O PERSONALITATE PE ZI: Actriţa Sigourney Weaver

Actriţa Sigourney Weaver, pe numele său real Susan Alexandra Weaver, s-a născut la 8 octombrie 1949, în Manhattan, New York. Tatăl ei, Sylvester L. Weaver Jr., un cunoscut producător TV, a fost preşedinte al NBC (1953-1955) iar mama sa Elizabeth Inglis era o actriţă britanică. Unchiul său, Doodles Weaver a fost actor de comedie şi muzician, potrivit www.imdb.com.
În 1961, a urmat pentru o scurtă perioadă de timp cursurile şcolii particulare Chapin din New York. Anul următor, familia Weaver s-a mutat la San Francisco, apoi în Connecticut, unde a urmat cursurile şcolii Ethel Walker din Simsbury. În 1963, şi-a schimbat numele după personajul Sigourney Howard din romanul ''Marele Gatsby'' de F. Scott Fitzgerald. În timpul şcolii a jucat în piesele de teatru "A Midsummer Night's Dream" şi "A Streetcar Named Desire".
Actriţa şi-a completat studiile, absolvind cursurile de literatură ale Universităţii Stanford, în 1972. A obţinut un Master of Fine Arts de la Şcoala de Teatru Yale din New Heaven. În 1973, a debutat în teatru în piesa "Watergate Classics". În perioada anilor '70 a mai jucat în: "Marco Polo Sing a Song", "The Animal Kingdom", "A Flea in Her Ear", "The Constant Husband", "Conjuring an Event". S-a făcut remarcată în piesa "Das Lusitania Songspiel", scrisă împreună cu Christopher Durang şi în care a jucat timp de două sezoane, din 1979 până în 1981, pentru care a primit Drama Desk Award. La mijlocul anilor '70 a apărut şi în câteva spoturi comerciale la TV şi a jucat şi în soap-opera ''Somerset''.
În 2012, Sigourney Weaver a interpretat-o pe Masha în piesa scrisă de Christopher Durang, care a câştigat un Premiu Tony, ''Vanya and Sonia and Masha and Spike'' alături de David Hyde Pierce şi Kristine Nielsen, potrivit http://theflea.org. O serie de documentare, filme sau seriale TV, precum: ''Planet Earth'' (2006), ''Prayers for Bobby'' (2009, Premiul GLAAD Media pentru interpretare şi Premiul Trevor Life în 2011), ''Political Animals'' (2012), ''Ingrid Bergman: In Her Own Words'' (2015), ''The Beatles: Eight Days a Week'' (2016), ''The Defenders'' (2017), ''Laddie: The Man Behind the Movies'' (2017), ''Dian Fossey: Secrets in the Mist'' (2017), ''Dream the Future'' (2018) s-au numărat printre proiectele desfăşurate în cadrul televiziunii.
A fost distribuită în rolul Shelley Duvall în filmul ''Annie Hall'' (1977) şi apoi, a fost Ellen Ripley în ''Alien'' (1979, regia Ridley Scott), care i-a adus actriţei o nominalizare la un Premiu BAFTA pentru cel mai bun debut. Filmul a fost desemnat, în 2002, "important din punct de vedere cultural, istoric şi estetic" şi a fost inclus în Registrul Naţional al Filmului (National Film Registry) din Statele Unite, unde va fi păstrat pentru generaţiile viitoare.
