Expoziția de fotografie 'Silviu Purcărete - 50 de ani de teatru'

În ziua de 5 martie 2025, are loc la Muzeul Național al Țăranului Român din București deschiderea expoziției de fotografie 'Silviu Purcărete - 50 de ani de teatru'.
Expoziția conține fotografii din spectacole de teatru și operă montate de regizor, fiind realizate atât de Silviu Purcărete, cât și de alte personalități ale lumii aristice.
Premiera expoziției 'Silviu Purcărete - 50 de ani de teatru' a avut loc la 18 mai 2024, la Centrul 'Constantin Brâncuși' Muzeul de Artă Craiova, arată https://silviupurcarete.art/. Evenimentul a fost prilejuit de împlinirea de către Silviu Purcărete a 50 de ani de carieră teatrală, ce însumează peste 122 de spectacole de teatru și operă puse în scenă pe toate meridianele lumii. În cadrul expoziției, a fost lansat albumul de fotografie 'Silviu Purcărete. Infinite metamorfoze', semnat de Mihaela Marin.
Sursa foto: Muzeul Național al Țăranului Român/Facebook
La 26 septembrie 2024, expoziția a fost vernisată la Palatul Braunstein din Iași, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr.
Expoziția a putut fi vizitată și între zilele de 18-28 octombrie 2024 la București, în cadrul Festivalului Național de Teatru, cu sprijinul Bienalei de Scenografie București.
Expoziția 'Silviu Purcărete - 50 de ani de teatru' este organizată de Asociația Culturală Vis-a-Vis, fiind co-finanțată de Administrația Fondului Cultural Național. Inițiatorul și curatorul expoziției este Adriana Moca, fostă actriță la Teatrul Național 'Marin Sorescu' din Craiova și director al Asociației Culturale Vis-a-Vis.
***
Regizorul de teatru Silviu Purcărete s-a născut la 5 aprilie 1950, în București, conform silviupurcarete.art.
A absolvit secția de regie a Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică 'I.L. Caragiale' (IATC) din București (promoția 1974, clasa Valeriu Moisescu). A colaborat cu Teatrul din Piatra Neamț și Teatrul din Constanța. Începând din 1978, a lucrat la Teatrul Mic din București, montând piese de Giraudoux, Sartre, Shakespeare, devenind apoi profesor la IATC.
Foto: (c) GRIGORE POPESCU/Arhiva istorică AGERPRES
În 1992 a fost numit director artistic al Teatrului 'Lucia Sturdza Bulandra' din București, menționează CineMagia - www.cinemagia.ro.
Numele marelui regizor este legat, în principal, de colaborarea cu Teatrul Național din Craiova ('Ubu rex cu scene din Macbeth', 'Titus Andronicus', 'Phaedra', 'Danaidele', 'Orestia', 'A douăsprezecea noapte' ș.a.). Multe dintre spectacolele sale montate la Craiova au fost invitate la numeroase festivaluri din întreaga lume: Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Varna ș.a.
În anul 1996 devine director al Centrului Dramatic din Limoges, Franța. În 2002, și-a înființat propria sa companie teatrală.
A regizat în Regatul Unit 'Decameronul', 'Phaedra' și 'Danaidele' (Glasgow), 'Orestia' (Lyric Hammersmith), 'Ubu Rex' (Edinburgh International Festival), 'Furtuna' (Nottingham Playhouse). În 2007, a pus în scenă pentru vestita 'Royal Shakespeare Company', piesa lui Eugen Ionesco 'Macbett' și, în același an, a montat 'Troilus și Cresida' la Teatrul 'Katona Jozsef' din Budapesta, potrivit www.cinemagia.ro.
La cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de la Sibiu (mai 2008), i-au fost prezentate trei spectacole: 'Lulu' (2007), 'Așteptându-l pe Godot' și 'Faust', iar cu piesa 'Măsură pentru măsură', montată la Naționalul craiovean, a participat la ediția 2008 a Festivalului Internațional Shakespeare. Tot în 2008, spectacolul 'Cumnata lui Pantagruel' după Rabelais, produs de regizor la Teatrul Național 'Radu Stanca' din Sibiu, a fost votat drept 'Cel mai bun spectacol' la Festivalul Ex Ponto din Ljubljana (Slovenia).
Silviu Purcărete este cunoscut și drept un foarte bun regizor de spectacole de operă: 'La Boehme' de Puccini (Essen), 'Parsifal' de Wagner (Scottish Opera), 'Roberto Devereux' de Donizetti (Wiener Staatsoper), 'Castor și Polux' de Rameau (Opera din Bonn), notează site-ul www.tnb.ro.
În cinematografie, Purcărete a regizat și scris scenariul la pelicula 'Undeva la Palilula' (2011), titlu inițial fiind 'Conversație cu Serafim'. Ca actor a jucat în 'Faust - Drumul clipei' (2010) și în 'Insula' (2012).
Din 2003, este membru al Uniunii Teatrelor din Europa. Pentru prodigioasa sa activitate a fost răsplătit cu numeroase premii, printre care: Premiul Național pentru Teatru (pentru piesa 'Campiello' de Goldoni, 1986); Premiul criticii și Premiul pentru excelență artistică al Fundației Hamada (Festivalul internațional de la Edinburgh, 1991); Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal (1993); Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală (1995); Premiul criticii la Festivalul de teatru de la Dublin (1996); Premiul special al juriului la Festivalul Internațional Shakespeare, Gdansk (2006); Premiul pentru Cea mai bună regie (Gala UNITER 2005 și 2023); Premiul 'Herald Angel' (Festivalul Internațional de Teatru din Edinburgh, 2012).
A câștigat Premiul pentru întreaga activitate în anul 2017 ca regizor, notează www.uniter.ro.
A fost distins cu Ordinul 'Steaua României' în grad de Comandor (2000).
Este Doctor Honoris Causa al Universității din București (2019) și al Universității 'Lucian Blaga' din Sibiu (2022). AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
CITATUL ZILEI
'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai
Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)
Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și
12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)
Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot
12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali
La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti
12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)
Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi
CITATUL ZILEI
'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai
Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &
11 mai - Ziua tatălui în România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2
11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România
La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan
CITATUL ZILEI
'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)
SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 11 mai
Ortodoxe Sf. Sfințit Mc. Mochie preotul; Sf. Ier. Metodie și Sf. Cuv. Chiril, luminătorii slavilor Duminica a 4-a după Paști Greco-catolice Duminica a 4-a a Paștilor. Sf. m. Mochie Romano-catolice Duminica a 4-a a Paștelui Sf. Mamert, ep.
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 11 mai
Este a 131-a zi a anului 2025. Au mai rămas 234 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 53 m și apune la 20 h 32 m. Luna răsare la 19 h 39 m și apune la 04 h 54 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Mariana Zbora-Ciurel)
DOCUMENTAR: Manechinul Linda Evangelista împlinește 60 de ani (10 mai)
Linda Evangelista este una dintre cele mai faimoase supermodele ale anilor '90. A apărut pe coperțile a peste 700 de reviste de modă, eleganță și lifestyle. Este cunoscută, în special, pentru colaborarea cu faimosul Steven Meisel, etalon al fotografiei fashion. Linda s-a născut la 10 mai 1965, în orașul St. Catharines din provincia canadiană On