Festivalul Internațional al Filmului Documentar de la Salonic

Între zilele de 6 și 16 martie 2025, se desfășoară Festivalul Internațional al Filmului Documentar de la Salonic, Grecia, ajuns la ediția cu numărul 27, arată filmfestival.gr.
În competiția internațională sunt nominalizate 10 filme documentare, care se întrec pentru obținerea prestigiosului premiul 'Alexandru de Aur' și sumei de 12.000 de euro. Documentarul care va termina pe locul al doilea obține premiul 'Alexandru de Argint' și suma de 5.000 de euro.
Juriul pentru competiția internațională este alcătuit din trei cineaști. Dimitris Athiridis, fotograf, realizator de filme documentare, producător și editor de film originar din Salonic. Printre peliculele semnate de Athiridis se numără documentarele 'T 4 Trouble and the Self Admiration Society' (2009) și 'One Step Ahead' (2012).
Cineasta și fotografa americană Lauren Greenfield este cunoscută pentru documentarele ce tratează teme precum consumismul, cultura tinerilor, dezbaterile legate de gen. Printre cele mai recente realizări ale sale se numără seria 'Social Studies', ce analizează efectele pe care platformele de social media le au asupra adolescenților. Documentarul său 'The Queen of Versailles' a fost desemnat cel mai bun la Festivalul Sundance din 2012.
Daneza Signe Byrge Sorensen, cea de-a treia membră a juriului, a produs trei documentare care au însumat patru nominalizări la Premiile Oscar: 'The Act of Killing' (2014, categoria Cel mai bun documentar); 'The Look of Silence' (2016, categoria Cel mai bun documentar); 'Flee' (2022, categoria Cel mai bun documentar și Cel mai bun film animat). Pentru remarcabila sa contribuție la cinematografia daneză, lui Signe Byrge Sorensen i-a fost decernat Premiul Roos, în 2014.
Cele zece documentare intrate în competiția principală sunt: 'Bull's Heart', regia Eva Stefani; 'Child of Dust', regia Weronika Mliczewska; 'Coexistence, My Ass!', regia Amber Fares; 'Free Leonard Peltier', regia Jesse Short Bull; 'Gen_', regia Gianluca Matarrese; 'Kick-Off', regia Roser Corella; 'Sculpted Souls', regia Stavros Psillakis; 'Supernatural', regia Ventura Durall; 'The Goals of August', regia Dimitris Koutsiabasakos; 'Under the Flags, The Sun', regia Juanjo Pereira, potrivit filmfestival.gr.
Festivalul mai cuprinde: o secțiune competițională dedicată regizorilor debutanți, intitulată 'Newcomers'; o secțiune dedicată celor mai inovatoare și experimentale filme documentare, intitulată 'Film Forward', precum și secțiunea 'Platform', ce cuprinde filme documentare realizate în Grecia în anul precedent.
În deschiderea festivalului va rula lungmetrajul 'About a Hero' (2024), regizat de polonezul Piotr Winiewicz, ce combină elemente generate de Inteligența Artificială cu lucrări ale cineastului german Werner Herzog.
Festivalul Internațional al Filmului Documentar de la Salonic va trage cortina, la 16 martie, după proiecția filmului 'Marlee Matlin: Not Alone Anymore' (2025), regizat de Shoshannah Stern, ce urmărește viața primei actrițe surde care a obținut un Premiu Oscar pentru Cea mai bună actriță, grație prestației din pelicula 'Children of a Lesser God' (1986).
Prima ediție a Festivalului Internațional al Filmului Documentar de la Salonic a avut loc în anul 1999. Evenimentul este organizat, anual, de Institutul Filmului din Salonic, cel care se ocupă și de Festivalul Internațional de Film din Salonic, ce se ține, anual, în luna noiembrie.
Cu o audiență medie de peste 85.000 de persoane, Festivalul Internațional al Filmului Documentar de la Salonic este unul dintre cele mai importante din lume dedicate documentarelor cinematografice, arată parallaximag.gr.
Printre locurile de desfășurare se numără clădirea Warehouse C, aflată în apropierea portului din Salonic, cinematografele din oraș și Teatrul 'Olympion' din Piața Aristotel.
Printre personalitățile filmului documentar mondial, care au participat la festivalul din Salonic, pot fi amintiți Barbara Kopple, Joe Berlinger și Bruce Sinofsky.
Marele câștigător al ediției din 2024 a fost documentarul 'My Stolen Planet', regizat de iranianca Farahnaz Sharifi. În 2023, distincția 'Alexandru de Aur' i-a revenit regizorului sirian Talal Derki, pentru documentarul 'Under the Sky of Damascus'. AGERPRES (Documentare - Horia Plugaru, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Andreea Preda)
Sursa foto: filmfestival.gr
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)
Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În
21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri
Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic
21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania
Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo
CITATUL ZILEI
''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie
Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie
Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)
Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747
20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)
Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org
CITATUL ZILEI
''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie
Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie
Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)
SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)
Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica
SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)
În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &
CITATUL ZILEI
'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 19 aprilie
Ortodoxe Sfânta și Marea Sâmbătă; Sf. Cuv. Ioan de la Lavra Veche; Sf. Sfințit Mc. Pafnutie Greco-catolice Sfânta și Marea Sâmbătă. Sf. pr. m. Pafnutie; Sf. cuv. Ioan Paleolavritul Romano-catolice Sâmbăta Sfântă Sf. Leon al IX-lea,