Au urmat peliculele: ''Eyewitness'' (1981); ''Ghostbusters'' (1984); ''Alien 2'' (1986), regia James Cameron, Premiul Saturn pentru cea mai bună actriţă, acordat de Academia filmelor de Science Fiction, Fantasy şi Horror, nominalizată la un Premiu al Academiei şi la un Glob de Aur; ''Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey'' (1988), peliculă ce prezintă activitatea desfăşurată de specialista în primate Dian Fossey, al cărei scenariu a fost adaptat după cartea sa cu acelaşi titlu pentru care a fost recompensată cu Premiul Mărul de Aur pentru Actriţa Anului, un Glob de Aur alături de Jodie Foster şi Shirley MacLaine şi nominalizată la un Premiu Oscar; ''Working Girl'', Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă în rol secundar, nominalizată la un Premiu Oscar, BAFTA; ''Ghostbusters 2'' (1989); ''Alien 3'' (1992), regia David Fincher; ''Copycat'' (1995); ''The Ice Storm'' (1997), BAFTA pentru cea mai bună actriţă în rol secundar; ''Alien: Resurrection'', regia Jean-Pierre Jeunet (1997); ''Galaxy Quest'' (1999); ''Heartbreakers'' (2001); ''The Village'' (2004); ''Snow Cake'', ''The TV Set'' (2006); ''The Girl in the Park'' (2007); ''WALL-E'' (voce) - 2008); ''Avatar'' (2009), regia James Cameron, nominalizată la Premiul Saturn pentru cea mai bună actriţă, acordat de Academia filmelor de Science Fiction, Fantasy şi Horror; ''You Again'' (2010); ''Cedar Rapids'' (2011); ''The Cabin in the Woods'', ''Red Lights'', ''The Cold Light of Day'' (2012); ''Exodus: Gods and Kings'' (2014); ''Chappie'' (2015); ''Finding Dory'' (voce), ''Ghostbusters'', ''A Monster Calls'', ''The Assignment (2016); ''The Meyerowitz Stories'' (2017).
Sigourney Weaver a fost preşedinta de onoare a ''Dian Fossey Gorilla Fund'' în ultimii 30 de ani. De asemenea, a făcut parte din Consiliul pentru Drepturile Omului timp de 25 de ani, şi în prezent este membră a Consiliului Grădinii Botanice din New York. În 2009 a primit Premiul ''Rachel Carson'' al Societăţii Naţionale Audubon pentru munca sa în sprijinul mediului înconjurător. Actriţa este co-fondatoare a Teatrului The Flea din Manhattan, care susţine tinerii artişti şi lucrările noi, conform http://theflea.org.
Este căsătorită, din 1984, cu Jim Simpson şi au o fată Charlotte, născută în 1990.
La 16 decembrie 1999, actriţa americană şi-a inaugurat propria stea de pe faimosul Walk of Fame de la Hollywood, notează www.walkoffame.com. La 22 septembrie 2016, a fost recompensată cu premiul Donostia pentru întreaga carieră, la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de Film de la San Sebastián.
Actriţa care a interpretat-o pe dr. Grace Augustine în celebrul ''Avatar'' din 2009, va juca în cele patru continuări ale filmului în regia aceluiaşi James Cameron. ''Avatar 2'' urmează să fie lansat în 2021, iar celelalte în 2023, 2025 şi 2027, potrivit www.imdb.com. AGERPRES/(Documentare - Irina Andreea Cristea, editor: Suzana Cristache Drăgan, editor online: Ady Ivaşcu)
Sursa foto: Sigourney Weaver / Instagram
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
Web Summit 2025, la Rio de Janeiro (27-30 aprilie)
Web Summit 2025 la Riocentro din Rio de Janeiro începe la 27 aprilie 2025, reunind nume importante din domeniul tehnologiei informației, al marilor afaceri mondiale, dar și start-upurilor, precum și din acele domenii ale activității umane în care internetul activează ca un mijloc principal de manifestare, potrivit
CITATUL ZILEI
'Deprinde-te a nu mustra decât când ești gata să îndrepți.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril )
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 aprilie
Ortodoxe Sf. Ap. Simeon, rudenia Domnului, episcopul Ierusalimului Duminica a 2-a după Paști (a Sf. Apostol Toma) Greco-catolice Duminica a 2-a a Paștilor (a lui Toma). Sf. ep. m. Simeon, rudenia Domnului Romano-catolice Duminica a 2-a a Paștelui Sf. Zita, fc. Sfântul Apostol Simeon
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 aprilie
Este a 117-a zi a anului 2025. Au mai rămas 248 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 12 m și apune la 20 h 15 m. Luna răsare la 05 h 40 m și apune la 20 h 11 m. Lună nouă 22 h 31 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
