logo logo

Agerpres – Agenția Națională de Presă: Știri de actualitate cu informații de încredere pentru o societate bine informată.

Bucuresti

Piaţa Presei Libere nr. 1, sector 1

Telefon: +4 021.2076.110; +4 021.2076.105

[email protected]

PERSONALITATEA ZILEI: Artistul Renașterii italiene Michelangelo Buonarroti

Image

Michelangelo Buonarroti pictor, sculptor, arhitect și poet, considerat unul dintre cei mai străluciți artiști ai Renașterii italiene, a fost cel care a creat memorabilele sculpturile 'David' și 'Pieta' și picturile din Capela Sixtină și 'Judecata de Apoi'.

Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni s-a născut la 6 martie 1475, într-o familie de clasă mijlocie, în orășelul Caprese, din apropiere de Arezzo, în frumoasa Toscana, potrivit www.treccani.it. Când avea doar 6 ani, mama sa a murit, iar el a continuat să locuiască alături de familia doicii în grija căreia fusese dat pentru a fi crescut, notează https://www.theartstory.org.

La 13 ani, a fost trimis să fie ucenic în studioul de lucru al renumitului Domenico Ghirlando. După numai un an, Lorenzo de Medici i-a cerut acestuia să-i trimită pe doi dintre cei mai buni elevi ai săi. Michelangelo și Francesco Granacci au fost aleși să participe la academia umanistă a familiei de Medici. Michelangelo a studiat sub îndrumarea sculptorului Bertoldo di Giovanni, obținând expunere la marile sculpturi clasice în palatul lui Lorenzo de Medici. În acest timp, a obținut permisiunea să studieze cadavre într-un spital pentru a înțelege mai bine anatomia umană. Această muncă de documentare l-a ajutat să redea perspectiva musculară realistă a corpului uman, aspect evidențiat în două sculpturi care au supraviețuit artistului: ''Madonna pe trepte'' și ''Bătălia Centaurilor'', potrivit https://www.biography.com/.



După moartea lui Lorenzo de Medici, în 1492, Michelangelo a fost nevoit să se mute la Bologna, pe fondul tulburărilor politice care au cuprins Florența, primind misiunea de a definitiva Mormântul Sfântului Dominic



S-a întors la Florența, în 1494, unde a lucrat la două statui - Sfântul Ioan Baptistul și un cupidon, care a fost vândut cardinalului Riario de San Giorgio. Acesta din urmă a fost impresionat de sculptură și l-a invitat la Roma pentru a-i încredința o nouă lucrare. Michelangelo a realizat statuia lui Bacchus, respinsă, însă, de cardinal care a considerat că este imprudent din punct de vedere politic să fie asociat cu un asemenea personaj.



A rămas la Roma până în 1497, când ambasadorul francez, cardinalul Jean Bilheres de Lagraulas, i-a încredințat realizarea operei ''Pieta'' pentru capela regelui Franței. Agerimea pentru redarea expresiei emoționale și realismul veridic au captat atenția și admirația lumii.



În 1501 a început să lucreze la un proiect al lui Agostino di Duccio, demarat în urmă cu 40 de ani. A reușit să încheie, în 1504, ceea ce avea să devină statuia maiestuoasă a eroului biblic 'David'.



Una dintre picturile definitivate păstrate de la Michelangelo este ''Doni Tondo'' (''Familia Sfântă'', în 1504). Perioada de înflorire renascentistă a Florenței a însemnat o competiție acerbă cu ceilalți reprezentanți ai breslei, legendară fiind întrecerea artistică a lui Michelangelo cu Leonardo Da Vinci.

Papa Iulius al II-lea l-a chemat la Roma, încredințându-i mai multe lucrări. A început să lucreze, dar nu a reușit să le definitiveze pe unele dintre ele. A reușit, totuși, să încheie, în cinci ani, mormântul Papei Iulius al II-lea. A primit, chiar de la papă, misiunea de a picta Capela Sixtină. Timp de patru ani, Michelangelo a lucrat terminând lucrarea, la 31 octombrie 1512. Ciclul uluitor de fresce se întinde pe suprafața de peste 500 de metri pătrați de tavan și conține peste 300 de figuri uimitoare, menționează https://www.accademia.org/michelangelo.



