logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

5 martie - Ziua internațională pentru dezarmare și neproliferare (ONU)

Image

Ziua internațională pentru dezarmare și neproliferare a fost stabilită recent, la 7 decembrie 2022, când Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție privind proclamarea zilei de 5 martie drept zi internațională pentru dezarmare și neproliferare. Prin marcarea zilei se dorește o mai bună conștientizare și înțelegere în rândul publicului, în special al tinerilor, a problematicii legate de dezarmare, scriu site-urile https://mfa.gov.kg/ și https://www.un.org/.

La nivelul anului 2022, cheltuielile militare globale ajungeau la 2,24 trilioane de dolari, 12.500 de arme nucleare rămânând o amenințare existențială pentru umanitate, atrage atenția ONU pe site-ul său.

Foto: (c) SILVIU MATEI / AGERPRES FOTO


Prin rezoluția A/RES/77/51 din 7 decembrie 2022, Adunarea Generală invită toate statele membre, organizațiile Națiunilor Unite, societatea civilă, mediul academic, mass-media și privații să marcheze această zi, prin toate mijloacele de educație și conștientizare publică.

De la înființarea Națiunilor Unite, obiectivele dezarmării multilaterale și limitarea armelor au fost esențiale pentru eforturile Organizației de a menține pacea și securitatea internațională. Armele de distrugere în masă, în special armele nucleare, continuă să fie o preocupare primordială, din cauza puterii lor distructive și a amenințării pe care o reprezintă pentru umanitate. Acumularea excesivă de arme convenționale și comerțul ilegal cu arme de calibru mic și arme ușoare pun în pericol pacea și securitatea internaționale, în timp ce utilizarea armelor explozive în zonele populate pune în pericol grav civilii, se mai arată pe site-ul https://www.un.org/.

Prima zi internațională pentru dezarmare și neproliferare a fost marcată în 2023, în intervalul 24 februarie - 5 martie 2023, prin inițiativa #Youth4Disarmament lansând-se campania #ClickDISARM. Inițiativa #Youth4Disarmament a fost creată ca urmare a unei rezoluții ONU, adoptate la 12 decembrie 2019 și la 6 decembrie 2021 și intitulate 'Tineretul, dezarmarea și neproliferarea', prin care s-a reafirmat contribuția importantă pe care tinerii o pot aduce la susținerea păcii și securității, informează site-ul https://www.youth4disarmament.org/.

Cu ocazia marcării, în 2024, a acestei zile, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, spunea, în mesajul său, că 'această a doua Zi internațională pentru pentru dezarmare și neproliferare vine într-un moment periculos, marcat de niveluri în creștere a cheltuielilor militare, adâncirea tensiunilor geopolitice și creșterea conflictelor violente pe tot globul, potrivit https://www.un.org/.

Cu ocazia marcării zilei în 2025, Oficiul din Viena al Națiunilor Unite pentru Afaceri de Dezarmare (ODA) va demara, în perioada 28 februarie - 8 martie, o serie de activități precum: un stand de expoziție la Rotonda Centrului Internațional din Viena, cu materiale educaționale despre costul uman al armelor nucleare; un joc interactiv despre fapte și ficțiune, referitoare la dezarmare; activități în social media, inclusiv oportunitățile de e-learning ale ODA, mai scrie https://www.un.org/.

Există și alte zile internaționale desfășurate sub egida ONU, marcând aceeași tematică: Ziua internațională pentru eliminarea totală a armelor nucleare (26 septembrie), precum și Ziua internațională împotriva testelor nucleare (29 august).

Neproliferarea armelor nucleare constituie una dintre dimensiunile esențiale ale păcii și securității internaționale. Eforturile comunității internaționale în această direcție, începând cu sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, au culminat cu semnarea, la 1 iulie 1968, a Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT), intrat în vigoare la 5 martie 1970, conform site-urilor mae.ro și https://www.un.org/.

Tratatul reprezintă pilonul esențial al regimului de neproliferare a armelor nucleare la nivel global, temeiul realizării dezarmării nucleare și un element important pentru dezvoltarea viitoare a aplicațiilor energiei nucleare în scopuri pașnice.

