprilie 1955, în Annapolis, Maryland, SUA, este o scriitoare și activistă, ale cărei romane abordează teme precum rezistența oamenilor care trăiesc în medii neospitaliere și frumusețea care poate fi găsită chiar și în circumstanțe atât de dure. Kingsolver a crescut în estul statului Kentucky, fiind
7 aprilie - Ziua mondială a sănătății (OMS)
La 7 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua mondială a sănătății. În 2025, această zi dă startul unei campanii privind sănătatea mamei și a nou-născuților, intitulate 'Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță'. Campania, ce se va derula timp de un an, are ca obiectiv impulsionarea guvernelor și comunității din domeniul săn
7 aprilie - Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda (ONU)
Ziua internațională de reflecție asupra genocidului din Rwanda (1994) este marcată la 7 aprilie. La data de 23 decembrie 2003, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat Rezoluția (A/RES /58/234) prin care decreta data de 7 aprilie, la care a început, în 1994, genocidul din Rwanda, drept zi internațională de reflecție asupra genocidului din Rwand
Prezidențiale2025/ Cadrul legal al alegerilor prezidențiale din mai 2025
Alegerile prezidențiale din 4 mai 2025 (primul tur) au loc ca urmare a anulării primului tur de scrutin din 24 noiembrie 2024, de către Curtea Constituțională la 6 decembrie 2025. Noile alegeri prezidențiale se desfășoară în baza mai multor acte normative: *Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României re
CITATUL ZILEI
'Vorba mincinoasă este moartea sufletului.' ('Cugetări persane', antologie și traducere de Viorel Bageacu, Ed. Albatros, București 1983)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 7 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Caliopie; Sf. Ier. Gheorghe Mărturisitorul, episcopul Mitilenei Greco-catolice Sf. cuv. ep. Gheorghe Mărturisitorul; Sf. m. Caliopie Romano-catolice Sf. Ioan Baptist de La Salle, pr. Sfântul Mucenic Caliopie este pomenit în calendarul creștin ortodox în ziua de 7 apri
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 aprilie
Este a 97-a zi a anului 2025. Au mai rămas 268 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 46 m și apune la 19 h 51 m. Luna răsare la 14 h 12 m și apune la 04 h 41 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Solistul Cornel Constantiniu
Solistul Cornel Constantiniu este primul câștigător al trofeului concursului de televiziune 'Steaua fără nume' și este cunoscut publicului mai ales pentru șlagărul 'Nu îți spun te iubesc' de Ionel Tudor, pe versurile Andreei Andrei. S-a născut la 6 aprilie 1945, la București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică
6 aprilie - Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace (ONU)
La 6 aprilie, în fiecare an, este marcată Ziua internațională a sportului pentru dezvoltare și pace (IDSDP), ce are ca obiectiv recunoașterea puterii sportului în stimularea schimbărilor pozitive și în depășirea barierelor și a granițelor, potrivit https://social.desa.un.org/. În
6 aprilie - Ziua NATO în România
Ziua NATO în România este marcată, în 2025, la 6 aprilie. Această zi este celebrată în prima duminică a lunii aprilie, începând cu anul 2005, în baza Legii 390/2004. Pentru stabilirea datei dedicate acestei zile, s-a ținut cont de momentul aderării României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, respectiv data de 29 ma
CITATUL ZILEI
''Iași vineri, 24 martie/ 6 aprilie 1917 Zi tare urâtă, vânt de furtună, care a stârnit praful. Nando s-a întors de pe front foarte mulțumit. A petrecut acolo două zile pline și cu folos. A ținut trupelor un discurs despre răsplata de după război, spunând că trebuie să li se dea pământ mai mult, ca recompensă
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 6 aprilie
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Irineu, episcop de Sirmium; Sf. Ier. Eutihie, patriarhul Constantinopolului; Sf. Cuv. Grigorie Sinaitul; Sf. Cuv. Platonida Duminica a 5-a din Post Greco-catolice Duminica 5 din Post. Sf. m. Eutihie al Constantinopolului; Sf. ep. M. Irineu de Sirmium Romano-catolice Duminica a 5-a din Postul M
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 aprilie
Este a 96-a zi a anului 2025. Au mai rămas 269 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 48 m și apune la 19 h 49 m. Luna răsare la 13 h 00 m și apune la 04 h 10 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul Alexandru Papadopol
Actorul Alexandru Papadopol s-a remarcat în seriale de televiziune printre care 'Căsătorie de probă', ''Numai iubirea'', 'Daria, iubirea mea', 'Aniela', dar și pe micile ecrane, în filme precum 'Marfa și Banii', 'Amintiri din Epoca de Aur'', 'Love Building', 'Bani negri (pentru zile albe)'