Consiliul JAI al UE: printre subiecte, Schengen, migrația, securitatea internă (6-7 martie)

Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene (UE) se reunește în zilele de 6-7 martie 2025, la Bruxelles, între subiectele luate în discuție numărându-se Schengen, migrația, securitatea internă, sistemul de intrare/ieșire, statul de drept, drepturile fundamentale etc, informează site-ul Consiliului, https://www.consilium.europa.eu/.
Cu privire la Schengen, în urma prezentării de către Comisie a Barometrului Schengen, miniștrii vor avea un schimb de opinii cu privire la punerea în aplicare a priorităților ciclului Consiliului Schengen. Prioritatea care va fi examinată în cadrul acestei reuniuni a Consiliului este creșterea eficacității sistemelor de returnare, preconizându-se că miniștrii vor aborda provocări precum lipsa resurselor, lipsa cooperării din partea țărilor de origine și de tranzit și utilizarea insuficientă de către statele membre a instrumentelor de schimb de informații (de exemplu SIS). Pe tema spațiului Schengen, la nivelul Consiliului, funcționează două grupuri de lucru: Grupul de lucru pentru evaluarea Schengen SCH-EVAL, care se ocupă cu mecanismul de evaluare Schengen și Acquis-ul Schengen, care coordonează toate aspectele legislative legate de aplicarea acquis-ului Schengen. Barometrul Schengen pe 2024, prezentat de Comisie în aprilie 2024, arată că regulile Schengen sunt bine aplicate, deși există unele lacune de implementare, conform https://ec.europa.eu/.
În ceea ce privește migrația, miniștrii de interne ai UE vor discuta în special despre dimensiunea externă. Printre subiectele de discuție se vor număra implicațiile legate de migrație ale schimbării regimului din Siria. Cele mai recente evoluții la nivelul UE în ceea ce privește migrația sunt date de adoptarea, la 14 mai 2024, de către Consiliu, a Pactului UE privind migrația și azilul, care cuprinde un set de norme care vor contribui la gestionarea sosirilor în mod ordonat, crearea de proceduri eficiente și uniforme și asigurarea unei repartizări echitabile a sarcinilor între statele membre, se arată pe https://www.consilium.europa.eu/.
Tot miniștrii de interne vor aborda impactul situației geopolitice actuale asupra securității interne a UE, cu accent pe Siria și Ucraina. Pe acest subiect se va discuta și cu miniștrii responsabili cu securitatea din 16 țări care participă la Comitetul latino-american pentru securitate internă (CLASI). Obiectivul schimbului dintre miniștrii UE și CLASI este de a consolida cooperarea în materie de aplicare a legii la nivel regional și bi-regional, pentru a aborda amenințările la adresa securității interne reprezentate de rețelele transnaționale de criminalitate organizată. De asemenea, va fi ocazia de a conveni asupra noii declarații comune UE-CLASI și asupra unei foi de parcurs pentru punerea în aplicare a priorităților de cooperare operațională în perioada 2025-2026.
Cu privire la sistemul de intrare/ieșire, președinția poloneză a Uniunii (ianuarie-iunie 2025) urmărește să ajungă la o poziție comună a statelor membre (abordare generală) cu privire la un regulament referitor la punerea în funcțiune treptată a Sistemului de intrare/ieșire (EES). EES înregistrează intrarea, ieșirea și refuzul intrării resortisanților țărilor terțe care trec frontierele externe ale UE pentru o ședere pe termen scurt. În cadrul noului sistem, poliția de frontieră va scana amprentele digitale sau va face fotografii persoanelor care trec frontiera pentru prima dată și va înregistra aceste informații într-un fișier digital. Miniștrii vor discuta, de asemenea, despre interoperabilitatea infrastructurii informatice a UE de aplicare a legii și vor aproba o nouă foaie de parcurs privind punerea în aplicare (inclusiv lansarea ETIAS, sistemul UE de autorizare a călătoriilor).