România a ratificat NPT la 30 ianuarie 1970, depunând instrumentele de ratificare în capitalele celor trei state depozitare (Marea Britanie, SUA, URSS) la 4 februarie 1970. România sprijină îndeplinirea obiectivelor NPT și necesitatea acordării unei importanțe egale celor trei piloni fundamentali ai Tratatului de Neproliferare Nucleară (dezarmare, neproliferare, utilizare pașnică a energiei nucleare), mai scrie site-ul mae.ro.

La rândul său, conceptul de dezarmare nucleară, sub un control internațional strict și eficace, rămâne obiectivul final al comunității internaționale, în acord cu prevederile Tratatului de Neproliferare Nucleară, mai arată sursa citată.

Mediul actual de securitate la nivel global și persistența riscului proliferării nucleare din partea unor actori statali sau non-statali determină multe state să se bazeze în continuare pe descurajarea nucleară ca un mijloc legitim și eficient de asigurare a securității lor naționale sau colective. Acestea au respins Tratatul de Interzicere a Armelor Nucleare (TPNW), adoptat la 7 iulie 2017 și intrat în vigoare la 22 ianuarie 2021, mai arată site-ul român al Ministerului Afacerilor Externe.

Alianța Nord-Atlantică și-a exprimat constant opoziția publică față de TPNW încă de la adoptarea acestuia. România și aliații din NATO nu au participat la negocierea și adoptarea TPNW, considerând că principalele lipsuri ale Tratatului se referă la ignorarea contextului internațional de securitate și la lipsa mijloacelor de verificare care să garanteze în mod credibil respectarea prevederilor sale. TPNW nu produce efecte juridice internaționale decât pentru statele-părți la acesta.

În paralel, la inițiativa SUA, au fost organizate patru summit-uri dedicate securității nucleare (Washington 2010, Seul 2012, Haga 2014, Washington 2016), care au urmărit consolidarea agendei globale în domeniul securității nucleare, prin evaluarea stadiului implementării măsurilor deja asumate de statele participante și identificarea de noi angajamente destinate prevenirii și combaterii terorismului nuclear, conform site-urilor mae.ro și http://www.nss2016.org/.

De asemenea, în 2018, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a lansat 'Securing our Common Future: An Agenda for Disarmament', subliniind o viziune a acțiunilor de dezarmare care ajută la punerea lumii pe calea către pace și securitate durabilă pentru toți. Agenda recunoaște totodată contribuția importantă a dezarmării și controlului armelor la realizarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă, scrie https://www.un.org/. AGERPRES/ (Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)

Afisari: 550

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 13-05-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Stevie Wonder, una dintre legendele vii ale muzicii

Muzicianul Stevie Wonder s-a născut la 13 mai 1950, în localitatea Saginaw, Michigan, SUA. Numele său a fost ulterior modificat în Stevland Hardaway Morris, când s-a căsătorit mama sa, notează ww.allmusic.com. Născut prematur, a fost ținut în incubator. Faptul că a primit prea mult oxigen a dus la cicatrizarea și detașarea retinei sale și astfel și-a

Documentare 13-05-2025 10:00

Concursul muzical Eurovision 2025 (13, 15, 17 mai)

În 2025, are loc a 69-a ediție a concursului muzical Eurovision. Marea Finală a Eurovision 2025 va avea loc la St. Jakobshalle, Basel, sâmbătă, 17 mai, iar semifinalele au loc pe 13 și 15 mai. La această ediție vor participa 37 de posturi publice (Albania - RTSH, Armenia - AMPTV, Australia - SBS- asociat EBU, Austria - ORF, Azerbaidjan - Ictimai, B

Documentare 13-05-2025 09:00

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes (13-24 mai)

Ediția cu numărul 78 a Festivalului de Film de la Cannes debutează în ziua de 13 mai 2025, urmând să tragă cortina la 24 mai. Juriul competiției principale este prezidat de actrița franceză Juliette Binoche, potrivit festival-cannes.com. Posterul oficial al ediției prezintă o scenă din filmul

Documentare 13-05-2025 07:45

CITATUL ZILEI

'Orice își are ritmul propriu de schimbare. Moda se schimbă mai repede decât manierele, manierele mai repede decât moravurile, moravurile mai repede decât pasiunile și, în general, viața intelectuală, rațională, lucidă, mai repede decât cea afectivă, intențională, instinctivă.' - George Bernard Shaw ('Aforisme, paradoxuri, cuge

