logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

O PERSONALITATE PE ZI: Ileana, principesă de România, arhiducesă de Austria

Imagine din galeria Agerpres

Principesa Ileana, arhiducesă de Austria, fiica regelui României Ferdinand (1914-1927) şi a reginei Maria (1914-1927), spunea în anul 1961, când a înţeles că drumul său va merge către o viaţă monahală, că a ales mănăstirea "fiindcă am simţit şi simt în continuare, cu certitudine, că de acum înainte aceasta este unica şi singura cale potrivită pentru mine". ("Principesă şi monahie: Domniţa Ileana - Maica Alexandra" (1909-1991), traducere după originalul în limba engleză: Beverley Cooke, "Royal Monastic: Princess Ileana of Romania. The Story of Mother Alexandra", Conciliar Press, Ben Lomond, CA, SUA, 2008)

În America de Nord erau însă foarte puţine mănăstiri ortodoxe în anii 1950-1960 iar, dintre cele care existau, doar câteva erau mănăstiri de călugăriţe şi nici una nu avea obşte românească sau englezească.

De aceea, principesa a trebuit să se întoarcă în Europa pentru a-şi împlini vocaţia monahală. În Franţa s-a stabilit la Mănăstirea Ortodoxă "Acoperământul Maicii Domnului" din localitatea Bussy-en-Othe, aflată la o distanţă de 128 km de Paris, unde a depus voturile monahale, în 1967, devenind maica Alexandra.

La scurt timp, principesa Ileana, acum monahia Alexandra, s-a întors în America, unde a ridicat un aşezământ monahal ortodox, cu hramul "Schimbarea la Faţă a Domnului", în Ellwood City, statul Pennsylvania.

Despre alegerea hramului pe care urma să îl poarte mănăstirea, maica Alexandra nota: "atunci când s-a ajuns la discutarea (...) numelui sfântului sau al praznicului pe care-l socotim potrivit ca hram al mănăstirii, Schimbarea la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos ne-a venit tuturor în gând", pentru că acest loc avea menirea să-i transforme atât pe cei care urmau să vieţuiască acolo, cât şi pe viitorii vizitatori şi pelerini, să le preschimbe faţa sufletului.

Principesa Ileana, cel de-al cincilea copil al perechii regale a României Ferdinand şi Maria, s-a născut la 5 ianuarie 1909, la Bucureşti.

Mama sa, regina Maria a României, fiica ducelui de Edinburgh, Alfred, şi a Mariei Aleksandrovna, născută Mare Ducesă a Rusiei, era nepoată a reginei Victoria şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei. La 10 ianuarie 1893, prin căsătoria cu Ferdinand de Hohenzollern Sigmaringen, prinţul moştenitor al Românei, a devenit prinţesă a României, iar după moartea regelui Carol I devine regină (11 octombrie 1914), conform Dicţionarului biografic de istorie a României, Ed. Meronia, 2008.

Ferdinand, rege al Românei, era fiul lui Leopold de Hohenzollern Sigmaringen, fratele suveranului României, Carol I, şi al infantei Antonia, fiica regelui Ferdinand al II-lea al Portugaliei. A fost proclamat oficial succesor la tronul României, la 18 martie 1899, primind titlul de Alteţă Regală Principe de România.

Copilăria domniţei Ileana, aşa cum i se mai spunea, a fost senină şi liniştită, dar mărturisea că: "într-un fel îmi amintesc de ea acum de parcă ar fi un vis îndepărtat care deapănă o poveste ce mi s-a spus odată, demult" ("Maica Alexandra - Principesa Ileana a României, "Sfinţii îngeri", Ed. Anastasia, 1992).

A trebuit însă să îndure alături de toţi ceilalţi vitregiile Primului Război Mondial. Urmele privaţiunilor de care avuseseră parte chiar şi membrii familiei regale refugiate la Iaşi, în 1916, le-a purtat principesa Ileana toată viaţa. Deficienţele nutritive din copilărie i-au creat probleme serioase de sănătate ("Principesă şi monahie: Domniţa Ileana - Maica Alexandra", Ed. Sophia, 2011).

După război, principesa a trăit cu mare emoţie evenimentele care s-au succedat într-un fel atât de fericit. Anul 1918 este marcat de desăvârşirea statului naţional român, marea realizare a poporului român sub domnia regelui Ferdinand. La 15 octombrie 1922, o ceremonie impresionantă, desfăşurată la Alba Iulia, este organizată în vederea încoronării regelui Ferdinand şi reginei Maria.

