logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

7 aprilie - Ziua mondială a sănătății (OMS)

Image

La 7 aprilie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua mondială a sănătății. În 2025, această zi dă startul unei campanii privind sănătatea mamei și a nou-născuților, intitulate 'Începuturi sănătoase, viitor plin de speranță'.

Campania, ce se va derula timp de un an, are ca obiectiv impulsionarea guvernelor și comunității din domeniul sănătății să intensifice eforturile pentru a pune capăt deceselor materne și ale nou-născuților, care pot fi prevenite, și să acorde prioritate sănătății și bunăstării femeilor pe termen lung. Organizația Mondială a Sănătății și partenerii săi vor împărtăși, de asemenea, informații utile pentru a sprijini sarcinile și nașterile sănătoase, dar și o mai bună stare de sănătate postnatală, notează https://www.who.int/.

Obiectivul de a ajuta fiecare femeie și copil să supraviețuiască și să prospere se află într-un moment critic. În mod tragic, pe baza estimărilor publicate în prezent, aproape 300.000 de femei își pierd viața din cauza sarcinii sau a nașterii în fiecare an, în timp ce peste 2 milioane de copii mor în prima lună de viață și aproximativ 2 milioane sunt născuți morți. Adică aproximativ 1 deces, ce poate fi prevenit, la fiecare 7 secunde. Pe baza tendințelor actuale, 4 din 5 țări nu vor putea îndeplini obiectivele de îmbunătățire a supraviețuirii materne până în 2030. 1 din 3 țări nu va îndeplini obiectivele de reducere a deceselor nou-născuților.

Femeile și familiile de pretutindeni au nevoie de îngrijire de înaltă calitate care să le susțină fizic și emoțional, înainte, în timpul și după naștere. Sistemele de sănătate trebuie să evolueze pentru a gestiona numeroasele probleme de sănătate care afectează sănătatea mamei și a nou-născuților. Acestea nu includ doar complicațiile obstetricale (sarcină, naștere, lăuzie - intervenții, omisiuni, tratamente incorecte), ci și condițiile de sănătate mintală, bolile netransmisibile și planificarea familială.

În acest sens, OMS solicită o revigorare la nivel mondial a eforturilor pentru a asigura accesul la îngrijiri de înaltă calitate pentru femei și bebeluși, în special în țările cele mai sărace, în contextul urgențelor umanitare și în zonele fragile, în care au loc majoritatea deceselor materne și ale nou-născuților. Femeile de pretutindeni au nevoie de acces la furnizori de servicii de sănătate care să le asculte preocupările și să le răspundă nevoilor - inclusiv în lunile de după sarcină, când milioane de oameni nu beneficiază de niciun sprijin, în ciuda consecințelor de durată asupra sănătății după naștere. O mai bună sănătate maternă înseamnă îmbunătățirea drepturilor femeilor și fetelor, astfel încât acestea să își poată planifica viața și să-și protejeze sănătatea. Capacitatea lor de a acționa și de a-și asuma responsabilitatea este esențială în abordarea mortalității materne și neonatale și pentru asigurarea sănătății pentru toți.

Între obiectivele acestei campanii se mai află: aducerea în atenție a lacunelor existente în supraviețuirea mamei și a nou-născutului și nevoia de a acorda prioritate bunăstării pe termen lung a femeilor; pledarea pentru investiții eficiente în vederea îmbunătățirii sănătății femeilor și a nou-născuților; încurajarea acțiunii colective pentru a sprijini părinții, precum și profesioniștii din domeniul sănătății care oferă îngrijiri decisive; oferirea de informații utile despre sănătate referitoare la sarcină, naștere și perioada postnatală, arată https://pmnch.who.int/.

În 2024, tema zilei 'My health, my right' a fost aleasă pentru a susține dreptul tuturor, de pretutindeni, de a avea acces la servicii de sănătate, educație și informații de calitate, precum și apă potabilă sigură, aer curat, alimentație bună, locuințe de calitate, condiții decente de muncă și de mediu, libertate fără discriminare. În 2023, tema Zilei mondiale a sănătății a fost 'Health For All'.

Organizația Mondială a Sănătății este o instituție specializată a Națiunilor Unite. În cadrul Conferinței Internaționale a Sănătății de la New York (19 iunie-22 iulie 1946) a fost adoptată Convenția OMS, un tratat între națiunile lumii, care recunoștea că sănătatea nu este doar un drept fundamental al omului, ci și un drept fundamental pentru pace și securitate. Convenția (semnată la 22 iulie 1946 de reprezentanții celor 61 de state membre ale ONU) a intrat în vigoare abia la 7 aprilie 1948, când a fost ratificată de 26 din cele 61 state membre ale ONU. Prima Adunare a Organizației Mondiale a Sănătății s-a deschis la Geneva, sediul central, la 24 iunie 1948, cu delegații din 53 din cele 55 de state membre. Cu acest prilej, s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătății, care a fost marcată pentru prima dată în 1950, potrivi https://www.who.int/. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Roxana Losneanu, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Sursa foto: www.who.int

Afisari: 2034

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 25-05-2025 09:30

25 mai - Ziua internațională a copiilor dispăruți

La data de 25 mai este marcată, anual, Ziua internațională a copiilor dispăruți, cu scopul de a evidenția tragedia copiilor răpiți, stoparea cazurile de dispariții voluntare în rândul copiilor, informarea părinților în legătură cu măsurile pe care le pot lua pentru a-și proteja copiii și de a ne aduce aminte de copiii care nu au fost găsiți niciodată.