A primit, în 1520, misiunea de realizare a Capelei familiei de Medici, în Basilica din San Lorenzo, pentru care și-a dedicat următorii douăzeci de ani, perioadă în care a definitivat și Biblioteca Laurentiană.

Papa Clement i-a cerut să realizeze mormântul Papei Iulius al II-lea, precum și pictura pentru fresca ''Judecata de Apoi'' pe altarul Capelei Sixtine, proiect întins pe durata a șapte ani.



A pictat, în 1546, ''Pieta pentru Vittoria Colonna'', dedicată femeii care a marcat o etapă semnificativă din viața sa. A lucrat la diferite proiecte, precum Biserica Santa Maria degli Angeli, Capela Sforza din Bazilica Santa Maria Maggiore și la două fresce Capela Paolina. A realizat numeroase 'Pieta', ultima fiind ''Rondanini Pieta'', la care a lucrat până în ultimele săptămâni ale vieții sale.



Michelangelo avea un temperament dificil. De-a lungul vieții sale, a scris peste 300 de poezii, dezvăluind tulburările sale interioare adânci, potrivit https://www.cbc.ca.

Ultimii ani de viață, Michelangelo i-a petrecut în singurătate. Vittoria Colonna și prietenul său, Luigi del Riccio, muriseră deja, iar în 1556 a murit și Urbino, cel care îl servise ani de zile cu devotament. În ultimele săptămâni de viață a lucrat la ultima sa sculptură, ''Pieta Rondanini''. Pentru că prefera liniștea și singurătatea, lucra numai noaptea.



Michelangelo a murit la 18 februarie 1564, în locuința sa din Roma, cu doar câteva săptămâni înainte de a împlini 89 de ani. Trupul său a fost așezat într-un sarcofag, la Biserica Santi Apostoli (Sfinții Apostoli), dar câteva zile mai târziu, nepotul său, Lionardo Buonarroti, l-a mutat la Florența, în Bazilica Santa Croce (Sfânta Cruce), acolo unde artistul însuși dorise să fie înmormântat. Puterea și originalitatea artei lui Michelangelo i-au garantat proeminența ca personaj istoric timp de peste 400 de ani de la moartea sa, scrie pe https://www.royalacademy.org.uk. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Ionela Gavril, editor online: Andreea Preda)

 

Sursa fotografiilor: Michelangelo Art/Facebook

Afisari: 890

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].


Alte știri din categorie

Documentare 21-04-2025 11:00

DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea actorului Anthony Quinn (21 aprilie)

Actorul Anthony Quinn s-a născut la 21 aprilie 1915, în localitatea mexicană Chihuahua (Mexic). În copilărie s-a mutat cu părinții în SUA, în Los Angeles. A început să practice boxul, dar a renunțat repede la cariera sportivă în favoarea artelor și arhitecturii. A studiat în cadrul unor seminarii private sub îndr

Documentare 21-04-2025 09:00

21 aprilie - Ziua mondială a creativității și inovației (ONU)

Ziua mondială a creativității și inovației este aniversată de Organizația Națiunilor Unite (ONU) anual, la data de 21 aprilie. Este marcată la șase zile de la data nașterii celui mai de seamă reprezentant al Renașterii italiene din perioada de apogeu a acesteia, Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452) și cu o zi înaintea Zilei Planetei Pământ. În

Documentare 21-04-2025 08:30

21 aprilie - Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri

Ziua națională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în vederea informării și conștientizării cetățenilor și a autorităților publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen. Aceasta a fost instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, la inițiativa unui grup de parlamentari din mai multe partide politic

Documentare 21-04-2025 08:00

21 aprilie - Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania

Ziua Prieteniei dintre România și Republica Federală Germania este marcată la data de 21 aprilie, pentru a sublinia importanța relațiilor bilaterale româno-germane, fiind sărbătorită pentru prima dată în 2024. Această zi a fost instituită prin Legea 79/2024 adoptată de Parlamentul României și promulgată la 4 aprilie 2024. Proiectul a fo

