logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

DOCUMENTAR: Cinci secole de la moartea titanicului artist al Renaşterii, Leonardo Da Vinci

Imagine din galeria Agerpres

Leonardo Da Vinci a fost unul dintre cei mai influenţi artişti ai umanităţii, lăsând o moştenire aparte nu doar în domeniul artei ci şi în cel al ştiinţei. A fost unul dintre cei mai reprezentativi artişti ai Renaşterii.

S-a născut la 15 aprilie 1452, într-o comunitate mică lângă Vinci. A început la vârsta de 9 ani să lucreze ca ucenic în atelierul lui Andrea del Verrocchio, un sculptor popular, pictor şi aurar, care era o figură importantă a acelei epoci, potrivit www.leonardodavinci.net.

La atelierul din Florenţa al lui Verrocchio, tânărul Leonardo l-a întâlnit pe Sandro Botticelli. Verrocchio, care fusese pregătit de Donatello, a fost sculptorul oficial al cunoscutei familii Medici. Sub îndrumarea lui Verrocchio, Da Vinci şi-a dezvoltat îndemânarea în desen, pictură şi sculptură, dar şi în alte domenii precum mecanică, metalurgie, proiectare arhitecturală şi chimie.

Prima operă care îi este atribuită lui Da Vinci este o descriere a văii răului Arno. Picturile au devenit o parte importantă a moştenirii sale. Chiar dacă devenise un membru al Asociaţiei pictorilor din Florenţa în 1472, Da Vinci a continuat să lucreze cu Verroccio în calitate de asistent al acestuia până în 1476. Influenţele maestrului său erau vizibile în vitalitatea remarcabilă şi corectitudinea anatomică a picturilor şi desenelor lui Leonardo.

După ce a părăsit atelierul lui Verrocchio, şi-a stabilit propriul atelier, în 1477, dedicându-se pentru început temelor religioase, însă a acceptat să realizeze şi portrete. În următorii cinci ani a realizat picturi memorabile printre care se numără ''Ginevra de Benci'' sau ''Benois Madonna''. ''Adoraţia Magilor'' (1482), care a rămas neterminată, se află la Galeriile Uffizi din Florenţa din anul 1670. A încheiat în 1482, pictura ''Sf. Jerome în Sălbăticie'', aflată în posesia Muzeului Vaticanului, conform https://www.artsy.net.

În timp ce se afla la Milano, a primit mai multe cereri, pentru realizarea unor proiecte atât civile cât şi militare, din partea ducelui Ludovico Sforza. Una dintre primele picturi realizate la curtea ducelui a fost ''Madonna of the Rocks'', 1483. Din dorinţa de a folosi o tehnică similară unui efect de fum, care era denumită ''sfumato'', multe dintre picturile lui Leonardo Da Vinci s-au deteriorat, printre care şi celebra "Cina cea de Taină", exemplarul care se află în prezent la Muzeul Louvre din Paris este o reproducere.

În urma invaziei franceze asupra oraşului Milano, artistul s-a întors la Florenţa, în 1500. A primit o cerere din partea lui Francesco del Giocondo de a o picta pe soţia acestuia, astfel a apărut ''Mona Lisa''. Specialiştii în domeniu au convenit asupra faptului că această pictură a fost începută în 1503.

A început o pictură murală a Bătăliei de la Anghiari pentru Sala 500 a Palazzo Vecchio din Florenţa, însă a rămas neterminată, iar în baza schiţelor sale a fost realizată a replică a bătăliei de către Peter Paul Rubens.

A realizat mai multe proiecte de arme pentru Cesare Borgia, în anul 1502, însă acestea nu au rămas decât la stadiul de proiect, fiind expuse la Muzeul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie Leonardo Da Vinci din Milano, potrivit https://www.artsy.net.

Întors la Milano, în 1506, a acceptat cererea de a realiza o statuie ecvestră din bronz a tatălui ducelui, Francesco Sforza, conform biography.com. În cei şapte ani cât a stat în acest oraş, a realizat mai multe desene pe teme vizând anatomia umană, botanică, invenţii de arme şi studii privind zborul păsărilor.

După recucerirea oraşului de către regele Francisc I al Franţei, în octombrie 1515, Leonardo Da Vinci a primit titlul de arhitect principal al regelui şi s-a mutat la o reşedinţă de lângă Fontainebleu, la Cloux. Numeroşi istorici ai artei apreciază că în această perioadă Leonardo a reuşit să îşi definitiveze pictura sa finală, ''Sf. John Baptistul''. Această pictură expune perfect tehnica "sfumato". Tot în această perioadă a definitivat pictura ''Fecioara şi Pruncul cu Sfânta Ana'', începută în 1503.

Da Vinci a murit la 2 mai 1519, la vârsta de 67 de ani.

Influenţa operei lui Leonardo Da Vinci poate fi regăsită şi în lucrările lui Rafael şi Michelangelo, care au adoptat anumite tehnici mai ales pentru realizarea unor figuri anatomice realiste.

Până în prezent, numeroşi specialişti din istoria artei au convenit asupra faptului că ''Mona Lisa'' este una dintre cele mai importante picturi ale tuturor timpurilor.

În 2017, a fost lansată o nouă lucrare biografică dedicată lui Leonardo Da Vinci, în viziunea lui Walter Isaacson.

''Salvator Mundi'' a celebrului pictor a fost vândută în noiembrie 2017 la o licitaţie organizată de casa Christie's pentru suma de 450,3 milioane de dolari.

Pentru a marca cei 500 de ani de la moartea celebrului artist al Renaşterii, cinematografia italiană lansează în mai 2019 pe marile ecrane pelicula ''Being Leonardo Da Vinci'', după un scenariu şi regia semnate de Massimiliano Finazzer Flory, care se află şi în distribuţie.

