5 martie - Ziua internațională pentru dezarmare și neproliferare (ONU)

Ziua internațională pentru dezarmare și neproliferare a fost stabilită recent, la 7 decembrie 2022, când Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție privind proclamarea zilei de 5 martie drept zi internațională pentru dezarmare și neproliferare. Prin marcarea zilei se dorește o mai bună conștientizare și înțelegere în rândul publicului, în special al tinerilor, a problematicii legate de dezarmare, scriu site-urile https://mfa.gov.kg/ și https://www.un.org/.
La nivelul anului 2022, cheltuielile militare globale ajungeau la 2,24 trilioane de dolari, 12.500 de arme nucleare rămânând o amenințare existențială pentru umanitate, atrage atenția ONU pe site-ul său.
Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO
Prin rezoluția A/RES/77/51 din 7 decembrie 2022, Adunarea Generală invită toate statele membre, organizațiile Națiunilor Unite, societatea civilă, mediul academic, mass-media și privații să marcheze această zi, prin toate mijloacele de educație și conștientizare publică.
De la înființarea Națiunilor Unite, obiectivele dezarmării multilaterale și limitarea armelor au fost esențiale pentru eforturile Organizației de a menține pacea și securitatea internațională. Armele de distrugere în masă, în special armele nucleare, continuă să fie o preocupare primordială, din cauza puterii lor distructive și a amenințării pe care o reprezintă pentru umanitate. Acumularea excesivă de arme convenționale și comerțul ilegal cu arme de calibru mic și arme ușoare pun în pericol pacea și securitatea internaționale, în timp ce utilizarea armelor explozive în zonele populate pune în pericol grav civilii, se mai arată pe site-ul https://www.un.org/.
Prima zi internațională pentru dezarmare și neproliferare a fost marcată în 2023, în intervalul 24 februarie - 5 martie 2023, prin inițiativa #Youth4Disarmament lansând-se campania #ClickDISARM. Inițiativa #Youth4Disarmament a fost creată ca urmare a unei rezoluții ONU, adoptate la 12 decembrie 2019 și la 6 decembrie 2021 și intitulate 'Tineretul, dezarmarea și neproliferarea', prin care s-a reafirmat contribuția importantă pe care tinerii o pot aduce la susținerea păcii și securității, informează site-ul https://www.youth4disarmament.org/.
Cu ocazia marcării, în 2024, a acestei zile, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spunea, în mesajul său, că 'această a doua Zi internațională pentru pentru dezarmare și neproliferare vine într-un moment periculos, marcat de niveluri în creștere a cheltuielilor militare, adâncirea tensiunilor geopolitice și creșterea conflictelor violente pe tot globul, potrivit https://www.un.org/.
Cu ocazia marcării zilei în 2025, Oficiul din Viena al Națiunilor Unite pentru Afaceri de Dezarmare (ODA) va demara, în perioada 28 februarie - 8 martie, o serie de activități precum: un stand de expoziție la Rotonda Centrului Internațional din Viena, cu materiale educaționale despre costul uman al armelor nucleare; un joc interactiv despre fapte și ficțiune, referitoare la dezarmare; activități în social media, inclusiv oportunitățile de e-learning ale ODA, mai scrie https://www.un.org/.
Există și alte zile internaționale desfășurate sub egida ONU, marcând aceeași tematică: Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare (26 septembrie), precum și Ziua internațională împotriva testelor nucleare (29 august).
Neproliferarea armelor nucleare constituie una dintre dimensiunile esențiale ale păcii și securității internaționale. Eforturile comunității internaționale în această direcție, începând cu sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, au culminat cu semnarea, la 1 iulie 1968, a Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT), intrat în vigoare la 5 martie 1970, conform site-urilor mae.ro și https://www.un.org/.
Tratatul reprezintă pilonul esențial al regimului de neproliferare a armelor nucleare la nivel global, temeiul realizării dezarmării nucleare și un element important pentru dezvoltarea viitoare a aplicațiilor energiei nucleare în scopuri pașnice.
România a ratificat NPT la 30 ianuarie 1970, depunând instrumentele de ratificare în capitalele celor trei state depozitare (Marea Britanie, SUA, URSS) la 4 februarie 1970. România sprijină îndeplinirea obiectivelor NPT și necesitatea acordării unei importanțe egale celor trei piloni fundamentali ai Tratatului de Neproliferare Nucleară (dezarmare, neproliferare, utilizare pașnică a energiei nucleare), mai scrie site-ul mae.ro.
La rândul său, conceptul de dezarmare nucleară, sub un control internațional strict și eficace, rămâne obiectivul final al comunității internaționale, în acord cu prevederile Tratatului de Neproliferare Nucleară, mai arată sursa citată.
Mediul actual de securitate la nivel global și persistența riscului proliferării nucleare din partea unor actori statali sau non-statali determină multe state să se bazeze în continuare pe descurajarea nucleară ca un mijloc legitim și eficient de asigurare a securității lor naționale sau colective. Acestea au respins Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare (TPNW), adoptat la 7 iulie 2017 și intrat în vigoare la 22 ianuarie 2021, mai arată site-ul român al Ministerului Afacerilor Externe.
Alianța Nord-Atlantică și-a exprimat constant opoziția publică față de TPNW încă de la adoptarea acestuia. România și aliații din NATO nu au participat la negocierea și adoptarea TPNW, considerând că principalele lipsuri ale Tratatului se referă la ignorarea contextului internațional de securitate și la lipsa mijloacelor de verificare care să garanteze în mod credibil respectarea prevederilor sale. TPNW nu produce efecte juridice internaționale decât pentru statele-părți la acesta.
În paralel, la inițiativa SUA, au fost organizate patru summit-uri dedicate securității nucleare (Washington 2010, Seul 2012, Haga 2014, Washington 2016), care au urmărit consolidarea agendei globale în domeniul securității nucleare, prin evaluarea stadiului implementării măsurilor deja asumate de statele participante și identificarea de noi angajamente destinate prevenirii și combaterii terorismului nuclear, conform site-urilor mae.ro și http://www.nss2016.org/.
De asemenea, în 2018, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a lansat 'Securing our Common Future: An Agenda for Disarmament', subliniind o viziune a acțiunilor de dezarmare care ajută la punerea lumii pe calea către pace și securitate durabilă pentru toți. Agenda recunoaște totodată contribuția importantă a dezarmării și controlului armelor la realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, scrie https://www.un.org/. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)
Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În
21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri
Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic
21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania
Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo
CITATUL ZILEI
''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie
Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,