În această perioadă, principesa şi-a continuat studiile particulare, s-a implicat şi mai mult în activităţile de familie şi o mare parte a timpului a început să o petreacă în activităţi sociale de binefacere. Angajată în acţiunile Crucii Roşii şi ale Asociaţiei Tinerelor Femei Creştine (ATFC), filială autohtonă a organizaţiei Young Women Christian Association (YWCA), înfiinţată în Anglia, în anul 1877, îşi dorea înfiinţarea unei Asociaţii a Ghidelor în România. În 1928 i s-a împlinit visul şi s-a întemeiat şi în ţară o astfel de asociaţie, alcătuită din 32 de tinere, care s-au întrunit la Mănăstirea Horezu (Hurezi).

Regina Maria a primit, în anul 1920, un dar care urma să marcheze viaţa domniţei Ileana. După întoarcerea reginei de la Paris, oraşul Braşov i-a oferit în dar Castelul Bran, o fortăreaţă aflată într-o stare nu prea bună, situată la o distanţă de câţiva kilometri de Braşov.

Un alt proiect de renovare iniţiat de regina Maria, în care s-a implicat şi principesa Ileana, a început în vara anului 1924. Regina a cumpărat în apropierea oraşului Balcic, pe litoralul Mării Negre, în partea de sud a Dobrogei, o moară veche şi terenul înconjurător.

Branul şi Balcicul au devenit astfel două locuri impregnate de personalităţile celor două, regina Maria şi principesa Ileana.

Principesa Ileana, o tânără deosebit de admirată, al cărei nume apărea alături de al celor mai eligibili celibatari din Europa, s-a căsătorit în 1931 cu arhiducele de Austria, din linia toscană a Casei de Habsburg, Anton.

Atunci a primit principesa, ca dar de nuntă, din parte reginei Maria o diademă, care arăta mai mult a coroană, confecţionată din diamante şi safire, pe care regina o moştenise de la mama sa, Maria Alexandrovna.

Bijuteria, încrustată cu diamante şi safire de mărimea unui ceas de buzunar, a parcurs alături de principesă un drum lung, care s-a finalizat în America, acolo unde posesoarea sa a vândut-o, fără prea multe regrete, aşa cum mărturisea, pentru că simţea că darul mamei sale a generat alte daruri care au permis familiei să meargă mai departe.

În timpul primilor zece ani de căsătorie principesa Ileana a avut şase copii: Ştefan, Maria-Ileana (Minola), Alexandra, Dominic (Niki), Maria-Magdalena (Magi) şi Elisabeta (Herzi).

În 1934, a cumpărat o proprietate în Austria unde a locuit până în 1944, când s-a reîntors în România. La Bran, în apropierea castelului a înfiinţat un spital, pe care l-a susţinut şi în care a muncit vreme de câţiva ani. La 12 ianuarie 1948, principesa a părăsit România, fără speranţa că se va mai întoarce vreodată. S-a întors însă, în 1990, într-o vizită care a inclus şi Branul şi Catedrala episcopală de la Curtea de Argeş.

În 1952, principesa Ileana şi-a scris memoriile, publicate sub titlul "Trăiesc din nou" (Ileana, Princess of Romania, I Live Again, Rinehart & Company, Inc., New York, 1952), iar în 1954 a apărut a doua sa carte, "Spitalul Inimii Reginei", despre spitalul de la Bran (Ileana, Princess of Romania, Hospital of the Queen's Heart, Rinehart & Company, Inc., New York, 1954).

Monahia Alexandra a plecat din această lume în 21 ianuarie 1991. Iar vasul de lut cu pământ românesc pe care principesa Ileana, acum monahia Alexandra, îl păstrase în anii de exil, mulţi şi grei, a fost îngropat odată cu ea, la ctitoria sa din America. AGERPRES/ (Documentare - Mariana Zbora-Ciurel; editor: Ruxandra Bratu, editor online: Irina Giurgiu)

Afisari: 17

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 08-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 mai

Este a 128-a zi a anului 2025. Au mai rămas 237 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 57 m și apune la 20 h 28 m. Luna răsare la 16 h 27 m și apune la 04 h 04 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 07-05-2025 08:00

Reuniune informală a miniștrilor de externe ai UE în format Gymnich (7-8 mai 2025)

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc în format Gymnich, într-o reuniune informală, la Varșovia, în 7-8 mai 2025, sub egida președinției poloneze a Uniunii. Pe lângă miniștrii de externe ai UE-27, vor participa și miniștrii de resort ai țărilor candidate și potențial candidate la UE, informează site-urile

