Ziua limbii şi teatrului idiş

Ziua limbii şi teatrului idiş, instituită prin Legea nr. 253/2017, este sărbătorită la 30 mai, amintind astfel de data naşterii, în anul 1901, a poetului şi prozatorului Iţic Mangher, "unul dintre maeştrii literaturii idiş din prima jumătate a secolului XX pe plan mondial, considerat cel mai important şi reprezentativ autor de limbă idiş din România", conform prezentării făcute de Silviu Vexler, deputat din partea Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi iniţiator al acestui proiect legislativ, în expunerea de motive.
Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, la 24 octombrie 2017. A doua zi după dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor privind proiectul de lege pentru instituirea acestei zile, respectiv la 28 noiembrie 2017, actriţa Maia Morgenstern, directoare a Teatrului Evreiesc de Stat, a interpretat, în clădirea Palatului Parlamentului, spectacolul "O lecţie de bune maniere", fiind pentru prima dată când un astfel de eveniment se ţine în acest loc. Spectacolul s-a jucat la solicitarea deputatului Silviu Vexler, pentru a marca împlinirea a 141 de ani de teatru în limba idiş, la eveniment participând mai mulţi deputaţi ai Grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, din Camera Deputaţilor, alături de preşedinţii Comisiilor de cultură din Camera Deputaţilor şi Senat, Gigel Ştirbu şi Radu Preda.
Proiectul de lege privind instituirea Zilei limbii şi teatrului idiş a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor la 29 noiembrie 2017, iar la 13 decembrie 2018, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea legii privind instituirea acestei zile, Legea nr. 253/2017 fiind publicată în Monitorul Oficial la 15 decembrie 2017.
Conform acesteia, Ziua limbii şi teatrului idiş poate fi organizată de către autorităţile publice centrale şi locale şi de instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, de către societatea civilă şi de persoane fizice şi juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări culturale, educative, artistice, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate promovării limbii şi teatrului idiş. Totodată, autorităţile administraţiei centrale şi locale şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor.
"Presa de limbă idiş şi-a făcut apariţia în Principatele Române mult mai devreme decât în alte părţi ale diasporei europene şi a avut o istorie bogată şi longevivă. În anul 1855, la Iaşi, apare 'Korot Haitim' (Cronica Timpului), primul ziar în limba idiş din lume şi cea mai veche publicaţie evreiască din România. (...) În anul 1876 are loc un eveniment important pentru cultura idiş din România, dar şi pe plan mondial: întemeierea primului teatru profesionist de limbă idiş, în grădina 'Pomul Verde' din Iaşi, de către artistul, scriitorul, dramaturgul, compozitorul, regizorul, scenograful şi directorul de teatru Avram Goldfaden (1840-1908)", se mai arată în expunerea de motive.
Potrivit iniţiatorului, instituirea Zilei limbii şi teatrului idiş va avea o contribuţie esenţială la păstrarea tradiţiei şi a valorilor specifice limbii idiş, la combaterea xenofobiei şi antisemitismului, a clişeelor şi percepţiilor eronate, la dezvoltarea identităţii şi diversităţii culturale ale ţării noastre, dar şi la promovarea aportului cultural al vieţii evreieşti din România la viaţa culturală românească şi internaţională.
"Având în vedere elementele unice din ţara noastră (primul ziar în limba idiş din lume, primul teatru în limba idiş din lume, etc.), instituirea Zilei limbii şi teatrului idiş va avea un rol deosebit de important în promovarea imaginii României în lume, dezvoltarea turismului şi punerea în valoare a tradiţiilor istorice, prin evenimentele şi manifestările care vor fi organizate pentru celebrarea acestei zile", a susţinut deputatul în expunerea de motive.