26 aprilie - Ziua internațională de reamintire a dezastrului de la Cernobîl (ONU)
O explozie la Centrala Nucleară de la Cernobîl în 1986 a răspândit un nor radioactiv peste mari părți ale Uniunii Sovietice, în prezent teritorii ale Belarusului, Ucrainei și Federației Ruse. Aproape 8,4 milioane de oameni din cele trei țări au fost expuși radiațiilor. Guvernul sovietic a recunoscut nevoia de asistență internațională ab
26 aprilie - Ziua mondială a proprietății intelectuale (ONU)
La 26 aprilie 2025 este marcată Ziua mondială a proprietății intelectuale, conform www.wipo.int. Proprietatea intelectuală vizează recunoașterea dreptului asupra unei anumite invenții, creații sau idei și în special privind drepturile legale rezultate în urma activității intelectuale depuse. Dreptur
26 aprilie, zi de doliu național pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc
Guvernul a aprobat, la 24 aprilie 2025, în ședință, declararea zilei de 26 aprilie 2025, ca zi de doliu pe teritoriul României, în memoria Sanctității Sale Papa Francisc, chiar în ziua funeraliilor de la Vatican. 'Lider spiritual și moral, Papa Francisc s-a remarcat prin implicarea activă în viața societății contemporane, o pe
CITATUL ZILEI
'Numai de unul singur ai de ce să te temi: de tine însuți când te privești în față.' - N. Iorga ('Cugetări', Ed. Albatros, 1972) AGERPRES/(Documentare - Cerasela Bădiță, editor: Ionela Gavril)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 26 aprilie
Ortodoxe Sf. Mc. Chiril, Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă); Sf. Sfințit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira Greco-catolice Sf. ep. m. Vasile al Amasiei Romano-catolice Sf. Anaclet, pp. Sfinții Mucenici din Dobrogea: Chiril, Chindeu și
Ritualurile funerare pentru Suveranul Pontif
Funeraliile Papei Francisc au loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10:00 a.m. (8:00 GMT), la Bazilica Sfântul Petru din Roma unde sunt așteptați să sosească sute de mii de credincioși, alături de 170 de delegații străine, șefi de stat și capete încoronate din întreaga lume. Ceremonia va fi oficiată de decanul Colegiului Cardinalilor, Giovanni Battista
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 26 aprilie
Este a 116-a zi a anului 2025. Au mai rămas 249 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 14 m și apune la 20 h 14 m. Luna răsare la 05 h 16 m și apune la 18 h 46 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
Săptămâna europeană 21-25 aprilie 2025
Comisia Europeană a anunțat sancțiuni financiare împotriva companiilor americane Apple și Meta pentru încălcări ale legislației europene privind concurența. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis că Executivul Comunitar va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs cu măsuri menite să elimine complet importurile
DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
* Muzeul Național al Țăranului Român va fi redeschis din data de 25 aprilie, după un îndelungat șantier de consolidare, început în 2016, și după o vreme necesară primenirii, a informat instituția muzeală, într-un comunicat transmis AGERPRES. 'Am (re)așezat obiectele în locurile lor (pe care le-au părăsit
FRAGMENT DE ISTORIE: 80 de ani de la Conferința de la San Francisco, crearea ONU (25 aprilie - 26 iunie 1945)
Organizarea postbelică a lumii a început încă de la 21 august 1941, când președintele american Franklin Delano Roosevelt a prezentat în fața Congresului Carta Atlanticului, document care viza, printre altele, crearea unei asociații generale de națiuni care să ofere garanții pentru independența politică și integritatea teritorială a statelor mari și mi
DOCUMENTAR: Actorul Al Pacino împlinește 85 de ani (25 aprilie)
Actorul Al Pacino s-a născut la 25 aprilie 1940 în Bronx, un cartier al New Yorkului. A fost crescut de bunici, care l-au dus la cinema de când era mic. La 17 ani a început să se întrețină singur, lucrând ca vânzător, poștaș, lucrător de farmacie, portar, administrator de bloc. A început să joace teatru ca amator, a scris cuplete pen