Documentare 25-05-2025 09:00

25 mai - Ziua limbii slovace

La 25 mai 2025 este sărbătorită în România Ziua limbii slovace, conform Legii nr. 142/2014. Această zi este marcată prin organizarea de manifestări dedicate acestei sărbători în localitățile în care trăiesc membri ai comunității slovace. Proiectul legislativ a fost inițiat de Merka Adrian Miroslav, deputat al Uniunii Demo

Documentare 25-05-2025 08:30

25 mai - Ziua mondială a fotbalului (ONU)

La 25 mai 2025 este marcată, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite (ONU), Ziua mondială a fotbalului, potrivit https://www.un.org/. Organizația Națiunilor Unite a organizat un eveniment dedicat acestei zile, în Sala Adunării Generale a ONU, la New York, la 22 mai 2025, în intervalul orar 11.0

Documentare 25-05-2025 08:00

25 mai - Ziua Românilor de Pretutindeni

La 25 mai 2025 este sărbătorită Ziua Românilor de Pretutindeni, potrivit prevederilor Legii 101/2015, care a stabilit marcarea acestei zile în ultima duminică a lunii mai. Inițial, înainte de anul 2014, Ziua Românilor de Pretutindeni a fost marcată la data de 30 noiembrie, concomitent cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, cel &

Documentare 25-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Libertatea nu este un dar oferit nouă de alți oameni, ci este un drept care ne aparține prin legile lui Dumnezeu și ale naturii.'' - Benjamin Franklin (Benjamin Franklin, William-Temple Franklin, ''Memoirs of the life and writings of Benjamin Franklin'', London, H. Colburn 1818).

Documentare 25-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 25 mai

Ortodoxe A treia aflare a capului Sf. Proroc Ioan Botezătorul Duminica a 6-a după Paști Greco-catolice Duminica a 6-a a Paștilor. A treia aflare a Capului Sf. Ioan Botezătorul Romano-catolice Duminica a 6-a a Paștelui Ss. Beda Venerabilul, pr. înv.; Grigore al VII-lea, pp.; Maria Magdalena de'Pazzi, f

Documentare 25-05-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 25 mai

Este a 145-a zi a anului 2025. Au mai rămas 220 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 39 m și apune la 20 h 47 m. Luna răsare la 04 h 04 m și apune la 19 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)

Documentare 24-05-2025 20:46

FRAGMENT DE ISTORIE: 150 de ani de la înființarea Partidului Național Liberal (24 mai)

Partidul Național Liberal a fost oficial fondat la 24 mai 1875, când un grup de liberali, printre care Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu, A.G. Golescu, Gh. Vernescu, Tache Anastasiu, au pus bazele formațiunii politice care avea să marcheze istoria României moderne, indică site-ul https://pnl.ro/. Originile mișcării liberale trebuie însă căutate cu mult m

Documentare 24-05-2025 20:45

PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Priscilla Presley

Actrița Priscilla Presley s-a născut la 24 mai 1945, în Brooklyn, New York. Tatăl său, pilotul de marină James Wagner, a murit într-un accident de avion la numai câteva luni de la nașterea ei. Mama sa, Ann, s-a recăsătorit în 1948, cu Paul Beaulieu, un ofițer al Forțelor Aeriene, originar din Quebec, Canada. Familia sa s-a mutat de mai multe ori și a

Documentare 24-05-2025 20:29

24 mai - Ziua limbii bulgare

La 24 mai 2025 este marcată Ziua limbii bulgare, instituită prin Legea nr. 100/2015. În această zi sunt sărbătoriți Sfinții Chiril și Metodie, creatorii alfabetului chirilic, utilizat pentru scrierea în limba bulgară, potrivit http://www.cdep.ro/. Senatul a adoptat la 11 martie 2015 p

Documentare 24-05-2025 20:21

24 mai - Ziua europeană a parcurilor naționale

Ziua europeană a parcurilor naționale, sărbătorită pe 24 mai, a fost lansată în 1999 de Federația EUROPARC pentru a celebra ariile protejate din întreaga Europă. Aceasta celebrează crearea primelor parcuri naționale din Europa - un set de nouă parcuri delimitate în Suedia în 1909, notează https://www

Documentare 24-05-2025 08:00

CENTENARUL PATRIARHIEI ROMÂNE: Justinian Marina, al treilea patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1948-1977)

Justinian Marina a fost ales Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al României la 24 mai 1948, după trecerea la cele veșnice a Patriarhului Nicodim Munteanu (1939-1948). 'Cel dintâi și cel mai de seamă lucru pe care îl voi avea de făcut, în hotarul tradițiilor noastre bisericești, este păstrarea credinț

Documentare 24-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

''Cei care vor renunța la libertatea esențială pentru a dobândi o fărâmă de siguranță pe moment nu merită nici libertate, nici siguranță.'' - Benjamin Franklin (Benjamin Franklin, William-Temple Franklin, ''Memoirs of the life and writings of Benjamin Franklin'', London, H. Colburn 1818). 

Documentare 24-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 24 mai

Ortodoxe Sf. Cuv. Simeon cel din Muntele Minunat Greco-catolice Sf. cuv. Simeon din Muntele Minunat Romano-catolice Ss. Fc. Maria, Ajutorul Creștinilor; Donațian și Rogațian, m. Sfântul Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat este prăznuit de Biser

Documentare 24-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 24 mai

Este a 144-a zi a anului 2025. Au mai rămas 221 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 46 m. Luna răsare la 03 h 39 m și apune la 17 h 39 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)