Cu ocazia acestei zile, în anul 2018, a avut loc, în zilele de 29 şi 30 mai, la Suceava şi la Rădăuţi, prima ediţie a Festivalului "Ziua Limbii şi a Teatrului Idiş", eveniment care a cuprins concerte, un spectacol de teatru, proiecţii de filme, lansări de carte şi sesiuni de comunicări ştiinţifice. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Bucovinei, Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Consiliul Judeţean Suceava, alături de comunităţile evreilor din Suceava, Rădăuţi, Iaşi, Bucureşti, Oradea, de Prefectura Suceava, Primăriile Suceava şi Rădăuţi, Universitatea "Ştefan cel Mare" şi Fundaţia Caritatea.
Anul acesta, în perioada 29 mai-2 iunie, are loc cea de-a patra ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Idiş - TES FEST, organizat de Primăria Municipiului Bucureşti, prin Teatrul Evreiesc de Stat, potrivit unui comunicat al Teatrului Evreiesc de Stat transmis AGERPRES. Evenimentul este organizat cu ocazia aniversării de 71 ani a Teatrului Evreiesc de Stat, sub această titulatură, şi a 143 de ani de la înfiinţarea primului teatru profesionist de limbă idiş din lume în România, la Iaşi, în anul 1876, de scriitorul şi artistul Avram Goldfaden. La festival participă trupe de teatru profesioniste de limbă idiş din SUA, Israel, Franţa, Republica Moldova, alături de formaţii şi interpreţi de muzică klezmer de renume mondial, fiind organizate şi o serie de evenimente conexe: conferinţe de cultură idiş realizate de mari personalităţi artistice, lansări de carte, întâlniri tematice şi expoziţii despre istoria şi activitatea Teatrului Evreiesc de Stat.
"Prin realizarea Festivalului Internaţional de Teatru Idiş - TES FEST, Teatrul Evreiesc de Stat doreşte să aducă în atenţia publicului larg specificul unic al culturii idiş, prin prezentarea acesteia în contextul cultural actual, dar şi să sporească interesul pentru realizarea unei mai bune comunicări interculturale, prin schimbul de experienţă cu comunităţi care promovează cultura idiş în lume, prezervarea tradiţiei culturale evreieşti în România şi transmiterea patrimoniului cultural evreiesc, prin mijloace artistice, în întreaga lume", se arată în comunicat. AGERPRES/(Documentare-Andreea Onogea, editor: Liviu Tatu, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actrița Carey Mulligan
Carey Mulligan este una dintre cele mai versatile și împlinite actrițe ale generației sale, cunoscută pentru interpretările sale delicate, dar puternice, atât în drame de epocă, cât și în filme contemporane. Cu o carieră de aproape două decenii, Mulligan a fost apreciată de critici pentru capacitatea sa de a aduce profunzime, nuanță și autentici
CITATUL ZILEI
'Iubirea e dovada evidentă că realitatea contează foarte puțin.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa: http://evene.lefigaro.fr/)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 28 mai
Ortodoxe Sfinții Ier. Eutihie, episcopul Melitinei, și Nichita, episcopul Calcedonului Greco-catolice Sf. ep. m. Eutihie Romano-catolice Sf. Gherman, ep. Sfântul Ierarh Nichita, episcop al Calcedonului, este pomenit în calendarul cr
Discuții informale președinte-partide în vederea formării noului Guvern (cronologia consultărilor)
Președintele Nicușor Dan a anunțat că va începe, la 28 mai, discuții informale cu partidele parlamentare în vederea formării noului Guvern. 'Mâine, am stabilit un calendar, de la ora 9:00 până la ora 20:00, câte o oră și jumătate fiecare. Am vorbit cu liderii la telefon și, azi, echipa de la administrație o să trimită oficial', a declara
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 28 mai
Este a 148-a zi a anului 2025. Au mai rămas 217 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 37 m și apune la 20 h 50 m. Luna răsare la 06 h 07 m și apune la 23 h 03 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
