DOCUMENTAR: Actorul Florin Zamfirescu împlineşte 70 de ani
![Imagine din galeria Agerpres](https://foto.agerpres.ro/storage/watermark/7722486.jpg)
Actor, pedagog şi regizor, Florin Zamfirescu este omul de teatru desăvârşit, cu o capacitate deosebită de a ieşi din propria piele, pentru a deveni personajul întrupat.
S-a născut la 12 aprilie 1949, în oraşul Călimăneşti, judeţul Vâlcea, potrivit lucrării "Cineaşti români" (Cristina Corciovescu şi Bujor Rîpeanu, Ed. Ştiinţifică, 1996). A obţinut prima diplomă de recitare la numai 6 ani, iar la 16, era premiat pentru interpretarea "Legendei Meşterului Manole".
Florin Zamfirescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti, Facultatea Arta Actorului, clasa profesorului Constantin Moruzan (1971). A intrat primul şi a absolvit Facultatea ca şef de promoţie.
Activitatea scenică şi-a început-o la Teatrul de Stat din Târgu Mureş (1971-1973) în "Săptămâna Patimilor" de Paul Anghel. Ulterior, s-a mutat la Bucureşti, unde a jucat pe scena Teatrului ''Giuleşti'' (1973-1990) şi a Teatrului ''Odeon'' (1990-1996). Palmaresul său actoricesc numără peste 35 de roluri principale, pe diferite scene, inclusiv pe cea a Teatrului Naţional din Bucureşti sau a Teatrului ''L.S. Bulandra''. Iată câteva dintre ele: Marchizul de Sade în piesa omonimă, Dr. Igor în ''Veronica se hotărăşte să moară'', Profesorul Emanuel Raat în ''Îngerul albastru'' sau Rică Venturiano în ''O noapte furtunoasă''. De asemenea, a realizat 17 montări regizorale.
A fost director artistic la Teatrul ''Odeon'' (1991-1994). În 1996, a devenit profesor de arta actoriei la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ''I.L. Caragiale'' din Bucureşti (Artă Teatrală), iar în perioada 2000-2008, a condus-o în calitate de rector.
Foto: (c) Andrei Popa / Arhiva istorică AGERPRES
Din 2002, este Doctor în Arte, cu lucrarea "Actorie sau magie", arată aarc.ro.
A jucat în peste 30 de filme, dintre care amintim: ''Dincolo de pod'' (1975), ''Iarba verde de acasă'' (1977), ''De ce trag clopotele, Mitică?'' (1982), ''Năpasta'' (1982), ''Mireasma ploilor târzii'' (1984), ''Moromeţii'' (1986), ''Iacob'' (1987), ''Şobolanii roşii'' (1990), ''Dragoste şi apă caldă'' (1992), ''E pericoloso sporgersi'' (1992), ''Senatorul melcilor'' (1994), ''Maria'' (2003), ''Dulcea saună a morţii'' (2003), ''Sindromul Timişoara - Manipularea'' (2004), ''Orient Express'' (2004), ''Moartea domnului Lăzărescu'' (2005), ''Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii'' (2006), ''Restul e tăcere'' (2008), ''Weekend cu mama'' (2009), ''Killing Time'' (2012), ''Poziţia copilului'' (2013), "Acasă la tata" (2015), "Meda" (2016), "Moromeţii 2" (2018), potrivit cinemagia.ro. Pentru realizarea acestora, a colaborat cu mari regizori, de la Lucian Pintilie, Mircea Veroiu, Manole Marcus şi Alexandru Tatos, la Mircea Daneliuc, Stere Gulea, Alexa Visarion şi Nae Caranfil.
A jucat în producţiile TV ''Vântul de primăvară'', ''Adio, Europa!'', regia Tudor Mărăscu, şi ''Ultimul stinge lumina'', regia Gelu Colceag. A interpretat roluri şi în telenovele: ''Iubire ca-n filme'', ''Inimă de ţigan'' şi ''Regina''.