Statul de drept va fi subiectul unui prânz de lucru al miniștrilor justiției, care vor discuta despre acest aspect ca pilon al democrației în Europa și despre modul în care statele membre și UE pot contribui la consolidarea acestuia. UE a elaborat o serie de instrumente pentru a promova și a susține statul de drept, inclusiv evaluări sub formă de dialoguri anuale, așa-numitele proceduri prevăzute la articolul 7, proceduri în fața Curții de Justiție și măsuri de protejare a bugetului UE, rapoarte privind statul de drept etc. Introduse în 2020, rapoartele anuale privind statul de drept oferă o imagine de ansamblu cuprinzătoare a situației în toate statele membre ale UE și a tendințelor generale din întreaga UE. Acesta servește drept instrument de diagnosticare pentru identificarea provocărilor, schimbul de bune practici și încurajarea reformelor în cadrul capitolelor specifice fiecărei țări. Raportul se axează pe patru domenii: sistemul judiciar, cadrul anticorupție, pluralismul și libertatea mass-mediei, alte aspecte instituționale legate de echilibrul puterilor. Raportul privind statul de drept din 2024 a abordat pentru prima dată evoluțiile în materie de stat de drept în patru țări candidate la aderarea la UE: Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, mai scrie site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Nu în ultimul rând, se așteaptă aprobarea de concluzii de către Consiliu cu privire la aplicarea Cartei UE a drepturilor fundamentale. Aceste concluzii ar reprezenta o continuare a raportului anual al Comisiei pentru 2024 privind punerea în aplicare a Cartei. Raportul oferă o imagine de ansamblu asupra evoluțiilor din domeniul finanțării drepturilor fundamentale.
***
Precedenta reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne al UE a avut loc în 30-31 ianuarie 2025, la Varșovia, și a fost una informală. S-a discutat despre întărirea securității UE în zonele de migrație, provocările privind statul de drept și consecințele agresiunii ruse în Ucraina, conform https://polish-presidency.consilium.europa.eu/.
***
Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) este una dintre cele 10 formațiuni ale Consiliului UE și se reunește atât în cadrul reuniunilor formale, cât și în cadrul ședințelor informale, inițiate de obicei de către țările care dețin președinția rotativă a UE.
La Consiliul JAI participă, în principal, miniștrii justiției și ai afacerilor interne din statele membre ale UE, iar în domeniile legate de Schengen, discuțiile au loc în formatul comitetului mixt, alcătuit din: statele membre ale UE plus cele patru țări care nu fac parte din UE, dar au adoptat acordul Schengen (Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția), scrie https://data.consilium.europa.eu/.
În cadrul reuniunilor, miniștrii justiției se ocupă de cooperarea judiciară în materie civilă și penală și de drepturile fundamentale, în timp ce miniștrii afacerilor interne sunt responsabili cu migrația, gestionarea frontierelor și cooperarea polițienească.
Consiliul UE exercită, împreună cu Parlamentul European, funcțiile legislativă și bugetară, fiind compus din câte un reprezentant la nivel ministerial al fiecărui stat membru, potrivit art. 16 din Tratatul Uniunii Europene, accesat pe https://eur-lex.europa.eu.
Deși se reunește în diferite formațiuni în funcție de subiectul discutat, Consiliul UE este o entitate juridică unică, lucrările sale fiind pregătite de un comitet al reprezentanților permanenți ai statelor membre (Coreper) și de comitete și grupuri de lucru specializate.
Pe ordinea de zi a reuniunilor pot fi înscrise subiecte cu caracter non-legislativ sau subiecte cu caracter legislativ. Cea mai mare parte a subiectelor de pe ordinea de zi a reuniunilor diverselor formațiuni ale Consiliului este reprezentată de documente fără efecte juridice, cum ar fi concluziile, rezoluțiile și declarațiile. Aceste tipuri de documente exprimă doar poziții politice. AGERPRES/(Documentare - Ionela Gavril, editor: Roxana Losneanu, editor online: Andreea Preda)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)
Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr
21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)
Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În
21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri
Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic
21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania
Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo
CITATUL ZILEI
''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie
Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201