PERSONALITATEA ZILEI: Violonistul și compozitorul Niccolo Paganini
Niccolo Paganini, unul dintre cei mai apreciați virtuozi al viorii din toate timpurile, supranumit ''violonistul diavolului'' datorită abilităților sale ieșite din comun, este cunoscut în special pentru cele 24 de 'Capricii', solo-uri dificile pe care nimeni nu le putea reproduce. A fost unul dintre primii violoniști solo care a cântat pub
DOCUMENTAR: Jamie Oliver, cunoscutul bucătar englez, împlinește 50 de ani (27 mai)
Jamie Oliver, celebrul maestru bucătar din Marea Britanie, cunoscut pentru cărțile și emisiunile sale de gastronomie din seria ''Naked Chef'', continuă seria de lansări și în 2025. Cartea sa, 'Eat Yourself Healthy' va apărea în septembrie 2025 și poate fi deja comandată pe site-urile de profil. Popular dincolo de granițele M
Consiliul Afaceri Generale al UE din 27 mai 2025
Consiliul Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene (UE) se reunește la 27 mai 2025, la Bruxelles, printre temele abordate numărându-se: mecanismul ajustării limitei de carbon, pregătirea Consiliului European din iunie, procedura articolului 7 privind Ungaria, dialogul anual al UE privind statul de drept, conform
Reuniunea juriului pentru desemnarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport (27-28 mai)
Juriul responsabil pentru acordarea Premiului Prințesa de Asturia pentru Sport din 2025 se va întruni în zilele de 27 și 28 mai la Oviedo. Acesta este al cincilea dintre cele opt premii internaționale acordate de Fundația Prințesa de Asturia în acest an, competiție aflată la a 45-a ediție. În total, 30 de nominalizări, care cuprind 13 n
Web Summit 2025 la Vancouver (27-30 mai)
La 27-30 mai 2025, se desfășoară la Vancouver Convention Centre din orașul canadian, ediția 2025 a Web Summit, conferința globală dedicată ecosistemului tehnologiilor prezente, aducând laolaltă, cu acest prilej, reprezentanți de seamă ai comunității tehnice din cele două Americi, Asia și de pe coasta de vest a Canadei, conform
CITATUL ZILEI
'Fiecare cititor este, atunci când citește, propriul său cititor. Opera scriitorului nu este decât un fel de instrument optic pe care îl oferă cititorului pentru a-i permite să discearnă ceea ce, fără acea carte, nu ar fi văzut poate în el însuși.' - Marcel Proust, 'În căutarea timpului pierdut', 1913 (sursa:
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 27 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Iuliu Veteranul; Sf. Sfințiți Mc. Eladie și Terapont, episcopul Sardiei; Sf. Mărt. Ioan Rusul Greco-catolice Sf. m. Eladie; Sf. m. Iuliu Veteranul Romano-catolice Sf. Augustin din Canterbury, ep. Sfântul Mucenic Iuliu Vet
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 27 mai
Este a 147-a zi a anului 2025. Au mai rămas 218 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 38 m și apune la 20 h 49 m. Luna răsare la 05 h 15 m și apune la 21 h 52 m. Lună Nouă la 06 h 02 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu)
Ediția cu numărul 51 a Premiilor American Music (27 mai)
La data de 27 mai 2025 are loc ediția cu numărul 51 a Premiilor American Music (American Music Awards - AMA). Ceremonia de decernare este găzduită de complexul Fontainebleau din Las Vegas. În premieră, evenimentul este transmis în direct de CBS și de platforma de streaming a Paramount+, notează theamas.com. Pentru a doua oară, după
FRAGMENT DE ISTORIE: 85 de ani de la Operațiunea de la Dunkerque din Al Doilea Război Mondial (26 mai - 4 iunie 1940)
Operațiunea de la Dunkerque, un moment deosebit de important în cel de-Al Doilea Război Mondial privind efortul aliat în derularea conflictului, a început la 26 mai 1940 și a implicat evacuarea a 338.000 de soldați ai Forței Expediționare Britanice și ai altor forțe ale Aliaților, care se aflau în acest oraș din nordul Franței, în apropierea gra