Documentare 13-05-2025 07:30

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 13 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Glicheria; Sf. Serghie Mărturisitorul Greco-catolice Sf. m. Glicheria; Apariția Sf. Fecioare Maria la Fatima Romano-catolice Sf. Fc. Maria de la Fatima Sfânta Muceniță Glicheria este pomenită în calendarul creștin o

Documentare 13-05-2025 05:30

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 13 mai

Este a 133-a zi a anului 2025. Au mai rămas 232 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 05 h 51 m și apune la 20 h 34 m. Luna răsare la 21 h 51 m și apune la 05 h 42 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Cerasela Bădiță)

Documentare 12-05-2025 10:00

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU) (12-18)

Săptămâna mondială a siguranței rutiere (ONU), aflată la cea de-a 8-a ediție, va avea loc în perioada 12-18 mai 2025 și va avea tema '#MakeWalkingSafe#MakeCyclingSafe', menționează www.who.int. Evenimentul are drept scop să îndemne factorii de decizie să încurajeze mersul pe jos, cu bicicleta și

Documentare 12-05-2025 09:30

12 mai - Ziua internațională a sănătății plantelor (FAO)

Sănătatea plantelor reprezintă fundamentul securității alimentare și este interconectată cu sănătatea umană, animală și a mediului. Plantele sănătoase oferă diete bogate în nutrienți pentru oameni și animale și contribuie la promovarea unui ecosistem echilibrat, subliniază Organizația pentru Alimentație și Agricultură. Plantele infectate cu dăunători pot

Documentare 12-05-2025 08:30

12 mai - Ziua internațională a asistenților medicali

La 12 mai este marcată Ziua internațională a asistenților medicali. Data aleasă reprezintă ziua de naștere a asistentei medicale Florence Nightingale, cea care a deschis, în 1860, prima școală pentru asistentele medicale, în apropierea Spitalului 'Saint Thomas' din Londra, realizând primul pas în pregătirea profesională și insti

Documentare 12-05-2025 08:00

12 mai - Ziua Vesak, a lunii pline (ONU)

Ziua Vesak (Ziua Lunii pline), sărbătorită în 2025 la data de 12 mai, este zi sacră pentru budiștii din întreaga lume, reprezentând ziua în care s-a născut Buddha, în 623 î. Hr. Ziua Vesak este marcată anual în ziua cu lună plină din mai, conform https://www.un.org/. Zi

Documentare 12-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Amabilitatea e în multe cazuri moneda falsă a bunătății. Bunătatea este întotdeauna amabilă; rareori însă amabilitatea e blândă și plină de bunătate.' - E.D.Ochoa, Cfr. Carlos Frontaura 'Maxime morale autografe' ('Spicuiri din înțelepciunea spaniolă', Editura Albatros, București, 1976)

Documentare 12-05-2025 03:15

SÃRBÃTORI RELIGIOASE - 12 mai

Ortodoxe Sf. Mc. Ioan Valahul; Sf. Ierarhi Epifanie, arhiepiscopul Ciprului, și Gherman, patriarhul Constantinopolului Greco-catolice Sf. ep. Epifanie al Ciprului; Sf. Gherman al Constantinopolului Romano-catolice Ss. Nereu și Ahile, m. *; Pancrațiu, m. Sfântul Mucenic Ioan Valahul este pomenit &

Documentare 11-05-2025 09:00

11 mai - Ziua tatălui în România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua tatălui în România. Această zi este marcată, conform prevederilor legii în vigoare (Legea nr. 319/2009), în cea de-a doua duminică a lunii mai. Propunerea legislativă pentru instituirea Zilei tatălui și a Zilei Mamei a fost adoptată de Senat la 9 iunie 2009 și de Camera Deputaților la 29 septembrie 2

Documentare 11-05-2025 08:00

11 mai - Ziua Națională a Portului Tradițional din România

La 11 mai 2025 este sărbătorită Ziua Națională a Portului Tradițional din România. Marcarea acestei zile a fost instituită prin Legea 102/2015. ''Tradiția reprezintă un element primordial în identificarea existenței și evoluției istorice și socio-culturale a unei națiuni. Portul tradițional, alături de alte elemente culturale ca muzica, dan

Documentare 11-05-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Arta unei țări reprezintă totalul virtuților sociale și al forțelor sale etice.' - J.Ruskin (''Reflecții și maxime'', Editura Științifică și Enciclopedică, București, 1989)