În calitate de regizor, a pus în scenă piese precum: ''Gaiţele'' (2002) la Teatrul Radu Stanca din Sibiu; ''Anonimul veneţian'' (2002), ''Norii'' (2003) de Aristofan, ''Vulpoiul'' (2004) la Teatrul Radu Stanca din Sibiu; ''Cum vă place'' (2007); ''Iubire confort II'' (2008) - trupa teatrului D'Aia.
Foto: (c) Radu Tuta / AGERPRES FOTO
A fost distins cu premii de interpretare, cu Ordinul ''Meritul cultural'', clasa a III-a (1984), Premiul Criticii pentru cel mai bun actor (1998), diploma de excelenţă în Cinematografia română (2003), precum şi cu Ordinul Naţional ''Pentru Merit'', în grad de Cavaler, conferit de Preşedinţia României (2002).
Autor al cărţii ''Actorie sau magie'' (2003), o lucrare vastă şi cu o mare încărcătură ideatică, adresată atât profesioniştilor artei teatrale, cât şi tinerilor care încearcă să îmbrăţişeze cariera actoricească. În 2006, a publicat un volum de proză erotică, ''Catifea''.
În ianuarie 2009, a avut loc premiera cu ''Hamlet'', în regia lui Laszlo Bocsardi, în care Florin Zamfirescu (fantoma regelui) a jucat alături de alţi mari actori: Marius Stănescu (Hamlet), Sorin Leoveanu, Alexandru Repan, Cristian Moţiu, Coca Bloos, tânăra Ioana Anastasia Anton (Ofelia) ş.a.
Din 19 mai 2009, Casa de Cultură Călimăneşti îi poartă numele, prilej cu care, prezent la eveniment, Florin Zamfirescu a declarat, cu modestia binecunoscută: "Se petrece un moment istoric. Este momentul la care cred că s-a referit Goethe, când a spus clipă, stai! Este un moment la care nu am visat". Tot în localitatea natală, actorul a demarat proiectul Tabăra Naţională de Teatru care îi poartă numele. AGERPRES/(Documentare - Horia Plugaru, editor: Liviu Tatu, editor online: Daniela Juncu)
Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Informaţiile transmise pe www.agerpres.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, în limita a 500 de semne. Detalii în secţiunea Condiţii de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactaţi Direcţia Marketing - [email protected].
Alte știri din categorie
PERSONALITATEA ZILEI: Actorul de teatru și film Jack Lemmon
Unul dintre cei mai apreciați actori din istoria cinematografiei și televiziunii, Jack Lemmon a devenit primul care a câștigat Premiul Oscar atât pentru rol secundar, pentru interpretarea din 'Mister Roberts' (1955), cât și pentru rol principal - 'Save the Tiger' (1973). Portofoliul său a inclus o gamă largă de interpretări, atât comic
Cea de-a 77-a ceremonie a decernării Premiilor Asociației Regizorilor Americani
La data de 8 februarie 2025, este programată ceremonia de decernare a Premiilor Asociației Regizorilor Americani (Directors Guild of America, DGA), prilej cu care vor fi evidențiați cei mai buni regizori americani și internaționali de lungmetraje, documentare, programe de televiziune și spoturi publicitare difuzate în anul 2024, conform
CITATUL ZILEI
'Criticul rău este criticul orgolios, cel care vrea să se impună în fața operei, cel care ia față de operă o atitudine de superioritate. Mai degrabă decât un învățător, criticul trebuie să fie elevul operei.' - Eugene Ionesco ('Note și contranote', București, 1992)
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 8 februarie
Ortodoxe Sf. Mare Mc. Teodor Stratilat; Sf. Proroc Zaharia Greco-catolice Sf. m. Teodor Stratilat; Sf. pf. Zaharia Romano-catolice Ss. Ieronim Emiliani, călug.; Iosefina Bakhita, fc.; Fer. Speranța a lui Isus, călug. Sfântul Mare Mucenic Teodor S
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 8 februarie
Este a 39-a zi a anului 2025. Au mai rămas 326 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 25 m și apune la 17 h 35 m. Luna apune la 04 h 49 m și răsare la 12 h 52 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
Retrospectiva evenimentelor interne 3-7 februarie 2025
Declarațiile președintelui Klaus Iohannis în contextul participării acestuia la summitul informal de la Bruxelles, vizita în România a vicepreședintei executive a Comisiei Europene, responsabilă pentru drepturi sociale, competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire, Roxana Mînzatu, deschiderea sesiunilor parlamentare la Senat și Camera Deputați
Săptămâna europeană 3-7 februarie 2025
Reuniunea informală a liderilor UE de la Bruxelles pe tema apărării europene, protestul din apropierea sediului Comisiei Europene de la Bruxelles privind viitorul industriei europene și locurilor de muncă, semnarea unui pachet financiar de ajutor pentru independența energetică a Republicii Moldova, lansarea de către Comisia Europeană a unui apel privind contribuții de la păr
DESTINAȚII DE WEEKEND: Sfârșit de săptămână în București și în țară
* Vineri, 7 februarie, la Muzeul Național al Țăranului Român (MNȚR) are loc, de la ora 18.00, vernisajul expoziției Eclecticon, a artistului Gabriel Brojboiu. Expoziția ilustrează exercițiul diversității de-a lungul mai multor ani, adunând laolaltă pictură, grafică, instalație - statică ori cinetică, video-performance, video-poem, foto și altele.