Documentare 07-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Toți oamenii au văzut aproape aceleași lucruri, dar numai artistul știe să le reînscrie în memoria lui.' - J. Renard (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 07-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 mai

Ortodoxe Arătarea pe cer a semnului Sfintei Cruci în Ierusalim; Sf. Mc. Acachie și Codrat Greco-catolice Arătarea pe cer a Sf. Cruci la Ierusalim; Sf. m. Acachie Romano-catolice Ss. Roza Venerini, călug.; Ghizela, regină; Anton Pecerski, pustnic

Documentare 07-05-2025 07:00

Cardinalii care vor alege noul papă se reunesc în Conclav (7 mai)

Formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine - 'Extra omnes' - va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale în 7 mai, ziua de începere a Conclavului. (sursa: https://www.vaticannews.va) Data a fost stabilită în 28 aprilie, de cei aproximativ 180 de cardinali

Documentare 07-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 mai

Este a 127-a zi a anului 2025. Au mai rămas 238 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 58 m și apune la 20 h 27 m. Luna răsare la 15 h 24 m și apune la 03 h 48 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 06-05-2025 12:41

Reuniunea juriului pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste (6-7 mai)

Reuniunea juriului responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Comunicare și Științe Umaniste din 2025 are loc în zilele de 6 și 7 mai, la Oviedo, iar în a doua zi a evenimentului este anunțat câștigătorul distincției. Întâlnirile vor avea loc la Hotelul Barcelo Oviedo Cervantes. Premiul Prințesa de Asturia p

Documentare 06-05-2025 12:00

FRAGMENT DE ISTORIE: 425 de ani de la prima unire a celor trei țări române (mai 1600)

În mai 1600, în urma campaniei întreprinse în Moldova de Mihai Viteazul, acesta a devenit ''domn al Țării Românești și al Ardealului și al Moldovei'', realizând prima unire a celor trei țări române. Mihai Viteazul (1593-1601) a realizat prima încercare de unificare politică a teritoriului rom&acir

Documentare 06-05-2025 10:00

Expoziția internațională IMDEX Asia, Singapore (6-8 mai)

La 6-8 mai 2025, la Changi Exhibition Centre de la baza navală Changi din Singapore, se desfășoară unul dintre cele mai importante evenimente din Asia dedicate flotei maritime și navale la nivel internațional, potrivit https://www.imdexasia.com/. Expoziția internațională reprezintă cel mai important even

Documentare 06-05-2025 09:49

Cătălin Predoiu - desemnat premier interimar (fișă biografică)

Președintele interimar Ilie Bolojan a semnat marți dimineața decretul pentru desemnarea lui Cătălin Predoiu ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile până la formarea noului Guvern, a informat Administrația Prezidențială.

Documentare 06-05-2025 08:00

DOCUMENTAR: 35 de ani de la primul ''Pod de flori'' peste Prut (6 mai)

La 6 mai 1990 a avut loc primul 'Pod de flori' peste râul Prut, în cadrul manifestărilor de deschidere a frontierelor cu Republica Sovietică Socialistă (RSS) Moldovenească. A fost o manifestare desfășurată pe malurile Prutului, ca simbol al frăției, dorinței de apropiere și istoriei comune a României și Republicii Moldova. De pe ambele maluri au fos

Documentare 06-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Dacă privești arta drept creație, trebuie să-i atribui și o valorare etică. Arta ca ușoară jucărie ar fi tot atât de incomprehensibilă ca și viața socotită fără rost.' - Liviu Rebreanu (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989) 

Documentare 06-05-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 6 mai

Ortodoxe Sf. și Dreptul Iov, mult răbdătorul; Sf. Mc. Varvar Greco-catolice Sf. și dreptul Iov, mult-răbdătorul Romano-catolice Ss. Benedicta, fc.; Petru Nolasco, călug. Sfântul și Dreptul Iov este pomenit în calendarul creștin orto

Documentare 06-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 6 mai

Este a 126-a zi a anului 2025. Au mai rămas 239 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 59 m și apune la 20 h 26 m. Luna răsare la 14 h 19 m și apune la 03 h 30 m. Maximul curentului de meteori Eta-Aquaride la 06 h. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)

Documentare 05-05-2025 20:07

Prim-ministrul interimar și guvernul interimar (procedură și atribuții)

Consiliul Politic Național al PSD a decis, la 5 mai 2025, ieșirea partidului din coaliția de guvernare, iar Marcel Ciolacu își va depune demisia din funcția de premier.