Documentare 21-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Soarele și luna luna răsar, dar lumina vieții numai din suflet izvorăște'' - Ioan Slavici (Omul și conviețuirea socială - ''Cugetări și reflecții'', Ed. Albatros, 1975) 

Documentare 21-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 21 aprilie

Ortodoxe Sfintele Paști (În această zi se săvârșește și Slujba Sfântului Ierarh Teotim, episcopul Tomisului, din 20 aprilie) Greco-catolice A II-a zi de Paști. Sf. ep. M. Ianuarie și cei împreună cu el; Sf. m. Teodor din Perga Pamfiliei Romano-catolice

Documentare 21-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 21 aprilie

Este a 111-a zi a anului 2025. Au mai rămas 254 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 22 m și apune la 20 h 08 m. Luna răsare la 03 h 18 m și apune la 12 h 13 m. Luna la ultimul pătrar 04 h 35m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 20-04-2025 11:00

PERSONALITATEA ZILEI: Episcopul Dosoftei Herescu, Episcopia Rădăuților (1710-1789)

Episcopul Dosoftei Herescu al Rădăuților, ctitor de locașuri sfinte, apărător al drepturilor românilor după anexarea Bucovinei la Imperiul habsburgic (1775), s-a născut în 1710. De loc din Bucovina, Dosoftei Herescu era ucenicul Cuviosului Sila, vestitul egumen al Schitului Sihăstria Putnei, care l-a călugărit și l-a făcut preot. În anul 1747

Documentare 20-04-2025 10:00

20 aprilie - Ziua limbii chineze (ONU)

Ziua limbii chineze este marcată la 20 aprilie și are drept scop să sublinieze contribuția limbii chineze, a literaturii și a poeziei în cultura lumii. Celebrarea acestei zile vizează promovarea multilingvismului, diversitatea culturală și utilizarea egală a celor șase limbi oficiale ale ONU, potrivit site-ului www.un.org

Documentare 20-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

''Să nu ne lenevim, trecându-ne vremea în zadar, pe care Dumnezeu ne-o dă spre pocăință. Ci în tot minutul să fim cu grijă că vine, vine ziua Domnului cea mare și înfricoșată, când fiecare va primi plata sa precum a lucrat în viață.'' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) (''Patericul R

Documentare 20-04-2025 03:15

SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 20 aprilie

Ortodoxe Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști) Greco-catolice Duminica Învierii Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști). Sf. cuv. Teodor Trihina; Sf. Teotim al Tomisului Romano-catolice Învierea Domnului (Pașt

Documentare 20-04-2025 03:00

EFEMERIDE ASTRONOMICE - 20 aprilie

Este a 110-a zi a anului 2025. Au mai rămas 255 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 06 h 23 m și apune la 20 h 06 m. Luna răsare la 02 h 42 m și apune la 11 h 01 m. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Ruxandra Bratu)

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI: Biserica Catolică sărbătorește Învierea Domnului (20 aprilie)

Duminică, 20 aprilie, este sărbătorită de Biserica Catolică, Duminica Paștelui: solemnitatea Învierii Domnului. Sfânta Liturghie este celebrată în Piața Sfântul Petru la ora 10.30, celebrarea euharistică fiind urmată de binecuvântarea 'Urbi et Orbi', conform calendarului slujbelor și ceremoniilor din Săptămâna Sfântă, publica

Documentare 19-04-2025 18:00

SĂRBĂTORI ORTODOXE: Învierea Domnului nostru Iisus Hristos (Sfintele Paști)

În Biserica Ortodoxă, anul acesta, la 20 aprilie, este Duminică Sfintelor Paști, sărbătoarea Învierii Domnului și Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Numită în cântările Bisericii 'praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor', Învierea Domnului este cel mai important eveniment care a avut loc &

Documentare 19-04-2025 03:30

CITATUL ZILEI

'Să vă mirați de negrăita înțelepciune a Ziditorului întregii făpturi, cum din nimic pe toate le-a adus întru a fi.' - Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei și Sucevei (1768-1846) ('Patericul Românesc', Arhimandrit Ioanichie Bălan; ediția a VI-a, revăzută și îngrijită de Arhimandrit Petru Bălan; Ed. Mănăstirea Sihăstria, 201