DOCUMENTAR: 110 ani de la nașterea patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist (1986-2007) (7 februarie)
Patriarhul Teoctist, care a păstorit Biserica Ortodoxă Română vreme de 21 de ani, s-a născut la 7 februarie 1915, în satul Tocileni, județul Botoșani. Părinții săi, Marghioala și Dumitru Arăpașu, erau oameni credincioși și evlavioși. La Botez a primit numele Toader, fiind al 10-lea din cei 11 copii ai familiei. A intrat în mănăstire fiind num
Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards
Cea de-a 30-a ediție a Critics Choice Awards are loc anul acesta la 7 februarie 2025. Premiile Critics Choice, găzduite de Chelsea Handler, vor fi transmise LIVE de la Barker Hangar din Santa Monica. Emisiunea va fi disponibilă și a doua zi pe serviciul de streaming Peacock. Decernarea premiilor a fost programată inițial pentru data de 12 ianuarie 2025, apoi reprogramată pen
CITATUL ZILEI
'Ceea ce s-a scris despre mine este, cantitativ, incomparabil mai important decât ceea ce am scris eu însumi. Mă instruiesc citind comentariile care s-au scris până acum despre mine, în așa măsură încât, dacă aș avea memorie și aș fi un spirit metodic, aș putea face o teză de doctorat despre opera mea. Aș putea face chiar, și asta ar f
SĂRBĂTORI RELIGIOASE - 7 februarie
Ortodoxe Sf. Ier. Partenie, episcopul Lampsacului; Sf. Cuv. Luca din Elada Greco-catolice Sf. ep. Partenie al Lampsacului; Sf. cuv. Luca Romano-catolice Sf. Richard, rege; Fer. Ana-Maria Adorni, călug. Sfântul Ierarh Partenie este pomenit î
EFEMERIDE ASTRONOMICE - 7 februarie
Este a 38-a zi a anului 2025. Mai sunt 327 de zile până la sfârșitul anului. Soarele răsare la 07 h 27 m și apune la 17 h 34 m. Luna apune la 03 h 39 m și răsare la 11 h 58 m. AGERPRES/(Documentare - Daniela Dumitrescu, editor: Cerasela Bădiță)
DOCUMENTAR: 5 ani de la moartea actorului Kirk Douglas (6 februarie)
Actorul Kirk Douglas s-a născut la 9 decembrie 1916, la Amsterdam, New York. De când era copil s-a afirmat în activitățile sportive (în special lupte libere) și artistice, plăcându-i în special să joace și să ''pună în scenă''. Și-a luat licența în litere la Universitatea din St. Lawrence. După licență
PERSONALITATEA ZILEI: Interpretul Bob Marley
Bob Marley s-a născut la 6 februarie 1945, în Nine Miles, Saint Ann, Jamaica, potrivit https://www.rollingstone.com/. Și-a început cariera muzicală în cadrul grupului Wailers, pe care artistul l-a format alături de Peter Tosh și Bunny Livingston în 1963. Bob Marley s-a căsători