De asemenea, Ministerul italian al Culturii şi Turismului organizează o serie de evenimente pe întreg parcursul anului dedicate marelui artist, conform www.iitaly.org.AGERPRES/(Documentare - Liviu Tatu, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Daniela Juncu)
 

Afisari: 2

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 02-02-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'O idee fixă duce în cele din urmă la nebunie sau la o faptă eroică.' - Victor Hugo, 'Anul 93', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 02-02-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 2 februarie

Ortodoxe Întâmpinarea Domnului Duminica a 17-a după Rusalii Greco-catolice Duminica 17 dR. Întâmpinarea Domnului nostru Iisus Hristos în Templu Romano-catolice Întâmpinarea Domnului; Sf. Ioana &I

Documentare 02-02-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 2 februarie

Este a 33-a zi a anului 2025. Au mai rămas 332 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 33 m și apune la 17 h 27 m. Luna răsare la 09 h 32 m și apune la 22 h 25 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 01-02-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Prințesa Stephanie de Monaco

Stephanie de Monaco, cel de-al treilea copil al prințului Rainer III de Monaco și al prințesei Grace, s-a născut la 1 februarie 1965. Și-a petrecut copilăria la Monaco, unde visa să studieze cursuri de design vestimentar. La vârsta de 17 ani, viața i se schimbă pe neașteptate, când în urma unui accident de mașină îi moare mama alături d

Documentare 01-02-2025 10:00

DOCUMENTAR: 30 de ani de la intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană (1 februarie)

Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, ce a stabilit o asociere între România, pe de o parte, Comunitatea și statele sale membre, pe de altă parte, a intrat în vigoare la data de 1 februarie 1995, după ce a fost semnat la 1 februarie 1993. Prin semnarea și intrarea în vigoare a Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, a început drumul

Documentare 01-02-2025 09:30

Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale (ONU) (1-7)

În perioada 1-7 februarie 2025, este marcată la nivel mondial, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite, Săptămâna mondială a armoniei interconfesionale, conform www.un.org. În diferite locații de pe glob, diferite asociații și organizații organizează manifestări dedicate săptămânii

Documentare 01-02-2025 09:30

Barometrul statistic al lunii ianuarie 2025

România a înregistrat în decembrie 2024 cea mai mare rată anuală a inflației din UE, potrivit Eurostat. Rata șomajului din România în formă ajustată sezonier a fost de 5,2%, conform Institutului Național de Statistică. Potrivit unui sondaj realizat în România în luna decembrie, 60,9% dintre români sunt de părere că lucrur

Documentare 01-02-2025 09:15

FRAGMENT DE ISTORIE: Înființarea Institutului de Istorie Națională din Cluj-Napoca (1 februarie 1920)

Cel mai vechi Institut din România dedicat cercetării istoriei și disciplinelor sale conexe a fost înființat la 2 februarie 1920 sub titulatura de Institutul de Istorie Națională și plasat inițial sub egida Universității din Cluj, potrivit site-ului https://institutuldeistoriegeorgebaritiu.ro/

Documentare 01-02-2025 09:00

DOCUMENTAR: Luna februarie

Anul 2025 este un an normal, cu 365 de zile (după anul 2024, cu 366 de zile), în care luna februarie are 28 de zile (față de 29 de zile, câte are într-un an bisect). Februarie este cea mai scurtă lună a anului. Luna februarie este a doua lună a anului în Calendarul Gregorian. Ziua are 11 ore, iar noaptea are 13 ore. Ziua (partea ilumina

Documentare 01-02-2025 08:00

1 februarie - Ziua intendenței militare

Ziua intendenței militare este sărbătorită, în fiecare an, la data de 1 februarie. În 1861, la această dată, a fost emis Înaltul Ordin de Zi nr. 29, actul de constituire a intendenței armatei, prin care s-a format corpul ofițerilor de intendență militară, condus de intendentul general al armatei, subordonat Ministerului de Război, potrivit site-ului

Documentare 01-02-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Cine are idei limpezi le transmite ușor celorlalți.' - Helvetius, 'Texte pedagogice alese', citat în 'Cugetări și reflecții despre cultură și civilizație', Ed. Albatros, București, 1984. 

Documentare 01-02-2025 07:30

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 1 februarie

Ortodoxe Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas Greco-catolice Sf. m. Trifon Romano-catolice Sf. Veridiana, fc. Sfântul Mucenic Trifon este pomenit în calendarul creș

Documentare 01-02-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 1 februarie

Este a 32-a zi a anului 2025. Au mai rămas 333 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 34 m și apune la 17 h 25 m. Luna răsare la 09 h 12 m și apune la 21 h 07 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 31-01-2025 17:07

Săptămâna europeană 27-31 ianuarie 2025

Instituțiile europene au marcat Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, membrii Comisiei Europene au depus jurământul în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene, Bruxellesul și Washingtonul au convenit asupra necesității de a menține 'presiune maximă' asupra Moscovei, Comisia Europeană a adoptat cel de-al cincilea program anual de

Documentare 31-01-2025 13:07

Retrospectiva evenimentelor interne 27-31 ianuarie 2025

Raportul preliminar al Comisiei de la Veneția privind posibilitatea de anulare a alegerilor în context comparat, adoptarea de către guvern a Hotărârii prin care s-a stabilit calendarul electoral pentru alegerile prezidențiale din 4/18 mai 2025, evoluțiile pe marginea dosarului furtului pieselor din tezaurul dacic în Olanda și încetarea din viață a lui